Jump to content
MAINOS

lisäkädet


Mustikka

Recommended Posts

Southpark Mr Garrison: There's no such thing as a stupid question. There are only stupid people.

Lisää tyhmiä kysymyksiä.

Jos sairaankuljetusyksikkö tarvitsee lisäkäsiä, lähettääkö 112 lisäkäsiksi EVYn (jonka pitäisi olla ensimmäinen hätäensiapua lähetettävä yksikkö paikalle) vai kutsutaanko lisäkäsiyksikköä ;D jonain muuna yksikkönä?

Ja näitä lisäkäsitehtäviä hoitaa varmaankin perustaso, hoitotaso?, paloauto?

Kiitos jo etukäteen tiedoista!

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Usein kohteessa oleva yksikkö itse ilmoittaa mikä on tarkoituksen mukaisin yksikkö, jos tiedossa on kierreportaita ja potilaan elopaino 200kg, niin varmaan pyydetään hööki ennemmin kuin lanssi jne.

Lisäavunpyynnöissä yleensä riittää kun huutaa häkelle tilanteen kohteessa (esim. Huomio Heikki, X 191:llä kohteessa 701A, tarvittaessa toistaen), niin häke laittaa tarvittavat yksiköt liikkeelle.

Kohteeseen saapuvasta korkeammasta vasteesta voidaan puhua lisäapuna, alemmasta taas tukiyksikkönä. Tyylejä lienee useita.

Link to comment
Share on other sites

Lisäapu riippuu aina avun tarpeen luonteesta ja siitä, mitä apua pyydetään. Meillä useimmiten avuksi on pyydetty hööki. Perustason yksikkö puolestaan on usein pyytänyt meitä (hota) lisäavuksi kun on tarvinnut lääkitä potilasta.

En ainakaan muista kuulleeni että lisäkäsiyksikköä oisi pyydetty evynä (kun siis eihän se tosiaan sillon ole varsinainen evy), vaan hälytys muistaakseni annetaan ihan vain lisäapuna.

Oli taas melkeen selkee vastaus... ;D

edit: kato Janne ehtikin ensiksi ;D

Mitä nopeammin, sitä nopeammin

Hiki säästää verta

Link to comment
Share on other sites

Kiitti taas!

Tukiyksikkö kuulostaa hyvälle ;D

eli jotenkin näin...

Lisäapu (lääkinnällinen apu / tehostettu hoito)

Tukiyksikkö (lisäkäsiä)

Eikä se niin tarkkaa ole. Saa vaan hahmotettua koko järjestelmää.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.

Link to comment
Share on other sites

Hätäkeskushan lähettää lähestulkoon aina mitä vaan pyydetään. Eli jos tarvitsee elvytykseen tai muuhun hätätilapotilaan hoitoon lisäapua, pyydetään toinen ambulanssi tai ensivasteyksikkö lisäavuksi. Ja jos tarvitsee kantoapua, olisi suotavaa, että sairaankuljetus osaisi pyytää jotain muuta kuin EVYÄ eli pelastuspuolen henkilöitä tai miksi niitä nyt sitten kutsuisi (samasta puljustahan ne). Useinmitenhän käytetään juuri EVY-hälytyksenä kantoapua ja tämä vain väärentää tilastoja.....

Itse työskentelen toimintayksikössä, jossa mieluiten käytetään lisäksi oman yksikön vapaavuorolaisia lisäkäsinä tai kuskina vaativien kuljetusten ajaksi, koska näin taataan turvallisin kuljetusmuoto sairaalaan. Ei siis laiteta vierasta palomiestä autonrattiin tai konttiin toiseksi hoitamaan.

