Jump to content
MAINOS

Sairaanhoitajilla ratkaisut terveydenhuollon ongelmiin?


Stigma

Recommended Posts

Mitä mieltä olette Sairaanhoitajaliiton linjauksista??

Lehdistötiedote 12.4.2007:

Sairaanhoitajilla ratkaisut terveydenhuollon ongelmiin

-työnjako ja ammattitaidon hyödyntäminen palkkaratkaisun rinnalle

Syntymässä oleva uusi hallitusohjelma ja sen toteuttaminen ratkaisevat, onko valtakunnassa vihdoinkin opittu läksyt. Terveydenhuolto on kriisiytymässä ja nyt vaaditaan reippaita ja rohkeita ratkaisuja. Sairaanhoitajista on jo nyt pula ja tilanne vain kärjistyy. Palkkatason korjaamisen lisäksi työoloihin on saatava parannuksia.

”Sairaanhoitajapula ei hellitä poppakonsteilla, jos todellista muutosta ei tule”, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Katriina Laaksonen. ”Yhteiskunnalle tulee hyvin kalliiksi kouluttaa sairaanhoitajia, jotka eivät pysy hoitotyössä tai lähtevät hoitotyöhön ulkomaille parempien ansioiden perässä. Yhden sairaanhoitajan koulutus maksaa yhteiskunnalle lähes 50 000 euroa.”

”Palkkakysymys on tärkeä osa ongelmanratkaisua, mutta yhtä tärkeitä ovat työnjakokysymykset ja ammattitaidon hyödyntäminen”, muistuttaa Laaksonen

Oikealla työnjaolla tarkoitetaan sitä, että sairaanhoitajien ja avustavan henkilökunnan välisistä töistä sovitaan niin, että sairaanhoitajalla on todellinen mahdollisuus keskittyä potilashoitoon ja potilasohjaukseen. Yhteiskunnalle tulee kalliiksi, jos sairaanhoitaja tekee esimerkiksi sairaala-apulaisen tai sihteerin töitä. Ristiriitaa kärjistää se, että samaan aikaan on pula nimenomaan sairaanhoitajista. ”Ikävä kyllä, sairaanhoitajat tekevät tänä päivänä todella paljon muiden ammattiryhmien töitä, jolloin sairaanhoitajan työ kärsii. Kyse on siis todellisesta työn organisoinnin ongelmasta työpaikoilla”, alleviivaa Laaksonen.

Sijaispula lisää paineita töissä oleville sairaanhoitajille. Yksilön ja perheen kannalta on kohtuutonta, että sairaanhoitajat joutuvat jatkuvasti tekemään ylitöitä ja vaihtamaan vuoroja.

Myös lääkärien ja sairaanhoitajien välistä työnjakoa on uskallettava tarkistaa. Ja silloin kun sairaanhoitaja tekee lääkärille aiemmin kuuluneita töitä, on siitä myös maksettava palkkaa sairaanhoitajalle.

”Sairaanhoitajien peruspalkkojen on noustava kunnolla, sen määrää kysynnän ja tarjonnan laki. Lisäksi palkkoja on tarkasteltava myös ammattitaidon kehittymisen kautta. Osaamisesta ja erikoiskoulutuksen hyödyntämisestä työpaikalla on maksettava kunnollisia henkilökohtaisia palkanlisiä. Sairaanhoitajien pitkä koulutus ja vastuullinen asema hoitotyön korkeimmin koulutettuina asiantuntijoina ei näy riittävästi”, jatkaa Laaksonen.

Laaksonen muistuttaa, että ennen vaaleja toimineessa Terveydenhuollon vaalikoneessa eduskuntaehdokkaista suuri osa hahmotti ongelman. Ehdokkaista 77 % vaati muutosta ja nimenomaan sairaanhoitajien palkkauksen kehittämisen sisällyttämistä hallitusohjelmaan.

Sairaanhoitajaliitto seuraa hallituksen toimia terveydenhuollon ongelmien korjaamisessa.

Lisätietoja:

Katriina Laaksonen, puheenjohtaja

Puhelin: (09) 2290 0236, gsm: 044 529 0036

Milla Eronen, viestintäpäällikkö

Puhelin: (09) 2290 0243, gsm: 044 529 0043

Sairaanhoitajaliittoon kuuluu 48 000 hoitotyön ammattilaista. He ovat sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK), joiden tehtävänä on terveyden edistäminen ja ylläpitäminen, sairauksien ehkäiseminen ja hoitaminen sekä kärsimyksen lievittäminen. www. sairaanhoitajaliitto.fi

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Tuntuu minusta siltä, että tässä(kin) toistetaan tätä samaa mantraa. Ei se pa*ka työ paremmaksi ja houkuttelevammaksi muutu, vaikka palkkaa enemmän saisikin. Tietenkin myös työoloihin, työsuojeluun, työhyvinvointiin jne. täytyy panostaa enemmän. Ja kyllä, olen samaa mieltä myös siitä, että sairaanhoitaja tekee paljon lääkäreiden hommia, mutta niin tekee lähihoitajakin sairaanhoitajan töitä monessa paikassa. Yksin sairaanhoitajien tilannetta parantamalla mennään ojasta allikkoon. Valtava työ on tehtävä, että asia saadaan muuttumaan toisenlaiseksi. Rohkeita ratkaisuja, niin kuin tuossa sanottiin, mutta toivottavasti ei uhkarohkeita sentään toteuteta...

Jos vasara on ainoa työkalu, niin kaikki ongelmat alkavat näyttämään nauloilta.

Link to comment
Share on other sites

Guest Eivor

Muutama vuosikymmen sitten hoitajapulan yllättäessä kelpasi psyk sairaalaan töihin työtön pankkivirkailija. Onko samat ajat tulossa ? (ei ole pankkivirkailijoita vastaan mitään mutta...) kadulta töihin kuka vaan saadaan...

Link to comment
Share on other sites

Muutama vuosikymmen sitten hoitajapulan yllättäessä kelpasi psyk sairaalaan töihin työtön pankkivirkailija. Onko samat ajat tulossa ? (ei ole pankkivirkailijoita vastaan mitään mutta...) kadulta töihin kuka vaan saadaan...

-80-luvun lopussahan näin viimeksi oli. Siltä pohjalta itsekkin alalle ajauduin kun kouluttamattomana yo-joutojätkänä tutustuin psykiatriaan. Enkä ollut ainoa moinen vippari.

Nykyisellä sydeemeillä asia saattanee konkretisoitua uudestaan ihan lähiaikoinakin jollei alan "houkuttelevuus" oikeasti kasva. JA löydetä kadulta niitä vapaaehtoisia duunareita jotka viihtyvät pidempäänkin kuin ekan työvuoron. TAI saadaan työvuoroon edes yksi kenellä on lääkkeenjakoluvat.

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...