Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Sini

Potilaan tunnistaminen

Recommended Posts

Lääkärihoitaja

Josko nyt mitenkään voi sanoa onneksi, mutta enemmänhän se kirpaisee jos kyseessä olisi ollut 20-vuotias, kuin kasikymppinen vuodepotilas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
-emmi-

niin. ja onhan niitä juttuja (kuinka todenperäisiä sitten lieneekään) että on leikattu väärää kinttua jne jne. onni tässäkin tilanteessa näin.

ikävää että virheitä sattuu mutta ihmisiähän mekin olemme. ja.. kun sijaisia ei aina saa ja joutuu tekeen pitkiä vuoroja niin tällaisten virheiden riski kasvaa  :nauraa:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lääkärihoitaja

Mietin vaan potilaita kuskanneena ja varmasti tulevaisuudessakin kuskaavana, olisiko tämä jotenkin voitu estää? Miksi sekavalla vanhuksella ei ole ranneketta? No jossittelu ei auta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Auts

Iltalehden paperiversiossa selitettiin pidemmin...

Sekaannus johtui uudesta hoitajasta joka ei tuntenut sairaalaa ja siksi kuskasi väärään paikkaan. Itse hoitavalla osastollakaan ei sitten pahemmin tarkisteltu asiaa. Kuitenkin ennen toimenpidettä mummoa oli puhuteltu sillä toisen, oikean potilaan nimellä, eikä mummo ollut reagoinut mitenkään, nyökkäillyt ja totellut vaan. Eli monen tekijän summa.

Potilas oli tehnyt jo valituksen hoitovirheestä, mutta ei tule saamaan mitään koska mitään fyysistä vammaa asiasta ei koitunut, ja henkisestä "vitutuksesta" ei saa korvauksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jakenn

Periaatteessa potilas voisi saadan korvauksen,koska sekundääri syövän riski kasvaa!! Paitsi tässä tilanteessa,kun potilas on jo iäkäs,niin on todella epätodennäköistä että kerkeisi tulla mitään.Meidän yksikössä on käytössä sormenjälkitunnistus,sekä valokuva josta potilas tunnistetaan ja se on todettu hyväksi!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pagba

Taidat sitten olla Kuopiossa töissä. Tunnistussysteemien toivoisi leviävän jokaiseen sädehoitoyksikköön. Olen itsekin ollut mukana hoitamassa väärää potilasta. Lööppeihin asti en päässyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lääkärihoitaja

Kuopiossa on tosiaan tuo sormenjälkitunnistus, mikä on toimiessaan erittäin erittäin hyvä juttu! Peukku vaan koneeseen ja ruudulle tulee tiedot potilaasta! Ei tunnu olevan paljoakaan erehtymisen mahdollisuuksia. Kuvat potilaasta ovat ainakin itse hoitamistani potilaista aina ollut ihan kokonais asennon kannalta, muttei se toki ole sama kuin kasvokuva.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pagba

Jaa että se toimii sillä tavalla. Minä kuvittelin että tunnistus olisi vain yksi interlock lisää, josta päästäisiin joko peukuttamalla tunnistinta tai ohituskoodi syöttämällä. Hoitotietojen lähettämistä koneelle sen ei pitäisi estää, sillä kiireessä hoitohuone on hyvä pistää kuntoon mahdollisimman pitkälle ennen potilaan bunkkeriin tuloa ja monitorilla näkyy olennaisia tietoja.

Viimeisimmässä sädehoitoyksikössäni hoitoasennon kuvaaminen simulaattorissa oli aika uusi juttu, vaikka se oli ollut helposti toteutettavissa teknisesti. Mustavalkoprintterillä saatiin aikaan tarpeeksi hyvä kuva. DNR:ssa (ei pidä sekoittaa DDR:ään) kuva otettiin aina polaroidkameralla, mutta siellä ei käytettykään tatuointipisteitä vaan merkinnät tehtiin iholle laapiksella. Hauskaa oli vakavana ottaa kuvaa jossa näkyi naama ja äkkiarvaamatta komentaa "Smil!" ennen laukaisimen painamista.

Share this post


Link to post
Share on other sites
heevelin

niin.. siis tuo sormenjälkitunnistushan toimii siten, että potilaan tiedot avataan ensin verifioinnilta josta potilaan hetu menee sormenjälkilaitteelle. Kun potilas sitten painaa sormensa tunnistimelle kone antaa näytölle potilaan nimen. Joskus potilas joutuu painamaan sormensa tunnistimelle useita kertoja eikä sittenkään toimi.. silloin hoitaja ohittaa omalla sormellaan.  ::)

Share this post


Link to post
Share on other sites
C/T

Kuitenkin ennen toimenpidettä mummoa oli puhuteltu sillä toisen, oikean potilaan nimellä, eikä mummo ollut reagoinut mitenkään, nyökkäillyt ja totellut vaan.

