Jump to content
MAINOS

Vegaaniruokavaliosta sekaruokavalioon?


Satu

Recommended Posts

Toisaalla oli epävirallinen keskusteluketju "Pitääkö niellä?" ja sen seurauksena eksyin vegaaniliiton sivuille ja löysin artikkelin aivan pienten lasten vegaaniruokavaliosta ja rupesin sitten ihan uteliaisuuttani miettimään että mitäpä jos lapsi myöhemmässä vaiheessa elämässään haluaakin siirtyä sekaruokavalioon ja syömään lihaa? Voisi kuvitella että lihan vetäminen napaan olisi jopa hengenvaarallista ihmiselle joka ei sitä koskaan ole syönyt, niin onnistuuko tuo ruokavalion muuttaminen ja millaisella vaivalla jos ei vanhemmat ole pienestä pitäen totuttaneet sekaruokavalioon?

- Satu L.

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Tökkii jo ajatuskin, että pieni lapsi väännetään aikuisten hurahduksiin mukaan, kun elimistö tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen (etenkin aivot..näppärä elin yläpäässä!) reipasta sekaravintoa...eläinproteiinia, rasvaa, (eri aminohapot, yms...)

Pikkuhiljaa kun totuttaa, niin maha kyllä siihen näppärästi tottuu, ja lapset ovat kyllä luonnostaan lihanhimoisia. Vaiva on enemmän kiinni vanhemmista itsestään, siis poislukien sen, ettei lapsella ole jotain vakavaa elimellistä syytä olla vegaani.

-tule turma tuonen tietä, pikku reppu selässä, pikku kirves kontissa. Napsauta sillä ohtaan, justiinsa nokan kohtaan-

Link to comment
Share on other sites

Miksi aivan pienelle lapselle pitäisi ensinnäkään syöttää pelkästään kasvisruokaa? Se on luonnotonta, sillä ihminen on sekä lihan- että kasvinsyöjä.

Tää niikus tuli ekana mieleen. Jos vanhemmat on kasvissyöjiä, pitäisi mielestäni kuitenkin lasta ravita normaalilla ravinnolla, ja antaa tälle sitten joskus mahdollisuus itse päättää alkaako kasvissyöjäksi vai ei.

Onkohan tästä tehty mitään tutkimuksia, että onko sillä jotain vaikutusta lapsen kehitykseen jos on pelkällä vegaaniravinnolla?

Link to comment
Share on other sites

Samat ajatukset pyöri itsellänikin päässä kun luin tuota sivua. Tuntuu järjettömältä että viaton lapsi 'alistetaan' ruokavaliolle joka ei varmasti ole optimaalinen ja kaikkein paras lapsen hyvinvoinnin kannalta.. Mietin vain että onko teille ammattihenkilöt tullut tälllaisia vastaan uranne aikana eli onko ensikäden tietoa asiasta?

- Satu L.

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

Link to comment
Share on other sites

Ne lapset, joita olen hoitanut, ja jotka hyvin pienestä pitäen olleet/kasvaneet vegaaniperheestä, tms. ovat kyllä olleet kieltämättä aika säälittäviä, heikkokasvuisia raasuja. Kalpeita, mustasilmäisiä, huono lihaskunto ja kestävyys.. Tämä siis täysin puolueeton, kliininen havainto...ja yllätys hei, lihanhimo ollut sitten aika kova.

-tule turma tuonen tietä, pikku reppu selässä, pikku kirves kontissa. Napsauta sillä ohtaan, justiinsa nokan kohtaan-

Link to comment
Share on other sites

Tunnen muutaman vegaanin(joista ainakin yksi on vegaani osittain vain siksi, että saa pidettyä siitä meteliä muille) ja vegetaarin.

Moni niistä on sitä mieltä, että lapsi kasvatetaan vegaaniksi. Ovat sitä mieltä, että lasten oma päätösvalta ruokavalion suhteen rajoittuu näin: "tässä talossa ei lihaa syödä. Sitten kun asut omassa asunnossa niin saat syödä mitä haluat."

