Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest Hoitaja80

Deliriumin hoito

Recommended Posts

Guest Hoitaja80

Olen psykiatrian akuuttiosastolla töissä ja olisin kiinnostunut kuulemaan että kuinka teholla hoidetaan alkoholidelirium potilaita joita ei ole psyk. osastoilla ole saatu Diapam-Serenase  kyllästyksellä uneen. Meillä ainakin on joskus tilanteita että delikka potilasta ei saada nukkumaan ja sitten on potilas lähetetty teholle anestesiaan. Lähinnä kiinnostais et kauanko teholla potilasta pidetään yleensä unessa? ja lääkitäänkö potilasta unen aikana millään, siis tarkoitan esim serenasea tms.kollegoiden kanssa joskus näitä on mietitty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Tehohoitoympäristö on sikäli turvallisempi paikka hoitaa alkodeliriumia, kuin psyk.osasto, että kun joudutaan loudaamaan suurella määrällä diapamia (parhaimmillaan oon nähnyt yli 850mg/vrk po+iv) niin todennäköisyys hengityslamaan kasvaa.  Olosuhteet nopeaa intubaatiota ja respiraattorihoitoa varten ovat välittömästi käsillä. Peroraaliset valmisteet yhdessä iv- muotojen kanssa ovat ne ensisijaiset mitä delikassa yritetään. Psyk.puolella ei vissiin näitä iv-lääkkeitä harrasteta? Sitten on vielä näitä potilaita, jotka eivät nuku millään määrällä stessua ja serenasea. Heille on muita laskimosedatiiveja kuten Precedex käytössä. (Sen käyttö ei vaadi välttämättä respiraattorihoitoa). Toisekseen hengityksen, tajunnan ja hemodynamiikan intensiivinen seuranta on näillä levottomilla tosi tärkeää. Kun käytetään runsaasti bentsoja/ laskimoanesteetteja hereillä olevalla potilaalla, voi hiilidioksidiosapaine veressä nousta ykskaks korkeaksikin, ja sen monitoroimiseksi tarvitaan verikaasuseurantaa. Levottomat, punkevat potilaat voivat ajaa itsensä paitsi hengitysexhaustioon niin myös asyyn, varsinkin sairaspumppuiset voivat rasituksesta saada hengenvaarallisia rytmihäiriöitä..

Vastaisiko toi yhtään sun kysymykseen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Hoitaja80

Kiitos paljon vastauksesta, valaisi asiaa hyvin:) Meillä ei tosiaan käytetä infuusioita eikä i.v lääkitsemistä ollenkaan. Ongelmana meillä tuppaa olemaan se et lääkärit eivät kovin mielellään potilaita teholle lähetä angry.png vaikka potilasta ei meillä saatais nukkumaan.  yleensä delikka potilaiden somaattinen kunto  on heikko  ja kun pami annos alkaa huidella yli  200 mg:ssa niin me hoitajat vaan kauhulla aina seurataan et milloin potilaan pumppu pettää.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lauha

Tää nyt on vähän heikkoon muistiin perustuva väite, mutta eikös nykyisin ole ohjeistettu että delikat ovat pääsääntöisesti somatiikan puolella hoidettavia? Mielestäni tämä ko. ohjeistus astui voimaan vuoden alusta. Samaan aikaanhan tuli myös se, ettei päihtymystila ole este M1-lähetteen laatimiselle. Edellisessä duunipaikassa oli ohjeistuksena pyrkiä ohjaamaan delirioottiset potilaan poispäin psykiatrialta ellei tälle ole oikeasti tarvetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Hoitaja80

Juu, niinhän sen pitäis olla että delikat hoidetaan somantiikalla mutta eipä sitä meillä noteerata mitenkään angry.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
dino

Tää nyt on vähän heikkoon muistiin perustuva väite, mutta eikös nykyisin ole ohjeistettu että delikat ovat pääsääntöisesti somatiikan puolella hoidettavia?

Näppituntuma kentältä on se että yli 80% delikkapotilaista hoituu terveyskeskuksen vuodeosastolla, loput sitten psykiatrian ja erikoisairaanhoidon puolella. Sitä en sitten tiedä kuinka paljon delirium-potilaista hakeutuu suoraan keskus/mielisairaaloihin - ambulanssilla niitä ei juurikaan sinne kuskata muuten kuin nuo harvat poikkeukset lähetteillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joomaki

täällä JKL:ssä ainakin kaikki delikat hoidetaan somaattisella puolella..aikasemmin oli muutaman päivän suljetulla nukkumassa oikein delirioottiset, mut eipä enää..

Share this post


Link to post
Share on other sites
kops

S-hoon vastaus on aika tyhjentävä. Yleensä se syy juurikin miksi deliriumissa olevat potilaat joutuvat teholle on se, että heitä joudutaan lääkitsemään niin runsaasti että tarkka elintoimintojen seuranta on tarpeen.

Jos ei nuku diapamilla niin propofolilla sitten. Sedaation astetta yritetään pitää mahdollisimman kevyenä jotta vältyttäisiin sedatiivien haittavaikutuksilta - toisaalta usein varsinkin delirium tremensissä olevat potilaat vaativat suuria annoksia sedatiiveja jotta saavutetaan tarpeeksi syvä sedaatio. Tässä kuitenkin tuntuu näin "perstuntumalta" olevan sellainen juttu että esimerkiksi propofolia voidaan heille annostella suuriakin määriä infuusiona ilman että spontaani hengitys lamautuu.

Teholla on myös mahdollista sitten suorittaa kuvantamistutkimuksia (esimerkiksi orgaanisen syyn poissulkemiseksi) kun potilas on saatu rauhoitettua lääkkeellisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Telaketju

meillä hoidetaan psykan päiv. os. kaikki delikat.fluanksol ja remmi hoito tepsii aina.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Karvanalle

Kiitos paljon vastauksesta, valaisi asiaa hyvin:) Meillä ei tosiaan käytetä infuusioita eikä i.v lääkitsemistä ollenkaan. Ongelmana meillä tuppaa olemaan se et lääkärit eivät kovin mielellään potilaita teholle lähetä angry.png vaikka potilasta ei meillä saatais nukkumaan. 

Toki delirium periaatteessa olisi jollain somaattisella osastolla, parhaiten teholla hoidettava homma, mutta harvassa sairaalassa riittää tehopaikkaa kaikille kylän juopoille. Että vaikka psyk. osaston lääkärit kuinka tarjoaisivat deekujaan teholle, niitä sinne tuskin huolittaisiin ellei ihan perusdeliriumin lisäksi ole osoittaa jotain muuta selvää jo-sillä-hetkellä tehohoitoa vaativaa tilaa. Harvemmin noita juoppohulluja tulee teholle ihan vaan odottelemaan josko se hengitys pysähtyy (tms.)  vaiko eikö - useimmiten mukana sitten on jotain pneumoniaa, haimiittia, elektrolyyttihäiriötä tai sen semmoista.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Keimo

Meitin alueella delikat hoidetaan sis osastoilla juuri somaattisen tilan vuoksi. Psyk sairaalaan ei enää oteta delikoita (HySHa).

Tuossa yksi lepää juuri, Stesolid, Serenase ja päälle Precedex ja kivasti nukkuu, vitaalit melko vakaat.. Eräs anelekuri tosin juuri sanoi että kovilla Stesolid+Serenase pohjilla pienikin annos Precedexiä potkii (200 mikorog/48ml NaCl) 2 ml/h nopeudella i.v.

Precedex on aika kiva sedaatti kun ei juurikaan lamaa tuota hengitystä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...