Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

Vieras: tiny

dissosiaatiosta

Recommended Posts

Vieras: tiny

Luen yhtä mielenkiintoisimmista psykiatrisista teoksista joihin olen tutustunut: Dissociative Disorders: An Expanding Window into the Psychobiology of the mind. Julkaisijana on Psychiatric Clinics of North America. Siinä käsitellään dissosiaatiota, DID, dissosiaatiopohjalta syntyviä konversiokohtauksia ja neurobiologiaa. Teos on selkeää suhteellisen helppolukuista englantia. Vaikka se onkin tieteellinen julkaisu se on kuitenkin mielenkiintoisesti kirjoitettu. Kirjaa pitää valikoimissaan ainakin Helsingin yliopiston lääketieteellinen kirjasto Terkko.

Mitä ajattelette dissosiaatiosta, DID:stä ja dissosiatiivisista kohtauksista..mikä potilaiden  hoitamisessaan on ollut haastavinta ja toisaalta palkitsevinta? Dissosiaatiivista oireiluahan potilailla on yleisimminkin, mutta varsinaista dissosiaatiohäiriötä erillisenä diagnoosina harvemmin, DID lienee Suomessa harvinainen, mutta toisaalta tutkimustulosten mukaan DID diagnosoidaan toisinaan virheellisesti esm. rajatilaksi tai psykoosiksi. ::)

ai niin, se ISBN numero oli 0193-953X

Mielenkiintoista alan kirjallisuutta löytyy lisää osoitteesta theclinics.com. Kirjan voi sitten halutessaan lainata vaikkapa kirjastosta...

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
janina

Trauma historialla varustetut potilaat usein dissosioivat. Dissosiaatio oireiden hoitaminen on mielenkiintoista ja haastavaa. Toiset hyötyvät neurolepteistä ja toiset esim bentsoista. Tutkittua tietoa on, että esim Rivatrilla on saatu hyviä tuloksia näiden potilaiden oireisiin. Käytössä on myös EMDR.

Hoidon tavoitteenahan on saada muistoista selkeä aikajana ja vähentää näihin muistoihin liittyvää ahdistusta. Pitkäaikaista ja haastavaa työtä. On totta, että rajatila dg:n saajista suurin osa on traumatisoituneita ihmisiä. Se mitä olen miettinyt, niin on joskus on hyvin vaikeaa eroittaa dissosiaatio ja psykoosi toisistaan. Varsinkin jos dissosiaatio oire on hyvin voimakas.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
janina

...haastavaksi tilanteen tekee myös se, että dissosiaatiohäiriöinen saattaa kokea esim kuuloharhoja ja muutenkin oireilla psykkoottiseen tapaan, mutta hän ei kuitenkaan ole psykoottinen.  Hän ymmärtää, etteivät äänet ja harhat ole totta ja ne lakkaavat aikanaan. Dissosiaatiohäiriö ja MPD/DID eli nykyisin dissosiatiivisena identiteettihäiriönä tunnettu ent sivupersoonahäiriö eivät kuulu virallisissakaan luokituksissa psykooseihin. Toisin sanoen heitä ei saa mielenterveyslain mukaan määrätä vastentahtoiseen hoitoon tai kohdistaa pakkotoimia. Toisaalta potilaan vointi saattaa olla esim traumatakautumien, depersonalisaation, derealisaation  tai pakkovaelluksen vuoksi sellainen, että hän tarvitsee välitöntä turvaa ja huolenpitoa. Potilaalla on oikeus hyvään hoitoon, mutta entäpä jos hän ei sitä halua, yksinkään ei selviä ja pakottaa ei voi...vai voiko?

http://www.lahiapu.net/kuntoutus/L_dissosiaatiohairiot.htm   laatijana Hannu Lauerma

http://www.tukiasema.net/keskustelu/show.asp?id=20053&p=11&pm=1&print=1   Introspect / Tapio Lipsasen väitös referaattina/ SUOMEN LÄÄKÄRILEHTI 18–19/2005 VSK 60

Tuon väitöskirjan nimi on: Tapio Lipsanen: Dissociation as a psychiatric phenomenon vuodelta 2004 eli melko uutta tietoa, ja ISBN 951-29-2737-3

ja sitä saa kirjastoista lainaksi.  ;)

Hoito on usein päivästä toiseen tasapainottelua. Ei pakkohoidolla mun kokemuksen mukaan välttämättä mitään saavuteta

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
psyhoi

Aiheesta on hyvä suomenkielinen kirja: Matkalla eheäksi ja eläväksi. Traumaterapiakeskuksen loppuraportti 1999-2002

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Oinaspässi

Pienemmillä kansalaisilla riittävän pitkä (osasto)hoito ja pitkät jatkoterapiat +mahd.lääkitys toimiva. Tavallaan kasvatetaan normaaliarkeen uudelleen, tapahtuneiden asioiden jonkinasteista ymmärtämistä/tajuamista, myös menneisyysmatkailu (Solveig) toimii hyvin. Tuota tuli kyllä tehtyä meilläpäin, ennenkuin joku guru edes kertoi Solveig-systeemeistä. Ajoittain erittäin rankkaa työtä traumatisoituneilla lapsilla, eikä hoidon onnistumisesta ole takeita, siksi pitkäaikaisuus, eli vuosia, tarpeen.

Lisätään hoitoon vielä perhetyö, verkostotyö, koulut, yms. kun ne on niin oleellisia mukana matkassa...

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
psyhoi

Koska traumaperäiset häiriöt ovat sydäntäni lähellä, olen jo jonkin aikaa vääntänyt niistä suomenkielistä nettisivua, osoite

http://koti.welho.com/marhalla/index1.html

Traumaterapiakeskuksen porukat on luvanneet tekstit tarkastaa, mutta toistaiseksi kehitys on ollut hidasta... jos siis joku käy ihmettelemässä, pientä varautuneisuutta.

Loistava projekti. Kymmenen pistettä.  :)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×