Jump to content
MAINOS

Hoitotyön asiantuntijuuden arvostaminen. Illuusiotako?


Pikku myy

Recommended Posts

Hoitaja, etenkin kokenut hoitaja omaa valtavan määrän tietoa ja taitoa potilaan hoidossa. Ihannetilanteessa hoitaja ja lääkäri keskustelevat kumpikin omista näkökulmistaan hoitovaihtoehdoista tasa-arvoisena, nauttien kumpikin toisen rikkumatonta luottamusta. Kokenut hoitaja tietää usein huomattavasti enemmän asioista kuin uusi lääkäri. Parhaimmillaan lääkäri ja kokenut hoitaja muodostavat timantin kovan työtiimin potilaan hoidossa. Onko hoitaja oman työnsä kunnioitettu asiantuntija, tasavertainen osaaja kaikkien ammattiryhmien kanssa?

60-luvulla hoitaja toteutti lääkärin määräyksiä, eikä rohjennut esitää omaa näkemystään. Hoitaja oli lääkärin näkymätön ja äänetön apuri. Aika kului ja huomattiin, että hoitajat ovat hoitotyön ehdottomia asiantuntijoita ja omaavat kohtuullisen paljon myös tietoa lääketieteestä ja osaavat ennakoida tulevia tilanteita nuoria lääkäreitä paremmin. Äkilliset tilanteen romahtamiset pystyttiin osittain estämään hoitajan ammattitaidon ja kokemuksen suomalla tilannetajulla. Tilanteet hoidettiin ennen kuin ne pääsivät liian pahaksi. Työt tehtiin toinen toistaan kunnioittaen tasa-arvossa potilaan parhaaseen pyrkien.

Nykypäivänä olen ikäväkseni huomannut, että historia on toistamassa itseään. Hoitajan arvostus oman alansa asiantuntijana on vähenemässä. Puhutaan ohi, ei huomioida mielipiteitä. Lääkäriä tulisi kohdella silkkihansikkain, eikä varsinkaan tuoda eriävää, mutta perusteltua mielipidettä hoidosta/diagnoosista julki. Arvostaako työnantajakaan kokenutta hoitajaa? Media? Kukaan? Onko kokeneesta hoitajasta tullut urbaanilegenda, joka työpaikalta poistuessaan korvataan helposti uudella?

Otetaan esimerkki. Lääkäri on todennut potilaalla taudin ja määrittänyt siihen hoidon. Hoitaja ottaa potilaan vastaan, sekä aloittaa hoidon ohjeistuksen mukaan. Ajan ja hoidon kuluessa hoitaja huomaa potilaalla oireita muusta kuin diagnoosiin kuuluu. Ilmoittaa lääkärille, hän ei huomio mielipidettä useista yrityksistä huolimatta ja hoito jatkuu aiemman hoitosuunnitelman mukaan. Potilas kuolee. Myöhemmin ruumiinavauksesta todetaan, että hoitaja oli oikeassa.

Paljon on puhuttu sijaisista, jotka paikkaavat työvoimapulaa etenkin kesällä. Sairaanhoitajaopiskelijat ja lääketieteenkandidaatit toimivat sairaanhoitajan sijaisena pienemmällä vastuulla, mutta samalla palkalla. Kuitenkaan nämä tulevat ammattilaiset eivät voi korvata pätevää sairaanhoitajaa. Arvostetaanko ns. hiljaista tietoa enää ollenkaan? Kokeneet hoitajat irtisanoutuvat vastalauseena kohtelulle, ja johto ei reagoi mitenkään. Otetaan uusi sijainen, joka vaatii täyden perehdytyksen ja aikaa oppia työn päästäkseen tulevaisuudessa samalle tasolle, jota kokenut hoitaja edusti irtisanoutumisensa aikaan. Onko kaikki tyytyväisiä, jos yhden osaston koko henkilökunta vaihtuu lyhyen ajan sisällä uusiin hoitajiin? Korvaako määrä laadun?

On ennustettu, että tulevaisuudessa suurten ikäluokkien eläköityessä ja hiljaisen tiedon poistuessa potilaskuolleisuus nousee merkittävästi. Haluaako kukaan nähdä sitä? Miten sen voi estää? Mistä saadaan lisää ammattitaitoisia hoitajia? Kuka on valmis ottamaan vastuun tulevasta? Vai kelpaako kuka tahansa tulevaisuudessa hoitajaksi?

I'm selfish, impatient and little insecure. I make mistakes, i'm out of control and at times hard to handle, but if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Näinhän se menee; hoitajat ovat yleisissä mielikuvissa yhä enemmän vain "tyttöjä", siis lääkärin pikkuapulaisia joiden tehtävä on tehdä mitä käsketään ja väliajalla juoda kahvia. Tulee mieleeni eräskin kotimainen sydänsairausdokumentti, jossa potilas kertoi keskustelleensa lääkärin kanssa, ja menneensä sitten (hoitajien) kansliaan sanomaan jotain tytöille. Eli kansliassakaan ei ole hoitajia, vaan vain tyttöjä.

