Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Feli

Raskaus ja sytostaatit

Recommended Posts

Feli

Yritin haulla etsiä, mutta eipä tullut vastaan sopivaa ketjua.

Työskentelen syöpäosastolla, jossa potilasvaihtuvuus on suuri. Arkisin väh. joka toisella potilaalla menee sytkyjä, joten käytännössä myös raskaana olevien potilailla niitä menee. Laimentaa ei toki tarvi raskaana ollessa.

Soitin teratologiseen tietopalveluun kysyäkseni miten toimia alkuraskaudessa, kun ei vielä tiedä olevansa raskaana, kuulemma normaali aseptinen toiminta riittää suojautumaan. Mutta riittääkö se myös myöhemmin? Jos tiputtelen sytkyjä, vaarannanko sillä sikiön terveyden? Töissä olen kysellyt asiaa, ja vastaus on lähinnä "no toiset tiputtaa ja toiset ei".

Eli mitenköhän tää homma menee?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Feli

Heh, unohdin laittaa tuohon, etten siis ole raskaana, kunhan vain meitin tulevaisuutta ;D

En vaan oikein tiedä, että mitä ne muut työtehtävät olisi, meillä kun koko talossa on joko sytostaatteja, antibiootteja, sädehoitoa tai esim. radiojodioitoa saavia potilaita. Ja noita ab/sädehoitopotilaita on vain satunnaisesti, tietty kun päivystyksenä tulevat.

Mutta onko siitä oikeasti vauvalle vaaraa, jos on varovainen niiden käsittelyssä? Tästä on niin kovin ristiriitaista tietoa tarjolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ETI

Meillä hematologin osastolla ohjeistus on, että ensimmäisen kolmen raskauskuukauden aikaan ei käsittelisi sytostaatteja. Tällöin joku työkavereista vie sun potilaiden sytostaatit tippumaan. Käytännössä tämä onkin sitten eri juttu. Monikaan ei halua raskauttaan kaikkien tietoon vielä noin pienillä viikoilla, vaan sitten yrität löytää pari luottoihmistä joiden kanssa olet mahdollisimman paljon töissä.

Työterveyden suositus oli suojautua kunnolla sytostaattien käsiteltäessä eli hanskat aina  sytkyihin koskettaessa ja eritteisiin koskemista vältettävä. Suositus oli myös, että tiputuksen aikana ei viettäisi aikaa kyseisessä potilashuoneessa.

Hieman epäselvästi sanottu, mut toivottavasti tästä apua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...