Jump to content
MAINOS

Enemmän töitä = vähemmän palkkaa


mikkoni1

Recommended Posts

Taas kerran ei voi kuin ihmetellä tätä hoitoalan palkkausta. Teen töitä paikassa, jossa listaan suunnitellut aktiivitunnit jäävät kuussa sangen alas. (N. 100h) Varallaoloa on senkin edestä. No tietoinen valinta, mutta yhtä en miettinyt kyllä töitä aloittaessa: Jos varalla ajetuista keikoista kertyy alle 60h, täytetään vain sitä kuukauden perustuntimäärään. Niinpä arkisin 16-18 varalla ajetut keikat vähentävät palkkaa. Jos olen varalla saan varallaolokorvauksen, jos olen keikalla täytän perustunteja, eli saan vähemmän kuin silloin kun en tee töitä. Ihan TES:in mukaista, mutta silti pienen ihmisen järjellä ihan älytöntä. Jos menis tällaista palkkausta paperimiehelle esittämään, niin eipä varmasti menisi läpi.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Ihan TES:in mukaista, mutta silti pienen ihmisen järjellä ihan älytöntä. Jos menis tällaista palkkausta paperimiehelle esittämään, niin eipä varmasti menisi läpi.

Ihan mielenkiintoista olisi tietää, että minkä TES:n ja kenen mielestä em. käytäntö on TES:n mukaista?

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Aloittajan kertoma tapaus on yleinen tapa lähes kaikissa yksityisissä sairaankuljetusyrityksissä. Listat tehdään vajaiksi, esim 70 - 80 h aktiivityötä kolmen viikon listaan. Varallaoloaikana tehty aktiivityö täyttää sitten työtunteja 114,45 h asti, minkä jälkeen vasta maksetaan ylitöitä (jos maksetaan). Kaiken huipuksi saatetaan tehdä niin, että jos lista jää vajaaksi niin varallaolotunteja käytetään listan täyttöön! Esim jos saat työtunteja kasaan 102,45 h kolmessa viikossa niin maksuun menevistä varallaolotunneista otetaan loppu 12 h yksi kolmeen suhteella listan täyttöön (= 36 varallaolotuntia). Siten maksat työnantajalle reilu 80 e vähentyneinä varallaolotunteina.

Työehtosopimuksessa vajaiden listojen tekoa kokopäiväisille työntekijöille ei ole sallittu. Jos saa arvata, niin kyseinen tapa on keksitty vähentämään järjettömiä varallaolomääriä. Aktiivitunteja ei nykyjärjestelmällä yksinkertaisesti tule tarpeeksi 8 - 16 aktiiveilla. Monet yksityiset yritykset eivät tietenkään ole valmiita maksamaan työntekijöille yhtään enemmistä aktiivitunneista kuin mistä kunta yritykselle maksaa. Tämä ei tietysti tee toiminnasta yhtään sen laillisempaa.

Tosiaan nykyisellä järjestelmällä yrityksessä, jossa klo 8 - 16 aktiivit ja listat suunnitellaan vajaiksi:

- Klo 7 - 8 ja 16 -18 maksat työnantajalle 26 % tuntipalkastasi (varallaolokorvauksen) verrattuna siihen, jos kyytiä ei olisi

- Klo 18 - 22 maksat työnantajalle 11 % tuntipalkastasi (26 % - 15 % iltatyökorvaus)

- Klo 22 - 7 saat korvauksena 14 % tuntipalkasta (26 % - 40 % yötyökorvaus)

-Tähän lisäksi tietysti sitten lauantai- ja sunnuntaityölisät

Pahin mahdollinen esimerkki olisi seuraava: (oletetaan vaikkapa 70h suunnitellut aktiivit 3 vko listassa, 160h varallaoloa)

-Jos ei olisi lainkaan keikkaa, saisit peruspalkan + 160 varallaolotuntia = noin 1600 + 400 = 2000

-Jos teet aktiivitunnit täyteen arkena klo 7 - 18, saat peruspalkan + 115 vo-tuntia = 1600 + 300 = 1900

Eli palkka voi laskea 100e vaikka teet 45 tuntia enemmän töitä kolmessa viikossa. Tästä tilanne voi tietysti hieman parantua, kun oletetaan, että osa töistä tehdään ilta, yö tai viikonlopputunteina. Ja joku ihmettelee vielä, miksi työntekijät lähtevät siisteihin (vaikkakin osittain raskaampiin) sisähommiin.

Saapa nähdä tuleeko tähän mitään muutosta uudessa työehtosopimuksessa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...