Jump to content
MAINOS

Opiskelija tulkitsi sydänfilmin väärin, potilas kuoli


OldOne

Recommended Posts

Lääkäriopiskelija tulkitsi sydänfilmiä niin, että kyseessä oli sydäninfarkti, antoi liuotushoidon ja siirsi miehen keskussairaalaan, kirjoittaa Ilta-Sanomat verkkosivuillaan. Keskussairaalassa sydänfilmissä ei kuitenkaan todettu sydäninfarktiin sopivia muutoksia, mutta tietokonekerroskuvauksessa havaittiin laaja aortan repeämä. Seuraavana päivänä miehen vointi heikkeni ja hänellä todettiin laaja aivoverenvuoto. Mies kuoli seuraavana päivänä.

Palkattu opiskelija ei ollut suorittanut kaikkia neljännen vuoden opintoja, joten hänellä ei ollut tuolloin oikeutta toimia laillistetun lääkärin tehtävissä. Helmikuussa saimme lukea vastaavanlaisesta tapauksesta http://hoitajat.net/foorumi/index.php?topic=8611.0 . TEO tutkii 4-5 vastaavaa kuolemantapausta tällä hetkellä.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1348619

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Iltasanomat kirjoittaa verkkosivuillaan myös Porin kaupunginsairaalassa tapahtuneesta kohtalokkaasta diagnoosista jossa nuori keikkalääkäri oli kotiuttanut 3 vuotiaan pojan arvioituaan mahakipujen johtuneen tulehduksesta. Poika kuoli muutaman tunnin päästä suolisolmuun.

Lääkäri sai reilu 3000 euron sakot ja rikosoikeudelliseen arviointiin oli vaikuttanut lieventävästi se että lääkäri oli kokematon... 

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1348646

Myös Lapin läänissä tutkitaan keikkalääkärin tekemisiä. Läpin lääninhallitus on tehnyt tutkintapyynnön kandista joka on mahdollisesti toiminut tk läkärinä ilman että tarvittavat opinnot oli suoritettu, ilmeisesti myös opintojen alkamisesta oli kulunut jo yli kymmenen vuotta. Tämä uutisointi on päivän Iltasanomista

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1346984

Eli on kandien tekemiset kovasti tapetilla tällä hetkellä

Melko yleisenä tunneälyn määritelmänä voidaan pitää tiedon puutetta yhdistettynä kyvyttömyyteen ja siitä johtuvaan haluttomuuteen tehdä loogisia johtopäätöksiä.

Soveltuvin osin voidaan tunneälynä pitää myös sitä, että älyää anoppinsa hautajaisissa olla viheltelemättä.

Link to comment
Share on other sites

Onkohan pula jo niin kova, lääkäreistäkin, että taustatietojen "otto"/selvittäminen (millä ikinä sitä haluaakin kutsua) jää jotenkin vähemmälle?

Ikävää että tälläistä sattuu, mutta vakavien asioiden ja nopeiden päätösten kanssa työskennellessä voi sattua mitä tahansa. Kyllä kokemattomalla pitäisi aina olla joku "takapiru" tiedossa jota voi konsultoida..

Link to comment
Share on other sites

"Palkattu opiskelija ei ollut suorittanut kaikkia neljännen vuoden opintoja, joten hänellä ei ollut tuolloin oikeutta toimia laillistetun lääkärin tehtävissä. TEO teki asiasta ilmoituksen myös poliisille, mutta syyteoikeus oli tuolloin jo vanhentunut."

ILTIS.

Jos minä toimisin puoskarina jossain peräkylällä ja raapisin sillä hommalla hyvät tuohet, niin miten nopeasti teko vanhenisi? Eihän tuossa suuria riskejä ole. Jos joku kuolee niin sakolla selviää.

Zen ja moottoripyörän kunnossapito: tutkimusmatka arvojen maailmaan. (valitettavasti Zen ei ymmärrä mitään moottorikelkkojen sielunelämästä)

Link to comment
Share on other sites

No mites meidän alalla....