Mielenkiintoinen ilmiö on myös se, että usein tuntuu että vanhemmat ja kokeneemmat lääkärit arvostavat kokeneita hoitajia enemmän kuin nuoret lääkärit, vaikka juuri nuorille lääkäreille hoitajan kokeneisuuden luulisi olevan kullanarvoinen tuki. Mutta ehkäpä nuoret lääkärit(kään) eivät vielä ole ehtineet sisäistää sitä, että hoitajalla voi oikeasti olla vankka näkemys asioista. 

Milloin muuten olette nähneet mediassa näkyvästi esillä kuvaa juuri näistä vanhemmista, valtavalla tietotaidolla varustetuista rautaisista ammattilaisista? Minä ainakin näen hoitajaa kuvattaessa aina mahdollisimman kauniin ja hoikan nuoren naisen - ei sillä, etteikö hänkin voi olla rautainen ammattilainen, mutta ainakaan hänelle ei ole vielä ehtinyt karttua sitä vuosikymmenien kokemusta. Mediassahan pääasia on olla kaunis, ja sekin ehkä ruokkii osaltaan kuvaa hoitajuuden pintapuolisuudesta. Eikä tehykään muuten huoli osaajiaan mainostaessaan kuviinsa muuta kuin näitä mediakelpoisia kaunottaria. (Ja sanottakoon nyt vielä toisen kerran, että kauneuhan ei tee kenestäkään huonoa/epäpätevää/alempiarvoista hoitajaa, mutta iän ja piiiitkän kokemuksen arvostus ei niissä kuvissa näy.)

Kirjoituksen lopussa (ja välissäkin) on monta hyvää kysymystä vailla vastauksia. Mutta viimeiseen, eli "kelpaako kuka tahansa tulevaisuudessa hoitajaksi?" voisin sanoa mutu-tuntumalla, että eikös näin ole jo nyt? Esimerkiksi hengityshalvauspotilaiden hoitoringeissä toimii hoitajina ihmisiä, joilla on takana puoli vuotta lähihoitajakoulutusta. Kuinka suuresta ammatillisesti osaamisesta siinä voidaan puhua? Eikä tämä ole varmastikaan ainut esimerkki.

Hatunnosto kaikille "konkareille", jotka ovat jaksaneet tätä raskasta työtään pitkään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 viikkoa myöhemmin...

Sen verran haluan lisätä, että kokenut hoitaja ei välttämättä ole parempi kuin juuri valmistunut tai valmistumista vielä odottava. Kokemus tuo tietty tietoisuutta ja varmuutta, mutta hyvä hoitaja voi olla nuori, juuri valmistunut ja vaikka ensimmäisenä työpäivänä uudessa työpaikassa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sen verran haluan lisätä, että kokenut hoitaja ei välttämättä ole parempi kuin juuri valmistunut tai valmistumista vielä odottava. Kokemus tuo tietty tietoisuutta ja varmuutta, mutta hyvä hoitaja voi olla nuori, juuri valmistunut ja vaikka ensimmäisenä työpäivänä uudessa työpaikassa.

Mitä on olla hyvä hoitaja? lhopisk. on siinä oikeassa että nuori ja vastavalmistunut kykenee toki hoitamaan hyvin, ihan yhtä hyvin ja vaikka paremminkin kuin "vanha konkari" jos hyvää hoitamista "mitataan" vaikka siinä miten potilas kokee tulleensa hoidetuksi ja miten hänet on otettu huomioon yksilönä jne. Mutta ihan oikeasti meillä nuorilla ei vaan ole sitä kokemuksen mukanaan tuomaa "hiljaista tietoa" ja vankkumatonta ammattitaitoa. Eikä se silti tarkoita että olisimme huonoja tai etteikö meilläkin olisi ammattitaitoa ja tietotaitoa, mutta sitä ei vaan voi olla vielä samoissa määrin kuin jollain joka on ollut alalla vuosikymmeniä.

Valitettavasti on sitten niitäkin hoitajia joilla tuo kokemus ja "hiljainen tietokin" on, mutta eivät vaan tunnu sitä käyttävän jostain syystä. Vai onko se jo unohtunut (hyi minua kun näin arvuuttelen) kun alan tieto muuttuu niin vinhaa vauhtia nykyään ja on tullut tietokoneet ja kaiken maailman pelit ja vehkeet joiden käytön aiheuttamaan epätietoisuuteen ja ahdistukseen kuluu monen "vanhan kaartin" hoitajan energiaa ja aikaa yli kapasiteetin. Arvostan suuresti näitä vuosikymmenien kokemuksen omaavia kollegoitani,  mutta olen kyllä ikäväkseni törmännyt myös yksilöihin, joiden työnteko ei juuri näytä hyötyvän tuosta kokemuksesta. Ihmettelin kovasti huomatessani ettei asia olekaan niin että varmuus ja rauhallisuus tulee kokemuksen  myötä automaattisesti. Yllättävät tilanteet (akuuttisairaanhoidossa joskus saattaa tapahtua jotain ei-niin-suunniteltua...) saavat aikaan paniikin ja sinne tänne säntäilyn ja hätäilyn joissain todella kokeneissakin hoitajissa. Liekö sitten kyse enemmän persoonasta kuin kokemuksesta hoitajana?

