Jump to content
MAINOS

Kukkuu te, joilla kivasti rullaava arki dementiakodissa tms.?


amilo

Recommended Posts

Heipä hei!

Meillä 15 paikkaisessa dementiakodissa koitetaan kehittää toimintaa tarvetta vastaavaksi. Oisipa lysti saada vinkkejä ihan kaikesta siitä miten just teillä toimitaan? Milloin suihkutatte/saunotatte? Onko omahoitajasysteemiä? Miten siivoukset? Viriketoimista ja kuntouttaminen? Palavereita hoitajien kesken?

Meillä hoitajilla tällä hetkellä ylläpitosiivous, joka arki-iltapvä noin kolmen asukkaan suihkutus/sauna, omahoitajasysteemi toimimaton :-  (hmm?)  Käytättekö MNA:ta, liikuntasuunnitelmia? Meillä liikuntasuunnitelmat teorissa, vain toimiva käytäntö puuttuu´ >:D

Tätä aihetta on tosin jo sivuttu, mutta seikkaperäiset ratkaisut kiinnostaa!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Tämä on mielenkiintoinen viestinaloitus. Lukukertoja oli näköjään 35. Ilmeisesti meidän joukossamme ei ole montaakaan, joilla arki rullaisi kivasti. Tämä ei ole ironiaa, vain erittäin pelottava ajatus. Itse työskentelen vanhainkodissa, jossa myös paljon dementikkoja, joten olisipa hauska saada vihjeitä miten parantaa työoloja.

Usein syytetään henkilöresursseja ja ne ovatkin tosi minimissään, mutta vähentääkö sekin sitten edes yrittämään lähtemisintoa? Esim. viriketoimintaan? Siis jos edes puoli tuntia uhraisi pesu- ja syöttöurakan päälle esim. raportinkirjoittamisesta (johon ei tarvita kyllä kolmea ihmistä), olisiko se osoitus siitä, että kylläpäs meitä on riittävästi?

- Jännittää, sanoi mummo, kun kahvimerkkiä vaihtoi.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ehkä vastauksia ei tule siksi, että kysymys on niin laajasta asiasta. Joissain paikoissa varmasti toiset asiat sujuu, toiset ei. Paljon varmasti saadaan aikaan jos pysähdytään hetkeksi pohtimaan asioita. Muutoksen pitää kuitenkin tulla yhteisestä halusta kehittää omaa työtään. Päätään saa hakata seinään, jos "ennenkin on tehty näin" porukkaa on liikaa. Muutosvastarinta on vahva voima.

Asioilla on tapana järjestyä :)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Meillä ainakin sujuu ihan jouhevasti asiat. Parantamisen varaa toki aina on mutta hyvin on näin pärjätty.

Meillä on tietyt päivät tietyille siivouksille. Petivaatteet vaihdetaan tarvittaessa ja muuten merkattuna päivänä. Sauna on 2xvko jolloin kaikki asukkaat käypi suihkussa/saunassa. Yksi ihminen suihkuttaa ja siihen menee yl. koko pvä. Rankka vuoro muttei tarvitse silloin muusta huolehtia. Muut vuorolaiset tuo ja hakee saunasta ja huolehtii pukemiset ja riisumiset.

Meillä ehkä helpottaa se että pienestä yksiköstä on kyse.

Raportti vuoron vaihtuessa ja henkilökuntapalaveri tasaisin väliajoin (suht usein).

Viriketoimintaa järjestetään silloin kun keritään, yksi iltapvä viikosta on vielä sille erikseen varattu, silloin tehdään jotain erikoista.

Mutta nyt töihin ja myöhemmin ehkä lisää.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kiva kun pääsitte heti kiinni siitä mitä mä ajattelin. Aihe on todellakin laaja, mutta pienistä vinkeistä ja ajatuksenvaihdoista voisi muodostua suuria kokonaisuuksia! Miten teillä toimii ruokahuolto? Keitättekö itse edes kahvia asukkaille? Meillä tulee kaikki valmiina palvelutalon (jonka yhteydessä tämä dementiayksikkö) keittiöltä. Leivätkin voideltu ja näin. Laitosmaista kylläkin.  :-

Meilläkin oli aikaisemmin kaksi saunoituspäivää, 8 ja 7 asukasta näinä päivinä pestiin. Haluttiin pois näistä maratoneista, mutta nyt kaikki iltapäivät menevät siihen pesuhommaan. Alunperin oli tarkoitus, että toinen hoitaja saunottaa alusta loppuun ja toinen muiden asukkaiden kanssa ja auttaa välillä kun kahden autettavia suihkussa. Nyt tuntuisi, että muiden asukkaiden kanssa viettämä aika ei ajatella olevan samalla lailla työtä ja molemmat hoitajat ovat sitten pesutilanteissa yksin autettavienkin kanssa.

