Jump to content
MAINOS

Kirurginen ilmatie


ramses koi

Recommended Posts

Morjesta

Kyselin taannoin eräältä talomme anelääkäriltä kirurgisen ilmatien käsitteistä, mutta täysin selventävää vastausta en häneltä saanut. Onko käsitteillä krikotyreotomia, koniotomia tai laryngotomia mitään eroa vai tarkoittavatko ne samaa asiaa?? Tätä käsiteviidakkoa viljellään varsinkin KNK-potilailla. 

It`s nice to be important but it`s more important to be nice.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
MAINOS

Tähämpäs kyssäriin ei ole kukaan aiemmin vastannut, kerrankin ennätän ensin...

Eikös krikotyreotomia ole ehkä helpoimmin suoritettava kirurginen ilmatien varmistaminen eli tehdään infuusioneulalla tai suuriluumenisella infuusiokanyylilla. Tämän kautta potilasta voidaan hapettaa 30-40 minuuttia, kun kanyyliin yhdistetään pikkuintubaatioputken yhdistäjä ja sitten ventiloimaan...

Koniotomia on taasen kirurginen krikotyreotomia ja se tehdään jo vaativammasti. Tehdään siis viilto veitsellä rengas- ja kilpiruston väliin ja siitä seiskan intubaatioputki sisään henkitorveen.

Laryngotomiaa ei taasen osaa ymmärtää, ilmeisesti kurkunpään avausta tarkoittaa, mutta siitä ei ole parempaan tietoa.

Toivottavasti tällaisiin tmpsiin en kentällä (sen kummenkuin tietty srlassakaan) joudu.  :-

Älä koskaan kehitä ongelmaa, johon sinulla ei ole vastauksia.

- Joka viimeksi nauraa, ei ilmeisesti ymmärtänyt vitsiä -

Link to comment
Share on other sites

Vastaavat käsitykset myös minulla noista asioista.

Joskus olen ollut koniotomiaa harjoittelemassakin. Hieman rehvakasta sanoa, mutta siinä tilanteessa ei se tuntunut kamalan hankalalta toimenpiteeltä. :P Tulihan siinä aikaa käytettyä vähän enempi, kuin mitä olisi saanut ja paineet oli hieman toiset. Toki aivan toinen seikka tositilanteessa. Aika suuri kynnys kyllä lähteä toteuttamaan. Mutta jos et tee mitään/teet jotain mikä menee pieleen, niin lopputulos on tod.näk. sama.

Link to comment
Share on other sites

Vastaavat käsitykset myös minulla noista asioista.

Joskus olen ollut koniotomiaa harjoittelemassakin. Hieman rehvakasta sanoa, mutta siinä tilanteessa ei se tuntunut kamalan hankalalta toimenpiteeltä. 8) Tulihan siinä aikaa käytettyä vähän enempi, kuin mitä olisi saanut ja paineet oli hieman toiset. Toki aivan toinen seikka tositilanteessa. Aika suuri kynnys kyllä lähteä toteuttamaan. Mutta jos et tee mitään/teet jotain mikä menee pieleen, niin lopputulos on tod.näk. sama.

Siinä vaiheessa ei ole paljoa muuta mahdollisuutta kuin pistää homma avoksi eli vetäistä hätätrakari.

Koniotomialla ei kyllä juurikaan yli 10 minuuttia kannata viivytellä, koska a) se menee helposti tukkoon ja cool.png siitä saatavat virtausmäärät aiheuttavat hyvin äkkiä hiilidioksidiretention. Jos pilli on liian pieni, siitä ei edes paineella saa menemään riittävää minuuttivirtausta.  : :)

God save the king - cause no-one else will!

- Black Adder

Link to comment
Share on other sites

siitä saatavat virtausmäärät aiheuttavat hyvin äkkiä hiilidioksidiretention. Jos pilli on liian pieni, siitä ei edes paineella saa menemään riittävää minuuttivirtausta.  : 8)

Näitähän on helppo testailla, kun koittaa hengitellä erikokoisten pillien läpi. kyllä oranssillakin ahistaa aikalailla, jos aikuisen hapentarve pitäisi tyydyttää.

Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...