Osittain on mielestäni kyse myös persoonasta (sekä hoitajan että lääkärin) kun puhutaan siitä kuinka hyvin lääkäri ottaa huomioon hoitajan näkökulman asiaan. Joillain vanhemmilla ja kokeneimmilla hoitajilla on (omassa mielessään) erilainen rooli suhteessa lääkäriin, jotkut jopa pitävät lääkäriä jotenkin "ylempänä", jopa auktoriteettina, ja siitä syystä ei lääkärille voi mennä sanomaan mitä vaan ja miten vaan (kunnioitetaan "tohtoria"). Mielestäni lääkärit ovat ihmisiä siinä missä me hoitajatkin ja heille voi puhua kuin työkaverille, ilman turhaa pokkurointia. Saatanpa joskus kovastikin kärttää lääkärin mielipidettä johonkin potilaan voinnista tekemääni huomioon niin ettei lääkäri pääse tilanteen yli vain tuhahtelemalla tai olkiaan kohautellen.

Kaikki on mahdollista paitsi pyöröovesta hiihtäminen.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sen verran haluan lisätä, että kokenut hoitaja ei välttämättä ole parempi kuin juuri valmistunut tai valmistumista vielä odottava. Kokemus tuo tietty tietoisuutta ja varmuutta, mutta hyvä hoitaja voi olla nuori, juuri valmistunut ja vaikka ensimmäisenä työpäivänä uudessa työpaikassa.

Ei välttämättä ole parempi hoitaja,mutta kylmä tosiasia on, kuten tuulia jo kirjoittikin että hoitajan asiantuntijuus syntyy vain ja ainoastaan kokemuksen ja iän myötä.Temput voi opettaa apinallekin, ja kaikki hoitajat ne varmasti oppiikin, mutta iän mukana tuomaa kokemusta ja näkemystä ei voi meillä nuorilla yksinkertaisesti olla. Harmittaa vain suuresti,että monet pitkään hoitotyötä tehneet hoitajat saattavat vähätellä omaa ammattitaitoaan ja asiantuntijuuttaan, ja turvautuvat meiluummin nuorempiin hoitajiin kuin luottaisivat omiin taitoihinsa.Johtuukohan tämä siitä että tieto vanhenee niin nopeasti eikä aikaa tunnu olevan itsensä päivitykselle,joten nuoremmat tietäisi paremmin?Niin ei saisi olla.Toisaalta asiantuntijuuteen kuuluu että osataan ottaa tiedosta olennainen ja päivitetään itseään,mutta onko se käytännössä mahdollista?Mutta päivitti hoitaja itseään tai ei(ei se uusin tutkittu tieto kaikesta aina ole niin tärkeää),kokenut hoitaja on aina kokenut hoitaja.

'I meant,' said Ipslore, bitterly, 'what is there in this world that makes living worth while?'

Death thought about it.

'Cats,' he said eventually, 'cats are nice.'

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Harmittaa vain suuresti,että monet pitkään hoitotyötä tehneet hoitajat saattavat vähätellä omaa ammattitaitoaan ja asiantuntijuuttaan, ja turvautuvat mieluummin nuorempiin hoitajiin kuin luottaisivat omiin taitoihinsa.

Tuo vähättely ei aina välttämättä ole itseluottamuksen puutetta, sitä vaan vanhemmiten tulee realistisemmaksi omista taidoista ja kyvyistä ja tajuaa oman rajallisuutensa.

Ja mitä tulee nuoremmille delegointiin, niin se saattaa olla vaan laiskuutta ja nuoremman kollegan kouluttamista... ;D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tää hoitotyön asiantuntijuus on aika moniulotteinen asia. Varmaan jokaisella asiantuntijalla tästäkin on oma määritelmänsä olemassa mutta aika helpostihan tuolla käytännön kentällä ne oikeat asiantuntijat erottuvat massasta. Asiantuntijuus ei ole pelkkien temppujen taitamista vaan se on vankkaa ja moniulotteista ammattiosaamista, jonka työntekijä voi perustella teorioin yms. Työntekijällä on silloin olemassa niin sanottua hiljaista tietoa asiasta ja samalla myös uusinta näyttöön perustuvaa, vahvaa tietoperustaa, jota uskaltaa soveltaa käytäntöön oman harkinnan mukaan. Asiantuntijuus ei ole suinkaan pysyvä tila ja sitä ei pelkästää saavuta keräämällä työvuosia cv:hen. Asiantuntijuus vaatii halua ja motivaatiota kehittää hoitotyötä ja jatkuvaa tiedon haalimista monialaisesti... Asiantuntija uskaltaa ja haluaakin kyseenalaistaa välillä vanhat tavat (niin omat kuin koko työyhteisön) ja sitä kautta hakea uusia ratkaisuja ja toimintatapoja parantamaan työn tehoa ja laatua... Asiantuntijuudessa ei ehkä ole aivan siitä kyse kuka on hyvä hoitaja ja kuka ei, mutta läheltä liippaa kuitenkin  ;D

Harmittaa vain suuresti,että monet pitkään hoitotyötä tehneet hoitajat saattavat vähätellä omaa ammattitaitoaan ja asiantuntijuuttaan, ja turvautuvat mieluummin nuorempiin hoitajiin kuin luottaisivat omiin taitoihinsa.

