Jump to content
MAINOS

Psykiatrinen paradoksi, voiko hoitaja olla myös hyvä johtaja ?


Vieras: Eivor

Recommended Posts

Voiko lähiesimiehen (osastonhoitaja) tärkeässä roolissa psyk akuuttiosastolla olla hoitajasta esimieheksi nostettu henkilö ilman ajantasalla olevaa johtajakoulutusta?

Nykypäivää edelleen on eräissä työpaikoissa säälimätön vallankäyttö ja kauhuntasapainon ylläpitäminen sijaisia valittaessa. Muutama vuosi sitten miespuolinen osastonhoitaja antoi osastolla työskenteleville sh sijaisille (nuoria naisia napapaitoineen) kivasti huomiota juttelemalla jokaisen kanssa kahden kansliassaan ja antoi ymmärtää että työsuhde jatkuu. Pahin vallankäyttö tapahtui rantasaunajuhlissa jossa sama mies oshoit vei nuorimman humalaisen sh sijaisen saunaan ja lopun voitte arvata. Myöhemmin kaksi muuta sh sijaista sai jatkaa meillä mutta tämä "saunotettu" hakeutui muualle. Asiaa yritettiin puida ja työilmapiiriä yritettiin tutkia työterveyshuollon toimestaja mutta johdon toimesta annettiin ymmärtää että kaikki on ok.  Esimiestaito ja johtajuus oli kyllä kadoksissa. Tapauksen jälkeen hoitajavaihtuvuus oli raju ja työkiertoon onneksi päästiin mutta sama oshoit huseeraa edelleen kyseisellä osastolla. Onko kenelläkään vastaavia kokemuksia?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Voiko lähiesimiehen (osastonhoitaja) tärkeässä roolissa psyk akuuttiosastolla olla hoitajasta esimieheksi nostettu henkilö ilman johtajakoulutusta?

-Onko kyseessä ns. vanhamuotoinen erikoissairaanhoitaja?

Miespuolinen osastonhoitaja antoi osastolla työskenteleville sh sijaisille (nuoria naisia napapaitoineen) kivasti huomiota juttelemalla jokaisen kanssa kahden kansliasaan ja antoi ymmärtää että työsuhde jatkuu.

-Saako teillä pitää napapaitoja töissä? Onko kyseessä aikuisosasto?

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Humalassa hyväksikäytetty sh voi tehdä asiasta ilmoituksen/tutkintapyynnön poliisille

ja hankkia valmiiksi oikeusapua. Sillä estetään juuri kuvatunlainen matonallelakaisu.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Raiskaus ei ole asianomistajarikos, vaan se katsotaan niin vakavaksi rikokseksi, että on perusteltua viedä asiaa eteenpäin julkisen tahon toimesta. Sukupuoliyhteyteen pakottaminen muistaakseni on asianomistajarikos, seksuaalinen hyväksikäyttö taitaa riippua tapauksesta ja sen vakavuudesta?

Huono johtamistaito nyt itsessään ei ole syytteen alainen asia. Seksuaalinen häirintä sen sijaan on. Jos jälkimmäistä tai muuta rikoslain alaista toimintaa on tapahtunut, sitten olisi hyvä koota uhrit yhteen, mahdolliset todistajat ja viedä asiaa eteenpäin. Jos alistetut tai uhrit haluavat alistua tai tyytyvät siihen, että vain pääsevät akuutista tilanteesta irti, niin hankala asiaa on edistää. Tiedän kyllä erään hyvinkin korkeassa asemassa olleen henkilön, joka oli hyvin häiritsevä ja jopa väkivaltainen naisia kohtaan. Asiaan ei puututtu, ei ollut paineita puuttua. Alaiset olivat niin urautuneet työpaikkaansa, että katselivat läpi sormien. Meno jatkui vuosia, vuosikymmeniä. Ko. henkilön kohdalla veikkaisin, että aika moni henkilö oli jollain tapaa tietoinen aiheesta. Jos asian olisi vienyt hyvin eteenpäin, olisi kaatunut kyseisessä organisaatiossa monta muutakin henkilöä juuri tästä syystä. Useimmiten myös sillä pomolla on pomonsa, ja pomon pomolla vielä joku esihenkilö tai taho, jolle pomonkin pomo vastuuta kantaa.

