Jump to content
MAINOS

Kela keskeytti äitiyspakkausten jakelun ruokalapun tuotevirheen takia


Reportteri

Recommended Posts

Kela on päättänyt keskeyttää äitiyspakkausten jakelun, koska pakkauksen ruokalapusta on löytynyt formaldehydiä yli sallitun määrän. Ruokalappu on äitiyspakkauksissa, jotka on lähetetty perheille 14.5.2007 jälkeen. Raja-arvot ylittävä formaldehydi häviää ruokalapusta pesussa.

-Useiden asiantuntijoiden mukaan riski, että ruokalapuista aiheutuu ärsytysoireita, on hyvin pieni, mutta Kela suhtautuu asiaan vakavasti. Siksi äitiyspakkausten jakelu on toistaiseksi keskeytetty, kertoo Kelan hankintapäällikkö Tomi Ståhl. Kela on jo äitiyspakkausta koskevissa tarjouspyynnöissä edellyttänyt, että tuotteet eivät saa sisältää käyttäjälle haitallisten aineiden jäämiä. Erityisesti tarjouspyynnössä on mainittu formaldehydin enimmäismäärä. Äitiyspakkausten tuotteet ovat samanlaisen tuotevalvonnan alaisia kuin kaupoissa myytävät tuotteet. Koska Kela haluaa varmistaa, että äitiyspakkausten tuotteissa ei ole haitallista määrää formaldehydiä, testataan pistokokeella muutkin äitiyspakkauksen tuotteet. Tähän kulunee muutama viikko.

Ruokalaput on valmistettu Suomessa. Niiden valmistaja Finlayson Oy havaitsi omassa laadunvalvonnassaan, että pesemättömien ruokalappujen formaldehydipitoisuus ylittää alle 2-vuotiaiden tekstiilituotteille sallitun määrän eli 0,003%. Ruokalapusta mitatut pitoisuudet ovat olleet  0,006%. Yli 2-vuotiaille ja aikuisille sallittu raja on 0,010%. Alin pitoisuus, jolla ihokosketus voi aiheuttaa herkistymistä, on 0,2 %. Nyt mitatut arvot ovat 1/30 tästä.

Finlayson suosittelee ensisijaisesti, että ruokalappu pestään ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Tuote voidaan vaihtoehtoisesti palauttaa maksutta yhteystiedoin varustettuna osoitteeseen Finlayson Oy/Laadunvalvonta, PL 125, 30101 Forssa (Kuoreen postin palautustunnus 602812).

Finlayson tiedotti asiasta ilmoituksessa Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa 5.12. Lisäksi asiasta lähetetään Finlaysonin kirje kaikille äitiyspakkauksen 14.5. jälkeen saaneille perheille.

http://www.kela.fi

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...