Sistah Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Opiskelija tässä utelee, kun minulle ei ole ihan selvinnyt, että... MIKSI seurataan verenpainetta invasiivisilla menetelmillä. Eli käytännössä kai kanyylin kautta, teho-osastoilla ja leikkaussaleissa. Mitä tietoa, millaisissa tilanteissa (noin tyypillisesti, en odota mitään perusteelista luentoa) se antaa? Ymmärrän siis periaatteen: IBP -mittaus piirtää reaaliaikaista käyrää systolisesta ja asystolisesta paineesta ja niiden vaihtumisesta. Mutta mihin sitä reaaliaikaisuutta tarvitaan? Varmaan johonkin tilan romahtamisen huomaamiseen heti? Kiitos jos joku jaksaa antaa alkeisinfoa aiheesta. Teen koulutyönä pienen esityksen tekniikasta, mutta minua jäi vaivaamaan tarve! Vanha koira. Uusia temppuja.
Guest Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Invasiivinen verenpaineen mittaus tosiaan on reaaliaikainen ja tarkka. Meidän potilailla yleensä aina on enempi/vähempi ongelmia hemodynamiikan kanssa ja joskus aika runsaskin verenkierron tukilääkitys. Hemodynamiikkaan vaikuttavien lääkkeiden vastetta on helpompi seurata, kun on a-neula. Ilman sitä olisi liian riskaabelia annostella näitä lääkkeitä iv:sti. Ongelmiin voi reagoida välittömästi. Toisekseen tehopotilailla usein on ongelmia happeutumisen/ventilaation kanssa. A-neulasta saa nopeasti ja kivuttomasti verikaasu- ym. labranäytteet. Käytännössä kaikilla respiraattoripotilailla on a-neula. Useimmilla NIV- potilailla myös. Vastasko tää nyt ollenkaan sun kysymykseen?
Sistah Posted September 27, 2007 Author Posted September 27, 2007 Kyllä tämä jonkin verran vastasi kiitos :-) Eli jos oikein ymmärsin niin ainakin joidenkin hemodynamiikkaan vaikuttavien rankkojen iv:sti annosteltavien lääkkeiden kanssa ihan oikeasti katsotaan sitä reaaliaikaista painetta. Onko joskus siis tilanteita, että pistetään lääkettä sisään ja samalla katsotaan monitoria kunnes STOP STOP? Tätä ehkä haen: millaisessa tilanteessa tulisi sanottua, että "onneksi oli tämä ibp"? Vanha koira. Uusia temppuja.
Pernasoppa Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Kyllä tämä jonkin verran vastasi kiitos :-) Eli jos oikein ymmärsin niin ainakin joidenkin hemodynamiikkaan vaikuttavien rankkojen iv:sti annosteltavien lääkkeiden kanssa ihan oikeasti katsotaan sitä reaaliaikaista painetta. Onko joskus siis tilanteita, että pistetään lääkettä sisään ja samalla katsotaan monitoria kunnes STOP STOP? Tätä ehkä haen: millaisessa tilanteessa tulisi sanottua, että "onneksi oli tämä ibp"? No kyllä... Joskus se 3 minuuttiakin on liian kauan verenpaineen mittausväliksi. Verisellä paineenmittauksella tiedetään paine lyönti lyönniltä. Joskus romahdus voi olla niin nopea, että siinä ei NiBP ehdi mukaan. Ja nuo mansettipaineet kun eivät ole aina satavarmoja, jos paine menee liian alas, tai pulssi vaimenee, ei sillä mansetilla ole mitään virkaa. Ja esimerkiksi pulssittomalla potilalla se on ainoa tapa tietää valtimopaine. Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.
