Jump to content
MAINOS

Hesarissa asiallinen juttu hoitajien palkoista


darshan

Recommended Posts

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Hoitajien+keskiansiotaso+kunnissa+korkeampi+kuin+yksityissektorilla/1135231548400

Hoitajien keskiansiotaso kunnissa korkeampi kuin yksityissektorilla

Julkaistu: 4.11.2007 22:02

Riitta Vainio

helsingin sanomat

MARKUS JOKELA / HS

Sairaanhoitajat Marja Tuominen (vas.)ja Maria Juurikkala hakevat Arja Dahlbergin leikkauksen jälkeen heräämöstä osasto ykköselle Kirurgisessa sairaalassa Helsingissä.

Pitkänkin työkokemuksen jälkeen sairaanhoitajan käteen jäävä kuukausitulo jää 1 600 euron tienoille ja verotettava ansio runsaaseen pariin tuhanteen euroon. Helsingin Sanomat hankki kahden sairaanhoitajan palkkakuitit lokakuulta. Niistä ilmenee, että ansiotaso ei suuresti eroa yli 20 vuotta alalla olleen ja kahdeksan vuotta sitten valmistuneen sairaanhoitajan välillä.

Eroa ei synny myöskään siitä, että kokeneempi hoitaja on yksityisen terveydenhoitoalan yrityksen palveluksessa ja nuorempi hoitaja julkisen sektorin palveluksessa.

Kahdeksan vuotta ammatissa toiminut leikkaussalihoitaja sai keskiviikkona palkkatililleen 1 501 euroa, ja yli 20 vuotta alalla ollut sisätautien erikoissairaanhoitaja noin sata euroa enemmän.

Nuorempi hoitajista työskentelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaalassa leikkaussalissa. Hänen peruspalkkansa on alle 2 000 euroa, ja verotettavat tulot olivat lokakuussa 2 105 euroa.

Yksityisen terveysalan yrityksen palkkalistoilla kaupungin terveyskeskuksessa Uudellamaalla työskentelevän kokeneemman erikoissairaanhoitajan peruspalkka on 2 032 euroa, ja verotettavat tulot olivat lokakuussa 2 300 euroa. Hoitaja on työskennellyt terveyskeskuksessa yhdeksän vuotta.

Tilastokeskuksen palkkatilastojen mukaan sairaanhoitajien säännöllisen työajan ansion keskiarvo oli kuntasektorilla viime vuonna 2 414 euroa ja yksityispuolella hieman vähemmän, 2 325 euroa.

Myös osastonhoitajien säännöllisen työajan keskiansio oli kuntatasolla hieman korkeampi kuin yksityisellä: kunnissa 2 633 euroa ja yksityisellä 2 595 euroa.

Lääkäreillä säännöllisen työajan keskiansio on yksityispuolella huomattavasti korkeampi kuin julkisella puolella: esimerkiksi erikois- ja osastonlääkärillä 5 823 euroa, kun se kuntapuolella on 4 857 euroa.

Terveydenhoitoalan suurimman yksityisen toimijan MedOnen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen sanoo, että sairaanhoitajien palkkataso on yksityisellä ja kuntapuolella käytännössä sama. Kuntapuolella tehdään hieman enemmän ylitöitä, ja työ on vuorotyöpainotteisempaa.

Karjalainen ei halua ottaa kantaa hoitajien nykyiseen palkkatasoon. Palkat nousevat yksityispuolella sitä mukaa kuin julkisellakin. Palkkojen nousu ei pelota.

"Löydämme yksityisenä yrityksenä ratkaisut tuottavuuden parantamiseen."

Karjalainen haluaa, että työn vaativuus otetaan palkoissa nykyistä paremmin huomioon.

"Se on tärkeämpi tekijä kuin se, onko kyseessä yksityinen vai kunnallinen järjestelmä. Nämä järjestelmät tulevat joka tapauksessa sekoittuman."

Tehy hyväksyi 10. lokakuuta yksityispuolen terveyspalveluitten neuvottelutuloksen.

Palkankorotusten kustannusvaikutus on sopimuskauden aikana yhteensä keskimäärin 11,7 prosenttia: se sisältää 8,4 prosentin yleiskorotukset ja 3,3, prosentin järjestelyvaraerät. Sopimuskausi kestää vuoden 2010 tammikuun loppuun.

Tehyn yksityissektorin neuvottelupäällikkö Juha Niittylä kommentoi yksityispuolen korotustasoa näin: "Se oli sillä hetkellä ihan kohtuullinen sopimus, siinä tilanteessa."

Niittylän mukaan palkkakehitys, joka tapahtuu kuntapuolella, synnyttää palkkakilpailua ja hoitaa palkkoja ylöspäin myös yksityisellä puolella.

Entä toisinpäin, veisivätkö yksityispuolen korkeammat korotukset palkkatasoa ylöspäin myös kuntasektorilla?

"Sehän on täysin spekulaatiota. Nyt sopimus on tehty tällä tasolla", Niittylä sanoo.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
Guest Minäpä

Haha, repeilin tolle ihan totaalisesti jo aiemmin...

"Helsingin Sanomat hankki kahden sairaanhoitajan palkkakuitit lokakuulta. Niistä ilmenee, että ansiotaso ei suuresti eroa yli 20 vuotta alalla olleen ja kahdeksan vuotta sitten valmistuneen sairaanhoitajan välillä."

Link to comment
Share on other sites

Mitäköhän tossa on repeilemisen aihetta?? Minusta on tosi surullista, että kokemuksesta ei juurikaan palkita? Ja kuitenkin työnantaja haluaa työntekijän jolla on rautainen kokemus, mutta ei ole siitä valmis maksamaa angry.png

Link to comment
Share on other sites

Ehkä se on tuo otoksen pienuus, joka Minäpää repeilyttää. Vaan eipä kyseessä tieteellinen tutkimus ollutkaan vaan lehtijuttu. Siihen kelpaavat vähän yksipuolisemmatkin tiedot.

Meidän liitto neuvottelee teidänkin liittojen palkat!

Link to comment
Share on other sites

Otoksen pienuus saattaa tietysti muuttaa vertailukelpoisuutta.

Enemmän epäilen kuitenkin sitä eroa mikä on yksityisen ja julkisen sairaanhoidon välillä.

Yksityispuolella on pienempi määrä vuorotöitä.

Yksityispuolella on enemmän vajaita työvuorolistoja, eli ei tule täyttä palkkaa.

Yksityispuolella on enemmän osa-aikaisia, eli kaksi henkilöä voi tehdä sen yhden hoitajan työn puoliksi, kun kunnallisella puolella osa-aikaisia on vähemmän.

Vaikka nimellinen tuntipalkka on isompi (yksityispuolella) niin se kokonaispalkka jää helposti pienemmäksi.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...