Jump to content
MAINOS

Sairaanhoitajan työtehtävät Afrikassa


C/T

Recommended Posts

Törmäsin mielenkiintoiseen artikkeliin nestissä pyöriessäni; otsikolla "Ei kai nyt sairaanhoitat voi keisarinleikkausta tehdä!" Artikkeli kuvaa mitä keinoja Afrikassa ollaan jouduttu ottamaan käyttöön selvitäkseen vallitsevasta lääkäripulasta sodan ja köyhyyden keskellä. Väestöluvultaan 15miljoonaisessa Mogadishussa jossa vuonna 1982  tasan kaksi mogadishulaista gynekologia; toinen heistä toimi valtion terveyministerinä ja  toinen perhesuunnittelusta vastaavassa valtion ministeriössä, joten kliinisessä työssä toimivien gynekologien määrä oli tasan nolla. Kirurgien määrä oli laskettavissa yhden käden sormilla. Tilanteessa jossa hätä ei lue lakia olivat leikkaussalinhoitajat sekä diagnostiseen sekä terapeuttisen erikoiskoulutuksen saaneet sairaanhoitajat joutuneet alkamaan tekemään kirurgisia toimenpiteitä. Kun asiaa alettiin tutkimaan selvisi että monilla heistä oli monia satoja leikkauksia jo takanaan.

Maan silloinen terveysministeri, toinen 15miljoonaisen kansan  gynekologeista oli tällöin pääätynyt ratkaisuun jossa alettiin näitä kyseisiä sairaanhoitajia joilla oli jo leikkauskokemusta takanaan  lisäkouluttamaan kaksivuotisella lisäkoulutuksella kirurgisiin tehtäviin. Tämä kyseinen koulutus pyöri vielä vuonna 2003.

Kun näiden kahden eri ryhmän lääkärikirurgien ja sairaanhoitajakirurgien leikkaustuloksia oli tutkittu oli saatu tuloseksi että näiden kahden ryhmän leikkausjäljellä ei ollut suurempia eroavaisuuksia, molempien ryhmien leikkauksen jälkeiset komplikaatiot, leikkauksen jälkeinen toipumisaika sekä muut komplikaatiot olivat määriltään samaa luokkaa. Lisättäköön että lk-kirurgit tekivät enemmän elektiivisä leikkauksia kuin taas sh-kirurgien leikkaukset olivat lähinnä akuutimpia leikkauksia. Myös toisessa tutkimuksessa oli vertailtu tuloksia. N.10000 leikkausta sisältäen niin suuria mahalaukun; suoliresektioita; splenektomioita; maksaresektioita etc. etc. joista 70% olivat olleet akuutteja ja 30% elektiivisä leikkauksia. Mortaliteetti näissä leikkauksissa oli ollut 0,1% elektiivisissä leikkauksissa ja 0,4% akuuteissa leikkauksissa. Artikkelin kirjoittaja huomauttaa että vaikeiden komplikaatioiden ja kuolemantapauksien raportoinnissa on varmasti ollut puutteita. Luvut olivat kuitenkin olleet yllättävän hyviä.

Myös monessa muussa Afrikan maassa ollaan vallitsevan pakon edessä jouduttu delegoimaan lääkärin tehtäviä sairaanhoitajille. Mm Tanzaniassa, Malawi, Burkina Fasossa sekä Zambiassa. Artikkelin lopussa ottaa kirjoittaja tietenkin kantaa myös palkka-asioihin sekä kyseisen delegeringin riskeihin.

Syy siihen miksi tämä kyseinen artikkeli oli minulle niin mielenkiintoinen oli se että Ruotsissa ollaan juuri tällä hetkellä laskemassa rimaa niiden hoitajien ja lääkäreiden osalta jotka tulevat EU:n ulkopuolelta luomalla heille nopeamman pääsyn Ruotsin työmarkkinoille lyhyentämällä vaadittavaa välikoulutusta, EU:n ulkopuolelta tulevalta terveydenhuollon ammattilaisesta Ruotsalaiseksi ammattilaiseksi. Se on herättänyt paljon keskustelua siitä onko heidän kompetenssinsa kohdallaan, osaavatko he sairaanhoitajan töitä. Artikkeli muutti ainakin minun osaltani kantani siihen voivatko he osata työnsä. Ja tämä artikkeli kuvasi vain pientä ryhmää erikoiskoulutuksen saaneista sairaanhoitajista, ihmettelen vain miten ne rivihoitajat ovat sitten päivänsä täyttäneet. I.V.-lupa keskustelu saattaa herättää heissä jopa suoranasta hilpeyttä. 

