Jump to content
 
Vieras: opiskelija

Yhden opiskelija tarina

Recommended Posts

Vieras: opiskelija

Haluan avata hieman nykypäivän hoitaja koulutusta, varsinkin nyt kun opetussuunnitelma muuttui ja kun somessa mietitään mistä niitä "huonoja" hoitajia sikiää. Itse käyn monimuoto opetuksena perusopintoja.  

Vuoden 2018 uusi opetussuunnitelmahan pisti koko pakan aivan uusiksi. Yhdistettiin kolmen kokonaisuuden opinnot kahdeksi isoksi kokonaisuudeksi, karsittiin hieman, ja lisättiin jotain uutta. Perusopinnot nykyään koostuvat kahdesta osasta: Kasvu, (entinen kasvun tukeminen), ja HYVIS (entinen hoiva ja huolenpito). Kuntoutus sisällytettiin näihin kahteen sisälle. Omasta mielestäni, kuntoutusta ei käydä melkein lainkaan koulussa tunneilla läpi, tai siihen ei paneuduta niin paljoa enää. Se vain kulkee siellä mukana. Anatomiaa käydään perusjutut, ja erikoistumisvaiheessa siihen paneudutaan syvällisemmin. Jos sen erikoistumisalan opintoihin anatomiaa sisältyy. 

Mitä tulee näihin kahteen kokonaisuuteen, ainakin ns. "aikuispuolella" olisi todella paljon petrattavaa. Ja tämä ei tietenkään koske kaikkia oppilaitoksia, puhun vain siitä missä itse käyn koulua. Opetusta on n. 2 - 3 päivää viikossa. Iltaisin sekä 1 tai 2 kokopitkää päivää. Opettajilla on hyvin useasti pallo hieman hukassa, kun ei olla varmoja mitä toisen opettajan kanssa on käyty läpi. Tiedonkulku ei siis pelaa, tai hyvin huonosti jos pelaa. Todella paljon on aiheita joista käydään tunneilla vain murto osa, loput jää itseopiskeltavaksi, kun opetustunteja on karsittu pois. Tuntuu että opetuksen puolella on täysi kaaos ja oppilaiden pitäisi suurinpiirtein olla perillä että mitäs tänään ollaan käsittelemässä. 

Lääkehoito sekä lääkelaskut ovat varmastikkin ainoat tunnit jotka hyödyntävät meitä, mutta sekin on tehty hankalaksi, ja todella paljon on sellaista asiaa mikä on hyvä tietää mutta käytännön työssä se ei paljoa näy saatikka sitä ei  edes käytetä käytännön työssä. Vielä 2019 vuonna meillä ei saa käyttää laskinta missään muotoa, koska on perusteltu niin että laskut pitää laskea päässä, jos laskinta ei ole saatavilla. Tämähän aiheuttaa painetta, ja stressiä että oppiiko laskemaan pieniä desimaalilukuja päässään ja muistaako ne jakokulmat yms... Ihme kyllä kentällä LOVE tenteissä kuulemani mukaan saa käyttää laskinta, kunhan vain tietää oikean kaavan, ja  miten lasketaan. Minun mielestä koulut voisivat ryhtyä aivan samaan, koska varmasti monella kaatuu koulu siihen että itkukurkussa opetellaan niitä laskuja laskemaan päässä koska koulu niin vaatii. Ei kauhean kivaa, tai edes millään muotoa tukevaa opetusta. 

Työssäoppiminen: työssäoppimispaikat haetaan keskitetysti, koska oppilaita on paljon ja paikkoja vähän. Tähän on siis laskettu aikuiset ja nuoret yhteensä, ja oppilaita tulee satoja. Asiaa on perusteltu niin että olisi täysi kaaos antaa oppilaiden valita paikkansa, ja esimiehet siihen turhautuisivat, eikä ottaisi enää työssäoppijoita työpaikalleen.  Ainoat poikkeukset tässä ovat pitkästä matkasta tulevat tai oppisopimus opiskelijat jotka hakevat paikkansa itse. Muille määrätään valmiiksi koulun puolesta mihin paikkaan työssäoppiminen sijoittuu. Eli opiskelijalla ei ole sanaa siinä että mihin menee, ellei mielivaltaisesti vain ilmoita ja "tappele" että on saanut sovittua paikan ja menee sinne, jos se itselleen käy paremmin muun elämän/työn ohella. 

Joten kun mediassa kuhistaan mistä niitä huonoja hoitajia tulee, pitäisi varmaankin kohdistaa katse sinne opetukseen ja sen laatuun. Ja miettiä mikä siellä menee vikaan, niin saataisiin ehkä tämä suomen hoitajien taso hieman korkeammalle ja paremmaksi. Nämä eivät nyt sitten ole jokaisessa suomen oppilaitoksessa, puhun vain omasta kokemuksestani, yhdessä koulusta. 

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×