Jump to content
MAINOS

Kuutamokuva


mari

Recommended Posts

Olisin kysynyt, että mikä on kuutamokuva? On tullut joskus termi vastaan ja jäi sillon epäselväksi. Ei ilmeisesti tarkoita kuun valossa otettua kuvaa  ;D

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Kuutamokuva on alaviistosta otettu rtg-kuva päästä. Nenän sivuontelot tulevat hyvin näkyviin. Kuva näyttää tältä.

Muokkaus:Typo

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Vastaisin vielä tähän, että kuutamokuva tosiaan on tuollainen kuvanmukainen, se on yksi sinus-projektio,  eli siis kun kuvataan nenän sivuonteloita, pääasiassa etsitään poskiontelotulehduksia :) Tässä kuvassa näkyvät myös otsaluun ontelot ja sphenoidaaliontelo avoimen suun kautta. Eli potilas on kuvassa monttu auki ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Projektion etymologia on minulle epäselvä. Miksi kuutamo? Johtuuko se siitä, että ennen rajaimena käytettiin pyöreää putkea, jolloin kuvastakin tuli pyöreänmuotoinen ja se näytti täysikuulta? Meidän röntgenissämme otetaan pelkkä kuutamokuva ellei lähetteessä erikseen pyydetä muita projektioita. Tutkimus on siis hetkessä ohi, vaikka asento onkin suhteellisen epäinhimillinen (suu ammottaa auki ja päätä kallistetaan voimakkaasti taaksepäin niin että alaleuka ja nenä ovat kiinni levyssä – seinäteline kallistuu vain 20 asteen kulmaan tavallisesti käytetyn 15 asteen sijaan).

Meidän liitto neuvottelee teidänkin liittojen palkat!

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Guest Peppistiina83

Projektion etymologia on minulle epäselvä. Miksi kuutamo? Johtuuko se siitä, että ennen rajaimena käytettiin pyöreää putkea, jolloin kuvastakin tuli pyöreänmuotoinen ja se näytti täysikuulta?

Onhan ennen muutkin kuvat rajattu pyörällä aukolla, joissain paikoissa vielä nykyäänkin. :D Mutta itselleni tulee ensimmäisenä ainakin mieleen, että kuutamo kuva on saanut nimensä juurikin potilaan asennosta, jossa katsotaan monttu auki ylös päin, vähän niinkuin kuuta olisi katsomassa jossain. En tosiaan tiedä ja tässä ei ole mitään faktaa takana mutta tuli vaan itselle heti mieleen. :nauraa:

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...