Tuo vähättely ei aina välttämättä ole itseluottamuksen puutetta, sitä vaan vanhemmiten tulee realistisemmaksi omista taidoista ja kyvyistä ja tajuaa oman rajallisuutensa.

Itestä tuntuu kaikenoloisia kollegoita nähneenä että ne jotka osaa ja tietää oikeasti niin niiden ei tarvitse korostaa sitä omaa osaamistaan. Ne jotka ovat sitten enemmän epävarmoja omasta osaamisestaan niin herkemmin ehkä sitten "pätevät" niillä taidoilla ja tiedoilla mitkä omaavat...

Mä en halua olla töissä enää, mä en ikinä riitä.

Mä raadan ja raadan mutta kukaan ei nää,

kukaan ei kiitä

- Maija Vilkkumaa-

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Itse voin ainankin myöntää reilusti, että pidän itseäni hyvänä hoitajana, MUTTA...  aina vaan uudestaan saan huomata, että matkaa siihen mitä ne 30 vuotta alalla työskennelleet konkarit osaavat - on melko pitkästi.

En todellakaan halua vähätellä omaa enkä kenenkään muunkaan hoitajan ammattitaitoa, mutta jos ei liikaa ylpisty eikä loukkaannu muiden neuvoista ja opeista - osaa ottaa vastaan palautetta sekä kallis arvoisia neuvoja ja ohjeita voi huomata tämän saman ja ottaa sen oman uransa tavoitteeksi. Olla jonain päivänä yhtä konkari  :D

Ilo pintaan, vaikka syvän märkänis.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Itse oon saanu työpaikalla vanhoja konkareita ainakin opastaa hoitotekniikoihin ja tapoihin. Ja monet hoitajat ovat pitkän työ rupiaman jälkeen väsyneitä ja kaffivartit muuttuu kaffitunneiksi, ei enää jakseta tehdä ylimääräistä kuntoutusta jne. En puhu pelkästään työpaikastani, myös monesta muusta paikassa missä olen ollut esim. työharjoittelussa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Itse oon saanu työpaikalla vanhoja konkareita ainakin opastaa hoitotekniikoihin ja tapoihin. Ja monet hoitajat ovat pitkän työ rupiaman jälkeen väsyneitä ja kaffivartit muuttuu kaffitunneiksi, ei enää jakseta tehdä ylimääräistä kuntoutusta jne. En puhu pelkästään työpaikastani, myös monesta muusta paikassa missä olen ollut esim. työharjoittelussa.

tällaistäkin tapahtuu, että vanhojakin konkareita saa opastaa, mutta sehän kuuluu asiaan. joskus vaan käy niin, et joku juttu ei oo koskaan tullu aiemmin vastaan.. eikä siinä mitään pahaa. kunhan vaan jokainen muistaa myöntää asian olevan uusi ja tarttee ohjausta kun on niitäkin jotka vaan sanoo et "joo, minä teen.." ja homma on tehty ihan perseelleen kun ei oo tiietty mut ei oo kehdattu myöntää sitä.

ja näitä sankareita mahtuu joka työpaikkaan, kun kiinnostus uraa kohtaan on miinuksen puolella ja ollaan vaan paikanpäällä työ tuntien ajan, ei välttämättä tehdä juuri mitään.. eilen viimeks palo hihat tällasen työhönsä kyllästyneen sairaanhoitajan kanssa joka istu joka tauolla pikkasen enemmän kun tarttis ja iltapäivän hommissa ei auttanu yhtään vaan istu kansliassa sihteerin töitä häiritsemässä omalla paskan jauhannallaan..

lupaan etten itse IKINÄ oo tollanen sairaanhoitaja  ;)

Ilo pintaan, vaikka syvän märkänis.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 kuukausi myöhemmin...

Otetaan esimerkki. Lääkäri on todennut potilaalla taudin ja määrittänyt siihen hoidon. Hoitaja ottaa potilaan vastaan, sekä aloittaa hoidon ohjeistuksen mukaan. Ajan ja hoidon kuluessa hoitaja huomaa potilaalla oireita muusta kuin diagnoosiin kuuluu. Ilmoittaa lääkärille, hän ei huomio mielipidettä useista yrityksistä huolimatta ja hoito jatkuu aiemman hoitosuunnitelman mukaan. Potilas kuolee. Myöhemmin ruumiinavauksesta todetaan, että hoitaja oli oikeassa.