Kaikki se motivaatio tätä kehittämistä kohtaan nousee siitä kun pysähtyy miettimään jokaisen asukkaan päivän kulkua yksitellen. Liiiian paljon tekemättömyyttä. Hoitajat kyllä tekevät työtä, mutta miten sen saman ajan saisi käytettyä niin, että arkeen tulee elämänmakua?  :) ....

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mites meillä...

Kaikilla hoitajilla on kaksi "omaa" asukasta, jota hän suihkuttaa/käyttää saunassa kerran viikossa. Tarvittaessa tietysti muutkin suihkuttaa jos joku on ihan p-ssa. Omahoitaja jakaa omien asukkien lääkkeet viikoksi dosettiin (kaikilla on kaksi dosettia, yksi käytössä ja yksi lääkekaapissa). Omahoitaja sopii omaisten kanssa vaateostoksista ym. mutta ostaa kuitenkin omalle asukkaalle suihkusampoot ja muut hygieeniatarvikkeet. Omahoitaja huolehtii että asukkaan vaippakaapissa on riittävästi vaippoja.

Palavereita ollaan toivottu, mutta esimies ei niitä järjestä. Informaatio siis tökkii henkilökunnan ja firman välillä. On kuitenkin rapsakansio ja henkilökunnan välinen viesti-kansio, jotka on todettu hyviksi, jos vaan kaikki niitä lukee ja itse kirjoittaa ylös tärkeät asiat sinne.

Yökkö tekee leivät aamupalalle ja keittää puurot. Siivoojan pitäisi siivota ma-to, mutta sitä otetaan aika paljon hoitotyöhön jos on puutoksia, ja odotetaan että yökkö pesee lattiat (hieman olen tätä vastaan protestoinut, olen yöhoitaja, en yösiivooja).

Asukkien kanssa (hyväkuntoisten kanssa) pyritään leipomaan joka viikko. Projektityöntekijä tulee vetämään jumppaa ja askartelua.

Näin nyt jotain meidän dementiayksiköstä  :)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Huh juuri yövuorosta palanneena ja virkeänä  huh.gif jatkan hieman kirjoituksia.

Meillä tehdään kaikki ruoka itse, jopa leipä leivotaan (paitsi ruis). Pyykit pestään itse myös lakanoista lähtien. Onhan tuossa yövuorossakin hommaa kun peset pyykkiä, teet ruokaa, siivoat (hieman) ja hoitelet yökukkujia. Mitään ei tehdä kuitenkaan yövuorossa ns. hiki hatussa vaan enemmänkin puuhastellaan sen mitä jaksetaan niin pysyy hyvin hereillä.

Yökkönen esivalmistelee seur. pvä ruuan + tekee aamupalan ja aamussa + illassa on aina yksi ruokavastaava joka huolehtii että ruoka tulee valmiiksi asti.

Lääkkeiden jaolle on omat päivänsä. Lääkkeiden jakaja tarkistaa aina lääketilanteen ja reseptit -->toimittaa tarvittaessa uusittavaksi tai apteekkiin.

Omahoitajuus on harkinnassa, mutta se koskisi lähinnä sitä että omahoitsu huolehtisi vaatteista (esim.uusien osto) huoneen järjestyksestä ja erityisestä viriketoiminnasta. Ainakin näin käsitin.

