Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

Vieras: Hoitaja80

Elvytyskäytännöt psykiatrisilla osastoilla

Recommended Posts

Vieras: Hoitaja80

Kiinnostaisi tietää että millaisia käytäntöjä on psyk. osastoilla elvytyskäytännöissä ja defin käytössä. Sen verran tiedän että ilmeisesti joissakin paikoissa kun psyk. osastot sijaitsee samassa talossa kuin somaattiset yksiköt niin niissä tulee teholta elvytysryhmä jatkamaan jo aloitettua elvytystä mutta miten paikoissa joissa on psyk. sairaala täysin eri paikassa kuin somaattiset osastot. Käyttääkö hoitajat defiä elvytystilanteissa? onko psyk. sairaaloissakin ns. elvytysryhmiä?

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
joeliina

Peruselvytyksestä tuli lyhyt info ja harjoitus silloin, kun ohjeet muuttuivat. Elvytysryhmää ei siis ole, talosta löytyy yksi deffa ja happi - ne käyttää, ketkä osaa  ;D

Tositilanteessa siis olemme sairaankuljettajien nopean saapumisen varassa (tulevat kyllä samassa ajassa, kuin se tyyppi, joka lähtee sitä deffaa kaukaisemmalta osastolta hakemaan...)

Paljon olisi parantamisen varaa asian suhteen itsellä ja monella muulla.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Maailman vahvin tyttö

Sehän onkin ihan hullua, että sairaanhoitajia sielläkin on töissä, ja tosiaan ei osata edes saturaatiomittaria käyttää. Jos kerran maallikoitakin opetetaan käyttämään automaattideffaa, kyllä siihen pitäisi kyetä koulutetun hoitajankin. Toivottavasti edes peruselvytystä annetaan siihen asti kun lanssi tulee paikalle.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Hoitaja80

Olen meidän osaston ea-kouluttaja ja siksi asiaa kyselen et miten muualla on homma hallussa. Oon yrittänyt jo kauan ajaa systeemiä että kaikki opettelis automaattidefin käytön mutta eipä tunnu innokkuutta olevan eikä johtoporras siihen velvoita muita kuin meidät. defi meidän osastolla ollu vuosia ja me kiikutetaan se sinne missä sitä tarvitaan, mutta kun muut osastot ei sitä suostu opettelemaan sen käyttöö niin käytännössä homma meidän vastuulla="elvytysryhmä". sitten kädet puuskassa ootellaan että " elv.ryhmä" saapuu paikalle. räyhäsin jo ea-kokouksessa että on se perkl.. että jos lentoemännät ja ratikkakuskit sen joutuu opettelemaan niin on se kumma että hoitajia ei siihen velvoiteta angry.png Ovat tainneet jo muilla osastoilla leimata mut hankalaks tyypiks ;D

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
otto

Meillä elvytystilanteen sattuessa tehdään hälytys aivan samoin kuin väkivaltatilanteissa. Eli aina hälytykseen lähtee defi mukaan. Jokaisella osastolla on elvytyspakki, imu(aivan paskoja 50-60 luvulta) ja happipullo ja siinä kiinni (tai sit ei) ambu(tai ainakin sen osia). Harjoituksia on noin kerran vuodessa ja ne pitää shp:n ensiapukouluttaja joka taitaa pakertaa päätyökseen ensiavussa ja "päätalon" elvytysryhmässä. Defi on automaatti(vai pitäskö paremminkin sanoa puoliautomaatti kun ei se sentään itsekseen iske) Pulssioksimetri on kooltaan ja painoltaan isompi kuin defi :D Ja ikää sillä on enemmän kuin monella hoitajalla. Vitun tiukassa on muutama sata euroa angry.png  (silloin kun kyseessä ei ole kehitysprojekti)

Kaikki eivät osaa käyttää elvytysvälineistöä(painaisivat edes sitä hälytysnappia), joitakin kun ei kiinnosta kuin hoitotieteelliset hiertämiset.

Jos jollekkin jäi vielä epäselväksi niin ainakin meillä valmius kaikilla osastoilla ei ole aina kunnossa(+ mulla on negaatio päällä).