Meillä on useampi TÄYSIN kouluttamaton hoitoapulainen, joiden tekemiset on aina välillä sitä sun tätä...

Tekevät kuitenkin hoitajan hommia vaihtelevalla menestyksellä ;D.

Jos se kuolemantapaus sattuu sitten sille vuorolle, jossa koulutetuja hoitajia ei ole...

Kuka kantaa vastuun??

Ei ne lekurit ainoita puoskareita tällä alalla ole.

En ole kovin älykäs mutta jaksan kantaa painavia tavaroita...

Link to comment
Share on other sites

Mut taitaa olla valitettavaa et tällä alalla on sellanen henkilökuntapula et joututaan töihin ottamaan ei päteviä tyyppejä. Toisaalta mä ymmärrän sen et tästä lööppöjä revitään, kyllä se hieman kummastuttas jos "kortiton rekkamies ajoi kuolonkolarin"

Link to comment
Share on other sites

Hesarin jutun mukaan ylilääkäri oli saanut vain huomautuksen tuosta opiskelijan palkkaamisesta. TEO:n mukaan olisi pitänyt olla kunnon takapäivystys eikä vain konsultaatio mahdollisuus.

Ihmettelen tuota huomautusta. Eikö ylilääkärin vastuulla ole ketä hän palkkaa ja kuinka päivystys järjestetään opiskelijan ollessa päivystäjänä. Opiskelija sai sakkoja ja ylilääkäri pääsi kuin koira veräjästä...

"Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)

Link to comment
Share on other sites

Uutisointi puolesta ja vastaan... jos töppäykset ei tulisi julkisuuteen ja sitä kautta muutospainetta käytäntöihin, niin hommahan voisi livetä ihan lapasesta. Tarkoitan siis tietysti tällaista asiaa, jossa selvästi virhe - jos joku pt. tai omainen teho-osastoa katsottuaan nostaa metelin sairaankuljetusta tai ensiapua kohtaan on eri asia.

Link to comment
Share on other sites

Voihan se olla ihan positiivinenkin asia, että tuollaiset jutut on nyt tapetilla. Ensinnäkin ehkä Suuri Yleisö herää näkemään mitä seuraa työntekijäpulasta terveydenhuoltoalalla ja toisekseen ehkä myös sivujuonteena nähdään millainen vastuu työnkuvaan kuuluu. Tuskin kukaan järkevä ihminen jättää miettimättä näitä juttuja lukiessaan miks opiskelijoita on niin paljon työllistettynä tällä alalla ja sitä mitä kaikkea sen vastuulle on laitettu?

Ts. kun näitä juttuja on pakko lehdissä kirjoitella, niin pitäis aktiivisemmin koittaa nostaa esiin myös sitä näkökulmaa, joka tällaisiin tapauksiin johtaa jotta muutoksia asioihin syntyis. Mut myiskö lööppi "hoitaja/lääkäripula johti potilaan kuolemaan"?

Ikävä uutinenhan tuo silti oli, mutta lisää niitä tulee, jos resurssit on mitä on...

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

Hesarin jutun mukaan ylilääkäri oli saanut vain huomautuksen tuosta opiskelijan palkkaamisesta. TEO:n mukaan olisi pitänyt olla kunnon takapäivystys eikä vain konsultaatio mahdollisuus.

Ja miten usein päätös kuitenkin tehdään itsenäisesti kaikesta huolimatta, kun ei uskalla takapäivystäjää käydä herättämässä?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Juu, en oo koskaan ymmärtänyt tyyppejä, jotka astuvat liian suuriin saappaisiin oli ammattiryhmä mikä hyvänsä. Lähihoitajatkin erikoissairaanhoidossa tekee joillain osastoilla innoissaan mitä niiden ei kuuluisi tehdä. Eiköhän näissä jutuissa olisi tärkeintä, että hoitajat ym. itse tietäisivät pätevyytensä eikä lähtisi hyppäämään tekemään suurempia juttuja kuin koulutus sallii. Minä en ainakaan uskaltaisi.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...