Tykkään tehdä kyllä tällä meiningillä töitä. En koekaan työskenteleväni missään "laitoksessa" vaan näiden avustettavien ihmisten kotona. Näin kokevat ilmeisesti kaikki hoitsut ja sen kyllä huomaa käyttäytymisessä ja työmotivaatiossa positiivisesti.  :)

Eikä muuten haise meidän talossa pissa, kun alapesut tehdään HUOLELLA veden + pesuaineen kanssa aamulla + illalla + aina tarvittaessa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Meillä asukkaita on n. 15. Kaikki ei dementikkoja, mutta voisi sanoa, että kaikilla on jonkinlaisia muistinogelmia sillon tällön :o

Arki rullaa ihan OK. Me hoitajat pidämme yllä viikkosiivouksista (=imurointi,lattioiden pesu, vessan siivous, pölyjen pyyhintä..), mutta joka kuukausi käy siivoojat paremmin siivoilemassa (vievät matot ulos yms.). Siivouksia tehdään pääasiassa kolmena päivänä viikossa, mutta jos sillon ei ehdi, niin tottahan toki on vielä kaksi muutakin päivää siivoilemista varten. Siivousta myös helpottaa se, että paikat pidetään siistinä joka päivä, jos jotakin murustetaan lattialle, niin ne siivoillaan nopeasti pois. Aamuisin korjaillaan roskikset ja tehdään yleiskatsaus huoneeseen. Siivouksien kanssa joskus tahtoo käydä niin, että niitä ei ehdi tehdä (kunnolla).

Saunotuksia me teemme kahtena päivänä. Ennen meillä saunotettiin iltapäivänä, mutta nykyisin olemme siirtyneet aamusaunaan, joka on kätevämpi. Asukkaita ei tarvitse aamuisin pukea/heidän ei tarvitse pukea vaan heille laitetaan kylpytakit päälle. He syövät aamupalan kaikessa rauhassa ja sitten lähtevät yksitellen saunaan, tai jos toinen asukas pesee itse itsensä, niin voi olla kaksikin. Kaikki tosin eivät käy saunassa, mutta saunatiloissa heidät suihkutellaan. Saunan jälkeen saunottaja usein rasvaa asukkaan ja laittaa talkit jne, plus joskus myös pukee vaatteet päälle. Myös muut hoitajat voivat napata asukkaan omaan huoneeseen, jossa puetaan ja laitetaan papiljotit.

Saunahommaa siis helpotti se, että asukkaita ei tarvinnut aamulla pukea, iltapäivällä riisua ja taas pukea. Ja illalla riisua. (Mitä järkeä on pukea ja riisua monta kertaa päivässä?) Usein saunahomma lähtee hyvin luistamaan, kun ensimmäinen on aamupalansa syönyt ja saunottaja lähtee hommiinsa. Saunatavarat ja vaatteet varataan edellisenä iltana valmiiksi, joten niitäkään ei tarvitse aamuisin etsiä. Saunotukseen ei näin mene päivässä kuin n. kolme tuntia. Eikä tarvitse pitää kiirettä.

Muutoin viikolla on ohjelmaa vanhuksille, liikuntaa sekä pientä virikettä. Me hoitajat olemme näissä mukana. Mutta silti kaipaisin lisää aikaa olla asukkaiden kanssa!

Omahoitajasysteemi meillä on, mutta silti kaikki pitävät huolta kaikista. Ensisijaisesti kuitenkin omahoitaja pitää yhteyttä omaisiin, jos mahdollista. Ja pitää tietysti huolta siitä, että asukkaalla on kaikki OK, noin niinkuin esim. että mitataan verenpaine yms säännöllisesti, onko tarpeeksi vaatteita jotka sopivat jne jne.

Meillä hommiin kuuluu myös pyykin pesu ja silitys. Ruoka melkeinpä tuodaan valmiina. Ainoastaan aamupuuro tehdään alusta alkaen..Yöllä on aikaa leipoa, tehdä puurot, leivät yms. Kahvi keitetään aina meillä. Lääkkeet jaetaan yöllä (pussijakelu).

Muuta ei nyt tule mieleen.. jatkan jos tulee :)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

heipä hei taas!

olipa kiva lukea niistä jutuista, joita olin vielä jälkeen päin miettinytkin. meillä siis pitäisi nyt nosta katti pöytään ja pohtia sekä keskustella yritetäänkö saada omahoitsuisuus toimimaan. noi kuulosti kodikkaalta, että omahoitsut suihkuttaa pääasiassa omansa ja pitää huolta omien huoneiden siisteydestä jne. Vuorotyötä tekee varmaan kaikki dementiakodeissa niin onko sitten sellaista päivärytmiä vai onko kepeän sujuvaa saunottaa ja touhuta oman kaa silloin kun tarve?

