Jump to content

Lisää tyhmiä kysymyksiä joihin ei saa vastausta


Recommended Posts

VanNabehoitaja

Olen näitä töissä useammalta yrittänyt kysyä, mutta vissiin vanhemille niin itsestään selviä, ettei kukaan vaivaudu edes vastaamaan...eli Furesis iv; pitää mitata RR ensin. Mutta olis tosi kiva tietää, et miten se korreloi lääkkeen antamisen kanssa? Koska lääke pitää hättää antamatta? Miksi osa inhaloitavista lääkkeistä annetaan kosturuksen kanssa ja osa purputtaa ilman? Liuotatteko käytännässö Cefuroximen aquaan, jos annatte lihakseen tai stoossina? 

Link to post
Share on other sites
Pikkulohari

Täältä voi kysyä mitä vain. :D

Mutta joo... kannattaa vaatia ihan kunnollinen perehdytys lääkkeisiin/käytäntöihin/yms.. Jos et tiedä jonkun lääkkeen käytöstä, niin mieluummin kieltäydyt antamasta kun teet virheen. Ihan oman oikeusturvasi takia. IV-lääkkeissä varsinkin, koska vaikutus alkaa nopeasti.

Furesis on diureetti ja laskee verenpainetta (kehostaa poistuu nestettä ja sen mukana elektrolyyttejä). Jos on liian matala verenpaine ja pistää Furesista niin paineet voivat romahtaa. Lääkäri määrittää rajat sille, koska pistetään ja koska ei.  

Kostutukseen en osaa vastata, meillä en ole niitä nähnyt käytössä ollenkaan. 

Cefuroximen laimennosohjeet kannattaa katsoa tuoteselosteesta tai Pharmacasta. Niissä lukee aina, mihin saa ja mihin ei saa laimentaa.

Link to post
Share on other sites
VanNabehoitaja

Tuoteselosteesta sen juurukin luin, mutta en ole kenenkään nähnyt käytännössä niin tekevän. Antotavasta riippumatta olen nähnyt vain natikkaa käytettävän?

Link to post
Share on other sites
Guest Mats

Inhaloitavissa lääkkeissä tulee olla tietty kokonaistilavuus (vähintään 2 ml), jotta lääke ei höyrysty liian nopeasti. Eli jos lääkeaine höyrystyy esim. minuutissa ja potilas hengittää sen 12 hengenvedolla, on teho huonompi kuin jos lääkeaine höyrystyy 5 minuutissa ja saman lääkemäärän hengittämiseen käytetään 60 hengenvetoa. Tämän teorian paikkansapitävyydestä voi tietysti kiistellä, mutta perstuntumalta näin vaikuttaisi olevan. Vaikutusta on toki itse lääkeaineella sekä annostelulaitteella.

Link to post
Share on other sites

Mitä tämä kosteutus nyt siis tarkoittaa? Joku erillinen lisälaite vai tarkoitatko että niitä laimennetaan?

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, VanNabehoitaja said:

Tuoteselosteesta sen juurukin luin, mutta en ole kenenkään nähnyt käytännössä niin tekevän. Antotavasta riippumatta olen nähnyt vain natikkaa käytettävän?

Kaikki meillä käytössä olleet kefuroksiimi kuiva-aineet (useammalta firmalta) on olleet stoossina annostelua varten aqualla laimennettavia. Kaikki paitsi nyt käytössä oleva Cefuroxime Orion Pharma on myös olleet sellaisia, että infuusiona annosteltaessa ennen nakkeliin lisäämistä ne tulee tuoteselosteen mukaan laimentaa aquaan. Muuten ei voida taata kuiva-aineen täydellistä liukenemista. Ainakin meillä näitä ohjeita kyllä myös noudatetaan ja käytetään nimenomaan aquaa. Tästä asiasta kannattaisi keskustella työpaikalla, että miksi toimitaan tuoteselosteen vastaisesti. En oikein keksi, että miten väärän laimennusnesteen käyttäminen edes helpottaisi tuota laimentamista.

Link to post
Share on other sites
Guest Mats
Tunti sitten, VanNabehoitaja kirjoitti:

Eli nää normit kannattaisi osastolla melkein antaa ilman lisäkosteutusta?

Jaa niin käsitin, että tarkoitit inhaloitavien lääkkeiden laimennusta ennen antamista. Siihen vastasin. Jos tarkoitat kostutetun hapen käyttöä, niin ainakin ne valmiit pönikät alkavat viheltää ikävästi, kun virtausnopeus on inhalaatioille sopiva n. 10 l/min. Siksi ainakin käytetään kostuttamatonta happea tai paineilmaa inhalaatioiden antoon.

Link to post
Share on other sites

Hapen kostuttajasta ei liene myöskään kauheasti iloa kun höyrystetään spirasta lääkkeen laimeaa vesiliuosta -- kosteusprosentti siinä höyryssä on väkisinkin aika korkea joka tapauksessa.

  • Tykkää 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Rekisteröidy yhteisöömme

    Tervetuloa joukkoon!

×
×
  • Create New...