Jump to content
MAINOS

Kyllä suomalainen neuvolatoiminta on hyvä juttu


Guest Student Midwife

Recommended Posts

Guest Student Midwife

Jälleen kerran aamulukemista laatulehti Daily Mailista:

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/health/womenfamily.html?in_article_id=496335&in_page_id=1799

Jotenkin en usko, että Suomessa, äiti, joka olisi tyypillisessä äitiysneuvolaseurannassa, pääsisi tähän pisteeseen, että kaikkien ylläriksi syntyy lähes 7kiloinen vauva (14,8 paunaa on n, 6,7 kiloa). Mitä omasta neuvolaharjoittelusta muistan, niin kyllä äidit, joilla sf-mitta meni yli rajojen, lähetettiin äitipolille tarkastukseen.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Onko muuten jossakin tietoa suurimmasta Suomessa syntyneestä vauvasta?

Siis ei niinkään sitä merkintää luvuista, kiloista vaan enempi sitä, että mitkä olivat syyt ja miten kaikki loppujen lopuksi meni.

carpe diem

Link to comment
Share on other sites

Kyllä Suomessakin syntyy isokokoisia vauvoja. Suurin syy siihen on raskaudenaikainen diabetes, joka ihan totta näin neonataalihoitajan näkökulmasta tuntuu olevan nopeasti yleistyvä kansantauti! Daily Mailin artikkelissa mainittua hyperinsulinismiakin epäillään/diagnosoidaan silloin tällöin. Kun etukäteen on tiedossa, että vauva esim. raskausdiabeteksen takia tulee olemaan suurikokoinen, silloin ei odotella laskettuun aikaan asti, vaan käynnistetään heti kun keuhkojen arvoidaan olevan riittävän kypsät. Ongelmana näillä isoilla, pikkuisen ennenaikaisilla sokerivauvoilla on sitten se, että voivat olla vielä epäkypsiä ja esim. alttius hengitysvaikeuksien kehittymiselle on suurentunut.

Niin, ja joskus käy toki suomalaisellakin äitipolilla, että kokoarvio ei pidäkään paikkaansa.

"Minä suojelen sinua kaikelta, mitä ikinä keksitkin pelätä. Ei ole sellaista pimeää, jota minun hento käteni ei torjuisi." -Ultra Bra-

Link to comment
Share on other sites

Guest Student Midwife

Juu, toki meilläkin syntyy isoja lapsia ja makrosomia on tuttu juttu. Pointtini oli lähinnä, että ihan tuon kokoluokan ylläreitä ei meillä pääse tulemaan, koska neuvolassa tartutaan tuohon kohdun kasvuun näköjään tarkemmin kuin kyseisen äidin tapauksessa. Tuossa on pitänyt sf-mittojen paukkua jo aika reippaasti yli kaikkien käyrien.

Riskiraskaustenttiin pitäisi tässä lukea ja kyllä tuo gestaatiodiabetes on inha asia.

Yhteen hyperinsulinismivauvaan olen törmännyt ja häntä hoitanutkin. Pitkä oli vauvan sairaalassaoloaika.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...