toisaalta mun suuri haave olisi kodinomainen paikka, jossa just leivottaisi leivästä lähtien ja tehtäisi ruokaa niin kuin jonkun paikassa oli, kiva juttu! elettäisi kuin iso perhe ja tehtäisi juttuja silloin kun on tarve. miten sitten nämä apteekkiasiat jos jokainen omahoitsu jakaa eri päivinä lääkkeet? en kai mä ala olla kaavoihin kangistunut kun tuntuu vaikealta luopua tietystä reseptien uusimis- ja lääketilauspäivistä. jakaminenkin on tietty päivä ja kaikki siis tapahtuu tiettynä päivönä, argh! :( suihkuttamisissa me ei kuitenkaan pueta edestakaisin vaan iltapäivästä alkuiltaan kestävät saunotukset/suihkutukset meinaa sitä, että asukkaat puetaan pesun jälkeen yökkäriin ja saunatakkiin (ei yövaippaa kuiteskaan).

ruokahuolto meillä on laitosmaista, ruokakärryillä sapuskat isolta puolelta ja valmis tarjotin eteen.

miten teillä joilla pari päivää saunotusta ja pari päivää siivousta viikosta niin mitä asukkaat tekee sillä aikaa? vai onko toinen hoitaja muiden kaa?

tosiasia on kuitenkin tämä, että kaksi plus kaksi hoitajaa on aamussa ja illassa vaikka asukkaat pitkässä juoksussa tarvitsevat enemmän ja enemmän apua. tälläkin hetkellä kuusi kahden autettavaa. toimintatapoja pitäisi osata muuttaa niin, että eläminen ja oleminen olisi mielekästä jatkossakin :(

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

*miten teillä joilla pari päivää saunotusta ja pari päivää siivousta viikosta niin mitä asukkaat tekee sillä aikaa? vai onko toinen hoitaja muiden kaa?

tosiasia on kuitenkin tämä, että kaksi plus kaksi hoitajaa on aamussa ja illassa vaikka asukkaat pitkässä juoksussa tarvitsevat enemmän ja enemmän apua.*

Meillä tahtoo olla niin että asukkailla on ne omat päiväkuvionsa eikä ne oikeastaan edes halua tehdä mitään ylimääräistä. Kaikkeen viriketoimintaan pitää suostuttelemalla suostutella jne.

Meillä siivotaan silloin kun suurin osa asukkaista on "päivälevolla" kun samalla on vuoronvaihto ja muutaman tunnin porukkaa enemmän töissä. Samoin meillä on hieman enemmän hoitajia vuorossa, koska pitää huomioida siivoukset + ruuanlaitot yms.

Siivoamisetkin on suunniteltu siten, että joka päivä siivotaan vähäsen joten yhtenä päivänä siihen ei kovin kauaa mene. Myöskin työntekijät huomioi koko ajan sen että on paikat järjestyksessä. Mitään ei jätetä levälleen vaan laitetaan heti paikalleen tai jos jotain tippuu lattialle (ruokaa, eritettä, kuraa yms.) pyyhitään se mahdollisimman pian pois.

Asukkaat tykkää olla aikalailla omissa oloissaan tai sitten seurustelevat toistensa kanssa tuvassa  :( siinä me hoitsut sitten pyöritään ympärillä hommia tekemässä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Meillä on vihko, mihin lääketilausta kirjataan ylös, kun huomaa jakaessa että lääke alkaa loppumaan. Alkuviikosta sitten tehdään apteekkitilausta ja haetaan lääkkeet parin päivän päästä.

Minä en henk.kohtaissti tykkäis seistä saunassa monta tuntia ja liukuhihnalla suihkuttaa asukkaita, on kivempi kun tietää että sulla on ne kaksi ketä suihkutat, samalla saa vähän kahdenkeskeistä aikaa oman asukin kanssa. Omahoitaja tietysti meilläkin hoitaa RR-mittaukset, punnitsimiset ym.

Tärkeinä kuitenkin näen sen, että yhdessä sovitaan mitä tehdään ja miten. Kokoukset suht tiuhaan missä voi keskustella asukkaista ja tuoda esiin parannusehdotuksia asiasta kun asiasta, ja saada infoa siitä, mitä talossa tapahtuu. Itse taas vihaan siioamista, enkä kuuna päivänä enää menis sellaisenn paikkaan, jossa joutuisen tekemään siivoushommia (tiedän olen jo laitostunut  :)) mutta joillekin se ei tuota sen kummempaa tuskaa. Meillä on siivoja, periaatteesa ainoastaan ylläpitosiivous kuuluu hoitajalle meillä, mutta senkin saisi helpommaksi jos KAIKKI siivoisi esim. omat läikyttämänsämehut lattialta heti, eikä niin että yökölle nakitetaan länttien siivoamiset (tässä minä taas lakkoilen, eli siivoan keittiön lattiat kylläkin, mutten käytävät, jokainen aikuinen ihminen voi itse siivota omat sotkunsa).

