Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

Vieras: Mielisairashoitaja

Hoitajako empaattinen potilaalle vaiko potilas hoitajalle ?

Recommended Posts

Vieras: Mielisairashoitaja

Ns. talonpoikasaisjärkeen perustuva hoitohan on sellaista ,että hoitaja evää potilasta tekemästä sellaista ,mikä häntä ei huvittaisi/kiinnostaisi ei olisi hänestä järkevää .Jos potilaan harrastus on vaikkapa vuosilukujen muistaminen ja se tuntuu hoitajasta tyhmältä hän voi kieltää potilasta tuomasta esiin tätä "sairasta" harrastustaan.

Eihän se noin mene,vaan tällaisenkin itseilmaisun kautta voidaan potilasta lähestyä ja solmia mukaan ajanmyötä uusia vuorovaikutuksen tekijöitä.Onhan se potilaalla selkeä pakonomainen ahdistuksenpakokeino ,ankkuroimalla ajatukset vuosilukuihin,eli siis myös oireenhallintaa,mikä säästää potilasta ahdistuksen näänyttävältä voimalta.Asiaahan voi aina johdatella johonkin terapauttisesti tärkeään aiheeseen,mutta kun meillä hoitajilla ei sitä terapeuttista koulutusta ole ,vaan useimmiten se työkalu on juuri terve talonpoikaisjärki,mitä se sitten kenelläkin on.

Itselläni on koulutusta vain supportiiviseen yhdessäolemiseen potilaan kanssa-mitä se sitten lieneekään loppujen lopuksi tarkoitukseltaan ?

Supportiivinen psykoterapia

Tämä on yleisin, vuorovaikutukseen perustuva psykiatrinen hoitomuoto, ns. tavallinen hoitosuhde psykiatrin/psykologin/psykoterapeutin ja potilaan välillä.

Potilasta tuetaan hänen kriisissään ja ongelmissaan niillä keinoin, jotka ovat jo hänen hallussaan, mutta ehkä tilapäisesti keinot ovat kadoksissa tai ne eivät ole tuntuneet riittäviltä.

Psykoterapeutti on aktiivisempi kuin esimerkiksi analyyttisesti orientoituneessa terapiassa ja voi helpommin puuttua mm. potilaan lääkitykseen ja antaa suoria neuvoja.

Supportiivinen terapia sopii hyvin erilaisten kriisitilanteiden hoitoon ja monenlaisen hoidon tueksi.

Supportiivinen psykoterapia saattaa kestää melko lyhyen ajan, esimerkiksi 2-3 kk, mutta toisinaan pari vuottakin.

http://www.mentoria.fi/psykoterapiasta/

Tässä erään toisen lähteen keskustelua supportiivisesta terapiasta,jota siis meidän 70 luvun lopulla koulutettujen mielisairaanhoitajien kuuluu antaa:

Tosin siihen ei meitä mitenkään koulutettu,kunpahan vaan maininnanomaisesti meidät vihittiin  tämän terapian osaajiksi :D (on tää yhdenlaista ammattitaitoa tämäkin)

http://www.tukiasema.net/keskustelu/show.asp?id=18212&p=9&pm=1

Tukea antava (supportiivinen) psykoterapia

Masennus

19.5.2005

Kaikki psykoterapiamuodot sisältävät supportiivista aineistoa. Varsinaisen hoidon tavoitteena on auttaa potilasta ylläpitämään tai palauttamaan paras toimintatasonsa ottaen huomioon sairauden, persoonallisuuden ja elämäntapahtumien aiheuttamat rajoitukset. Psykoottisen potilaan kohdalla se on parhaan mahdollisen psyykkisen tasapainon ylläpitämistä, itsemurhavaarassa olevan kohdalla tuhoavien impulssien vastustamista ja kriisipotilaan kohdalla auttamista elämänkriisin yli. Aikaisemmin terve ihminen saattaa tarvita apua sietämättömässä elämänkriisissä. Akuuteissa kriiseissä supportiivinen hoito on määräaikaista, ja sen jälkeen potilas kykenee itse hallitsemaan psyykkistä tasapainoaan. Vaikeissa häiriöissä potilas saattaa tarvita terapeuttista apua vuosikausia.

Keskeisiä teemoja ovat arkipäivän ongelmien ratkaisut, asuminen, työ ja talouden hoito. Yhtä tärkeitä ovat ajankohtaisten perheristiriitojen selvittely ja iälle tyypillisten kehitysongelmien kuten ihmissuhteiden, seksuaalisuuden, yksinäisyyden, harrastusten ja hengellisten kysymysten käsittely.

Akuuteissa kriiseissä supportiivinen hoito on määräaikaista, ja sen jälkeen potilas kykenee itse hallitsemaan psyykkistä tasapainoaan.

http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=ego&p_artikkeli=ama00035

Viimeisin kirja lukupöydälläni: Sosiaalinen älykkyys antaa kyllä hyvät eväät tukevalle myötäelämiselle vaikeuksissa /kriiseissä/psykoosissa/masennuksessa elävän potilaan ja kanssaihmisen kanssa.Luulenpa ,että tuota opusta tullaan vielä käyttämään ahkerasti mielenterveystyössä,koska siinä esitellään viimeiset tutkimukset ihmisen psyykestä.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×