Jump to content
MAINOS

Ensihoidon kehittäminen, alueellistaminen


Meikäläinen

Recommended Posts

Hei

Tämmöistä kysyisin, että olenko nyt ymmärtänyt täysin väärin muutaman asian:

Ensihoitoa ollaan alueellistamassa ja keskittämässä sairaanhoitopiireille ainakin Päijät-Hämeessä ja ilmeisesti myös Kainuussa. Olen antanut itseni ymmärtää, että ensihoidon henkilökunnan työpanosta on tarkoitus alkaa hyödyntämään poliklinikoilla niinä aikoina kun ei ensihoidon omia tehtäviä ole? Eikös tästä "tk-palveluksesta"ole nimenomaan pyritty eroon muutaman vuoden aikana sen rasittavuuden vuoksi? Jostain jopa luin (Etelä-Suomen sanomat), että ambulanssi toimisi tietynlaisena poliklinikkana (tk:n pihalla?) niissä paikoissa jossa ei ole viikonloppuisin lääkäripäivystystä, suturoitaisiin haavoja, arvioitaisiin hoidontarvetta?

Jos näin on, saako sitten se sairaanhoitaja joka on lanssissa ja polilla parempaa palkkaa kun se polin hoitaja, koska sillä on laajempi työnkuva? Entäs työvuorot, hyvästi päivystykset, vuorokausirytmit?

Itse en oikein käsitä, että kun kehitetään, niin miksi se kehitys joka kerta revitään työntekijän selkänahasta, laajentamalla työnkuvaa ja huonontamalla työolosuhteita. Tarpeeksi kun laajennetaan, niin sitten kolmenvuoden päästä taas ihmetellään, että hitto kun ei saada työntekijöitä ja miksei hoitoalalle hakeudu enään kukaan. ..

Korjauksia, kommentteja

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Jostain jopa luin (Etelä-Suomen sanomat), että ambulanssi toimisi tietynlaisena poliklinikkana (tk:n pihalla?) niissä paikoissa jossa ei ole viikonloppuisin lääkäripäivystystä, suturoitaisiin haavoja, arvioitaisiin hoidontarvetta?

Koskas tällänen juttu on ollu? Koski varmaan Päijät-Hämeen jotain aluetta..? TK päivystykset taitaa ainakin keskittyä PHKS:aan jossain vuosikymmenen vaihteen paikkeilla. Siitä saattaa tulla mielenkiintoista aikaa. Pahimmillaan jopa pelottavaa kun yksiköt on kaupungissa "TK-potilaan" kuljetuksessa ja kymmenien kilometrien päässä omalla alueella joku tarvitsee apua.

Lisäpäivystyksiin ei ole pakko suostua ilman lisäpalkkiota. Jos sulla on työsopimuksessa ammattina sairaankuljettaja ja palkka sen mukainen en ainakaan itse lähtesi pitämään leikkipoliklinikkaa terkkulan pihaan ilman korvausta. Neuvottelet palkkioista TA:n kanssa siltä pohjalta että työnkuvasi muuttuu vaativammaksi joten haluat lisää palkkaa.

Sitä en kyllä ihan äkkiä usko että TA lähtisi tarjoamaan kaikille hoitajille korotettua polihoitajan palkkaa ainakaan suoralta kädeltä. Mutta sitähän siitä pitää saada.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eikös uuden saku-tessin mukaan kuulu lisätehtävistä ja normaalia vaativammasta työstä saada henkilökohtaisia lisiä. Ainakin sellaista kannattaa ilman muuta vaatia, jos työnkuvaa edellämainitulla tavalla laajennetaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Onkos jollekin jo selvinnyt miten ne lisät määräytyy? Siis 10senttiä/h lisää vaiko vaikka vanha sk luokka lisää? Ei oikein käy selville missään. Noista hyvän miehen lisistä sanotaan, että niihin on varattu 0,7%, mutta aika heppoiset on ohjeistukset.