Olen myös tosi käsi leipien ja sämpylöitten leipomisessa, en usko että kukaan niitä söisi. Pullat ja kuivakaku menee hyvin. Puuronkeittäminen on mulle kun musta aukko, mutta joudun sitäkin harrastamaan töissä... Tosin, mikä puuro nyt on hyvä, joka aloitetaan keittämään 6 aamulla (pikapuuro tavallisessa kattilassa) ja joka viimeinen asukki syö siinä 10 jälkeen..? Meillä siis ei herätetä ketään, aamupala on n. 8-10, pidetään kuitenkin huolta että kaikki saa aamupalan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

miten teillä joilla pari päivää saunotusta ja pari päivää siivousta viikosta niin mitä asukkaat tekee sillä aikaa? vai onko toinen hoitaja muiden kaa?

Meillä siivouksia hoidetaan aamutoimien jälkeen, joko asukkaat ovat silloin lepäämässä/yhteistilassa lukemassa lehtiä tai toimintaterapeutti pitää asukkaille virikehetkeä. Jatkamme siivouksia sitten lounaan jälkeen, ennen päiväkahvia, jolloin osa asukkaista ovat päivälevolla. Siivoamme silloin pääasiassa niitä, jotka ovat hereillä. Iltapäivällä muutenkin asukkailla saattaa olla toimintaa - toimintaterapeutti pitää, meistä hoitajista joku pitää, alakerrassa voi olla kaikille avointa ohjelmaa, hartaushetkeä tms. Silloinkin ehtii siivoilemaan.

Ja kun sauna on aamusta, niin toiset asukkaat ovat aamupalalla taikka sitten vielä lepäilemässä. Kun meillä oli iltapäiväsauna (joka oli 12-15) niin silloin asukkaat jäivät enemmän paitsi meidän hoitajien seurasta/avusta, kun sitä saattoi joutua vähän odottelemaan. Itse pidän henk.koht. siitä että saunotettavia ei ole joka päivä. Meillä kun vielä on oma sauna jota käytetään, niin onhan se taloudellisempaa, että se ei ole joka päivä päällä, vaan parina päivänä. Ei se tunnu liukuhihnatyöltä, kun saa tehdä ihan rauhassa ja sitten välillä tulla saunan puolelta pois auttamaan rasvauksissa yms. Ahistavampaa minusta on käyttää pienessä vessassa suihkussa - siellä tuntuu olevan kuumempikin kuin saunan väljissä tiloissa. Makuasia! 8)

Meillä ei toimisi, että omahoitaja suihkuttaa omansa. Ei sitten mitenkään. Kun kiertävällä listalla on viikkoja, että maanantaina on vp, ti ja ke yöt, torstai ja perjantai vapaa. Ja viikonloppuna ei suihkuteta. Jäisi monesti joku suihkuttelematta ja huone siivoamatta. Siksi on mukavaa, että nämä hommat on kaikkien tehtävänä. Eikä tule "kyllästymistä" kun joutuu aina hoitamaan samaa asukasta. Ja kun toiset tekevät itse melkein kaiken, ja toiset taas tarvitsevat kaiken avun. Ei olisi tasapuolistakaan.

Tuo olikin vallan mahtava juttu...omahoitaja mittaa verenpaineet ja painot! Niin yksinkertainen kuin se asia onkin, meillä niitä mittaamisia kasaantuu aina yhdelle päivälle ja sitten tuntuu joskus, että tietyt hoitajat eivät niitä rupea mittaamaan. Kun jokaisella olisi tiedossa, että oman asukkaan jutut täytyy mitata, niin ne varmaan tulisi tehtyäkin. Meillä kun omia on vain kaksi per hoitaja.