Kuitenkin kenenkään vanhempi ei ole kieltänyt näitä tuttuja alkamasta kasvissyöjäksi silloin, kun ovat vielä asuneet kotona. Varmasti olisivat nämä vegaanit olleet valittamassa amnestylle, sossulle ja ties mille siitä, jos aikoinaan isi/äiti olis kieltänyt kasvissyönnin aloittamisen.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Henk.koht. tiedän/"tunnen" vain yhden lapsen->nyt jo aikuinen, joka oli vanhempien omien arvojen ja valintojen takia vegaani synytmästään asti.

Käsittääkseni on sitä vieläkin, terveys norm. ja harrastus rankka kropalle, monta kertaa vkssa, työkin(?) jossahin vaiheessa.

Ei mainittavaa terv. ja kehityksessä.

Ihan silkasta mielenkiinnosta konsultoin toisaalta ja muutan tekstiä, jos muutettavaa.

Muutoin koko asia täysin tuntematon.

muoks: väärin muistin, sekoitin väärään ihmiseen.

Konsultoituani kuulin, että ko. lapsonen oli siis sittenkin aina kipeänä, langan laiha ja kalpea.

Alkoi myöh. syömään lihaa, ed. ei ole terveyden perikuva.

carpe diem

Link to comment
Share on other sites

Meillä oli koulussa (amk)  alkuun samalla luokalla tyttö, jolla oli pahaa käsien vapinaa, ja sanoi että asiaa on tutkittu ja saattaa johtua siitä, että ollut lapsesta asti vegaani.. Puhui jostain B12-vitamiinin puutteesta tms, en muista tarkkaan.. Tosin suhtaudun tähän tyttöön kovin kriittisesti, koska myös ilmeisesti jotain kamankäyttöä takana, tämä vaan oma johtopäätös, koska koulun lopetti aika nopeasti ja kun oli huumeista puhetta, tuli esiin että suurin osa kavereista käyttää jotain, mukaanlukien poikaystävä..

Mutta minunkin mielestä lapsen pitäisi saada monipuolista ravintoa, mukaanlukien lihaa yms, ja sitten aikanaan tehdä oma päätös lihan poisjättämisestä jos siltä tuntuu..

Toivo on puoli elämää, välinpitämättömyys on puoli kuolemaa.

-Kahlil Gibran

Link to comment
Share on other sites

Voisi kuvitella että lihan vetäminen napaan olisi jopa hengenvaarallista ihmiselle joka ei sitä koskaan ole syönyt, niin onnistuuko tuo ruokavalion muuttaminen ja millaisella vaivalla jos ei vanhemmat ole pienestä pitäen totuttaneet sekaruokavalioon?

Olen itse ollut perimätiedon mukaan kasvissyöjä ekaa kertaa about 3v. kun törmäsin autotallissa puolikkaaseen lampaaseen n. vuoden verran ja sittemin ikävuosina about. 12.-22v. en syönyt kertaakaan lihaa/kalaa/muuta itsekseen liikkunutta. Nyt syön jos tarjotaan n. 3-6krt. vuodessa. Mutta se täytyy sanoa että jo vähän suuremmista lihamääristä elimistö heittää sen aika nopeasti pihalle. Ja olo ei aterian jälkeenkään ei ole mitä mahtavin. Mulla voi olettaa olevan jotain toleranssia lihaa kohtaan, joten väittäisin että huonommassa kunnossa ovat ne jotka eivät ole koskaan syöneet. Mutta luulisin että siedätyshoidolla, pieninä määrinä kerrallaan elimistö tottuisi, myös ihan pienestä pitäen vegaanina olleella.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tunnen monia vegaanilapsia, itse asiassa neljä heti seuraavaksi oman lapseni jälkeen läheisintä lapsituttavaani ovat vegaaneja, kolme heistä syntymästä asti, ja ovat kaikki ihan normaalisti kehittyneitä fiksuja ja terveitä lapsia.