Otetaan esimerkki: Finnairin seuramatkalento Helsingistä Teneriffalle on ilmassa ja K-kauppias Pena 50v Tohmajärveltä huomaa ohjaamossa käydessään (joo, tiedän, ettei siellä nykyisin saa käydä) poikansa kanssa, että lentäjät eivät kuuntele lennonjohtoa. Pena ilmoittaa lentäjille, mutta nämä eivät kuuntele häntä ja lopulta lentokone putoaa kuin kivi mereen. Myöhemmin todetaan, että K-Kauppias Pena 50v oli oikeassa.

Yhteistä näille kahdelle esimerkille on se, että kumpikin on hyvin epätodennäköinen. Yhtälailla kun K-kauppias Pena ei todellisuudessa tiedä lentäjän ammatista, sh ei tiedä pitkän ja vaativan YLIOPISTOtason koulutuksen läpikäyneen lääkärin ammatista. Minkääntason differentiaalidiagnostiikka ei kuulu hoitajille. Case closed. 

Niin ja tuo hoitajien epätoivoinen huonon itsetunnon pönkittäminen iänikuisella "Kandi vs. kokenut hoitaja"-argumentilla on naurettavuuden huippu. Lakiasiaintoimiston sihteeri voi hyvinkin tietää aluksi enemmän kyseisen toimiston erikoisalan jutuista kun juuri yliopistolta kyseiseen toimistoon palkattu vastavalmistunut. Onko tällä mitään merkitystä? Ei.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Otetaan esimerkki. Lääkäri on todennut potilaalla taudin ja määrittänyt siihen hoidon. Hoitaja ottaa potilaan vastaan, sekä aloittaa hoidon ohjeistuksen mukaan. Ajan ja hoidon kuluessa hoitaja huomaa potilaalla oireita muusta kuin diagnoosiin kuuluu. Ilmoittaa lääkärille, hän ei huomio mielipidettä useista yrityksistä huolimatta ja hoito jatkuu aiemman hoitosuunnitelman mukaan. Potilas kuolee. Myöhemmin ruumiinavauksesta todetaan, että hoitaja oli oikeassa.

Otetaan esimerkki: Finnairin seuramatkalento Helsingistä Teneriffalle on ilmassa ja K-kauppias Pena 50v Tohmajärveltä huomaa ohjaamossa käydessään (joo, tiedän, ettei siellä nykyisin saa käydä) poikansa kanssa, että lentäjät eivät kuuntele lennonjohtoa. Pena ilmoittaa lentäjille, mutta nämä eivät kuuntele häntä ja lopulta lentokone putoaa kuin kivi mereen. Myöhemmin todetaan, että K-Kauppias Pena 50v oli oikeassa.

Yhteistä näille kahdelle esimerkille on se, että kumpikin on hyvin epätodennäköinen. Yhtälailla kun K-kauppias Pena ei todellisuudessa tiedä lentäjän ammatista, sh ei tiedä pitkän ja vaativan YLIOPISTOtason koulutuksen läpikäyneen lääkärin ammatista. Minkääntason differentiaalidiagnostiikka ei kuulu hoitajille. Case closed. 

Hoitajan tehtävä on kuitenkin informoida lääkäriä potilaan tilassa tapahtuneista asioista. Hyvä lääkäri kuuntelee hoitajaa ja ottaa huomioon hoitajan havainnot.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Yhteistä näille kahdelle esimerkille on se, että kumpikin on hyvin epätodennäköinen. Yhtälailla kun K-kauppias Pena ei todellisuudessa tiedä lentäjän ammatista, sh ei tiedä pitkän ja vaativan YLIOPISTOtason koulutuksen läpikäyneen lääkärin ammatista. Minkääntason differentiaalidiagnostiikka ei kuulu hoitajille. Case closed. 

Niin ja tuo hoitajien epätoivoinen huonon itsetunnon pönkittäminen iänikuisella "Kandi vs. kokenut hoitaja"-argumentilla on naurettavuuden huippu. Lakiasiaintoimiston sihteeri voi hyvinkin tietää aluksi enemmän kyseisen toimiston erikoisalan jutuista kun juuri yliopistolta kyseiseen toimistoon palkattu vastavalmistunut. Onko tällä mitään merkitystä? Ei.

ES, sitten kun joskus lääkäriksi valmistut ja olet muutaman vuoden ihan oikeasti työskennellyt vaativan yliopistason koulutuksen antamassa ammatissasi, uskon että käsityksesi hoitajista saattaa vielä muuttua. Voin olla tietysti väärässäkin, aika näyttää. Toivottavasti se muuttuu, koska työskentely moniammatillisessa porukassa ei ainakaan helpotu duunikaverin vähättelemisellä jne. Onneksi valtaosa lääkäreistä oikeasti arvostaa myös meitä amiksen käyneitä terv. alan ihmisiä joilla ei sitä VAATIVAA ylipistotason koulutusta ole ja hommat sujuu jouhevasti.