Emjay Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Noin nopeesti ajateltuna esim. Craniotomian yhteydessä Neurokirurgi yleensä pyytää että verenpaine olis potilaan normaali lukemissa ennekun se alkaa sulkeen ja jos saadaan reaali aikanen verenpaine lukema valtimosta joka sydämmen lyönniltä niin tää helpottaa huomattavasti anestesia lääkärin työtä ja parantaa potilas turvallisuutta. Myös monta tuntia kestävissä leikkauksissa käsivarressa oleva tavallinen NIBP, joka mittaa verenpaineen esim joka 5min,voi aiheuttaa jopa vammoja.
Pernasoppa Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Ai niin ja kuten mainittu tuo toinen syy eli jatkuvat verinäytteet. Eli syy ei välttämättä ole se verikaasuanalyysi, vaan esimerkiksi jos on tarkoitus ottaa useita näytteitä parin tunnin välein seuraavan puolen vuorokauden aikana, on inhimillisempää pistää kerran se valtimokanyyli kuin parin tunnin välein tökkiä neulalla metsästäen näytteitä. Usein nämä syyt kombinoituvat, eli halutaan sekä näytteitä, että reaaliaikaista, veristä paineenmittausta. Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.
-teme- Posted September 28, 2007 Posted September 28, 2007 Ja kun me tonne kuopioon viedään neurologisia potilaita ja lääkäri määrää rr-rajat niin on pikkasen mukavampi niitä paineita titrailla kun on arteriasta paineen mittaus. Autossa kun pistää verenpainemittarin hyrräämään saa jonkun aikaa tuloksia ootella kun tahtoo hieman monttunen tie olla..
Naina Posted September 28, 2007 Posted September 28, 2007 IBP -mittaus piirtää reaaliaikaista käyrää systolisesta ja asystolisesta paineesta Mitä tuo käytännössä tarkoittaa? Siis lähes maallikolle?
Guest Posted September 29, 2007 Posted September 29, 2007 IBP -mittaus piirtää reaaliaikaista käyrää systolisesta ja asystolisesta paineesta Mitä tuo käytännössä tarkoittaa? Siis lähes maallikolle? Asystolisella paineella tarkoitettaneen diastolista painetta. :)
Naina Posted September 29, 2007 Posted September 29, 2007 No hyvä, jo mietin, että mitä multa menny ohi :)
Sistah Posted September 30, 2007 Author Posted September 30, 2007 No kiesus. Mistähän asystolisen verenpaineen keksin? Yritin kaivella päätäni enkä keksinyt lähdettä :-) Löysin vain runsaasti korvavaikkua :-) Vanha koira. Uusia temppuja.
Maailman vahvin tyttö Posted September 30, 2007 Posted September 30, 2007 Se on varmaan se, mikä mitataan sillon kun monitori piirtää pelkkää horisontaalista. "Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä." "Jaa KUHANSILMIÄ?!"
O'Boy Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Kuinka tarkkana täytyy olla a-painemittarin letkustossa olevan "levyn" korkeuden suhteen..? Senhän pitäisi ilmeisesti olla suunnilleen potilaan tasalla? Kysyn tätä lähinnä siirtoja ajatellen, ambulanssista kun en ole keksinyt sopivaa potilaan tasalla olevaa paikkaa ja olenkin käyttänyt n. 20cm potilaan yläpuolella olevaa paikkaa. Paljonko tuollainen korkeusero suunnillen vaikuttaa mittaustulokseen, vai vaikuttaako ollenkaan?
affen Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Syrämen tasalla sen kait pitäis olla. Kuljetusten aikana näkyky olevan teipattuna patjaan tai potilaan olkavarteen. Nollatahan se pitää aina muistaa paikan vaihtuessa. I take my coffee, like I take my women: from behind.
Kurppa Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Kuinka tarkkana täytyy olla a-painemittarin letkustossa olevan "levyn" korkeuden suhteen..? Senhän pitäisi ilmeisesti olla suunnilleen potilaan tasalla? Kysyn tätä lähinnä siirtoja ajatellen, ambulanssista kun en ole keksinyt sopivaa potilaan tasalla olevaa paikkaa ja olenkin käyttänyt n. 20cm potilaan yläpuolella olevaa paikkaa. Paljonko tuollainen korkeusero suunnillen vaikuttaa mittaustulokseen, vai vaikuttaako ollenkaan? Levyssä olevan viivan tulisi olla potilaan sydämen korkeudella. Päivystyksessä teipattiin artsikasta se (mikä-sen-osan-nimi-nyt-on) potilaan kylkeen noin sydämen tasolle. Ilman sitä isoa valkoista levyä siis. Muistathan nollata paineen, kun muutat levyn paikkaa.