Link to comment
Share on other sites

meillä ainakin lisäkädet tarkottaa just sitä mitä sattuu olemaan tarjolla. en mainitse sen enempää missä päin olen töissä mutta "meidän" evy ku sattuu olemaan jokseenki erikoinen yksikkö että ravaa sit joka kissanristiäisissä, joten sitä ei kertakaikkiaan ole. evyn tilalle ei tule paloasemalle vpk:n porukkaa silloin kun tämä kyseinen yksikkö on poissa, joten me pyydämme toisen sakun paikalle jos kyseinen lisäkäsiä vaativa tilanne on. sekin jopa on vielä erikoista että tämä kyseinen evy saattaa lähteä meidän evy keikalle n.10 km omasta asemapaikastaan kauempana (esim. jossain palaverissa tms) joten tuolloin se on "toisvasteyksikkö" meidän ollessa ekana paikalla...pistää vaan mietityttää monesti tuota potilasturvallisuuttaa jnejne. nimim. v*ttuuntunutko pelastuslaitoksen toimintaan?

Link to comment
Share on other sites

Jannen kanssa samoilla linjoilla, jos selkeästi tarvitaan lisää väkeä lääketieteellisistä syistä, ilmoitetaan esimerkiksi koodi A701 häkelle, joka lähettää sen yksikön/yksiköt joka vaste-esityksen mukaan sinne kuuluu. Itsehän ei aina ole perillä siitä missä muut yksiköt viipottaa, niin ei aina voi pyytää kohteeseen esim nollaa, vaan se voi olla varattu, joten kohteeseen rientääkin L4 tai muu hoitoyksikkö.

Jos taas tarvitaan kantoapua, sitä pyydetään - tätä ei tarvitse hävetä. Ei miehetkään aina kaikkea jaksa, ja on usein turvallisempaa henkilökunnalle ja potilaalle jos on enemmän väkeä kantamassa potilasta ja mahdollisesti mukana seuraavaa laitteistoa/välineistöä.

Jos taas ovenavausta, pyydetään se joko kiireettömänä tai kiireellisenä, riippuen tarpeesta. Poliiseja harvemmin onneksi tarvii, mutta se tapahtuu sitten joko ihan pyytämällä etukäteen/kohteessa tai virven oranssista nappulasta tai muusta hätänappulasta.

Olkoon sitten kantoapu tai ovenavaus, kohteeseen tulee laitoksen hööki/pioneeri, riippuen hieman alueesta.

Link to comment
Share on other sites

Meillä täällä maaseudulla lisäkädet on käytännössä aina EVY riippumatta keikan laadusta (701A vs. kantoapu). Toista sakua tarvitessa saa hieman odotella, kylältä katsottuna lähin toinen yksikkö sijaitsee 25km päässä ja lähin hoitotaso 45km päässä. Perämetsissä ollessa tilanne taas toinen.

Onneksi meillä hyvä EVY, useampikin alan mies toiminnassa mukana ;D

Optimisti näkee rinkilän. Pessimisti vain reiän.

Link to comment
Share on other sites

Entisessä paikassa jossa työskentelin sairaankuljetuksesta vastasi yksityinen ja pela. A-keikoille hälytettiin perustaso+perustaso tai perus+hoitotaso. Jos kohteeseen hälytettiin pelan yksikkö ja yksityisen perusyksikkö, perui laitos lähes poikkeuksetta yksityiset lisäkädet viimeistään päästyään kohteeseen, joskus jopa näkemättä potilasta. Jos kohteeseen hälytettiin kaksi pelan yksikköä kummatkin yksiköt meni kuitenkin aina kohteeseen. Laitos vastaan yksityinen asetelma elää ja voi hyvin.

Nykyisessä paikassa ei tarvitse miettiä näitä typeryyksiä. Meillä maalla kun ei ole kuin yksi yksityinen hoitoyksikkö ja toimiva Evy. Kyllä maalla on mukavaa ;D

Link to comment
Share on other sites

Pyysin kerran pateettisen monotonisesti todeten:"Lisäapu. Elvytys."

- Ja tulihan sieltä, hööki (X11), naapurikunnan saku joka sattui olemaan nurkilla, kopteri, kissalat. Ja montuntäytettähän siitä tuli....

Vikoja korjataan - ominaisuuksien kanssa opetellaan tulemaan toimeen.

Jokainen kyynel on muistutus onnen hetkestä.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...