Jump to content
MAINOS

Mitä syitä vastasyntyneen jatkuvaan infuusioon?


Guest Student Midwife

Recommended Posts

Guest Student Midwife

Auttakaa naista mäessä, omat aivot tahmaa nyt yövuorojen jälkeen ihan liikaa. Kouluhommista on kyse, saa sanoa, että tee omat työsi, ajattelin vaan, jos jollakulla olisi heittää apuja suorilta käsin.

Elikkäs, minkälaisista eri syistä vastasyntynyt laitetaan jatkuvaan infuusiotippaan pumpun kautta?

Itselle tulee mieleen matalat verensokerit, joita ei tiheämmällä syöttämisellä saada kondikseen ja siirrytään glukoositippaan. Toisena sitten dopamiinitippa verenkierron tukena.

Antibiootit taitaa mennä vastasyntyneillä aikalailla stoosseina? Laitetaanko sepsisepäilylle vastasyntyneelle automaattisesti glukoositippa? Jostain luin, että sepsisepäillylle/asfyksiasta kärsineille/hengitysvaikeuksista kärsiville vauvoille ei aloiteta enteraalista ravitsemusta 72 tuntiin.

Eroa taitaa olla myös siinä, ollaanko vastasyntyneiden teholla vai valvontaosastolla?

Jos jollakulla on antaa linkki/vinkki kirjaan tai artikkeliin, niin luen toki itse. Taidankin mennä katselemaan, jos Finnanestista löytyy jotain aihetta sivuavaa.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Vastasyntyneiden teho-osastolla kaikille lapsille laitetaan tippa perusnestettä varten, syitä teho-hoidolle voi olla hengitysvaikeus, matalat verensokerit, asfyksia, immunisaatio, sydänvikaepäily, nämä näin esimerkkinä, itsellänikin pää vielä sumussa yövuorojen jälkeen...

Antibiooteista stoosseina annostellaan esim.A-Pen, Netilyn, Geepen, hitaana infuusiona (1h aikana) esim. Vancomycin, Metronidatzol, Asyclovir..

Eroa on varmasti siinä, ollaanko valvontaosastolla vai teholla. Teholla kaikilla potilailla on suonensisäinen nesteytys. Po maitoja aloitellaan aika varhain, nykysuuntaus on että mitä nopeammin sitä parempi - mutta hyvin pienellä määrällä aluksi (0,5ml-1ml). Tietenkin asia on potilaskohtainen, moni teho-osaston potilas tarvitsee ensisijaisesti verenkierron tukilääkitystä ja hengityksen tukihoitoja po ravitsemuksen sijaan.

Varmasti löydät täsmällistä tietoa netistä, nämä tässä ihan nopeasti heräämisen lomassa.

"Minä suojelen sinua kaikelta, mitä ikinä keksitkin pelätä. Ei ole sellaista pimeää, jota minun hento käteni ei torjuisi." -Ultra Bra-

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Vastasyntyneelle annetaan iv-teitse se, mitä per os ei saada laitettua. Jos vatsan tilanne on sellainen että sinne ei haluta laittaa nenämahaletkun kautta maitoja ja lääkkeitä, ne laitetaan iv.

Heti kun jotain voi antaa per os, iv-reittejä puretaan. Yksinkertaista.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Rasvat ja aminohapot,Dopmin, Dobuject, Adrenali, Prostivas, Insuliini, Sandostatin, Morphin/Fentanyl, Metylensini tässä nyt äkkiseltään mieleentulevia.

Po ravitsemus aloitetaan mahdollisimman nopeasti. Jos pahoja RR ongelmia (matalat) niin silloin harvemmin saa po mitään (lääkkeet lamaavat suolta ja NEC riski kasvaa). Sepsiksen aikana voi saada maitoja, jos suoli vetää.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...