Opettaja jumalan armosta...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tästä Päijät-Hämeen tilanteesta oli nyt kevään ensihoidon koulutuspäivillä puhetta ja tuo tk:n pihalla (?) tapahtuva hoitajan vastaanotto tulisi tapahtuman sitten, kun kaikki alueen iltapäivystys on viety phks:aan. Tämä tapahtunee aikaisintaan 2010? Ja tavoitteena oli vähentää maakuntien yksiköiden varallaolo aikaa, tästä hoitajan vastaanotosta maksettaisiin aktiivitunnit. Päiväaikaan tk:ssa normipalvelusta (niinkuin tähänkin asti), illalla/vkonloppuna hoitajan vastaanottoa ja yöt lepoa (varallaoloa) jos ei keikkaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mitähän järkeä tommosessa vastaanotossa on kun ei tiedä koska sielä tk:n pihalla on joku pitämässä hoitajan vastaaottoa..? Maakunnan sakuyksikkö voi olla helposti 2-3 tuntia  pois omalta alueelta ja se on aika pitkä aika odotella TK:n pihalla.  Ja ne sakuyksiköt tulee olemaan entistä enemmän poissa sieltä omalta alueelta kuljetusmatkojen kasvamisen takia.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Maakunnan sakuyksikkö voi olla helposti 2-3 tuntia  pois omalta alueelta ja se on aika pitkä aika odotella TK:n pihalla.  Ja ne sakuyksiköt tulee olemaan entistä enemmän poissa sieltä omalta alueelta kuljetusmatkojen kasvamisen takia.

Juuri tästä syystä esim. Heinolassa on ollut pelastuslaitoksen lisäpalveluna (ei sopimusta) toinen HOITOYKSIKKÖ 24/7/365. (jotka siis tietenkin henkilöstön osalta testattu shp:n toimesta). Viime vuoden aikana ensivastetehtäviä tuli todella paljon Heinolaan, koska ainoa silloinen saku (He391) oli kiinni/kuljettamassa Lahteen lääkäriin... (Huom. 8-18 oli He392 miehitettynä) Kukaan tuskin oli ajatellut, että saku on kauemmin pois alueelta, koska lääkäripäivystystä Heinolassa supistettiin. Kyllä niitä päällekkäistilanteita tulee vieläkin viikottain, että Heinola 11 joutuu sakutyhjiötä paikkaamaan, sillä "yllättäen"siirtojen määrä Lahteen on kasvanut PALJON.

PS. Jos joku ihmetteli, että miten 20 tuhannen asukkaan kaupungissa on 2 hoitoyksikköä, niin tuohan on seurausta kilpailutuksesta. Lopullinen ratkaisu vielä vahvistamatta, kuka touhuja jatkossa hoitaa, mutta pelastuslaitos hoitaa tällä hetkellä touhua uuden sopimusmallin mukaisesti.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

http://kafi.tutka.net/mk_paatokset/kokous/KOKOUS-409-10.HTM

Tossa linkki Kainuuseen liittyen ensihoidon tuleviin työntekijöihin. Toivottavasti se terveydenhuoltolaki nyt sitten antaisi joitain velvoitteita

"Näitä mahdollisuuksia on esimerkiksi turvapuhelinpalveluiden, kotona tukemisen avustaminen ja yhtenäiset hoitoketjut"

Onko ensihoidon työntekijöillä tosiaan näin paljon "uppoaikaa" töissä olessaan? Missäs välissä kalusto tarkastetaan, autot pestään, hoidetaan varastotilaukset, pidetään koulutuksia? Kotona tukemisen avustaminen, tarkottaako se siis kaupassa käyntiä vai kotona annettavia I.V antibiootteja? Tosta antiobiootin antamisesta on ainakin melko huono irrota välittömästi mihinkään, mutta toisaalta jos palvelutason parantaminen on pelkästään  kustannuksissa säästämistä niin hyvä sitten, ei ne lähtöajat ja todellinen palveluntaso nytkään taida ketään kiinnostaa, ainakaan siellä missä ei ole päätoimisia vastuulääkäreitä. Eikä tuossa palkassa ainakaan tuon taulukon mukaan näitä "extrahommia" ole kyllä mitenkään huomioitu.

Se lienee kuitenkin selvää että vuorokautiset työrytmitykset voidaan Kainuussa unohtaa? En sitten tiedä että nostaako se ainakaan vanhojen työntekijöiden halua edes hakea yhtymän palvelukseen kun ei oteta edes vanhana työntekijänä töihin , palkka on melko varmasti huonompi, työajat on huonommat ja työnkuva on huomattavasti laajempi. Onneksi en asu Kainuussa

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...