Jump to content
MAINOS

Vaarallisten tilanteiden mies


holo

Recommended Posts

On muuten hassua, miten hoitoalalla tilanteet ovat raaistuneet ja työ itsessään on muuttumassa koko ajan vaarallisemmaksi. Tässä on muutamia, ei niin hyviä, esimerkkejä.

Eräänä aamuna perushoitajakollegani meni aamulla katsomaan erästä sekavaa miespotilasta, joka oli siirretty varsinaisesta potilashuoneesta yksittäishuoneeseen, koska hän oli ollut yöllä varsin levoton, mekastanut ja ihmetellyt kovaan ääneen, miksi kaikki nämä ihmiset tunkeutuvat hänen kotiinsa. Vanhan polven perushoitajana, kolleega oli tietenkin ryhtynyt perusteelliseksi ja tehnyt niinsanotun perustavanlaatuisen sängynoikaisun.

Nostaessaan potilaan tyynyä kolleegaani kohtasi varsin pelottava näky. Tällä sekavalla miespotilaalla oli nimittäin pistooli tyynynsä alla - pistooli, joka sittemmin todettiin ladatuksi ja käyttövalmiiksi. Tietenkin kolleega otti välittömästi aseen haltuunsa sillä seurauksella, että huoneessa ollut potilas tarttui häntä olkavarresta ja ihmetteli vallan, minne tuo vieras nainen olikaan viemässä hänen sotamuistoaan? Tilanne onneksi ratkesi rauhanomaisesti ja poliisit kävivät ottamassa aseen talteen. Tällainen tilanne ei ole ensimmäinen eikä myöskään varmasti viimeinen, josta olen kuullut ja tulen kuulemaan.

Eräänä iltana, eräs miespuolinen kolleegani oli työtehtävissään sairaalan sisällä. Työtehtäviinsä kuuluvaa toimea suorittaessaan hän miltei törmäsi henkilökuntaan kuuluvaan naiseen, joka varsin yllättäen käyttäytyi verbaalisesti aggressiivisella tavalla ja käski kolleegani poistumaan paikalta - oli vielä todennut, ettei enää ikinä puhuisi kolleegalleni. Tämä, varsin ymmärrettävistä syistä hämmensi kolleegaani, joka ei oikein tiennyt, mikä moisen käytöksen olisi voinut aiheuttaa.

Ajat muuttuvat, Eskoseni. Siinä missä ennen pääasiallinen murhe oli potilaan huono vointi, nyt törmätään moniongelmaisiin päihteidenkäyttäjiin sekä heidän kavereihinsa ja omaisiin, jotka voivat olla ennalta-arvaamattomia ja aiheuttaa yllättäviäkin vaaratilanteita.

Vaan eipä tämä ongelma ole tuntematon sairaalan seinien ulkopuolellakaan. Itse muistan rakennuspalon, jonne menin sairaankuljettajan asemassa. Olimme vielä ensimmäinen yksikkö kohteessa ja olin varsin hämmästynyt kun palavan piharakennuksen omistavan pariskunnan rouva päätti sitten käydä päälleni kohtuullisen yllättäen.

Mitä onkaan tapahtunut niille ajoille, jolloin poliisia, palomiehiä ja hoitajia kunnioitettiin vielä jonkinlaisina auktoriteetteina? Nykyään hoitaja saa ennemmin juosta karkuun, hieman erään iskelmän sanoja muunnellen "illalla kun mielipuoli kirveen saa". Jos vähän vielä piruja maalaillaan seinille, niin kohtahan potilaan katetroimiseksi saa pukeutua luotiliiveihin ja kulkea mellakkakilven kanssa. Onko vastaus metallinpaljastimissa ja vartijoiden lisäämisessä niinkuin ison rapakon toisella puolella?

God save the king - cause no-one else will!