O'Boy Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Mitään nollauksia tai säätöjä ei kuitenkaan tarvita kun vaihdetaan monitoria..? Pitääkin opiskella heti huomenna miten meidän monitori nollataan. Entä onko mikään osa mittarista esimerkiksi altis tärinälle/heilumiselle? Kiitoksia jo avuista!
Annastiina Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 Mie oon oppinut että aina nollataan jos vaihdetaan monitoria, yms. Mä en halua olla töissä enää, mä en ikinä riitä. Mä raadan ja raadan mutta kukaan ei nää, kukaan ei kiitä - Maija Vilkkumaa-
-VF- Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Kuinka tarkkana täytyy olla a-painemittarin letkustossa olevan "levyn" korkeuden suhteen..? Senhän pitäisi ilmeisesti olla suunnilleen potilaan tasalla? Kysyn tätä lähinnä siirtoja ajatellen, ambulanssista kun en ole keksinyt sopivaa potilaan tasalla olevaa paikkaa ja olenkin käyttänyt n. 20cm potilaan yläpuolella olevaa paikkaa. Paljonko tuollainen korkeusero suunnillen vaikuttaa mittaustulokseen, vai vaikuttaako ollenkaan? Sen painesetin paineenmittausanturin oikea taso on 5. kylkiluuvälistä mitattu potilaan rintakehän ja selän puoliväli. Jos taso on tätä matalampi, niin verenpainelukema on todellista korkeampi ja jos taso on korkeammalla, niin verenpainetaso on todellista matalampi. Sentin tai parin heitto ei käytännössä merkitse mitään, mutta 20cm potilaan yläpuolella oleva taso vääristää verenpainelukemaa jo selkeästi. Failure is always an option
_Silja_ Posted October 25, 2007 Posted October 25, 2007 Kuinka tarkkana täytyy olla a-painemittarin letkustossa olevan "levyn" korkeuden suhteen..? Senhän pitäisi ilmeisesti olla suunnilleen potilaan tasalla? Kysyn tätä lähinnä siirtoja ajatellen, ambulanssista kun en ole keksinyt sopivaa potilaan tasalla olevaa paikkaa ja olenkin käyttänyt n. 20cm potilaan yläpuolella olevaa paikkaa. Paljonko tuollainen korkeusero suunnillen vaikuttaa mittaustulokseen, vai vaikuttaako ollenkaan? Sen painesetin paineenmittausanturin oikea taso on 5. kylkiluuvälistä mitattu potilaan rintakehän ja selän puoliväli. Jos taso on tätä matalampi, niin verenpainelukema on todellista korkeampi ja jos taso on korkeammalla, niin verenpainetaso on todellista matalampi. Sentin tai parin heitto ei käytännössä merkitse mitään, mutta 20cm potilaan yläpuolella oleva taso vääristää verenpainelukemaa jo selkeästi. Muistanpa menneisyydestä tilanteen, jolloin tehopotilaan paineet olivat nouseet yhtäkkiä. Näppärä uudehko hoitaja oli ruvennut vähentelemään painetukia :) Onneksi toinen hoitaja oli huomannut paineletkuston pudonneen telineestä, ennenkuin mitään peruuttamatonta oli ehtinyt tapahtua :). Mä olen tottunut nollaamaan mittarin aina kun potilasta on käännetty tai potilaan sängyn korkeutta on muutettu, eli useita kertoja työvuoron aikana. Kokemus on hyvä opettaja, mutta lähettää sikamaisen isoja laskuja
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.