Ne jotka eivät ruotsia osaa voivat halutessaan skrollata suoraan lähdeluetteloon, artikkeleita ja tutkimuksia löytyy myös englanniksi, tosin vuosien takaa, tuskin saatavilla netin kautta.

Artikkeli on haettavissa Ruostin lääkärilehden arkistosta: http://ltarkiv.lakartidningen.se/

Bergström S. »Inte kan väl sköterskor göra kejsarsnitt!«. Om den förändrade läkarrollen i de fattigaste länderna. Läkartidningen 2004;101:482-4.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Aika riski kirjoitella suomeksi suomessa tällaisia juttuja. Timo soini kun saa silmiinsä tekstin alkaa meitäkin ehdottelee leikkaamaan, 2%:n palkankorotuksella tietenkin.

Mielenkiintoista luettavaa muuten kyllä. Ei voi muuta kuin nostaa hattua etelän kipusiskoille. Tulosten perusteella klaaranneet ihan mukavasti.

Tuosta välikoulutuksesta sen verran että eiköhän se tosiaankin ole niin että emme me skandinaaviset hoitajat varmaan ole mitenkään ylivertaisia muiden maiden hoitsuihin verrattuna. Joten tervetuloa vaan kaikki koulutetut hoitajat, vaikka vähän lyhyemmälläkin välikoulutuksella.

Luulisin että se on se kieli joka eniten aiheuttaa ongelmia, ei niinkään ammattitaito. Toki alussa kielen osaamattomuus voi aluksi heijastua ns "kädettömyytenä", mutta ajallahan se korjaantuu.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Aika riski kirjoitella suomeksi suomessa tällaisia juttuja. Timo soini kun saa silmiinsä tekstin alkaa meitäkin ehdottelee leikkaamaan, 2%:n palkankorotuksella tietenkin.

Historian pikakurssi Soinille? Suomessa ei ole enää sotaa, sodan loppumisesta on tullut kuluneeksi 63v....

Mitäköhän nämä kipusiskot ovat ottaneet kehityskeskustelussa esille? No, mä olen tossa ollut vaan salissa... Kirurgia? Juuei, ei oo näkynyt. Vai saakohan Afrikassa lääkärit toimenpidemaksun hoitajan suorittamasta leikkauksesta? ;D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

No en ihmettele tätä Afrikan mallia lainkaan. Ja otetaan huomioon myös se, että kulttuuri on erilaista. Koulutus sairaanhoitajilla (siis peruskoulutus) sisältää aika paljon toimenpiteitä, joita suomessa ei ole totuttu katsomaan hoitajien toimenpiteiksi. Ja näin siis maassa, joka ei lukeudu yllämainittuihin köyhimpiin maihin.

En siis todellakaan tarkoita sitä, että pitäisi täällä kotosuomessa ottaa näitä lisätehtäviä hoitajille. Mutta kyllä siis köyhienkin maiden hoitajilla on ammattitaitoa. Esim. Namibiassa sairaanhoitajat koulutetaan yliopistossa. Tosin siitä huolimatta siellä keskitytään hoitamiseen enemmän kuin hoitotieteeseen...toisin kuin täällä  :)

Hoitajilta hommat hoituvat...se vaan on eri asia, kuinka nopeasti ja millä mielenkiinnolla. Johtunee kulttuurista suurimmaksi osaksi. Niin ja mainittakoon, että ainakin Namibiassa hoitajien palkka on ihan ok verraten maan muuta palkkatasoa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tosin Namibiassakin tässä on eroja ihan sairaaloittain. Esim. siellä Angolan rajan tuntumassa Oshakatissa on päästy lähemmäksi Suomalaista lääkärijohtoista toimintaa. Liekkö juuri suomalaisten lähetyssaarajien yms ansiota.

lihasmuisti on paras muisti

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 kuukausi myöhemmin...

Juuri olen palannut Länsi-Afrikasta ja täytyy sanoa, että ammattitaidossa eivät häviä suomalaisille yhtään, päinvastoin! Hoitajien koulutus oli paljon käytännöllisempää kuin meillä, jo opiskelijana pääset tekemään ja oppimaan osastoille, kädentaidoissahan tämä toki nakyikin. Mutta kyllä siellä kiinnitettiin huomiota myös teoria tietoihin eli hoitajat tenttasivat opiskelijoilta todella mitä ja miksi potilailla mitäkin on jne. Todellakin vois naurattaa, kun tultais iv lupa juttuja kyselemään tänne tullessa...  :(

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...