Niin ja tuo hoitajien epätoivoinen huonon itsetunnon pönkittäminen

Mitähän se pönkittää tai mistä se kertoo että lääketieteen opiskelija tulee hoitajien foorumille luennoimaan kuinka vaativa yliopistotason koulutus lääkärillä on jne...
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Yhteistä näille kahdelle esimerkille on se, että kumpikin on hyvin epätodennäköinen. Yhtälailla kun K-kauppias Pena ei todellisuudessa tiedä lentäjän ammatista, sh ei tiedä pitkän ja vaativan YLIOPISTOtason koulutuksen läpikäyneen lääkärin ammatista. Minkääntason differentiaalidiagnostiikka ei kuulu hoitajille. Case closed. 

Niin ja tuo hoitajien epätoivoinen huonon itsetunnon pönkittäminen iänikuisella "Kandi vs. kokenut hoitaja"-argumentilla on naurettavuuden huippu. Lakiasiaintoimiston sihteeri voi hyvinkin tietää aluksi enemmän kyseisen toimiston erikoisalan jutuista kun juuri yliopistolta kyseiseen toimistoon palkattu vastavalmistunut. Onko tällä mitään merkitystä? Ei.

ES, sitten kun joskus lääkäriksi valmistut ja olet muutaman vuoden ihan oikeasti työskennellyt vaativan yliopistason koulutuksen antamassa ammatissasi, uskon että käsityksesi hoitajista saattaa vielä muuttua. Voin olla tietysti väärässäkin, aika näyttää. Toivottavasti se muuttuu, koska työskentely moniammatillisessa porukassa ei ainakaan helpotu duunikaverin vähättelemisellä jne. Onneksi valtaosa lääkäreistä oikeasti arvostaa myös meitä amiksen käyneitä terv. alan ihmisiä joilla ei sitä VAATIVAA ylipistotason koulutusta ole ja hommat sujuu jouhevasti.

Niin ja tuo hoitajien epätoivoinen huonon itsetunnon pönkittäminen

Mitähän se pönkittää että lääketieteen opiskelija tulee hoitajien foorumille luennoimaan kuinka vaativa yliopistotason koulutus lääkärillä on ja mitä hoitaja tietää jne...

Yhdyn Oskun toiveisiin siitä, että mahdollisesti tulevaisuudessa lääkärin ammattia harjoittavana "ES" osaisi toimia hyvässä yhteistyössä muun hoitohenkilökunnan kanssa ja arvostaa heidän osaamistaan.

Miksi muuten lääketieteen kandidaatti on jäsenenä hoitajien foorumilla? ;D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Toki meillä saa kandit jäseninä olla, tervetuloa vaan. Toivoa vaan sopii että keskustelu sujuis vähän rakentavammassa hengessä.

Miksi muuten lääketieteen kandidaatti on jäsenenä hoitajien foorumilla? ;D

Ainakaan kavereita ES ei ole tullut hankkimaan ;D
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Muistatteko Asterixin & Obelixin "Riidankylväjä", loistava sarjakuva! Tuli vaan jotenkin mieleen? ;D

-tule turma tuonen tietä, pikku reppu selässä, pikku kirves kontissa. Napsauta sillä ohtaan, justiinsa nokan kohtaan-

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Otetaan esimerkki. Lääkäri on todennut potilaalla taudin ja määrittänyt siihen hoidon. Hoitaja ottaa potilaan vastaan, sekä aloittaa hoidon ohjeistuksen mukaan. Ajan ja hoidon kuluessa hoitaja huomaa potilaalla oireita muusta kuin diagnoosiin kuuluu. Ilmoittaa lääkärille, hän ei huomio mielipidettä useista yrityksistä huolimatta ja hoito jatkuu aiemman hoitosuunnitelman mukaan. Potilas kuolee. Myöhemmin ruumiinavauksesta todetaan, että hoitaja oli oikeassa.

Otetaan esimerkki: Finnairin seuramatkalento Helsingistä Teneriffalle on ilmassa ja K-kauppias Pena 50v Tohmajärveltä huomaa ohjaamossa käydessään (joo, tiedän, ettei siellä nykyisin saa käydä) poikansa kanssa, että lentäjät eivät kuuntele lennonjohtoa. Pena ilmoittaa lentäjille, mutta nämä eivät kuuntele häntä ja lopulta lentokone putoaa kuin kivi mereen. Myöhemmin todetaan, että K-Kauppias Pena 50v oli oikeassa.

Yhteistä näille kahdelle esimerkille on se, että kumpikin on hyvin epätodennäköinen. Yhtälailla kun K-kauppias Pena ei todellisuudessa tiedä lentäjän ammatista, sh ei tiedä pitkän ja vaativan YLIOPISTOtason koulutuksen läpikäyneen lääkärin ammatista. Minkääntason differentiaalidiagnostiikka ei kuulu hoitajille. Case closed.   

Niin ja tuo hoitajien epätoivoinen huonon itsetunnon pönkittäminen iänikuisella "Kandi vs. kokenut hoitaja"-argumentilla on naurettavuuden huippu. Lakiasiaintoimiston sihteeri voi hyvinkin tietää aluksi enemmän kyseisen toimiston erikoisalan jutuista kun juuri yliopistolta kyseiseen toimistoon palkattu vastavalmistunut. Onko tällä mitään merkitystä? Ei.

