Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

anne.maarit

Psyykkisesti sairas asiakas ja haavanhoito.

Recommended Posts

anne.maarit

Heip Kaikki!

Ollaan työtiimissä kirjoittamassa pientä artikkelia pyynnöstä Haava-lehteen aiheesta haava ja mielenterveys. Työskentelemme kotihoidon mielenterveystiimissä joten rajasimme aiheen psyykkisesti sairastuneen asiakkaan haavanhoito kotona. Mikäli teillä Arvon Kollegat on mielenkiintoisia/opettavaisia caseja/kokemuksia, kuulisimme niistä mielellään! ;)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
OldOne

Miten psyykkisesti sairaan ihmisen haavanhoito poikkeaa 'tavallisesta'? Ok, ymmärrän mahdolliset hoitoon sitoutumisen ongelmat yms, mutta miten itse haavahoito eroaa? ;)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Lääkärihoitaja

Meillä oli potilaana n. 70v mies, jolla erittäin vaikeat iho-ongelmat säärissä. Paljon verestäviä haavoja, ihorikkoja, ihon kuoriutumista, hilseilyä. Potilasta hoidettu pitkään ihotautien poliklinikalla, eikä syytä näin vaikeaan tilanteeseen oikein löytynyt. Siis atopia oli todettu, mutta vaikeat koko säären ihorikot...

Pt vaikeuksia hoitoon sitoutumisessa, sovituille kontrolliajoille ilmaantumisessa ja hoidon noudattamisessa. Aluksi pt kävi KSH:n/th:n vastaanottoaikaan terveyskeskuksessa, mutta tämä ei sujunut. Päädyttiin siihen, että ksh:n sh/th käy hoitamassa jalat arkipäivisin ja kopa viikonloppuisin, sekä kopa seuraa tilannetta muilla käynneillään. Tilanne kuitenkin jatkui pahana. Potilas ei ollut kotona sovittuina hoito-aikoina, hän myös poisti kaikki sidokset nopeasti hoitajan poistuttua.

Jossain vaiheessa yksityinen kylvetyspalvelu otti yhteyttä (ennen kuin olisivat tehneet virallisen kantelun) meidän antamista kummallisista hoito-ohjeista. Potilas nimittäin kylvetyksen yhteydessä hankasi sääriään juuriharjalla, ja sanoi kylvettäjälle (ei terv.huollon koulutusta) hoitohenkilökunnan määränneet tällaisen hoidon.

Pikkuhiljaa vyyhti alkoi aueta. Löydettiin myös kaapin perukoilta runsaasti lääkkeitä, joten edes dosettiin laitto ja yhden lääkkeen oton tarkkailu ei auttanut. Potilas jatkuvasti nyppi ja repi sääriään ja toisaan kylvetyksen yhteydessä hankasi kovalla harjalla.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
anne.maarit

Heip Osku!

Kentällä vastaan tulleita;

huono hygienia-> infektoituneet pienetkin haavaumat/nirhaumat

yksipuolinen ruokavalio->haavan paraneminen hitaampaa....

Haavan hoitotilanteissa ahdistus,levottomuus,pelko, harhaluulot, vainoharha (esim hoitajaa kohtaan)....->lisälääkitys usein tarpeen, aikaa varattava asiakkaalle ehdottomasti enemmän...

Kotihoidossa hoitajien vaihtumiset/isot tiimit, luottamuksen syntyminen tarkeää, mielellään jos mahd. yksi/kaksi samaa hoitajaa...

tällaisiä mietitään! :)

[br][br]Ylläoleva osuus viestistä on kirjoitettu: 26.08.07 - klo:20:34


Mielenkiintoinen ohjeistus ollut! ;)  Joo just tälläistä haetaan, kiitän!

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
syxid

Minulla tullut vastaan psyykkisesti sairas potilas, joka aktiivisesti aiheutti itselleen sairauksia/ vaivoja. Esim. leikkauksen jälkeen haavan infektion ja esti haavan paranemisen ja hoidon onnistumisen repimällä haavaa. Potilas itse kiisti tekoset, vaikka oli jäänyt kiinni useampaan kertaan. Meille jäi todellakin epäselväksi miten ko potilaan hoidon olisi voinut saada onnistumaan.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Pöllö

Taitaa karvojen nyppiminen ja "juuriharjahoito" olla yksi sairauden ilmenemismuoto; karvojen nyppiminen tuntuu olevan yksi oire, käsien pesuhan on klassinen neuroosioire - jos onpi noita esimerkkejä, jossa psyyken oireet näkyvät myös ihon oireina. Taitaa löytyä aiheesta myös hieman tutkittuakin tietoa, jos sitä lähtee penkomaan... Siinähän sitä onkin haastetta, ehkä se varsinainen hoito ei helposti onnistu, jos tauti muuten ei ole tasapainossa. Tietty ehkä jollakulla vois olla haavan auki pitäminen keino pitää kontaktia hoitavaan henkilöstöön - jos muuten ei kontaktia juuri ole?

