Jump to content
MAINOS

Panoksena julkisen terveydenhuollon tulevaisuus


Asswiper

Recommended Posts

Tällä hetkellä käydään historiallisesti äärimmäisen merkittäviä neuvotteluja. Moni uskoo että neuvotteluissa ratkaistaan vain hoitajien palkkataso seuraavien parin vuoden ajaksi. Monet ovat huolissaan kuntien taloustilanteesta, mikäli hoitajat onnistuisivat neuvottelemaan itselleen tuntuvat korotukset.

Aihetta huoleen onkin. Se todellinen huolenaihe vain on paljon suurempi kuin se, että veroprosentti nousisi, ja sen seurauksena ehkä pari kuntaa katoaisi kartalta. Nimittäin mikäli koulutettujen terveydenhuollon ammattilaisten palkkoihin ei saada tuntuvaa korotusta, saadaan seuraavien vuosien aikana viettää julkisen terveydenhuollon hautajaisia. Meillä suomalaisilla on ollut asiat hyvin, kun olemme saaneet nauttia ainakin periaatteessa tasa- arvoisesta ja laadukkaasta sairaanhoidosta; henkilökohtaisesta varallisuustasostamme riippumatta. Olemme ehkä jopa tottuneet pitämään sitä itsestäänselvyytenä. Tällä hetkellä käytävissä neuvotteluissa valtaosalla meistä suomalaisista on kuitenkin hyvin paljon hävittävää. Toki varmasti löytyy niitäkin joiden intresseissä kunnallisen sairaanhoidon alasajo olisi. Jokuhan ne yksityiset hoitopalveluiden tuottajatkin omistaa. Heidän tavoitteissaan tuskin on päällimmäisenä laadukkaan hoidon järjestäminen myös maksukyvyttömälle kansanosalle.

Tällä hetkellä hoitajien mitta on täysi, moni on jo lähtenyt ulkomaille, jossa sekä palkkaus että työtahti ovat paremmalla tasolla, tai vaihtanut alaa kokonaan. Vielä useampi on päättänyt odottaa näiden neuvottelujen yli ennen lopullisen ratkaisun tekemistä. Mikäli kunnollisia korotuksia ei tule, tulee se johtamaan lähivuosina entistä pahempaan hoitajapulaan, hoitaja- aineksen heikentymiseen, työmoraalin rappioon ja koko julkisen terveydenhuollon kriisiytymiseen. Palkkataso on korjattava nyt. Mitkään selitykset eivät kelpaa, ja kahden vuoden päästä on jo liian myöhäistä.

Vetoan tällä kirjoituksella kaikkiin niihin hoitajiin, jotka mahdollisen työtaistelun toteutuessa harkitsevat rikkuruutta Haluatteko olla mukana edesauttamassa historiallista päätöstä hyvinvointivaltion tärkeän tunnuspiirteen romuttamisesta? Meidän hoitajien on tunnettava vastuumme.  Rikkuruus on karhunpalvelus sekä työtovereitamme, että koko Suomen kansaa kohtaan.

Vetoan myös hallitukseen ja työnantajapuolen edustajiin. Laadukkaan ja työhönsä motivoituneen hoitohenkilökunnan saatavuuden heikkeneminen ei ole varmasti tullut yllätyksenä, se on tulosta vuosikausia jatkuneesta välinpitämättömyydestä. Tilanne on nyt kriisiytymässä, ja edessä ovat päätökset, joilla on hyvin kauaskantoiset seuraukset. Mikäli hyväksytte nyt terveydenhuollon alasajon, tullaan teidät muistamaan miehinä ja naisina, jotka antoivat sen ratkaisevan niitin hyvinvointivaltion romuttamisessa. Ja jos sen alasajon annetaan tapahtua, niin sen aiheuttamia tuhoja tuskin pystytään koskaan korjaamaan.

Vetoan myös koko Suomen kansaan. Teihinkin, jotka ajattelevat, etteivät nämä palkkaneuvottelut vaikuta teihin muulla tavalla kuin korkeintaan veroprosentin muutoksen kautta. Toivon että annatte meille hoitajille tukenne taistelussamme kohtuullisen palkkatason aikaansaamiseksi, ja laadukkaan julkisen terveydenhuollon säilyttämisen puolesta. Me emme ole itsekkäitä, jos olisimme, niin meidän kärsivällisyytemme ei olisi riittänyt näin pitkään. Työmme on äärimmäisen kuluttavaa. Me kohtaamme työssämme säännöllisesti kuolemaa ja inhimillistä tuskaa, johon ei totu koskaan. Nykypalkoilla tätä työtä ei kukaan itseään kunnioittava viitsi tehdä. Itse tienaan kuukaudessa 1980€, vaikka olen käynyt kouluja yhteensä kolmetoista vuotta, ja vaikka asun Helsingissä, jossa hintataso on koko maan korkein. Voiko joku tosissaan väittää, että tällainen palkka on oikeudenmukainen?

Voi olla että palkkojemme nostaminen näkyisi hieman veroprosentissa, mutta se toinen vaihtoehto, se tulisi lopulta paljon kalliimmaksi. Silloin jokainen maksaisi saamansa sairaanhoidon itse, tai sitten tyytyisi hoitoon, jota toteuttaisivat jotkut aivan muut, kuin työhönsä sitoutuneet, ammattitaitoiset ja motivoituneet hoitajat. Ja mikäli tämän uhkakuvan annetaan toteutua, siitä syntyvää laskua ei voida maksaa pelkästään rahalla, se maksetaan meidän suomalaisten, sekä jälkeläistemme hyvinvoinnin ja terveyden tasosta.

Hannes Lindroos, sairaanhoitaja AMK.

1/12800

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

HYVÄ HANNES!!!!!!!!!!!!

Ton kirjotuksen voisit lähettää johonki lehteen, esim. hesariin tms. Siis ellet oo jo lähettäny... Asiaa koko kolumni ja tukevalta pohjalta PERKELE!

Link to comment
Share on other sites

Hyvä! ;D En ymmärrä miksi päättäjät eivät tajua tätä? Tai ehkä ne viimeisiin asti toivoo, että hoitajat taas kerran painavat päänsä, ettei tarttis senttiäkään maksaa. Sitähän me ei enää tehdä! Antaa tulla vaan, hoitajat on valmiita!

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...