On. Jos potilas kuolee, sillä on merkitystä. Ja siinä olet oikeassa että se differentiaalidiagnostiikka ei kuulu sairaanhoitajille, mutta jos minulla on työssäni syytä epäillä että potilaalle määrätty hoito on väärä, olen myös velvollinen konsultoimaan asiasta toista; yleensä sitä vanhempaa alan erikoislääkäriä. Ja näissä tapauksissa se lääkärien kuuluisa kolleegialisuus ei ole tullut missään vaiheessa esille.

Luojan kiitos nämä tittelitopicit jäävät yleensä kahvihuoneeseen siinä vaiheessa kun aletaan töihin ja kyseessä on jonkun kolmannen osapuolen elämä kuin meidän. Ja jos nämä tittelitopicit alkavat vaikuttamaan siihen potilaan hoitoon ei ole yhtään kummallista että niissä muutamissa tapauksissa jotka minä tiedän ollaan ne kentällä tittelitopicia harjoittaneet ammattilaiset saaneet lopettaa työnsä yksikössä ja heidät on siiretty jonnekin muualle. Ja tälläisiä siirrot eivät ole koskeneet ainoastaan lääkäreitä vaan myös paikallisia uskeja; eli lh/ph:ta ja  myös yhden erikoissairaanhoitajan tiedän saaneen siirron vähän helpompiin tehtäviin. Ja se ei ole sairaalaamaailmassa yhtään kummallista että jonkun ammattiryhmän harjoittaman perustavanlaatuisen jengiytymisen takia jotain toista ammattikuntaa kohtaan, vaan tittelin takia, ollaan se koko jengi jouduttu hajoittamaan. Tittelitopicien harjoittaminen kentällä on vakava uhka potilasturvallisuudelle.

Ja mitä tulee tohon lääkärin yliopistotason koulutukseen niin ei tarvitse ottaa kuin se Ruotsinlaiva ja tulla tänne ihmettelemään yliopistotason koulutuksen suorittaneita sairaanhoitajia ja ne pirulaiset käyvät jopa Karolinskassa koulutuksen aikana ihan samoilla luennoilla kuin lääkkisläisetkin. Ja näin on aika monessa muussakin maassa ympäri maailmaa. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Totta kai potilasturvallisuus tulee aina ensin mutta kuten mainitsemasi "tittelitopicit", myös kouluttamattomien ihmisten (=sairaanhoitajien) diagnoosilotto ja lääkärin päätösten arvuuttelu ilman vaadittavaa teoreettista tietoa ovat uhka potilaille. Itse en ainakaan tätä sietäisi. Onneksi tätä ei hirveästi tapahdu netin ulkopuolella vaan useimmiten hoitajat tekevät sen mitä heille kuuluukin.

Olen kyllä täysin tietoinen, että esim. USA:ssa hoitsut valmistuvat yliopistosta...mutta samoin taitaa löytyä yliopistotutkinto urkujensoittajille ja savupiipunnuohoajillekin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Totta kai potilasturvallisuus tulee aina ensin mutta kuten mainitsemasi "tittelitopicit", myös kouluttamattomien ihmisten (=sairaanhoitajien) diagnoosilotto ja lääkärin päätösten arvuuttelu ilman vaadittavaa teoreettista tietoa ovat uhka potilaille. Itse en ainakaan tätä sietäisi. Onneksi tätä ei hirveästi tapahdu netin ulkopuolella vaan useimmiten hoitajat tekevät sen mitä heille kuuluukin.

Olen kyllä täysin tietoinen, että esim. USA:ssa hoitsut valmistuvat yliopistosta...mutta samoin taitaa löytyä yliopistotutkinto urkujensoittajille ja savupiipunnuohoajillekin.

Ihanko tosissaan kutsut sairaanhoitajia kouluttamattomiksi???!!!

Ja kyllä, joskus näitä vääntöjä lääkärien kanssa tapahtuu, jos lääkäri ei ota hoitajan havaintoja kuuleviin korviinsa. Hoitaja on kuitenkin se, joka eniten sen potilaan kanssa on.

En tiedä onko nää sun jutut provoja, mutta tosissaan toivon että en joudu tulevaisuudessa kanssasi työskentelemään, jos asenteesi ovat ja pysyvät tuollaisia. Miten muuten sinulla kandina voi olla jo kauheasti kokemusta siitä miten hoitajat työssään toimivat?

OT: Kyllä, moni urkuri omaa korkeakoulututkinnon. Muusikot (klassisen puolen) ovat usein opiskelleet musiikkiTIEDETTÄ. Ei riitä, että osaa soittaa. Pitää sielläkin olla teoreettista ja historiallista tietämystä. Yritä hyvä ihminen muistaa, että korkeakouluopintoja vaaditaan hyvin monilla aloilla. Ei pelkästään lääketieteessä. Grow up.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Miten muuten sinulla kandina voi olla jo kauheasti kokemusta siitä miten hoitajat työssään toimivat?

