Jump to content
MAINOS

Lääkkeiden jako


Satu-Maarit

Recommended Posts

Saako työntekijät joilla ei ole hoitoalan koulutusta jakaa lääkkeitä esim. kotipalvelussa? Sattui tässä niin että huomasin että yksi huima oli jakanut esim. Marevanit väärällä annostuksella sekä jakanut lääkettä jota ei ollut enää edes käytössä....

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Kotihoidossa työskennellessäni periaate oli sellainen, että lääkkeet jakaa lääkehoidon koulutuksen saanut, joihin kyllä lukeutuu joitakin kodinhoitajia, jotka on työnantaja kouluttanut asianmukaisesti. Lähi- ja perushoitajat sekä sairaanhoitajat saavat automaattisesti lääkkeet dosettiin jakaa.

Se, mikä minua eniten huolettaa kotihoidon lääkejaossa on ne lääkelistat, jotka ovat joskus ihan järkyttävää suttua ja sotkua ja joista ei oikeasti ota mitään tolkkua. Tässä näen suurimman lääkehoidon virhemahdollisuuden ainakin täällä meillä päin. Jokaisen omahoitajan velvollisuus olisi pitää lääkelistat ajantasalla ja sen verran siistinä, että niistä ottaa selkoa jokaikinen lääkkeitä jakamaan menevä hoitaja.

Koskee myös kotona säilytettäviä AJANTASALLA olevia Marevan-kortteja!

Link to comment
Share on other sites

Kyllä lääkkeitä jakavalla työntekijällä kotihoidossa täytyy olla asiamukainen koulutus. Esim nykyisen asuinkuntani lähihoitajat joutuvat käymään lääkehoidon kurssin, jonka työnantaja järjestää. Olen samaa mieltä SHV:n kanssa noista lääkelistoista, joista ei "pirukaan" ota selvää kun yritämme niitä sairaalassa selvittää. Toinen asia on sitten nuo lääkkeitä jakavat omaiset->sellaisten jäljiltä löytyy jos minkälaisia dosetteja.

Link to comment
Share on other sites

Meillä tartti aiemmin olla hoitaja, tai ainakin piti olla suoritettuna lääkehoidon ja lääkelaskun kurssin. Nykyisin tarttee vaan kerran jakaa lääkkeet pomon katsoessa, ja saat sen jälkeen lääkärin luvan jakaa lääkkeitä. Ei todellakaan hyvä systeemi!

Link to comment
Share on other sites

Meidän alueella on esimiehen ohjeistus ollut sellainen, että jos olet esim. LH /SH opinnot suorittanut, saat jakaa lääkeitä ilman erillistä "näyttöä" tms. Opiskelijoiden jakamat dosetit tarkastetaan aina eivätkä yksin saa jakaa pilleriäkään. Mutta miten toimia jos porukassa on vakkari - hoitsu joka jakaa säännönmukaisesti lääkkeet dosetteihin väärin ?! Pomo tietää asiasta + ollaan sanottu ko. hoitajalle virheistä joka kerta jne. Mutta silti sama toistuu koko ajan, muut saavat korjailla perässä hommia, pomo passiivisena suunnittelee jatkotoimia ilman näkyvää tulosta.

Link to comment
Share on other sites

Mutta miten toimia jos porukassa on vakkari - hoitsu joka jakaa säännönmukaisesti lääkkeet dosetteihin väärin ?! Pomo tietää asiasta + ollaan sanottu ko. hoitajalle virheistä joka kerta jne. Mutta silti sama toistuu koko ajan, muut saavat korjailla perässä hommia, pomo passiivisena suunnittelee jatkotoimia ilman näkyvää tulosta.

edellisessä työpaikassani oli käytössä lääkepoikkeamailmoitus, joka täytettiin jokaikisestä tilanteesta, kuten tuosta mistä kirjoitit. Se ilmoitus menee osastonhoitajalle, joka päättää jatkotoimenpiteistä. Mutta eihän sillä ole mitään merkitystä, ellei se esimies sitten tartu asiaan...