Ruoka meille tuleekin valmiina, mutta iltapäivällä on aikaa joskus leipoakin asukkaiden kanssa. Esim. niin että tekee taikinan valmiiksi ja asukkaat pyöräyttelevät pullat. Tai sitten alusta asti, jos on enempi aikaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

benzo! tartuit kohtaan, josta oisin jo kysellyt jos oisin muistanut  8) Eli teillä siis annetaan inhimillisesti ja ihanasti ajateltuna asukkaiden nukkua ja joku voi syödä kymmeneltä aamupalan. Me suosittiin alussa samaa ja sitten mä laskin yöpaaston, joka voi olla kymmeneen nukkuvalle 16 tuntia 8) Tämän vuoksi koitan suosia sitä, että asukas lempeästi herätellään syömään 8.30 ja autetaan aamiaisen jälkeen uudelleen levolle. Juttu alkoi mennä siis niinkin, että joku söi aamupalan 10.30 ja sitten lounaalla ei jaksanutkaan ja niin edelleen päivän kalorimäärä jäi alas. Meillä ei siis saa edes kahvia keittää asukkaille eikä ole mitään ylimääräistä syötävää  :-

Hyviä hyviä vinkkejä taas teiltä muiltakin! Mä olin jo ihan hahmottelemassa omien  ja lääkkeiden jakoa "omin aikonensa", mutta tuo vuorotyö, jossa öitä ja vapaita perään jne. hankaloittaa. Samoin kuin käytösoireisen asukkaan haasteellinen hoito verrattuna johonkin toiseen asukkaaseen.

Onko teillä esim. vaativia haavanhoitoja tms "ylimääräistä"?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Nojoo, se on kyllä totta että 3-vuorotyössä voi olla hankalaa järjestää se suihkuttaminen muulla tavalla kun saunapäivinä. Meillä kun tehdään 2-vuorotyötä, asia on eri.

Epäreiluahan se on, että joillakin on todella huonokuntoisia potilaita, ja hankaliakin, tai hankalat omaiset, mutta se on vaan kestettävä. Jokaisessa on niitä hyviä ja huonoja puolia, ja me pyritään kyllä vaihtamaan omia potilaita, jos ei tulla toimeen.

Meillä kun on aina leipää, maitoa, hedelmiä, mehua ja ajoittain jälkiruokakiisseleitä kaapissa, niin potilaatkin saa syötävää jos yöllä yllättää kova nälkä. Ja meillä ei ole riittävästi henkilökuntaa herättää ihmisiä niin että kaikki olisivat pystyssä heti 8.30. Arkisin aamulla on 4 hoitajaa, vikonloppusin vain 3, ja on viisi potilasta jotka ovat kahden autettavia, syötettäviä. Hyvinä aamuina potilaat heräävät vuoron perään, mutta joskus kaikki on pystyssä samaan aikaan ja saa laukata edestakas että saa märät vaipat vaihdettua ja ruokaa ja lääkkeet potilaille.

Tärkeintä kuitenkin on se, että keskustellaan yhdessä, niin että saa just omalle työpaikalle parhaat työtavat.

Havanhoitoa ei tällä hetkellä meillä ole, mutta ESBL:ää meiltä löytyy, ja paha psoriasis (ESBL potilaalla... Ei oo ihan kivan näköinen potilas, kun on täynnä ärhäkkää ihottumaa  :- ) Sitten on näitä mitä pitäis kuntouttaa lonkkaleikkauksen jälkeen, mutta eihän meillä ole ihan siihen aikaa... Ulosteen kanssa maalaamista ja jatkuvaa vuotoa... Kyllä siinä saa päivän kulumaan! Onneksi teen vaan yövuoroja!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 3 viikkoa myöhemmin...

Meillä 12 paikkainen, useimmiten kuitenkin 14, asukkaiat keskivaikeasti ja vaikeasti dementoituneeíta. Lähes kaikki ovat avusttettavia, vain 2 ohjattavaa ja 2 kahden autettavaa 2-3 syötettävää. Vuoroissa 2 hoitajaa klo 13-15 4.

- suihkutukset päivittäin 2 asukasta(plus yllärit), suullisten raporttien lisäksi kirjoitetaan tärkeitä asioita raportti vihkoon, tiimipalaveri krt/viikko, viriketoiminnan tukena teema viikot joka tauluna olohuoneessa. toinen iltavuoroista virikevastaava ja toinen ulkokoilu vastaava (merkitty työvuorolistaan), kaikki "sopimukset" kirjataan ylös ja sovitaan vastuuhenkilö, siinä nyt muutamia, unohtamatta huumoria. Meillä on vastuuhoitajat, jotka pitävät huolta asukkaiden tarvikkeista että niitä on ja ovat yhteydessä omaisiin.