ES on ollut kesätöissä perushoitajan sijaisena jollain vuodeosastolla tänä kesänä.

Itse en jaksa edes provosoitua tosta enää. Jossain on kasvamassa oikein itseriittoinen lääkärin alku. Varmaan hommat sujuu hienosti tulevisuudessa. Tsemppiä vaan, etenkin tuleville työkavereille.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Miten muuten sinulla kandina voi olla jo kauheasti kokemusta siitä miten hoitajat työssään toimivat?

ES on ollut kesätöissä perushoitajan sijaisena jollain vuodeosastolla tänä kesänä.

Ai onko tää se tyyppi jonka piti mennä sairaanhoitajaksi jonnekin osastolle muttei sitten päässytkään kun se olisi laitonta?

Itse en jaksa edes provosoitua tosta enää. Jossain on kasvamassa oikein itseriittoinen lääkärin alku. Varmaan hommat sujuu hienosti tulevisuudessa. Tsemppiä vaan, etenkin tuleville työkavereille.

No sitä se vaativa YLIOPISTOtasoinen koulutus näyttää joillekin tekevän.  :nauraa:

Mutta ei kenenkään kannata mieltään pahoittaa, meitä on moneen junaan.

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

ES on ollut kesätöissä perushoitajan sijaisena jollain vuodeosastolla tänä kesänä.

Kiitos tiedosta. Ihmeekseni en ole tätä itse havainnut. Olin luullut tekeväni ihan muita hommia. No, ilmeisesti olen nähnyt unta ja olenkin todellisuudessa perushoitaja. On totta, että minun piti tehdä sairaanhoitajan työtä kesä mutta jäi tuon toukokuun lopun (jolloin löysin tämänkin paikan) myötä väliin.

No, turha jatkaa keskustelua kun pointtini näyttää menevän ohi.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kiitos tiedosta. Ihmeekseni en ole tätä itse havainnut. Olin luullut tekeväni ihan muita hommia.

Sitten olen käsittänyt väärin sinun jutut Älyvuoto foorumilla. Pahoittelut siitä. Ts sulla ei sitten ole mitään kokemusta hoitajan töistä puheittesi tueksi.

Mullekin tarjottiin muuten nyt perushoitajan sijaisuutta korvikkeeksi. Kiva kuulla tälläisistä muutoksista kun maanantaina olisi pitänyt töiden alkaa.

Tämän kuun loppuun teen tuota aiempaa duunia, joka onkin itse asiassa melko pitkälti hoitajan työtä eli ei se turhaa ole.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

ES on ollut kesätöissä perushoitajan sijaisena jollain vuodeosastolla tänä kesänä.

Kiitos tiedosta. Ihmeekseni en ole tätä itse havainnut. Olin luullut tekeväni ihan muita hommia. No, ilmeisesti olen nähnyt unta ja olenkin todellisuudessa perushoitaja. On totta, että minun piti tehdä sairaanhoitajan työtä kesä mutta jäi tuon toukokuun lopun (jolloin löysin tämänkin paikan) myötä väliin.

No, turha jatkaa keskustelua kun pointtini näyttää menevän ohi.

Älyvuoto-foorumilla kuitenkin kerrot tekeväsi hoitajan töitä kesäkuun loppuun asti. Mikä on totta ja mikä ei?  :nauraa: Tällaiset ristiriidat eivät ainakaan lisää uskottavuutta mihinkään mitä sanot.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

No, turha jatkaa keskustelua kun pointtini näyttää menevän ohi.

Jos niin kävisi, että et enää jatkaisi meidän kanssamme keskustelua niin se olisi suuri menetys.  :nauraa:

Mutta oikeasti, kukaan meistä ei ymmärtänyt sun pointtia. Ei tässä ketjussa ollut kyse siitä, voiko kokenut hoitaja olla nohevampi kuin kokematon lääkäri. Eikä kukaan tässä ollut kyseenalaistamassa lääkärikoulua, vaikka se onkin YLIOPISTOtasoinen koulu.

Aivan varmasti jokaisella lääkärillä on tarinoita kerrottavana kuinka joku hoitaja on tyrinyt jotain. Samalla tavalla hoitajilla on tarinoita kuinka lääkäri on ollut tyrimässä jotain ja pahasti. Ja kuinka sitten yhteistuumin ollaan saatu asiat hoidettua siten, että potilas ei ole (välttämättä) kärsinyt.

On omalla tavallaan ihailtavan naiivia, että joillain lääketieteen kandidaateilla (ja joillain ihan oikeillakin lääkäreilläkin) on järkkymätön omnipotenttiuden luoma kuva omasta koulutuksestaan ja kyvyistään.

Oikeassa elämässä 99 prosenttisesti lääkärit ja hoitajat tulevat hyvin toimeen keskenään eikä kukaan ole omaa erinomaisuuttaan julistamassa. No, netissä tunnetusti asiat ovat joskus toisin.  8)

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...