Lääkäreiden kyvyt elvytyksessä vaihtelevat hyvästä kehnon kautta onnettomaan.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Hoitaja80

meilläkin oli aiemmin käytäntönä lyödä täydet hälyt päälle kun elvytys tuli mut meillä oli se ongelma kun ei tiedetty et mikä osastolla oli hätänä ja automaattisesti ei defiä hälytyksiin mukaan otettu. Muutaman vuos sitten hankin meidän osastolle elvytyskännyn, eli sovittiin talon sisällä et jos on kyseessä elvytys, soitetaan elv.kännyyn ja me tiedetään mennä defin kanssa paikalle. Elvytyskänny kulkee aina jonkun mukana vuorossa.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
tuulia

Onko tullut paljon soittoja elvytyskännyyn? Kiinnostais tietää muutenkin minkä verran elvytystilanteita psyk. puolella esim. vuosittain. Ovat somaattisella puolellakin nykyään melko harvinaisia kun on lääkkeet ja muut hoidot kehittyneet niin kovasti paljon.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Hoitaja80

Onko tullut paljon soittoja elvytyskännyyn? Kiinnostais tietää muutenkin minkä verran elvytystilanteita psyk. puolella esim. vuosittain. Ovat somaattisella puolellakin nykyään melko harvinaisia kun on lääkkeet ja muut hoidot kehittyneet niin kovasti paljon.

Ei ne ainakaan meillä kovin yleisiä ole. Oisko about 2-3 kertaa vuodessa. Jos potilaalla alkaa olla heikko happi niin pyritään ajoissa siihen reagoimaan ja siirretään potilas somantiikalle.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
tuulia

Olen meidän osaston ea-kouluttaja ja siksi asiaa kyselen et miten muualla on homma hallussa. Oon yrittänyt jo kauan ajaa systeemiä että kaikki opettelis automaattidefin käytön mutta eipä tunnu innokkuutta olevan eikä johtoporras siihen velvoita muita kuin meidät. defi meidän osastolla ollu vuosia ja me kiikutetaan se sinne missä sitä tarvitaan, mutta kun muut osastot ei sitä suostu opettelemaan sen käyttöö niin käytännössä homma meidän vastuulla="elvytysryhmä". sitten kädet puuskassa ootellaan että " elv.ryhmä" saapuu paikalle. räyhäsin jo ea-kokouksessa että on se perkl.. että jos lentoemännät ja ratikkakuskit sen joutuu opettelemaan niin on se kumma että hoitajia ei siihen velvoiteta angry.png Ovat tainneet jo muilla osastoilla leimata mut hankalaks tyypiks :)

Mahtaa olla melkoinen savotta sulla tuossa elvytysasiassa. Oon ite kans osastoni ea-kouluttaja (somaattisella puolella tosin) ja tiedän tasan tarkkaan sen tunteen kun porukka ei jaksa (?) innostua asiasta. Pitävät kyllä koulutuksia tarpeellisina ja mielenkiintoisina, mutta kun tosiasia on se ettei meilläkään ole elvytyksiä kuin ehkä keskimäärin 5-10 vuodessa (viime vuosina ovat vähentyneet entisestään ) niin ei ne osaston koulutukset pelkästään riitä. Käytännön harjoitusten kautta ihmiset yleensä kyllä huomaa miten huonosti asiat pysyy mielessä ja taidot hanskassa, mutta ei ne silti tunnu tekevän asialle mitään. Eikä auta vaikka minä seisoisin päälläni. Toki tutkimuksissakin on todettu, että "kuivaharjoittelu" ei kovinkaan paljon kehitä kykyjä toimia oikeassa elvytystilanteessa, mutta pitäisihän sairaanhoitajien saada edes jotain aikaiseksi ennen kuin elvytysryhmä tulee koska muutoin peli on väistämättä menetetty eikä edes kannattais soittaa koko ryhmää... Paatosta, paatosta. Mutta tiedän todella minkälaisessa suossa ponnistelet. Älä luovuta! Asia on tärkeä.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras: Hoitaja80

Kiitos kannustuksesta Tuulia ja tsemppiä myös sinulle ea-vastaavan tehtävään. En aio periksi antaa, minussa kun on sellainen "paha" puoli että tietyissä asioissa olen järkyttävän itsepäinen ja periksi antamaton ja tämä on yks niistä asioista :)

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
zibrus

defi on, mutta en oo ikinä kuullu että olis tarvittu/käytetty.. Meidän osastolla valvotaan yksin, ja kerran sit yövuorossa potilas alko oksentaa verta, ja ku päivystävä tuli paikalle, huomattiin ettei löytyny ees toimivaa verenpainemittarii! Kyllä hävetti muidenki puolesta. Pidin sitte pienen palopuheen aamurapsalla et vaikka ei ollakkaa somaattisella osastolla ni perusjutut pitäis olla kunnos!! Onneks potilas saatiin nopeesti siirrettyy teholle ja sai siellä oikeen hoidon.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
janina

Kiinnostais tietää muutenkin minkä verran elvytystilanteita psyk. puolella esim. vuosittain. Ovat somaattisella puolellakin nykyään melko harvinaisia kun on lääkkeet ja muut hoidot kehittyneet niin kovasti paljon.

