Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

C/T

Sekä potilaat että sairaanhoitajat Ruotsiin työtaistelun ajaksi?

Recommended Posts

C/T

Rakkain vihollisemme, naapurimaamme Ruotsi, jonka pääkaungista Tukholmasta, itsekin tätä viestiä kirjoitan, on ojentamassa auttavaa kättään ottakseen vastaan potilaita Suomesta. Ruotsi ei voi kroonisen erikoissairaanhoitajapulan takia ottaa vastaan enempää kuin vain muutaman, tietenkin sairaalan fyysiset tilat asettavat myös rajoituksia. iltalehdessä julkaistun artikkelissa ilmenee että Tukholman läänin julkisen sairaanhoidon ja sairaaloiden yhteistyötä Stockholm koordinoivan Stockholm Care-yhtiön toimitusjohtaja Peter Strömin sanoo:

Jos tulee oikein tiukka paikka ja Suomen sairaanhoidon viranomaiset haluavat maksaa, niin voimme kyllä ajatella organisaatiomme vahvistamista. Silloin voisimme paremmin auttaa Suomea, mutta tässä tilanteessa on vaikea luvata mitään, Ström lisäsi.

Viisaana miehenä hän ei paljastanut miten tämä organisaation vahvistaminen oikein tapahtuu. Se tapahtuu suomalaisella työvoimalla, sairaanhoitajilla, jotka ovat pistäneet Suomessa nimensä paperiin. Tukholman alueella työnantajat eivät enään edes viitsi ilmoittaa avoimeksi erikoissaraanhoitajien, kätilöiden, ane/leikkuri, teho:n etc. työpaikkoja, osaajia ei ole, heidät rekrytoidaan töihin suoraan koulunpenkiltä, muualta heitä jon turha huudella. Tähän asti. Ja tällä kertaa ei näemmä edes tarvinnut huudella. Erikoissairaanhoidon piirissä töissä olevilta kavereilta kuulin että oh:n puhelin on ollut kuumana, ne suomalaiset jotka muutama vuosi sitten palasivat Suomeen, ovat nyt tulossa takaisin. Mun lähde on muutama hassu sh, kätilö, teho ja leikkuri -sh, kaikki kertoivat samaa. Nyt aluksi tietenkin on tarkoitus pitää itsensä leivän syrjässä kiinni Suomen työtaistelun ajan, mutta jos palkat ei Suomessa nouse, kuinkahan moni jää? Muutamaan -95v. lakkolaiseen olenkin täällä jo törmännyt, tuleeko nyt toinen aalto? 12800 irtisanoutunutta lähinnä erikoissairaanhoidon parissa työskentelevää, joista kuinka moni palaa?

Suomen värväys yritys saa aika koomisiakin piirteitä.

"Yksikin riittäisi", toteaa ylihoitaja Kimmo Mustonen Päijät-Hämeen Sosiaali- ja Terveysyhtymästä. "Yksin voisi tuoda perässään muita vuoden parin päästä. Tänne kuitenkin muutti laman aikana niin paljon hoitaja."

Vielä kun se yksi olisi kätilö. Niistä on Mustosen mukaan Lahdessa niin kova pula, että päijäthämäläiset on virka-ajan jälkeen lähetettävä Tampereelle synnyttämään.

Se yksi on tulossa tänne Ruotsiin. Se yksi ottaa muutaman kaverinsa mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ShTintti

Mikäli elämäntilanne olisi toinen, samoin kielitaito, niin tuo vaihtoehto mennä Ruotsiin töihin, ei olisi mitenkään poissuljettu. Sitä ajatteli jo valmistumisvaiheessa, jolloin valmistuin suoraan kortistoon, mutta en uskaltanut lähteä. Paremman palkan perässä sinne varmasti porukkaa lähtee ja lähtemis päätöstä helpottaa tämä työtaistelu entisestään. Ja tosiaan ne Ruotsiin lähtijät olivat/ovat varmasti juuri niitä osaajia, joita täälläkin tarvittaisiin. Itsekin olen nauranut suomalaisten TA:en yrityksille saada hoitajia takaisin, meillä ei ole mitään millä kilpailla. Toivottavasti tämän taistelun myötä saadaan suomalainen terveydenhuolto taas houkuttelevaksi työpaikaksi, edes palkan muodossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...