Jump to content
MAINOS

Kuinka paljon omaiset osallistuvat hoivakodissa asuvan omaisensa elämään


Guest Jaakko

Recommended Posts

Fakta on se, että hoivakodeissa on liian vähän henkilökuntaa. Mediassa vellova huolisyndrooma on ihan aiheellinen tältä osin.

Tuntuu kuitenkin, että tyhjät tynnyrit kumisevat eniten mediassa.

Aniharva asukas on niin onnekas, että omaisensa osallistuisivat aktiivisesti hänen elämään. Harvassa ovat ne omaiset, jotka vierailevat edes viikottain läheisensä luona. Harvassa ovat nekin, jotka kävisivät edes kerran kuukaudessa. Näitä onnekkaita on ehkä alle 10% asukkaista, joiden omaiset vievät heidät kotilomille, teattereihin, kaupoille, harrastuksiin. Usein on tuntunut, että omaiset ovat ulkoistaneet sosiaalisen elämän ylläpidon hoivakodeille. Raha ei voi olla syy, vaikka sitä usein viljellään keskusteluissa "asukashan maksaa hoivastaan". Aika moni ikäihminen on jo hoivakotiin tullessaan varaton, yhä useamman velat ovat ulosotossa. He saavat toimeentulo -ja asumistukea. Yhä useammin asukkaiksi tulee henkilöitä, joilla ei ole mitään. Ei vaatteita talviulkoiluun, ei vaihtovaatteita. Eikä niitä omaisia, jotka olisivat kiinnostuneita osallistumaan ja tuomaan mielekästä sisältöä läheisensä elämään hoivakodin tarjoaman vähäisen toiminnan lisäksi.

 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
  • 1 month later...

Vaihtelevasti. Meillä on about tällä hetkellä 15 asukasta. Kolmella ei ole lainkaan omaisia. Yhden omainen vierailee päivittäin, ja huolehtii lääkkeet, pyykit ym. Oikeestaan kaiken minkä vaan voi. Ehkä neljällä käyvät viikoittain, ja huolehtivat vaatteet, roskapussit, pesuaineet, ruokaa omaan jääkaappiin ymym. Yhtä ainakin vievät silloin tällöin (harvemmin, mutta tavallaan ihan syystäkin) kaupungille tai kotiin. Parin omaiset lähtee aina mukaan esim. hammaslääkäriin. 

Sit on muutamia keiden omaiset vierailee harvemmin, mutta kuitenkin huolehtii kyllä kaikki vaatteet ja muut että on kunnossa (esim. yksikin aina soittaa etukäteen ja kysyy että jos pitää jotain tuoda, vaatetta tai mitä tahansa muuta). Kuitenkin yllättävän usein minusta pidempimatkalaisetkin, esim. yksikin tulee satojen kilometrien takaa kerran kuussa, kun käy muitakin tuttujaan tapaamassa. Enempi silloin vain seurustelevat meillä, mutta kesällä meidän vieressä on kahvila missä jotkut vierailee. Tai joku saattaa silittää omaisensa lakana tms. 

 

Olen kyllä kohdannut niitäkin, joilla on ollut omainen, mutta jota ei ole oikein kiinnostanut. Suuremmaksi osaksi on nyk. työpaikassani kuitenkin ollut ihanaa huomata miten välittäviä omaisia meidän asukkailla on ollut, ja heidän kanssa on ollut kiva toimia yhteistyössä. Muistuupa mieleeni yksikin, joka juurikin vei omaistaan konsertteihin esim. Toki harvemmassa sellaiset tilanteet on ja välillä toivois, että he enempi juuri vaikka veisivät omaistaan ulos tmv (muutoinkin kuin kesäisin partsille). Mutta plussaa jo sekin jos edes huolehtivat ne asianmukaiset ulkovaatteet. 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...