Jump to content
MAINOS

Mistä johtuu esim. Alzheimerin taudissa laihtuminen?


Pikku-myy

Recommended Posts

Mistä johtuu esim. Alzheimerin taudissa laihtuminen? Onko se jokin sisäinen, tautiin liittyvä kehossa tapahtuva muutos? Ymmärrän tietysti sen, jos vanhus vaeltelee paljon ja energiankulutus kasvaa ja/tai jos vanhus ei muista syödä, niin silloinkin voi laihtumista tapahtua. Monessa paikkaa on vaan todettu, että laihtuminen(vaikka ruokailusta olisikin huolehdittu) on tyypillistä dementoivia sairauksia poteville, mutta ei ole avattu sitä, että mistä se johtuu. Fiksummat, valaiskaa minua :)..

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Nettikirjallisuus kertoo, että sairauteen liittyvien käyttäytymisen muutosten uskotaan olevan merkittävämpi syy painon laskuun, kuin biologiset syyt. Näitä käyttäytymisestä johtuvia syitä ovat siis mm. aloitekyvyn väheneminen ja apaattisuus; mielenkiinto ruokaan ja syömiseen vähenee. Lisäksi mainitaan, että mm. hajuaisti heikentyy, ja näin myös ruuan makuelämys heikkenee.

Lisäksi myös aivojen atrofia köyhdyttää myös lihasten toimintaa, ja näin vähentää niiden osuutta elimistöstä.

Link to comment
Share on other sites

Ja nälän tunne katoaa, toisaalta katoaa myös kylläisyyden tunne, joten jotkut saattavat syödä koko ajan. Kääk, mullakin taitaa olla sit Alz...  :nauraa:

Asioilla on tapana järjestyä :)

Link to comment
Share on other sites

Vois vielä lisätä, että dementoituneen jatkuva liikkeellä olo ja levottomuus (myös sisäinen sellainen) lisää energian kulutusta valtavasti. Tietty hekin, jotka eivät sanottavasti liiku tai vaeltele, saattavat laihtua aika nopeasti..

Link to comment
Share on other sites

Mikä on sisäinen levottomuus?

Meidän dementiakodissa on mummo, joka syö kun hevonen ja laihtunut paljon viimeisien vuosien varrella. Siinä vaiheessa kun mummo juoksi ympäri osastoa, sen voi ymmärtää, mutta nyt sen jalat ei enää kanna, ja sillä ruokamäärällä luulis sen enemmän lihoavan kun laihtuvan (ellei käden taputtaminen vie kamalasti energiaa... Pitäis varmaan testata  :))

Link to comment
Share on other sites

Eiliseltä tunnilta suora kopio open suusta: loppuvaiheen muistisairaudet(ainakin Alzheimer) vaikuttavat mm. ruuan hyväksikäyttöön, elimistö ei kykene enää ruokaa hyväksi käyttämään, aivan sama syökö mitä ja kuinka paljon. Aivoperäistä siis.

Laihtuu vaan.

carpe diem

Link to comment
Share on other sites

Kiitos, kaikille vastauksista  ;D!

Löysin tällaisen jutun/vastauksen alan kirjallisuudesta:

”Suurin osa potilaista laihtuu jo taudin alkuvaiheessa. Tämän arvellaan johtuvan lisääntyneestä energiantarpeesta, joka aiheutuu levottomuudesta, stressistä ja jatkuvasta kävelemisestä ja liikkumisesta. Painon lasku johtaa nopeasti aliravitsemukseen, ellei sitä hoideta pikaisesti.”

Suoralainaus: Ikääntyneen ravitsemus ja erityisruokavaliot, opas ikääntyneitä hoitavalle henkilökunnalle, rty ravitsemusterapeuttien yhdistys r.y.

Eli tuokin levottomuus on niin sisäistä kuin "ulkoistakin", mikä tuohon laihtumiseen vaikuttaa..

Link to comment
Share on other sites

Meilläpä onkin yks mummeli, joka on lihonut vajaassa 2 vuodessa 20kg. Ja diagnoosina on Alzheimerin tauti. Eli se ne kaikki laihdu, vaikka levoton on kovasti.

Asioilla on tapana järjestyä :)

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...