Jump to content
MAINOS

Rakas joulupukki


Jaakko79

Recommended Posts

Rakas joulupukki.

En ole moneen vuoteen lähestynyt sinua näin kirjeitse toivoen saavani jotain erityistä joululahjaksi. Kuitenkin päätin näin joulun alla herkistää itseni joulumielelle ja kirjoitta sinulle joululahjatoiveeni.

Olemme taas tämän vuoden aikana työpaikallani osallistuneet, pitkin vuotta erilaiseen tutkimus- ja kehittämistyöhön, rakkaan johtoportaamme aloitteesta. Hoitotyön johtajamme ovat halunneet, että hoitotyötämme kehitetään erilaisten hoitotieteellisten viitekehysten avulla ja samalla osallistumme työmme ohella erilaiseen tutkimustoimintaan, jotta mm. terveystieteitä opiskelevat sekä tutkimustyötä tekevät lääkärit, saavat materiaalia omaan tutkimustoimintaansa.

Olemme tämän vuoden aikana saaneet tutustua internet-pohjaiseen Sairaanhoitajien osaamiskartoitukseen, jonka tulisi palvella tulevia kehittämiskeskusteluja ja toimia sairaanhoitajien ammatillista kehittymistä tukevana elementtinä. Muiden hienoakin hienompien ja tärkeääkin tärkeämpien kartoitusten tavoin, tässäkin paistoi rivien välistä halu löytää vahvistusta, että hoitotieteellistä tutkimustietoa oikeasti voidaan hyödyntää käytännön hoitotyössä. Täytyy taas kerran kiittää johtoporrastamme kuinka he uutterasti ja aikaa säästämättä ovat taas paneutuneet tähän asiaan.

Suurimman osan vuodesta täytimme myös, potilaiden hoitoisuusluokitusmittaria, jonka perusteella rakkaan johtoportaamme mielestä pystyttiin kohdentamaan resursseja oikeille vastuualueille. Valitettavasti johtoportaamme ei osannut ottaa huomioon, että jokainen yksikkö täytti sitä hyvin erilaisin perustein, jolloin osasta yksiköistä muodostui hyvin epärealistinen kuva. Tämän lisäksi osa kyseiseen tutkimukseen skeptisesti suhtautuvista hoitajista täytti sitä silmät ummessa. Syksyn koittaen saimme suruviestin, jossa rakas johtoportaamme, ilmoitti että kyseisen mittarin täyttäminen lopetetaan, koska näiden vuosien aikana, sille ei ollut muistettu hakea tutkimuslupaa ja oli viimeinkin huomattu, että mittari oli otettu liian aikaisin käytäntöön, eikä se mitannut sitä mitä sen tulisi mitata. Tästä olimme tietysti pahoillamme, koska johtoportaamme oli taas kerran joutunut tekemään niin paljon turhaa työtä.

Osastomme on ollut myös tänä vuonna osallisena eräässä kehittämisprojektissa, jonka tarkoituksena on kehittää hoitotyön käytänteitä osastollamme. Tämä projektin yhteistyötahona toimii mm. eräs alan oppilaitos sekä toinen sairaala ja sen on tarkoitus jatkua useamman vuoden ajan. Projektin pohjimmaisena tarkoituksena oli että sen loputtua ottaisimme ko. mallin käyttöömme osastollamme. Kesken projektin tuli johtoportaalta viesti, että ko. projektia ei ole tarkoitus hyödyntää osastollamme, mutta projektia jatketaan muiden yhteistyötahojen vuoksi loppuun saakka vähin äänin. Kuitenkin niin että osallistumme entisen kaltaisella intensiteetillä siihen. Ajan kuluessa rakas johtoportaamme on taas päättänyt, että käytäntöjämme on sittenkin tarkoitus muuttaa projektin kuluessa. Nyt siis kaikki me taas pääsemme innokkaana osallistumaan tähän hienoon kehittämistoimintaan, jonka priimusmoottorina toimii rakas ja ihailemamme ylihoitajamme.

Tämän lisäksi olemme mukana erilaisissa lääketieteellisissä tutkimuksissa. Näissä tutkimuksissa kartoitetaan mm. miten erilaisten lääkkeiden ja lääkeyhdistelmien vaikutusta potilaisiimme ja kuinka heidän somaattinen ja psyykkinen tilansa korjaantuu hoitojaksomme aikana. Ko. tutkimuksia varten on erikseen palkattu erilaisia lääkäreitä ja tutkimushoitajia, toteuttamaan tutkimustoimintaa. Kuitenkin me kliinistä työtä tekevät hoitajat, saamme osallistua ko. tutkimusten toteutukseen, vaikkemme varsinaisesti osallistukkaan tutkimustoimintaan. Näin ollen saamme kuitenkin vaivan palkaksi tekemisen riemun, koska voimme kokea itsemme tärkeäksi kiireisinä. Osoitammehan näin olevamme tärkeitä. Onneksi hoitajat ovat niin pyyteettömiä, ettei kenellekään tulisi mieleenkään kadehtia lääkäreitä, jotka tienaavat rahaa ja saavat kunniaa ja julkisuutta tutkimuksillaan.

