Jump to content
MAINOS

Onnettomuuspotilas - kenelle ilmoitetaan?


Sistah

Recommended Posts

Olen semmoista miettinyt, että mahtaako sairaaloiden ensiapuosastolla tai traumapolilla tai mitä ne paikat ovatkaan, mihin tuodaan esimerkiksi vaikeasti liikenneonnettomuudessa vahingoittunut potilas, olla jotain vakiokäytäntöjä siitä

a) miten selvitetään potilaan henkilöys

cool.png miten selvitetään kenelle pitäisi ehkä ilmoittaa (omaisia? mihin potilas oli matkalla? lapset yksin kotona?)

c) miten ilmoitetaan ja entä jos ketään ei tavoiteta?

Varmaan tällaista osaamista ja kokemusta on jollakulla täällä foorumilla.

Ei ole erityistä syytä kysyä, paitsi uteliaisuus, ja aihe tuli esiin erään koulutehtävän yhteydessä eikä kukaan oikein tiennyt. Ja tietysti kaikki pitäisi aina tietää!

Vanha koira. Uusia temppuja.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Yleensä potilaan henkilöllisyys on tiedossa, mutta aina välillä sairaalaan tulee potilaita, jotka ovat tuntemattomia. Ensiksi pengotaan potilaan tavarat, jos vaikka löytyisi jotain henkilöllisyyteen viittaavia dokumentteja tms. Nykypäivänä lähes kaikilla on kännykkä, jolla voi soittaa johonkin siitä löytyvään numeroon ja kysyä, että kuka on se henkilö jonka kännykästä soitetaan. Jos henkilöllisyyden selvittäminen ei näillä keinoilla onnistu, niin sitten yhteys poliisiin, jolle hätääntyneet omaiset soittavat ja tekevät katoamisilmoituksen jossain vaiheessa. Poliisi osaa kyllä yhdistää katoamisilmoitukset nimettöminä sairaalassa oleviin henkilöihin jos heistä on tehty ilmoitus.

Kun potilaan henkilöllisyys jossain vaiheessa selviää, niin tämän jälkeen joko sairaalan sosiaalityöntekijä tai poliisi kaivaa tiedostoistaan esiin potilaan lähiomaiset. Vanhemmat, sisarukset jne. löytyvät yleensä melko helposti. Tämän jälkeen sairaalasta joku soittaa omaisille tai sitten poliisi soittaa tai menee käymään lähiomaisen luona mikäli puhelimitse ei ketään saada kiinni ja selvittää, onko potilaalla lapsia, kotieläimiä tai muita mistä täytyisi pitää huolta.

Jos ketään ei löydy ja potilas menehtyy tms., niin asia jää käytännössä poliisin hoidettavaksi. Aina välillä menehtyy sellaisia potilaita, joille ei tunnu löytyvän omaisia mistään.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Kiitos. Arvelinkin että tämä saattaisi kuulua sosiaalityöntekijän alueeseen. Onko sitten akuuteista akuuteimmilla osastoilla sosiaalityöntekijä aina vuorossa?

Vanha koira. Uusia temppuja.

Link to comment
Share on other sites

Onko sitten akuuteista akuuteimmilla osastoilla sosiaalityöntekijä aina vuorossa?

Ei ole. Sosiaalihoitaja / -työntekijä on töissä virka-aikana. Muina aikoina otetaan yhteys poliisiin, joka selvittää omais- ym. asiat.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Nykypäivänä lähes kaikilla on kännykkä, jolla voi soittaa johonkin siitä löytyvään numeroon ja kysyä, että kuka on se henkilö jonka kännykästä soitetaan.

Entäpä jos puhelin ei olekkaan potilaan? Esim. varastettu, lainassa tms.  Ihan pelkkään puhelimen perusteella tehtävään tunnistukseen EN luottaisi.

Itse olen poliisin kanssa selvittänyt potilaan henkilöllisyyttä.  Poliisilla on melko hyvät rekisterit. Kaikki erityistuntomerkit, kuten sukupuoli, pituus, paino, hiukset, arvet, tautoinnit jne. auttavat potilaan tunnistamisessa. Sitten on voitu hakea arkistosta epäillyn henkilöllisyyden omistavan paperit ja verrattu tietoja hoidossa olevaan potilaaseen (esim. veriryhmä, leikkausarvet). Usein tässä vaiheessa toivoo, että sairauskertomukseen kuuluisi myös valokuva potilaista.  Harvoin se löytyy.

Onpa yksikössä käynyt tk-päivystyksen lääkäri, jonka alueelta potilas on sairaalaan toimitettu ja yritetty näin tunnistaa potilasta.   

Omaiset myös alkavat todellakin kyselemään läheistensä perään, kun läheinen ei saavu kotiin ja katoaa omaisiltaan.

