Jump to content
MAINOS

Cyanokit (R)


Maailman vahvin tyttö

Recommended Posts

En osaa tehdä sellasta virallista tuotemerkkiärrää...

Asiaan. Uudessa Systolessa oli hyvä kirjoitus tulipalosta pelastetun potilaan ensihoidosta. Cyanokit mainittiin useaan otteeseen syanidimyrkytyksen ensihoidossa ja ymmärsin että pitäisi antaa heti tapahtumapaikalla jos on syytä myrkytystä epäillä. Kuinka monesta yksiköstä se löytyy lääkepakista? Mulle ainakin jäänyt melko lailla tuntemattomaksi, ei ole koulussakaan ollut puhetta.

Netti-Pharmacasta ei löydy aineesta muuta tietoa kuin että on erityislupavalmiste. Tervesysportin lääkärin tietokantakin antaa vain kaksi osumaa. Antidootit myrkytysten hoidossa -artikkelissa kuitenkin korostetaan ensisijaisesti 100% hapen antoa.

Hydroksikobalamiini on turvallinen, tehokas ja nopeavaikutteinen aine (23,24) ja on perustellusti saamassa ensisijaisantidootin aseman syanidimyrkytyksen hoidossa. Sitä voidaan antaa, vaikka diagnoosi olisi epävarma, esimerkiksi savumyrkytysten yhteydessä.

Hydroksikobalamiini kumoaa syanidin toksisuuden sitoutumalla syanidiin, jolloin muodostuu myrkytöntä syankobalamiinia (B12-vitamiinia). Tämä on stabiili yhdiste ja eliminoituu erittymällä virtsaan. Syanidimyrkytyksen hoitoon tarvittavat hydroksikobalamiiniannokset ovat kuitenkin niin suuria (5 g), ettei siinä voi käyttää tavanomaisia valmisteita (esim. Cohemin). Erikoisvalmisteita onkin kehitetty, ja Cyanokit-valmistetta (sis. 2 × 2,5 g hydroksikobalamiinia) on nyt saatavilla myös Suomessa.

Hydroksikobalamiinin alkuannos on 5 g infuusiona puolessa tunnissa, ja se voidaan toistaa kerran tai kahdesti tilanteen mukaan. Hydroksikobalamiinin jälkeen suositellaan annettavaksi natriumtiosulfaattia mm. siitä syystä, että näillä aineilla näyttää olevan synergistinen vaikutus (25).

Muoks: jonkinlainen rajoittava tekijä saattaa toki olla tuo hinta: netti-Pharmacan mukaan yksi annos maksaa 908,53€  :D

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

ei varmaan löyty tuon hinnan takia kovinkaan monesta paikasta. Oli muuten todella hyvä kirjoitus jälleen kerran laadukkaassa lehdessä.

Itse kuulin/luin ensimmäisen kerran kyseisestä valmisteesta

Määrää pirtua, se auttaa aina...

Link to comment
Share on other sites

Joo, hinta voipi olla kynnyskysymys. Metalysekin maksaa vaan rapiat 600€ ja sitäkin pidetään kuin kukkaa kämmenellä  :o

Mutta olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että uusi Systole suorastaan yllätti erittäin hyvillä artikkeleillaan. Palovammajuttu oli kanssa hyvä.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Sairaalan sisälläkin olen vain kerran kyseisen lääkkeen kanssa ollut tekemisissä. Täytynee se artikkeli hankkia käsiin ja lukaista.

Totuus ei pala tulessakaan.

Link to comment
Share on other sites

Taitaa käytännössä olla erittäin harvoin tarvittu lääke. Palokaasuissa kun on paljon muutakin myrkyllistä kuin syanidi jonka antidootti ko. lääke on. Ja syanidimyrkytyksetkin taitavat olla aika harvinaisia. Jos en ihan väärässä ole, niin hydroksikobalamiini tehoaa myös tiosyanaattimyrkytyksiin joten kyllä niissä sairaaloissa jossa nitroprussidia käytetään pitäisi em. lääkettä löytyä.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Noin mäkin ajattelin, mutta tuntuu että viime aikoina sitä on rummutettu sieltä sun täältä. Meillä mm. vastuulääkäri nosti esiin myrkytyksistä puhuessaan, mutta hintaa ei muistanut mainita.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Ainakin Helsingin Pelastuslaitos käyttää ko. lääkettä huoneistopalojen uhreille (tai siis oli ainakin käytössä ennen kuin jäin hoitovapaille keväällä, nyt ei ole viimeisintä tietoa, mutta uskoakseni protokollissa ei ole tapahtunut muutoksia) ja jotenkin olen siinä uskossa että lääke olisi tullut myös MH01:n käyttöön nyt kun siirtyivät HUS:n alaisuuteen...

Värjää muuten virtsan aika villin väriseksi...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Meillä on ollut paikallisen kemiantehtaan takia autoissa jo vuosia natriumnitriittiä joka soveltuu myös syanidimyrkytyksen hoitoon. Ongelma palokaasumyrkytyksissä on se että natiriumnitiriitti "varaa" hemoglobiinia. Nyt vuoden alusta tilalle tuli 4-dimetyyliaminofenoli eli 4-DMAP koska tuo natriumnitriitti oli apteekin oma valmiste ja raaka-aineita ei enää saanut. Pharmaca Fennicasta näkee hinnaksi 269e (viisi annosta) mutta mitään muuta ei näekkään. Pakkauksen ohjekkin on Saksaksi joten ihan sata-varma en ole mutta luulen että tämäkin on savukaasuihin soveltumaton vaikka onkin spesifiantidootti myös syanidille. Eli, jos meille tulee ex-KGB agentti joka on saanut syanidia ilman savukaasuja niin siihen on eväät  ;D

Varsinaisesti se siis on meillä rikkivetymyrkytyksiin, YK-numero 1053 jos joku haluaa katsoa tarkemmin.  Meillä kyseinen aine on sivutuote/onnettomuuksissa syntyvä "vahinko"johdannainen. Mutta Kokkolassa tätä valmistetaan ihan teollisesti, beware Kokkolan jullit... 1000ppm pitoisuus aiheuttaa välittömän tajuttomuuden ja kuoleman hetkeä myöhemmin...

Marko

"A temporary mental state including symptoms of confusion, inability to concentrate, disorientation, anxiety and sometimes hallucinations."

Link to comment
Share on other sites

Toisaalta ajattelis tuon cyanokitin käytöstä, että voisi sellainen olla autossa mukana, ainakin yksi kappale. Harvoin, ainakin täällä maaseudulla, tulee palokeikkaa missä olisi ihmisiä ollut niin kauan sisällä, että voisi tuon cyanokitin käyttöä harkita. Mutta toisaalta, onko jossain tutkimuksessa luotettavasti todistettu tuon cyanokitin käytön eduista, esim vähäisimpinä sairaalahoitopäivinä jne?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest f_soul

Kerran olen ollut keikalla, ihan suomen turussa, niin että medihelin tohtori tiputti palokaasuille altistuneelle ko. tuotteen. Joten ilmeisesti ainakin turussa löytyy medihelin lääkkeistä moinen tuote.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Mikäs on tänäpäivänä asian laita? Satakunnassa löytyy autoista tuo lääke, tuli pakolliseksi hota-autoissa kai vuoden 2011 alussa, sitä ennenkin oli useilla. Savukaasualtistuneille sitä annetaan. miksei tuohon puhtaaseen syanidimyrkytykseenkin jos sattuu se agentti tulemaan vastaan :D

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...