Jump to content
MAINOS

Espanjalaista ensihoitoa


Krabb

Recommended Posts

Satuitteko katsomaan urheiluruudusta uutisen jalkapalloilijan kuolemasta? Kaveri sai "sydänkohtauksen" ensin kentällä lyyhistyen maahan, siitä herättyään kävellytettiin pukuhuoneeseen, jossa tilttasi uudelleen. Televisiossa näytettiin raflaavaa kuvaa, kuinka selvästi elotonta futaajaa juoksutettiin ambulanssiin. Onko kellään tietoa, mikä on maassa yleisesti koulutustaso sairaankuljetuksessa?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Mietittiin samaa kun parempi puolisko luki uutista teksti-tv:stä. Jos ne teki siitä X-12: ei jaksettu kantaa. Sit se harmi vaan nitkahti uudestaan pukkarissa  ::)

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mä en kyllä luota pätkän vertaa minkään Etelä-Euroopan maan terveydenhuoltopalveluihin. Sen verran hurjia juttuja on kuullut miten hommat etelämaissa hoidetaan.

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

http://www.youtube.com/watch?v=nS1SnwckcAg

Ei ihan sama, mikä tuli urheiluruudussa. 

Espanjan järjestelmästä minulla ei ole kokemuksia, mutta Välimeren maista kylläkin.

Sain vuonna 2006 keskustella ITALIAN Punaisen Ristin vapaaehtoisen kanssa, joka toimii VAPAAEHTOISENA sairaankuljetuksessa. Italiassa sairaankuljetus toimii täysin VAPAAEHTOISTEN varassa. Haastattelemani henkilö oli maallikko, jolla oli Suomen maallikoiden ensivastekoulutusta sisällöltään vastaava koulutus. Myös joitakin LÄÄKÄRIyksikköjä Punaisella Ristillä oli, mutta myös nämä lääkärit toimivat VAPAAEHTOISINA ko. tehtävissä. Näitä LÄÄKÄRIyksikköjä ei ollut aina saatavilla ja joka tehtävälle niitä ei saada mukaan. Sen keskustelun aikana kyllä oppi arvostamaan Suomen korkeatasoista ensihoitojärjestelmää hätäkeskuksesta, ensivasteeseen, perus- ja hoitotason yksikköihin ja lääkäriyksikköihin asti.  Onhan esim. Helsingin ensihoitojärjestelmä menestynyt maailmanlaajuisissa vertailuissa. Samalla toivoi mielessään, että toivottavasti tällä matkalla ei itselle tapahdu mitään  ;D

Italiassa sosiaali- ja terveydenhuolto oli paljolti kolmannen sektorin (järjestöjen, kuten Punainen Risti) varassa.  Italian armeijan lääkintahuollosta vastasi täysin Punainen Risti ja sen "military-osasto".  Toki myös resursseja (esim.kalustoa)  ko.järjestöllä oli paljon.   Taustalla varmasti on kultturierot ja taloudelliset resurssit mitä terveydenhuoltoon voidaan panostaa noissa maissa.  Monet yhteiskunnalle meillä kuuluvat asiat ovat Välimeren maissa perheiden järjestämisvastuulla, kuten esim. vanhustenhoito.   

Täytyy samaan hengenvetoon muistaa, että Suomessakin tilanne oli toinen 40 vuotta sitten.  Punainen Risti on ollut myös Suomessa sairaankuljetuksen käynnistäjä monella eri paikkakunnalla. Mutta ei uskoisi, että EU:n sisällä järjestelmät voivat erota näin paljon toisistaan.   

Onko kenelläkään tietoa Espanjasta?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sain vuonna 2006 keskustella ITALIAN Punaisen Ristin vapaaehtoisen kanssa, joka toimii VAPAAEHTOISENA sairaankuljetuksessa. Italiassa sairaankuljetus toimii täysin VAPAAEHTOISTEN varassa. Haastattelemani henkilö oli maallikko, jolla oli Suomen maallikoiden ensivastekoulutusta sisällöltään vastaava koulutus. Myös joitakin LÄÄKÄRIyksikköjä Punaisella Ristillä oli, mutta myös nämä lääkärit toimivat VAPAAEHTOISINA ko. tehtävissä. Näitä LÄÄKÄRIyksikköjä ei ollut aina saatavilla ja joka tehtävälle niitä ei saada mukaan.

Korjaisin tätä sen verran, että ei Italiassa sairaankuljetus ja ensihoito toimi TÄYSIN vapaaehtoisvoimin. Käsitykseni mukaan kiireetön sairaankuljetus on täysin vapaaehtoisten suorittamaa. Oma kokemukseni on Pohjois-Italiasta, jossa luokkakaverit olivat kouluaikaan harjoittelussa päivystyksessä ja ambulanssissa. Kävin siellä itsekin tutustumassa. Sairaalalla oli oma ensihoitoyksikkö, joka tuotti kaupungin kiireellisen ensihoitopalvelun. Työntekijät olivat ihan koulutettua väkeä, sairaanhoitajia jne, välineet kunnossa ja tietotaitoakin tuntui olevan ihan hyvin. Taisi olla vuorossaan aina yksi lääkärikin ambulanssissa. Sen tarkemmin en osaa Italian tilanteesta kertoa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 kuukausi myöhemmin...
Vieras: Sairaanhoitaja, HUS

Laitetaan nyt viestiä tähänkin topicciin, vaikka postauksia muuten ei ole vähään aikaan tullutkaan.Olen tuota tapausta miettinyt, ja päätynyt seuraavaan:

Kollapeerannut fudisti oli siis Antonio Puerta, jolla sittemmin todettiin ARVD (ihan tarkkaan en suomeksi tiedä, mutta kääntyisi esim arrytmogeeniseksi oikean kammion dysplasiaksi, ICD10:ssä I42.8 ). ARVD on siis (etenevä) kardiomyopatia, joka sairastuttaa oikean kammion, lihaskudos korvautuu side- ja rasvakudoksella. Tämä aiheuttaa eo alueiden hypokinesiaa ja oikean kammion vajaatoimintaa (ilm pidemmälle ehtieessä sairaudessa), sekä oikean kammion alueilta lähteviä lisälyöntejä ja takykardioita (VT, VF), erityisesti rasitukseen (katekoliamiinit) liittyen. Ensioire voi olla juuri kollapsi takykardiaan liittyen, tai sitten äkkikuolema (yleisimmät oireet!). Mainitaan juuri nuorten urheilijoiden olevan riskiryhmää tuolle äkkikuolemalle. ARVD:n esiintyvyydeksi mainitaan USA:n 1/1000-1/10000:sta Italian 40/10000 luokkaan (Suomesta en tietoa saanut kaivettua). Geeniperimä selittää 30-50% tapauksista, joista suurin osa miespuolisilla henkilöillä. Edellä mainittujen äkillisten, urheiluun liittyvien takykardioiden lisäksi löydöksiä on mm. ekg:ssä (johtumisen muutokset) ja ekkossa (mm. RV:n laajentuminen ja heikentynyt pumppaustoiminta riittävän pitkälle edenneessä taudissa), joiden voisi ajatella olevan ensilinjan tutkimuksia. Tarkemmat taudin rytmihäiriöpotentiaalin ja esim ICD:llä hoidettavuuden selvittelyt tehdään invasiivisin elektrofysiologisin tutkimuksin. Ongelmaksi mainitaan niiden sukujen, joissa ARVD:tä esiintyy, oireettomien jälkeläisten äkkikuolemaa ehkäisevä hoito. ARVD:n hoitona on mainittu lääkehoito (mm. beetasalpurit), ICD ja katetriablaatio, sekä elintapojen (esim (erittäin) rasittavan liikunnan välttäminen).

(Huom! Edellä esitetty perustuu tyystin lähteisiin, eli ensikäden tietoa itselläni ei ole, kenties VF voi valoittaa ARVD:tä tarkemmin?)

Antonio Puertan kuolinsyyksi mainittiin monielinvaurio ja hypoksis-iskeeminen aivovaurio, joten tämä ja aiemmin esitetty huomioden:

- kentällä nähty kollapsi ja jäykistely, josta hän vielä itse tokeni, liittynivät ARVD:stä johtuneeseen lyhytkestoiseen kammiotakykardiaan, joka kääntyi itsellään

- myöhemmin elottomuuden pukukopissa aiheutti mitä todennäköisimmin pitkittynyt VT/VF (-> ad ASY hoidon puutteessa)

- hänellä tuskin oli todettu eo sairautta aiemmin, sillä jos olisi: hän ei olisi ollut enää huippujalkapalloilija, kollapsi/elottomuus ei olisi ollut yllätys ja hänellä olisi ollut hoidot, esim ICD, päällä, toisaalta tapahtunut sopii täysin yllättäen löytyneeseen tautiin

JA

koska nauhalta nähdään selvästi elottoman jalkapalloilijan kiikuttaminen vailla mitään hoitotoimenpiteitä(edes PPE, saati sitten DC) tai näkyvillä olevia hoitolaitteita (defi!) lanssiin (oliko paikalla, vai saiko keikan asemalta/lennosta) ja koska (teho)elvytystä (DC!!) annettiin vasta sairaalassa kuljetuksen sujuessa mitä ilmeisimmin HHH -metodilla (VIIVEET!!!), voidaan tiedossa olevien tapahtumien ja tapahtumienkulun perusteella epäillä Puertan saaneen aivo- ja monielinvaurionsa mitä todennäköisimmin jo tämän varsinaisen (ensimmäisen) todellisen elottomuusepisodinsa takia, jolloin asianmukaista hoitoa ei mitä ilmeisimin ollut ajoissa tarjolla (ts kuoli tässä tapauksessa espanjalaisen kiirabijärjestelmän "uhrina"). Sillä jos ensimmäisen kollapsin yhteydessä ilmennyt VT kääntyi vielä itsellään, miksi myöhemmin (sairaalassakin) ilmennyt (pitkittynyt) VT/VF olisi ollut kääntymättä sähköllä (eritoten jos huomioidaan (espanjalaisenkin) teho-osaston olemattomat elvytysviiveet), tuskin se sydän tässä välissä niin paljon sairastui, pelasihan hän kuitenkin kollapsiinsa asti ilmeisen täysipainoisesti. Ja toisaalta, mainittiinhan kuolinsyyksi nimenomaan HIE ja MOF, eli onhan se rytmi aina kääntymään saatu kun on sähköä tarjolla ollut..

Että tämän tapauksen perusteella melko lapsenkengissä ainakin Sevillassa tuo ensihoito paikoin on, elleivät stadikan turvallisuudesta ja "ensihoidosta" vastanneet sitten paikalliset vapaaehtoiset.

Lähteitä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Puerta

http://en.wikipedia.org/wiki/Arrhythmogenic_right_ventricular_cardiomyopathy

muoks: pilkun viilausta..

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...