Mutta joo, sen voin myöntää, että tässä ruokavaliossa on ilmeiset riskinsä, ja on jmelkoisesti dramaattisempaa, jos vanhemmat eivät oikein välitä pitää huolta B12:n saannista kuin jos eivät pidä huolta tyydyttymättömien rasvahappojen saannista (mikä on hyvin, hyvin, hyvin yleistä sekasyöjäperheissä mind you).  Mutta tuntemani vegaanit/kasvissyöjät joiden perheissä myös lapset ovat samalla ruokavaliolla (on sellaisiakin joissa eivät ole), ovat hyvin perehtyneitä ravintoasioihin. Paljon paremmin kuin sinä, sinä tai sinä.

Tai minä, ainakin kunhan äskettäinen ravitsemustieteen 3 opintopisteen jakso on painunut aktiivimuistista unholaan.

Omasta mielestäni vegaanius on eettisesti ylivertainen vaihtoehto, eikä "ihminen on sekasyöjä" -perustelu vähennä tätä mitenkään. Mutta eihän kukaan siihen mitään kantaa ottanutkaan. Ihmeen aggressivisia lausuntoja vain.

Vanha koira. Uusia temppuja.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Mielenkiintoista että vielä nykyäänkin on tässä ketjussa esiintyneen kaltaisia asenteita vegaani ja kasvisruokavalioita kohtaan. Suurin osa ihmisistä pärjää aivan hyvin ilman lihaa, vaikka sitä haluaisivatkin syödä. En nyt väitä että lihaa ei saisi syödä.  On toki niitäkin, joille lihaton ruokavalio ei käy, rauta ei imeydy kasviksista tarvittavalla tavalla. Meitä on moneksi, niin myös ruoansulatuksia. Toisten elimistö taas ei sulata lihaa kunnolla.

Kasvisruokailijat ovat usein tosiaan hyvin ravitsemusasioihin perehtyneitä. Toki heissä on huonosti ravittuja aivan kuten sekasyöjissäkin. B12- vitamiini on vegaaneille oikeastaan ainoa aine mitä eivät ruokavaliostaan saa. Tämän saannista voi huolehtia tabletein tai injektioin. Toisilla ei elimistöön imeydy keinotekoiset b-12-valmisteet, tällöin on siirryttävä maitotuotteiden ja kanamunien käyttöön. Monet vegaanit käyvät kokeissa seuratakseen b-12 tasoja.

Hyvä näistäkin asioista olisi terveysalan ihmisten tietää. Kasvisruokailu on aika yleistä nykyään. Suurempi ongelma varmasti on liian lihaisa ruokavalio, joka ei pidä sisällään rehuja tai pehmeitä rasvoja.

[br]«« Peräkkäiset viestit yhdistetty »»[br]

Vielä tuosta itse aiheesta ;D

Yhtäkkiä aloitettu lihan syönti täydelliseltä vegaanipohjalta suurella todennäköisyydellä aiheuttaa vatsanpuruja. Jos on aiheellista siirtyä sekaravintoon voisi olla järkevää aloittaa maitotuotteilla ja kananmunilla. Kala sulaa paremmin kuin punainen liha, samoin valkoinen liha. Sisäfilepiviä ei ensimmäiseksi siis kannata mennä tarjoamaan vegaanipenskalle. Pehmeästi alkuun. Kannattaa myös muistaa että ovo-lakto-vegetaarisella ruokavaliolla pärjää hirmu pitkälle, vaikka edelleen ei sekään kaikille sovi. Jos lihaa himoitsee, pitää sitä syödä ja toisaalta jos lapselle ei liha maistu, ei sitä pidä yhtälailla mennä tuputamaan, jos ruoasta muuten saa tarvittavat.

Link to comment
Share on other sites

Mielenkiintoista että vielä nykyäänkin on tässä ketjussa esiintyneen kaltaisia asenteita vegaani ja kasvisruokavalioita kohtaan.

Ei kai tässä viestiketjussa ole arvosteltu muuta kuin vanhempien toteuttamaa pakkoveganismia lapsilleen. Perusteltua arvostelua etenkin kun ikäviä esimerkkejä elävästä elämästä on tullut vastaan.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Vanha ketju, mutta en löytänyt parempaakaan.