Meillä arki pyörii ja on päivittäin asukkaille jotain mielekkyyttä arkeen. Työkaverit ovat reiluja ja korkean moraalin omaavia ammattilaisia kaikki tekevät kaikkea ja hoitavat kaikkia asukkaita sh:kin. Sh pyykkää ja pyyhkii pöytiä ja tarvittaessa lh on lääkärinkierrolla, Sh on kuitenkin hoitotyöstä ja lääkkeistä vastuuussa. Arki siis pyörii, mutta onhan tuo raskasta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 3 kuukautta myöhemmin...

Meillä on 20 paikkainen dementtiakoti (tehostetun palveluasumisen yksikkö)

Sauna lämmitetään 2 x viikossa, toisena päivänä saunoo naiset ja toisena miehet. Lisäksi on käytössä suihkulista eli jokainen asukas käy ainakin kerran viikossa suihkussa, erityisesti ne, jotka eivät sauno. Suihkutuksia on 2 per päivä.  Saunapäivinä on yks "ylimääräinen" työntekijä (Klo.12-20), joka saunottaa. Saunottaja ei osallistu muuhun hoitotyöhön enää illalla, aamupäivästä kyllä, kun sauna alkaa yleensä klo.16-17.30 välillä. Laikkarit siivoavat ja hoitavat tiskit, paitsi viionloppuisin, jolloin ei laikkaria ole. Liinavaatteet vaihdetaan tietyn väliajoin (merkataan kalenteriin, milloin on liinavaatteiden vaihto viikko) + tietysti tarvittaessa. Rapsa on aina vuorojen vaihtuessa ja tiimipalaveri n. 2x kuukaudessa. Omahoitaja huolehtii että asukkaalla on riittävästi vaatteita, pesuaineita sekä tekee hoitosuunnitelman yhteistyössä omaisten kanssa. Aamuvuorossa hoitajia on 4, illassa 4 ja yöllä 1 sekä päivisin on laikkari, lukuunottamatta viikonloppuja. Saunapäivinä on lisäksi saunottaja. Viriketoimintaa ei ole etukäteen suunniteltu vaan tehdään sitä mikä sillä hetkellä tuntuu kivalta. Lääkkeet jaetaan kerran viikossa kahdessa erässä, eli maanantaina ja tiistaina on lääkkeenjakopäivä. Lääkkeet jakaa ennalta määrätty hoitaja, jokainen siis jakaa vuorollaan lääkkeitä ei vain sairaanhoitaja vaan myös perus- ja lähihoitajat. Tällasilla menetelmillä meillä rullaa arki aika kivasti  ;D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 6 kuukautta myöhemmin...

Mielenkiintoinen ketju.

Omassa työssäni päivän kulku oli rauhallista, olihan kyse 10-paikkaisesti hoitokodista kodinomaisissa tiloissa. Päivään kuului siis asukkaiden avustamista ja kodinhoidollisia töitä. Suihkutuksia arkiaamuisin tai välillä järjestettävä saunapäivä.

Itse tykkään niin, että järjestämäni "viriketoiminta" oli enemmänkin sellaista arjen mukanaan tuomaa touhua. Esim. joskus aloimme keskustella päivällispöydässä mielenkiintoisesta aiheesta, ja saatoin hakea päivän lehden tai kirjan hyllystä ja siitä kehittyi keskustelupiiri. Tai sitten saatoin ehdottaa, että aletaanko tekemään yhdessä iltavuoroilaiselle hyvän päivän-toivotus niin on kiva aloittaa vuoro. Tällaisia ei-niin-järjestettyjä-juttuja oli jotenkin kivuttomampi viedä eteenpäin kuin se, että järjestelisin mummoja pöydän ääreen askartelemaan.

Tai joskus saatoin hyräillä laulua, johon osallistui joku, ja kohta kaikki istuivat olkkarissa hoilottamassa ja päätettiin ottaa lauluvihot esiin ja laulaa oikein urakalla. Välistä toin kotoa karaokelevyjä ja laulettiin niiden tahtiin.