Yksi mielenkiintoinen ryhmä taitavat olla asuntoloissa tai ilman vakinaista asuntoa olevat, jotka eivät välttämättä kuulu kotisairaanhoidon - tai juuri minkään muunkaan sairaanhoidon - piiriin. Joskus on tullut sivusta seurattua, kun lääkkeeksi kelpo psykoosilääkkeen mainitseva herrasmies menee ilmaisessa yleisötapahtumassa hoitopisteeseen ja aika juhlavia mustia nekroottisia haavoja (tai tuumoreita?) on _monta_...

Noin muuten tuo kroonisten haavojen hoito alkaa olemaan tässä maassa mielenkiintoista. Terveysasemat saattavat venäläiseen tapaan vaatia asiakasta tuomaan itse haavanhoitotarpeet terveydenhoitajalle tullessaan. Sosiaalitoimistot onneksi hyväksyvät ns. maksusitoumuksella apteekista haettavat sidostarpeet, jos lääkäri on kirjoittanut niille reseptin. Toki edunvalvonnassa olevilla tarpeet saatetaan laskuttaa sitten sitä kautta - mikä voipi olla kohtuullinen taloudellinen taakka, jos pienituloinen saa jostain kymmenen euroa lappu maksavasta paikkatarpeesta laskut viikkojen hoidosta - parhaimmillaan leikkaus- tai kroonisten haavojen hoito kun voi maksaa parempina haavanhoitotuotteina satoja euroja. Vanhukset maksavat haavatarpeitaan itse. Enpäs sitten osaa sanoa, miten kustannukset vaikuttavat käytettäviin haavanhoitotuotteisiin - ja hoitotuloksiin.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
anne.maarit

Hyviä pointteja! Tosi on että aina ei hoito onnistu, hyvistä yrityksistä ja hoidon "räätälöinnistä" huolimatta. Ja käsittämätöntä on kyllä sekin, että meidän "hyvinvointivaltiossa" (jep,jep angry.png) todella ostetaan usein itse haavan hoito tarvikkeet, jotka eivät todellaihan halapoja sitten ole. angry.png. Muistaakseni kolmen kuukauden ajan jatkunut haavanhoito kotihoidossa,-> sitten haavatuotteet maksuttomia asiakkaalle (ainakin osa...?).

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Jio

Taitaa karvojen nyppiminen ja "juuriharjahoito" olla yksi sairauden ilmenemismuoto; karvojen nyppiminen tuntuu olevan yksi oire,

-Minkä verran olet törmännyt näihin karvan nyppijöihin töissä?

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
psyhoi

Muutokset ruumiissa esim. haavat saattavat voimistaa harhaluuloja. Skitsofrenia potilaat ovat herkkiä ruumissaan tapahtuviin muutoksiin. Eräs ongelmaryhmä haavojen kannalta on neuroottiset tai psykoottiset pakkopesijät, he eivät jätä haavoja rauhaan.

Kannattaa antaa potilaalle niin vähän vastuuta kuin mahdollista, itse hoidon kuin materiaalienkin kannalta. Riippuen tietysti itse psyk. potilaan voinnista. 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Pöllö

-Minkä verran olet törmännyt näihin karvan nyppijöihin töissä?

*offtopicstarts* Trikotillomania on hieno sivistystermi tälle. Ehkä yksittäisiä suuressa asiakasmäärässä (en ole kh:ssa, vaan ihan muualla) tuleepi vastaan, on puhuttukin joskus ohimennen aiheesta. Yksi tuttu ihminen, pakko-oireisuuteen liittyen, myös nyppii eräältä alueelta karvat. Toki sitten löytyy ihmisiä, jotka muuten säännöstelevät aika lailla karvoitustaan, mitä pidetään ihan normaalina. Joka-aamuinen parranajoni taitaa kuulua siihen ryhmään... *offtopicends*

Juu jos muuten ei palstalle tule käytännön kokemuksia, rimpauttelukierros kh:n porukoille voisi tuoda erinäköistä näppituntumaa varsinaisesta otsikosta.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
anne.maarit

Mielenterveystiimi toimii kohon kanssa tiivisti, kuuluupi ikäänkuin kohoon. Artikkeli mallillaan, ja täältä tullut hyviä näkökulmia, kiitoksia niistä kaikille!!!!! ;D

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×