Link to comment
Share on other sites

Nykypäivänä lähes kaikilla on kännykkä, jolla voi soittaa johonkin siitä löytyvään numeroon ja kysyä, että kuka on se henkilö jonka kännykästä soitetaan.

Entäpä jos puhelin ei olekkaan potilaan? Esim. varastettu, lainassa tms.  Ihan pelkkään puhelimen perusteella tehtävään tunnistukseen EN luottaisi.

Kyllähän se kännykkä tietysti voi olla varastettu/löydetty/lainattu tms., mutta onneksi aika usein ihmisellä on oma kännykkä, josta voi tarvittaessa soittaa jollekin ja kysyä, että onko henkilö jonka kännykästä soitetaan tämän ja tämän näköinen jne.  :D

Ja jos ei kukaan myönnä tunnistavansa eikä kukaan halua tulla tunnistamaan, niin sitten tilanne on eri. Aika useinhan nuo tuntemattomat saavat henkilöllisyyden kun joku alkaa kaipaamaan potilasta liikaa ja ilmoittaa katoamisen poliisille.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Poliisissa on käytössä tuntomerkkirekisteri, johon on rekisteröity rikoksesta epäiltyjä henkilöitä. Rekisteri ei ole kaiken kansan osalta läheskään kattava, mutta "alan miehet" sieltä löytyvät suhteellisen kattavasti. Rekisteri on nopeakäyttöinen onlinerekisteri, mutta esim. tarkemmat DNA-vertailut vievät aikaa päiväkausia.

Lisäksi poliisi myöntää hallinnollisesti erilaisia asiakirjoja (mm. ajokortti, passi, henkilöllisyystodistus), joiden (valokuvien) kautta voidaan päästä kiinni myös "tavallisten ihmisten" henkilöllisyyteen. Näiden tietojen saaminen voi viedä pitkänkin ajan.

Pelkän asiakkaan mukana olleen matkapuhelimen antamaan "henkilöllisyyteen" en sokeasti luottaisi. Toki matkapuhelin on henkilöllisyyttä voimakkaasti vahvistava seikka, jos asiakkaalla muuta henkilöllisyyttä tukevaa on mukana.

Ensihoidossa kiinnittäisin huomiota erityisesti tapahtumapaikalla tehtyihin havaintoihin ja asiakkaan "päällä" olevaan omaisuuteen epäselvän henkilöllisyyden selvittämisessä. Poliisin näkökulmasta tutkimuksille hyvää osviittaa antavaa tietoa on esimerkiksi onnettomuuspotilaan kohdalla asiakkaan käyttämä ajoneuvo, oli se oma tai ei.

Poliisi voi toimivaltuuksiensa kautta selvittää asiakkaan mukana olevien mm. pankkikorttien, matkakortin, etukorttien ja muiden "epäspesifien henkilöllisyystodistusten" omistajan. Toki tässäkin tulee muistaa, että kyseiset tavarat eivät välttämättä kuulu kantajalleen. Näihinkin tutkimuksiin menee aikaa ja paljon.

Näkemykseni mukaan lähtökohdiltaa vaikein tilanne on silloin, kuin "päällä" ei ole mitään henkilöllisyyttä osoittavaa ja poliisille ei ole ilmoitettu ketään tuntomerkkeihin sopivaa kadonneeksi. Varsinkin, jos on kiire.

Kun asiakkaan henkilöllisyys saadaan selville, on poliisilla suhteellisen kattavat keinot saada omaiset ja/tai läheiset kiinni. Tosin nykypäivänä kaikille ei löydy läheisiä. Vakavassa tilanteessa poliisi ei lähtökohtaisesti koskaan soita omaisille ilmoittaakseen tilanteesta, vaan menee henkilökohtaisesti paikan päälle käymään.

Nopeasti sisään -- paareilla ulos

Link to comment
Share on other sites

Joo kiitos edelleen selvittämisestä.

Noin inhimilliseltä kannalta erityisesti miettii sellaista tilannetta, että onnettomuuden uhrilla olisi tosiaan vaikka pieniä lapsia jossain.... no, ainahan joku lapsista huolen pitää jos äiti ei ilmestykään hakemaan tarhasta, ei heitä heitteille jätetä ja asia selviää ennen pitkää.

Yhden yksinhuoltajaäidin tunsin, joka ihan vakavaissaan mietti, pitäisikö kirjoittaa tussilla otsaan "lapsi yksin kotona" kun lähti viemään koiraa ulos lapsen nukkuessa. JOS vaikka joku rattijuoppo ajaa yli jalkakäytvällä.

Mahdollisuus on tietysti, onneksi, hyvin hyvin pieni ;D

Vanha koira. Uusia temppuja.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...