Link to comment
Share on other sites

Kotihoidon kentillä olen huomannut, että tuo lääkelistojen päivittämisongelma on olemassa, mutta suuri ongelma on myös se, että jotkut asiakkaat sotkevat itse omia dosettejaan. Esimerkki: vanhus sotkee ja muuttelee (aivan todella selkeästi) dosetissa olevia lääkkeitään, useita kertoja. Sijaiset (myös minä) saivat syyt syyt niskoilleen, kunnes omahoitaja vihdoin rautalangasta väännettynä tajusi, että asiakas itse sekoittelee lääkkeitään. Omahoitaja ei kuitenkaan tehnyt asialle yhtään mitään - ei edes MMSE-testiä halunnut yrittää, koska asiakas on ollut "hoitoalan ammattilainen". Sijasena asialle on vaikea tehdä mitään - yritin puhua kotihoidon ohjaajalle, mutta hän ei ottanut asiaa vakavasti. Olen aika ajoin käynyt samassa kohon yksikössä sijastamassa: Kyseinen omahoitaja on lähtenyt, mutta asiakas sotkee lääkkeitä edelleen (pieniä muutoksia aina, samoin lääkepussia selvästi räplätty, tabletteja otettu paketeistaan jne!). En tajua, miksi asialle ei tehdä mitään. Mielestäni asiakkaalla ei kuuluisi olla dosettia, saati sitten lääkkeitä kotona. Tämä on selkein tapaus, mutta en usko että ainoa.

Link to comment
Share on other sites

Meilläpäin kotihoidossa lääkkeitä saa jakaa kouluttamaton työntekijä työnantajan luvalla eli ts. työnantajan vastuulla. Jos kouluttamaton jakaa lääkkeet väärin on työnantaja vastuussa tapahtuneesta. En kyllä ole kuullut yhtään tapausta, jossa työnantaja olisi joutunut vastuuseen, enkä tiedä tarkoitetaanko työnantajalla silloin lähintä esimiestä esim. kotihoidonohjaajaa vai kenties kaupunkia? Syy siihen että kouluttamattomat jakavat lääkkeitä on ainoastaan se, että ei ole riittävästi koulutettua henkilökuntaa. Työpaikkoja on auki, mutta ei ole hakijoita/tulijoita... Laitospuolella meillä n. vuosi sitten tuli uudet ohjeet, jolloin kouluttamattomien lääkkeenjako kiellettiin. Lh/ph ja sh saa jakaa lääkkeitä ilman erillistä näyttöä osaamisestaan. Hiljattain myös meillä otettiin käyttöön lääkepoikkeamienseuranta ja vuoden lopulla tai seuraavan alussa meille vielä järjestetään lääkehoidon koulutus+lääkehoidontentti.

Mahdollisuus, että joku katselee sinua, on suoraan verrannollinen toimintasi typeryyteen.

Link to comment
Share on other sites

Joissain paikoissa on otettu käyttöön tuo apteekin annosjakelusysteemi helpottamaan hoitajien työtä. Oma kokemus on siitä sellainen, että Marevanit on kuitenkin laitettava dosettiin, koska välttämättä niin tasaisena INR-arvo ei pysy ja muutokset lääkeohjeessa vaatii hitosti paperityötä. Pikaisissa muutoksissa kaivellaan kirurgin veitsellä joka himputin pussi auki ja tehdään lääkemuutos ja teipataan kiinni. Mutta tosiasia se on, että se vähentää runsaasti lääkejakoja, mikä vapauttaa aikaa muuhun työhön. Lisäksi meillä on jaettu useampi dosetti kerralla ja vaikka olisi viikoittaiset käynnit tms, joka kerta ei dosetteja tarvitse jakaa.

Lääkehoito on kyllä melko oleellinen asia ikäihmisen kotona pärjäämisessa, joten sen oikeanlainen toteutus ja seuranta on kyllä todella tärkeitä ja kurjaa, jos potilasturvallisuus on vaarantunut sen vuoksi, ettei SAADA ammattitaitoista henkilökuntaa :)

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...