Reilu kymmenen vuotta olen ollut alalla ja yhden kerran elvytys tilanteessa, jossa löysin potilaan elottomana huoneestaan.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Mursu

Meillä puolet osastoista on eri rakennuksissa ja kahdessa vierekkäisessä rakennuksessa on deffi ja saturaatiomittari. Niiden käytön koulutus on sattumanvaraista. Eikä niitä käytetä yksikön muissa rakennuksissa. Alueellamme on siis seitsemän rakennusta, joista nuo puuttuvat. Alueellamme on kaksi HEO-kouluttautunutta EA-hoitsu opettajaa, joista toinen ei ole koskaan elvyttänyt ja toinen pitäisi elvytystilanteessa sulkea komeroon pois sähläämästä.

Kaikilla osastoilla on siirrettä happipullo + ambu ja seinässä kiinni oleva (iroitettava) imu. Osastojen henkilökunnalla ei ole käsitystä miten happea käytetään, joskus eivät tiedä missä varastossa se on ja usein siitä puuttu se outo juttu mikä on letkun pullon välissä... Imua taas ei osata irroittaa seinästä. Tosin ei siihen ole todennäköisesti osastolla edes tilattu letkuakaan. Osastoilla on ensiaputilanteita varten yleiskuulutuslaitteet - on osastoja joista valtaosa henkilökunnasta ei ole edes kiinnostunut miettimään miten se toimii. "Ainahan voi painaa henkilöhälyä", jolloin tappeluun valmistuneet apujoukot rientävät paikalle.

Talon ensiapukoulutuksissa käydään läpi peruselvytystä. Harva osaa käyttää ambua ja vielä harvempi saa sen liitettyä happeen. Sitä ei opeteta meidän talossa.

Aina voi ja pitääkin soittaa 112. Ensin odotat sen n. 5 minuuttia, että puhelusi pääsee läpi. Painotat soittavasi PSYKIATRISESTA sairaalasta, että lähettäisivät ambulanssin jolla kestää saapua paikalle 8 minuuttia vähintään - siis alueellemme ja sitten pitäisi vielä löytää oikea rakennus ja osasto sieltä. Kaiken kruunaa osastopäivystäjämme, jotka eivät ole ansioituneet somaattisella osaamisellaan/kiinnostuksella. Esim. viime viikolla pt:llä murtui lonkka kaaduttuaan osaston käytävällä mutta osastopäivystäjä ei tullut pt:tä katsomaan, vaati lanssia ensin koukkaamaan toisen rakennuksen kautta hakemaan lähete oikeaan sairaalaan ja kivuliaaksi muuttuneelle pt:lle ehdoitti Burana 600mg "Se olisi kiva jos ottaa yksi tabletti".

Tulipa vuodatettua mutta jos koskaan tulet Helsinkiin katso ensin, että lääkityksesi on kunnossa. Sillä täällä ei suljetulla kannata somaattisesti sairastua >:D

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Mursu

Unohtui mainita, että voit tehdä koko urasi kaupungilla ilman kenenkään kontrollia, että osallistuisit minkäänlaiseen koulutukseen koskaan -edes EA >:D

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Oinaspässi

Ei helvetti!! Täällä repes! >:D Tosta sais jonkun komediasarjan. 8)

Meillä sentään väki osaa elvyttää ja käyttää happea, osa jopa imua. Ja ainahan voi antaa tarvittavan..

Aikuispuolella aikoinaan hälytyksen tullessa juostiin ympäri taloa, kunnes hässäkkä löytyi...tai ainakin joku vietiin lepareihin.

Joo. Aika säännöllisesti käyn yökköparin kanssa toiminnat läpi ja elvytyskoulutus ajantasalla.

Jos/kun päässä joskus naksahtaa, niin toivottavasti ei tuon sairaalan nurkilla..

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×