Toi on se kardinaalimoka jonka voi ainoastaan välttää siten että menee käsiojossa pt:n luo esittelee ensin itsensä ja sitten kysyy pt:n nimeä. Useimmat vanhukset, vaikka dementtiasta kärsisivät pystyvät tällöin kertomaan oman nimensä. Ei myöskään saa tehdä niin että kysyy potilaalta että oletteko te Maija Meikäläinen, tässä vaiheessa dementikot ja huonokuuloiset vaan hymyilevät ja nyökyttelevät, oli se heidän oikea nimensä tai ei, kuten tässä kyseisessä tapauksessa.  Harmittavan usein kuitenkin näkee tätä jälkimmäistä versiota käytettävän.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jakenn

Kuopiossa olen töissä hyvinkin..Totta on se että joskus joutuu ohittamaan potilaan sormenjälkitunnistuksen omalla sormellaan,mutta sitä varten meillä onkin potilaista myös  kasvokuvat josta varmistaa että kyseessä on oikea potilas...eihän tämäkään järjestely ole murtamaton...mutta toivotaan ettei satu oman yksikön kohdalle tuollaista virhettä!! Jos haluamme välttyä virheiltä, niin kaikille potilaille pitäisi luultavimmin tatuoida otsaan nimi ja syntymäaika...ja sitähän varmaan ei kukaan halua!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lääkärihoitaja

Kyllä mun mielestä tuo Kuopion malli on ehdottoman hyvä. Vaikka tekniikkaan ei aina voi luottaa, on kuitenkin pääolettamus se, että potilas tunnistetaan sormenjäljellä, ja sitten on kuitenkin tuore kasvokuva vielä.

Tuntuu että jos hoitaja kaiken kiireenkin keskellä noudattaa ohjeita, on riski aika pieni suhteessa siihen että a) huudetaan Mäkinen tai cool.png Kysytään oottekste Mäkinen...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pagba

Minä tykkäisin myös siitä, että nimien huutelusta luovuttaisiin ja potilas tulisi hoitoon kiinteällä vuoronumerolla. Taulut vain odotushuoneeseen ja bunkkerin oviaukon päälle, jos hoitoon mennään kaksivaiheisesti eli ensin vaatteita aamutakkiin vaihtamaan ja omaa vuoroa odottamaan ja sitten vasta bunkkeriin. Kaksivaiheisessa systeemissä se vähentäisi niitä tapauksia kun potilas omia aikojaan hortoilee bunkkeriin vaikka siellä on edellinen potilas vielä sisällä.

Vuoronumerosta olisi iloa myös silloin, kun samassa odotushuoneessa on moneen paikkaan odottavia. Syto-Mäenpää ei niin helposti pomppaisi ylös kun haettaisiin säde-Mäkistä. Kännyaikana ihmisillä tietty on vaikeuksia muistaa lyhyitäkään numerosarjoja, mutta oman vuoronumeron voisi kirjoittaa vaikka hoitoaikalappuun.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lääkärihoitaja

Eipä sitä kovin usein avopotilaat vaatteitaan vaihtele...

Ja jos huudetaan seitskeetneljä tai taulussa lukee 74, niin kuka sanoo ettei 15 ja kakskeetkolme kirmaa paikalle. Ja kyllä nuo huoneen ovet pääasiassa lukossa ovat ja säteisiin mennään valvomon läpi, joten hoitohuoneeseen ei millään pääse noin vaan kävelemään, jos toisella on hoito meneillään.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pagba

Häh, annetaanko jossain sädehoitoa ylävartalon alueelle paitoja riisumatta? Jos on tarvetta ylävartalon paljastamiseen ennen hoitoa, on se nopeinta suorittaa antamalla potilaalle oma aamutakki ja pukukoppi vaatteiden vaihtamiseen. Näin ei kulu turhaan aikaa sädehoitohuoneessa villapaidan, välipaidan, aluspaidan ja korsetin riisumiseen ja pukemiseen. Olen ollut töissä koneella, jossa runsaan seitsemän tunnin aikana hoidettiin päivittäin ainakin 40 potilasta, pahimmillaan yli 50. Aikataulussa pysymisestä ei olisi tullut mitään jos hoitohuonetta olisi käytetty pukukoppina.

Se yksikkö oli rakenteellisesti sellainen, että potilaan oli mahdollista tuosta vain vilahtaa hoitohuoneeseen konehoitajan huomaamatta. Rakennusvaiheessa hoitajat iloitsivat, että jes, tuohon saadaan iso ikkuna josta tarkkailla sädehoitohuoneen edustaa. Sitten rakentajat suuressa viisaudessaan sijoittivat koneet siten, että hoitaja on selin ikkunaan... Olisi kiva jos joskus kuunneltaisiin loppukäyttäjienkin toiveita. Sen sijaan joudutaan ohjaamaan uudelleen potilaita, joille on jo kertaalleen kerrottu, että hoitohuoneeseen sopii mennä vain jos näkee edellisen potilaan tulevan sieltä ulos tai jos sieltä huudetaan nimellä. "Ovi oli auki" on tavallinen perustelu hortoilulle. Vain Houdini pystyi kulkemaan suljettujen ovien läpi eikä hoitohenkilökunnassa ole hänen jälkeläisiään.

No mitä hittoa, läiskäistään sormenjälkitunnistin lukitun oven viereen ja ovi avautumaan vain oikeaan vuoronumeroon reagoivalle. Soittokello niitä kertoja varten että ovi ei avaudu vaikka sormi olisi oikea.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lääkärihoitaja

Sama sairaala taas mokannut, rtg-osastolla tosin  ::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...