- Black Adder

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

heh, joo jos oot käynyt Jorvin turvallisuuskeskuskessa vai mikä onkaa se koppi missä saa henkilökortin. siellähän on oikein hienosti kehystetty taulu, jonka sisällä on "asiakkailta takavarikoitua tavaraa". siellä oli kaiken näköisiä moria ja putken pätkiä.. oli aika hupaisa kokoelma.

metallipaljastimet ois aika hyvä juttu pääsisäntuloihin. eihä se nyt ois kovin vaikea toteuttaa ku sairaalassaha ei potilaille sisääntuloja nyt niin kauheasti ole. ja siine samalla yksi ylim. vartija pöydän kanssa istumaan ja vahtimaan *nolona*

I´am Wizard

Link to comment
Share on other sites

heh, joo jos oot käynyt Jorvin turvallisuuskeskuskessa vai mikä onkaa se koppi missä saa henkilökortin. siellähän on oikein hienosti kehystetty taulu, jonka sisällä on "asiakkailta takavarikoitua tavaraa". siellä oli kaiken näköisiä moria ja putken pätkiä.. oli aika hupaisa kokoelma.

metallipaljastimet ois aika hyvä juttu pääsisäntuloihin. eihä se nyt ois kovin vaikea toteuttaa ku sairaalassaha ei potilaille sisääntuloja nyt niin kauheasti ole. ja siine samalla yksi ylim. vartija pöydän kanssa istumaan ja vahtimaan :D

En ole käynyt, mutta kyllä tiedän vastaavia kokoelmia muuallakin.

Toisissa paikoissa noita sisääntuloja ei ole paljoakaan, mutta toisissa paikoissa sisään pääsee useampaa reittiä ja toisaalta pelkkä metallinpaljastin ei riitä eikä toisaalta toimi muutenkaan, kun on potilaita, jotka eivät moisesta saa kulkea läpi.

God save the king - cause no-one else will!

- Black Adder

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

No mitäs, se englannin (ainakin jossain päin) systeemi vaan käytäntöön. Eli jos potilas käyttäytyy väkivaltaisesti niin punaista korttia kehiin vaan ja portilaalle porttikielto, paitsi siinä tapauksessa että on suurin piirtein tajuton ja hengenlähtö lähellä. Hoitajillehan tätä tietysti on vähän vaikeampi toteuttaa. ;)

Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Todella karua luettavaa tuollainen .Kyllähän se totta on että tänäpäivänä saa olla kokoajan varpaillaan .Itse olen joutunut vastaan otto osastolla kans .viemään yhdeltä nais potilaalta puukon ja kyllä sekin .Silloin pisti ajattelemaan että noinko paljon sekiin arvosti minua kun tuli vielä apuakin hakemaan.Mutta hyvä että tuli sitä apua meiltä ennenkuin kerkesi tehdä pahaa jollekin toiselle.

Link to comment
Share on other sites

Hörhöjen lisäksi toinen ääripää uhkailusta ovat ns annattirikolliset.

Aikanaan oli potilaana erääseen tunnettuun rikollisorganisaatioon kuuluva henkilö. Osastolle tuli aika ikäviä puheluja joissa peitellysti peloteltiin ja käskytettiin henkilökuntaa mm sen suhteen mitä potilaasta saa raportoida ulospäin.

Link to comment
Share on other sites

Tässä taas yksi välikohtaus, onneksi ei ihmisille kaveri tehnyt mitään..

Vaikka ei tapahtunut sairaalassa niin monihan noista sosiaalitapauksista on myös terveyspalveluiden suurkuluttajia.

Milloinkohan tulee sosiaalitoimistoon samanlaiset kalterit virkailijan ja asiakkaan väliin kuin jenkeissä? Kuitenkin tämäkin ollut varmasti uhkaavan tuntuinen tilanne ja pahemminkin olisi voinut sattua

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200706156243011_uu.shtml

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pari vuotta sitten ensiapu/tarkkailuosaston yövuorossa 5-paikkaisessa potilashuoneessa alkoi yöllä kellot soida kun papat väitti ilmassa leijuvan selvää bensan hajua. Epäilyn saattelemana sitten pengottiin koko huone ja hajun alkuperäksi löytyi yhden sekavan vanhemman miespotilaan kaapista roskapussiin ja isoon reppuun kääritty toimintakuntoiselta vaikuttanut moottorisaha.

Hieman epätodellinen tilanne. Onneksi huomattiin laite ennen kun olisi alkanut armottoman pärinän saattelemana hyppiä potilaita ikkunoista.. Potilaan tilan huomioiden kyseinen tapahtuma olisi ollut erittäin todennäköinen (kiukkuisia harhoja yms..).

"Teen tätä työtä rahasta, jos kaipaat pyyteettömyyttä, hommaa koira"

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...