Ironiaa kerrakseen:

Yksi tuttavapariskunta on kiihko-vegaaneja (yrittävät aina painostaa muita kasvissyöjiksi, ovat mielenosoituksissa, kannattavat eläinten vapautusrintamaa jne) ja heillä on puolitoistavuotias lapsi.

Nyt sitten on käynyt niin, että tälle lapselle sopii allergioiden takia vain peruna, nauta ja poro...

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Raudan tai vitamiinien puutostilatkaan eivät liene tilapäisesti kovin vakavia edes lapsille, jos vain vanhempien järki pelaa että viedään ajoissa lekurille jossa sitten varmasti asia huomataan, kun mainitaan että meillä on tälläinen ruokavalio.

Käsittääkseni kasvisruokavaliosta pystyy muodostamaan aminohappokoostumukseltaan sellaisen, joka on aivan yhtä hyvä kuin ns. tavallinenkin ruoka. Se vain vaatii mahdottoman määrän kaikkien erisorttisten kasvikunnan proteiinilähteiden yhdistelyä. Vaikka joku kotona moisen urakan viitsisikin suorittaa niin päiväkoti tuskin sitä tekee. Krooninen proteiininpuutos taasen on hankala ongelma, eikä se anna välttämättä suoria oireita muutoinkuin jotta lapsi ei kasva. Muistaakseni varsinkin näiden välttämättömien aminohappojen osuus (eli niiden joita elimistö ei pysty itse tuottamaan muista aminohapoista) on kasvisruuassa pääosin pieni.

Toki jos lapsi saa maitotuotteita ja vaikka kananmunia päivittäiseen ruokavalioonsa niin itse lihan tarpeellisuus normaalin kehityksen kannalta ei liene välttämätöntä.


Eettiseltä näkökannalta kun tutkin asiaa niin tämä on vähän rinnastettavissa siihen että lapsi kasvatetaan uskovaiseksi. Molemmat ovat vanhempien omia arvoja, joita mitkään ajanmukaiset ohjeistukset tai suositukset eivät kehoita noudattamaan lasten kasvatukseen, sekä molemmista saattaa olla lapselle vahinkoa. Oikea tapa toimia omasta mielestäni olisi että kasvatetaan lapsi oivaltamaan ja soveltamaan asioita itsenäisesti, jolloin hän voi täysi-ikäisyyden saavutettuaan valita mikä on hänen mieleistään.

Link to comment
Share on other sites

Ihan vegaaniutta en ymmärrä, koska se B12-vitskun saanti ei ole sitten luonnollista. Mutta mä itse lopetin 7-vuotiaana lihan syönnin (muna- ja maitotuotteet kävi). Äiti painosti seitsemän pitkää vuotta syömään "oikeeta ruokaa" ja vei mut lääkäriltä lääkärille, kun kukaan ei keksiny keinoa. (Niiden ehdottamat keinot oli "tarjoa sille papuja ja ei hätää, kun saa proteiinia") Lopulta sitten rupesin syömään lihaa koska en jaksanu murrosiässä kavereiden jatkuvaa ihmettelyä. Mutta kyllä se edelleen pakkopullaa on, enkä tee itse punaisesta lihasta oikeestaan mitään. Eikä meillä syödä lihaa ku kolmesti viikossa.

Ensimmäinen liha-annos sai aikaan hirveän pahoinvoinnin. Mutta ei nyt sen kummempaa.

Mä oon kärsiny aina anemiasta, mutta sitä ei liiemmin lähdetty tutkimaan koska olin kasvissyöjä. Nyt sit kumminkin käyny ilmi, että mulla on luuytimessä jokin häiriö punasolujen tuotannossa. Eli ei liity siihen syömiseen mitenkään. Etenkin kun se on periytyny kolmesta lapsesta kahdelle jotka kaikki on lihansyöjiä. Enkä ymmärrä miks lasten pitää olla vegaaneja jos vanhemmat on, koska syön mäkin joka päivä eri juttuja mitä mun lapset. Toki aatteellisuus, mut ei lapsilla vielä aatteita oo, ehkä sit kouluikäisellä.

