Jump to content

Tipan korkkaus


Recommended Posts

Kun laitatte tipan korkille, niin onko teillä tapana jättää kolmitiehana kanyylin päähän ja siinä venttiilitulppa?

Link to post
Share on other sites

Se on yleensä kätevintä. Riippuu tietysti miksi korkitetaan. Jos potilas menee kotilomalle ja tulee  vasta vaikka 12h päästä infuusiolle niin voi olla perusteltua ottaa hanakin pois kun paketoi kanyylia "kotiloman kestävään" pakettiin.

Link to post
Share on other sites

Miksi tämä olisi kätevää? Jotenkin näkisin että tämä nimenomaan ei olisi kätevää ja jokainen ylimääräinen hana ja liitos lisää infektioriskejä, tästä syystähän niitä ei keskuslaskimokatetreihinkaan saa jättää. En ihan hahmota koko ideaa.

Link to post
Share on other sites

Siinä on aika iso ero korkataanko pieneksi hetkeksi infuusioiden välillä osastolla vai sinne kotilomalle tms. 

Lyhyeksi hetkeksi on kätevämpää jättää hana kiinni siksi ettei silloin tarvitse kaivaa sitä itse kanyylia esiin sidosten alta. Kolmitiehanassa kun on yleensä sen verran letkua että se on paremmin esillä. 

En ole koskaan nähnyt että keskuslaskimokatetristakaan alettaisi osastolla hanoja poistelemaan monta kertaa päivässä. 

Link to post
Share on other sites

En jätä ja otan pois jätetyt. Mahdollinen veren nouseminen letkuun suurin syy. Tällöin ei enää pelkkä poisto olisi turvallista vaan se kanyyli tulisi myös vaihtaa. Pääsee vähemmällä, kun huuhtoo tiputuksen loppuessa pois ja tekee ohjeen mukaisesti huuhtelun Qsyten korkin kautta.

Link to post
Share on other sites
Guest Tuttifrutti

No en jätä, infektiot jne. Mikään kehoon kuuluva normiosahan se ei ole. Minusta "no ku ei jaksa tai ehdi laittaa uutta" ei ole mikään syy jättää kiinni.

Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Guest --- said:

Pääsee vähemmällä, kun huuhtoo tiputuksen loppuessa pois ja tekee ohjeen mukaisesti huuhtelun Qsyten korkin kautta.

Nimenomaan ohjeen mukaan. Viimeisimmässä näkemässäni ohjeessa oli nimenomaan qsyte kolmitiehanassa ihan ok. Ja huuhtelu tietysti.

Se kolmitiehanan olemassaolo ei itsessään kyllä mitenkään lisää infektioriskiä siihen nähden että on pelkkä kanyyli (ja letku jne) ilman kolmitiehanaa.

Infektioriski liittyy lukemani mukaan enemmänkin suonikanyylin (vierasesine) olemassaolon kestoon ja käsittelyn (letkujen yms liittäminen) määrään kuin siihen onko jokin yksittäinen komponentti läsnä vai ei.

Link to post
Share on other sites

Meillä siis aina korkitetaan niin, että jää pelkkä qsyte. Nyt löysin yhden opinnäytetyön, missä nimenomaan suositeltiin jättämään kolmitiehana kanyyliin ja siihen vasta qsytet. Yritän tätä tapaa nyt "myydä" osastolle.  Joku sanoi, että kanyyli menee niin herkemmin tukkoon, pitääkö silloin huuhdella enemmän, ku 5ml🤔

Link to post
Share on other sites

En nyt heti löytänyt valmistajien spekseistä kolmitiehanojen tilavuuksia mutta hanan jossa on 10cm jatkoletku tilavuus on varmaan noin 1ml luokkaa. Monta kertaa enemmän toki kuin pelkän kanyylin tilavuus mutta luulisi huuhtoutuvan 5ml tilavuudella hyvin. Jos epäilyttää niin esitäytettyjä huuhteluruiskuja saa myös 10ml kokoisena.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Rekisteröidy yhteisöömme

    Tervetuloa joukkoon!

×
×
  • Create New...