Tutkimustoiminnan ollessa olennainen osa yliopistosairaalan toimintaa, on sairaalaamme palkattu erillinen hoitotieteellistä tutkimusta toteuttava ihminen, jonka pää tehtävänä on visioida tulevaisuutta, järjestää tulevia koulutuksia ja ennen kaikkea viihdyttää meitä hoitajia milloin pienemmillä ja milloin suuremmilla kyselyillä, joiden järkevyyttä ei voi kukaan edes arvioida. Tutkimus hoitaja on kokenut ko. tutkimukset hyvin tärkeäksi osaksi rivihoitajien työtä, jota me onnesta vihellellen täytämme lähes viikoittain, koska me varmasti palvelemme jotain suurempaa kokonaisuutta, jota yksinkertaisina rivityöntekijöinä emme kykene ymmärtämään rajallisen kapasiteettimme takia.

Meitä on kannustettu myös tänäkin vuonna kehittämään itseämme erilaisten koulutusten avulla. Tämä johtoportaamme mielestä ensiarvoisen tärkeä koulutus ei ole työntekijän osaamisesta ja aiemmasta koulutuksesta lähtevää, koska sitä ei ole katsottu tärkeäksi seikaksi. Johtoportaamme tarkoituksena on mitä ilmeisimminkin täyttää koulutusvelvoite ja samalla sivistää meitä yksinkertaisia rivihoitajia hoitotieteellisellä tutkimustiedolla sekä integroida hoitotieteellistä tutkimustietoa käytännön hoitotyöhön. Kuitenkin koska johtoportaamme pitää koulutuksia meille tärkeinä, osallistumme niihin riemusta soikeana, uudestaan ja uudestaan, kuin Teletapit aikoinaan. Saammehan taas kokea olevamme osa maailman parasta erikoissairaanhoitoa, melkein kuin yhtä suurta perhettä.

Johtoportaamme on myös tänä vuonna muistanut meitä rakkaita raskaan työnraatajia, erilaisilla ohjeilla ja säädöksillä. Täytyy taas tänäkin vuonna kiittää, ettei mielikuvitus ole ollut rajana tälläkään kertaa, kun he ovat päättäneet muistaa meitä näillä ohjeilla. Tietysti iloamme hieman häiritsee, että ohjeita laatiessa, ei ole ihan joka kerran muistettu varmistaa, että toimiko ko. asiat oikeasti käytännöstä, ovatko ne eettisesti oikein tai ovatko ne sopusoinnussa lainsäädännön kanssa. Mutta mitä siitä, pääasia että myös johtoporras saa tuntea itsensä tarpeelliseksi ja korvaamattomaksi, emmekä me rivihoitajat vahingossakaan jumiudu vanhoihin ja toimiviin käytäntöihin. Vaan uudistamme toimintaamme.

Samalla rakas johtoportaamme on muistanut edellisten vuosien tapaan muistanut meitä säännöllisesti, kertomalla kuinka rahat ovat vähissä ja meidän tulisi löytää uusia säästökohteita. He ovat myös suuressa viisaudessa päättäneet ettei rikkoutuneiden tavaroiden tilalle kannata aina hankkia uusia. Koska pärjääväthän potilaat vähemmälläkin ja tarvittaessa voivat ostaa tarvitsemansa tavarat itse, ettei sairaalan budjetti ylity ja että rahaa riittää varmasti tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Mielestämme tämä johtoporrasta ohjaava ajatusmaailma tukee kestävää kehitystä ja osoittaa suurta vastuullisuutta.

Rakas joulupukki, tiedän että pyrit toteuttamaan kaikkien ihmisten toiveet ja olet siinä hyvin onnistunut. Toivon että toisit tänä vuonna rakkaalle johtoportaallemme, entistäkin enemmän joulumieltä, että he joululomalta palattuaan, jaksavat taas ensi vuoden ajan ohjata meitä entistä ahkerammin, koska tämäkin vuosi on taas kerran osoittanut kuinka viisaita ja korvaamattomia, nämä hoitotyön todelliset asiantuntijat ovat.

T: Katatoninen

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Missäs päin katatoninen asut? Laita ihmeessä oman asuinalueen lehden mielipideosastolle.

Terveydenhuollon menot ovat tällä hetkellä semmoinen puheenaihe että tämä kirjoitus kyllä kuvastaa

missä mennään "järkevän" talouden suhteen.

Link to comment
Share on other sites

Äärettömän hyvä kirjoitus ja täyttä totta. Yritä ihmeessä saada se johonkin lehteen. Ainakin IS julkaisee tuollaisia asialliseen, mutta ironiseen sävyyn kirjoitettuja tekstejä Lukijän ääni-palstalla. Itsekin olen saanut monta siellä julkaistuksi, vaikka en ammattikirjoittaja olekaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Tämähän oli tuttua, melkein olis luullut, ett olis kyse tutusta laitoksesta Savossa, jossa puurran rivihoitajana. Mutt tää juttu on ilmeisesti joku Etelä-Suomen laitoksesta...

Innolla "korvaamattomia" uusia "viisaita" säädöksiä/ohjeita odottaa vuodelle 2009!!

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...