B12-vit puutos on ollut myös, mutta se liittynee myös anemiaan ja keliakiaan. Suoranaisesti ei voi todeta, että johtuis lihan syönnistä. Huvittaa myös se, että suurin osa vastustajista syö lihaa joka päivä ja tuhottomat määrät, vaikka sekään ei oo niin terveellistä. 3-4krt viikossa riittää.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

nimim. EVR:n aktiiveilta on jäänyt selkäsauna saamatta vanhemmiltaan

Mitä tää tarkoittaa? Että niistä, joita on lapsena hakattu, tulee lihansyöjiä? Ei se kyllä pidä paikkaansa vaikka tietyn logiikan näenkin.

No, tuo jäi hämäräksi.

Sitä mietin, että luonnollisuus on aika kevyt argumentti minkään puolesta nykyelämässä, jossa lennellään avaruudessa ja asutaan ydinenergialla lämmitetyissä taloissa napapiirillä. Ihan samoin kuin on pyritty karsimaan pahinta ihmisten välistä väkivaltaa, orjuutta ja naisten alistamista ja lasten hakkaamista (vasta äskettäin) yhteiskunnastamme (vaikka niitä voisi hyvällä syyllä sanoa luonnolliseksi toiminnaksi), niin jotkut nyt ajattelevat että meillä olisi varaa toimia eettisesti ja kunnoittaa myös muiden lajien yksilöiden elämää ja oikeuksia. Olishan meillä. Ja hyötyä siitä koituisi myös omalle terveydellemme ja ympäristölle.

Minusta on surullinen tuo vegaaniperheen tilanne ja ihmetyttää miksi kukaan tuntee tarvetta ilkkua sitä.

Ai niin, ja on se lihansyöntikin ihan yhtä lailla lasten puolesta tehty valinta, ehkä vähän suurempikin valinta (ainakin jos kysytään lihaeläimiltä), sitä vain ei miellä samalla lailla valinnaksi kun se on enemmistön tapa.

Vanha koira. Uusia temppuja.

Link to comment
Share on other sites

nimim. EVR:n aktiiveilta on jäänyt selkäsauna saamatta vanhemmiltaan

Mitä tää tarkoittaa?

Ehkä sitä että näilläkin rikollisilla on todennäköisesti jokin mennyt kotikasvatuksessa pieleen.
Link to comment
Share on other sites

nimim. EVR:n aktiiveilta on jäänyt selkäsauna saamatta vanhemmiltaan

Mitä tää tarkoittaa?

Ehkä sitä että näilläkin rikollisilla on todennäköisesti jokin mennyt kotikasvatuksessa pieleen.

Ton Dinon ajatuksen mä ymmärrän, mutta aika mauton ajatus alkuperäisessä asussaan... (Rikollisia olisi pitäny kasvattaa selkäsaunalla, joka on laitonta.)

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

Ton Dinon ajatuksen mä ymmärrän, mutta aika mauton ajatus alkuperäisessä asussaan... (Rikollisia olisi pitäny kasvattaa selkäsaunalla, joka on laitonta.)

Tuon spärlän termin voi myös ymmärtää sanontana ja synonyyminä kasvatuksen puutteelle, eikä niinkään konkreettisena asiana.
Link to comment
Share on other sites

Ai niin, ja on se lihansyöntikin ihan yhtä lailla lasten puolesta tehty valinta, ehkä vähän suurempikin valinta (ainakin jos kysytään lihaeläimiltä), sitä vain ei miellä samalla lailla valinnaksi kun se on enemmistön tapa.

Ihminen on sekaravintoa nauttiva nisäkäs, joten lihansyöntiä ei voi pitää samalla tavalla tietoisena valintana kuin pelkkää kasvissyöntiä. Se ei ole siis tapa, vaan ihmisen biologinen ominaisuus.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...