Tärkeäksi koin myös sen, että vanhukset saivat osallistua päivittäisiin kodinhoitotöihin, kuorivat perunoita, leipoivat, laittelivat pyykkejä, pyyhkivät pölyjä jne. Sellaisia arkipäiväisiä asioita, joista ei tarvinnut turhaa hössöttää ja menivät ikään kuin "siinä sivussa" kun itse touhusi samoja asioita.

Kyseessä siis dementoituneita ikäihmisiä. Toisten toimintakyky tietysti aina huonompi, mutta kyllä pyörätuolissa istuva muistamaton mummokin tietää mitä pöytäluutulla tehdään kun sen antaa käteen kun hän istuu pöydän ääressä.

Arki rullasi todella mukavasti, tietysti päivät vaihtelevat. Mutta pääasiassa elelimme normaalia kotiarkea mummujen kanssa!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kiva että kehittämisintoa riittää  :)

Meillä arki rullaa toimivasti. Asukkaita on 16. Aamussa on kolme hoitajaa joista yksi on keittiössä eli tarjoilee aamupuuron jonka yökkö on keittänyt ja valmistaa lounaan listan mukaisesti tai tarpeen mukaan soveltaen.

Kaksi muuta hoitajaa herättelee asukkaat 8/hoitaja ja avustaa kunkin tarpeen mukaan ja tuo aamupalalle. Suihkussa käytetään ma ja ti, saunassa ke ja to. Petaukset on ohjelmoitu niin että lakanoiden vaihto on kahden viikon välein tai tarpeen mukaan. Suihkutuksissa ja saunotuksissa sovitaan aina vuoron alussa kuka huolehtii kenetkin. Lounaan jälkeen autellaan kimpassa WC käynneissä ja viedään tarpeen mukaan asukkaita päivälevolle.

Sitten kirjataan ja annetaan raportti iltavuorolaisille joita on kaksi. Iltavuorossa toinen huolehtii asukkaidensa lisäksi keittiöstä ja ruuan laitosta/lämmityksestä ja toinen pyykkihuollosta. Joka iltapäivä alkaa päiväkahvilla jonka jälkeen toinen paneutuu keittiöhommiin ja toinen vetää jonkin viriketuokion. Tuokioista on olemassa ohjeellinen lista jota sitten tarvittaessa muutetaan tuokion vetäjän  mukaan. Esim. Yhteislaulua voikin olla musiikin kuuntelua ja tanssia tai kauneudenhoito vaikkapa hierontaa. Suosittuja ovat myös erilaiset tietovisat  :)

Siitä ilta jatkuu päivällisen merkeissä. Pikkuhiljaa tehdään iltatoimia ja seurustellaan niissä väleissä kun ehditään, saatetaan vaikkapa vetää lakanoita yhdessä jonkun rouvan kanssa tai katsoa TV:tä kommentoiden ruudun tapahtumia yhdessä.

Iltapalan jälkeen käydään vielä WC:ssä ja hampaiden pesulla sitten käydään nukkumaan, viimeistään n.klo 21. Tosin joku saattaa vielä jäädä katselemaan TV:tä ja odottelemaan yökköä.

Yöhoitaja sitten normaalien kiertojen (1½-2h välein) lisäksi moppailee lattiat yleisistä tiloista, valmistaa mahdollisesti salaatin seuraavan päivän lounaalle ja keittää aamupuuron. Jos joku aamuvirkku on hereillä ennen aamuvuoron tuloa hän tarjoilee aamupalan+lääkkeet (klo 6 jälkeen)

Siinäpä meidän arki pähkinänkuoressa. Omahoitajuus toimii asioiden hoitamistasolla. Sh  huolehtii lääkitykseen ja lääkärin käynteihin liittyvät asiat sekä osallistuu arki rutiineihin. 

Vastaavahoitaja huoletii sosiaalipuolen juoksevista asioista,tekee työvuorolistat ja osallistuu arkeen.

Muut sitten keskittyvät mielekkään arjen elämiseen vanhusten kanssa olemalla läsnä ja järjestämällä kunkin voimavarojen mukaista toimintaa, perunankuorintaa,pölyjen pyyhkimistä,lattian lakaisua tai vaikkapa pyykin huoltoa. Omaisiakin käy melko paljon

Henkilöstö on koulutettua, sijaiset yleisimmin alan opiskelijoita tai koulutettuja hoitajia.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...