Jump to content
MAINOS

Anestesiahoitaja ja raskaus


Miuccia

Recommended Posts

Mikäs on vallitseva käytäntö anestesiahoitajan (tai instrumenttihoitjan) ollessa raskaana, saako olla salissa töissä vai joutuuko muihin tehtäviin (ja mihin)? Lähinnä kysymys koskee leikkureita, joissa käytetään kaasuanestesiaa. Kertokaa talojen tapoja!

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Eikös tätä pohdittu jo jossakin viestiketjussa...?

Edit: Toimimaton linkki poistettu

Link to comment
Share on other sites

eipä toimi minullekkaan.

NKL leikkuris ei käytetty kaasuanestesia.. siis onha se siel varalla jos tippa lähtee irti. Mut taitaa nykyään aika paljon anestesiamuoto olla iv:sti. leikkuris oli pari raskaana olevaa naista ja tekivät kyllä anestesian ja valvovan hommia ainakin.

I´am Wizard

Link to comment
Share on other sites

Muistikuvani mukaan nykyiset anestesiakaasut eivät ole läheskään yhtä pahoja raskaana oleville kuin aiemmin ja sen lisäksi anestesiakoneet ovat kohtalaisen luotettavia masiinoita eli harvemmin vuotelevat. Sen sijaan esim. ortopediassa käytetty sementti, jolla proteeseja sementoidaan paikalleen on melkoista myrkkyä ja vaporisoituu pitkin salia, joten sen lähistöllä ei ole raskaana suotavaa olla. Täytyypä tarkistaa "raamatusta" noiden kaasujen osuus.

Muoks: Duodecimin anestesiologian ja tehohoidon "raamattu" ei ainakaan tähän hätään maininnut pahemmin asiasta. Faktahan kuitenkin on, että raskaana olevat naiset ovat herkempiä useimmille inhalaatioanesteeteille (eli MAC laskee noin 40%:iin normaalista), joten parempi olla ottamatta riskejä. Jos asiasta haluaa varmuuden, kannattaa kysyä joltakin anestesiologilta. Osaa varmasti selittää tarkemmin.

God save the king - cause no-one else will!

- Black Adder

Link to comment
Share on other sites

Aika vähän oon aiheesta löytänyt tietoa, mutta mullekin on sellainen kuva tullut, ettei pitäisi suurta vaaraa olla. Toisaalta kuitenkin Kela maksaa ainakin tällä hetkellä erityisäitiysrahaa, jos altistuu ko. kaasuille. Mielenkiinnolla odotan lisää tietojanne ja kokemuksianne  :)

Link to comment
Share on other sites

Eipä nuo anestesiakaasut edes sieltä silmille pompi jos se kiertosysteemi on tiivis. Eri asia nämä anestesiat joissa ei käytetä keinotekoista ilmatietä vaan pidetään ventilointimaskia kasvoilla käsin. Silloinhan sieltä väkisinkin tulee vähän jostain välistä.

Meillä raskaana olevat jätetään pois hommista missä on paljon läpivalaisua, ja i-puolella myös suositaan passarin hommia instrumentoinnin sijaan - kyseessä on ihan fysikaalinen juttu, raskauden loppupuolella kun pissattaa kuulemma useammin.

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

Googleen hakusanat anestesiakaasut ja raskaus, niin tuntuis tuota tietoa löytyvän.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

Kiitoksia vastauksista! Googlesta löytyy juu, mutta pääasiassa vain lakitekstiä. Siksi olikin mukava kuulla ihan käytännön kokemuksia eri los:sta  :)

Link to comment
Share on other sites

Itse olin anestesiahoitajana koko raskauden ajan. Kaasunpoistomenetelmät ovat niin hyviä ettei vaaraa pitäisi olla. Muutamia vuoroja tein myös heräämön puolella. Ortopedian puolella en ollut ollenkaan. Töissä olen SATKS:ssa.

Link to comment
Share on other sites

Kaasuista en osaa tarkemmin sanoa, mutta kyllä meillä ainakin salissa raskaanaolevia on. Kaasunpoistojärjestelmät kai pelaavat.

Kuulin sementtiedustajalta (Palacos) muutama viikko sitten, että periaatteessa jopa sementöidessä saa olla salissa raskaana ollessa. Edustaja sanoi, että yhteen kuutioon ilmaa salissa pitäisi rikkoa monta sementtipulloa, jonka pitäisi vielä myös höyrystyä, jotta se olisi haitallista kenellekään. Kynsilakoissa on kuulemma samaa ainetta ja sitäkin huoletta käytetään. Edustaja kuitenkin sanoi, etttä tokihan jos haluaa, voi salista pois lähteä mutta välttämätöntä se ei hänen mukaansa ole. Mene ja tiedä sitten.

Link to comment
Share on other sites

Meillä ei raskaanaolevat ole salissa jos sementöidään, siis ollenkaan koko leikkauksessa. Syynä lähinnä se, että on hankala vaihdella hoitajaa sementöinnin ajaksi. Samoin läpivalon kanssa, raskaanaoleva ei ole kuvauksen aikana salissa. Vaikka noi läpivalojen säteilythän on jo 3m päästä melko olemattomat. Meillä käytetään leikkauksisa jonkun verran myös sytostaatteja, siunatussa tilassa olevia ei niihinkään saleihin sijoiteta. Mitenkähän Botox, onkohan siitä jotain vaaraa?

Toi oli uusi tieto että saisi salissa olla sementöinnin ajan. Toisaalta, jos oot instrumenteissa, käytät vakuumisekoitinta ja pukeudut vielä siihen Ebola-kypärään niin luulisi olevan aika minimaaliset riskit. Meillä käytetään sitä tosin myös ansaittuna tekosyynä, raskaanaolo l.a polviproteeseissa tai re-revisiossa on melko rankkaa.

Vian ei tarvitse olla suuri jos se on päässä

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...