Valitettavasti joskus vallankäyttö on hyvinkin raakaa ja pelottelevaa, mutta... Luottamushenkilöiltä ja liitoista voi kysyä, mutta kun tässä ei oikein tule esiin tarkasti, millaisia yksittäisiä tekoja on tehty, ja millaisiin toimenpiteisiin niiden pohjalta voi ryhtyä. Näitä on näitä työyhteisöjä, joissa voidaan pahoin, fiksuimmat on talutettu ulos ja helpoimmin hyväksikäytettävät jääneet. Porukassa on hyvin pitkään ollutta, karsiutunutta väkeä, jolla on oma nokkimisjärjestyksensä pahan olon purkamista varten. On asioita, joista ei puhuta. Sitten on nuorta väkeä ehkä ensimmäisessä työpaikassaan, ja jotka eivät osaa verrata mihinkään, joilla on ehkä heilläkin se pelko työpaikan säilymisestä.

Osa porukka käy toteamassa, että ohhoh, ja jatkaa seuraavaan ja yleensä parempaan työpaikkaan. Organisaatio saattaa "savolaiseen tapaan" markkinoida itseään millaisena huippuorganisaationa ja menestyjänä ulospäin, ja saada monta ihmistä aina vähäksi aikaa - ja sitten voi rehennellä jopa sillä, että on se-ja-se-tunnettu-henkilö ollut meillä töissä. Ihmisiä tungetaan sellaisten myllyjen läpi, että irtisanomisen jälkeen he eivät kykene työhön tai miettivät avoimesti itsemurhaa, mutta kaikki on mennyt ihan lakipykälien mukaankin. Ei ole yksittäisiä tapahtumia, joista pomoa saisi mihinkään vastuuseen. Vastapainoksi on joitain organisaatioita, joissa on nimetty vastuuhenkilö esimerkiksi seksuaalista häirintää kohtaan, ja muutenkin hyvin hanakasti puututaan johtamisen ongelmiin. Siellä on tunnustettu, että ongelma ei ole vain esim. esimiehen ja alaisen välinen. Vaan koskee koko yksikköä, sen toimivuutta - ja koko organisaatiota, sen mainetta ja sen vastuita työntekijästään.

Nyt kai tarttis saada vähän lihaa luiden ympärille, eli selvitellä, onko tapahtunut jotain tekoja, joissa on juridisia perusteita iskeä kiinni, näille luotettavat tapauksesta kertovat, mieluiten useammat uhrit, ehkä todistajia, heille muiden työntekijöiden tuki - ja varmaan tarvitaan joku ulkopuolinen luotettu ja asiantunteva henkilö ohjaamaan eteenpäin. Jos kuvio näyttää kestävän, sitten sitä pitää viedä eteenpäin - ja vastapuoli saattaa kaataa lokaa niskaan. Jos hänellä on organisaatiossa tukijansa, heille voisi vihjata, että jos juttu menee läpi ja olet tukenut tätä henkilöä ja hänen tekojaan, se ei varmasti näytä julkisuudessa ja organisaation ylimmässä johdossa hyvältä.

K*sipäitä pomoja (ja vaikeita alaisiakin) on maailma pullollaan, mutta vallankäytöllä on rajat, ja itsellä pisti silmään tuo vallankäyttö seksin kautta. Se on silti vallankäyttöä, ja mahdollinen seksuaalinen hyväksikäyttö (en tiedä saunan todellisia tapahtumia) väkivaltaa. Seksuaalirikokset eivät ole seksiä, vaan henkistä ja fyysistä väkivaltaa. On ymmärrettävää, että uhri ei halua viedä asiaa eteenpäin, vaan alkuun vain irtautua siitä akuutimmasta väkivaltatilanteesta. Jälkikäteen kuitenkin voi pahasti harmittaa, ettei asia silloin edennyt. Ja tämä sillä miespuoleisen ihmisen kokemuksella, joka on työtoveri-, ystävä-, opiskelupiiristään tietoinen ainakin neljästä seksuaalisesti hyväksikäytetystä tai raiskatusta ihmisestä, ja joka on ollut lisäksi kerran paikalle sattumoisin törmänneenä myös oikeudessa todistamassa. Yksi noista uhreista raiskauksen jälkeen tuli hyväksikäytetyksi uudelleen. Että enpä päätä silittele pomoja, jotka käyttävät kenties valtaansa seksiä saadakseen.  Mun omatunto noita tekijöitä kohtaan on melkeinpä kuollut, jos kaatuvat portaissa tai jäävät vahingossa junan alle niin ei tipahda säälin pisaraakaan.

Tää on nyt vähän teidän varassa. Ensimmäinen yhteydenotto ulos ja avun pyytäminen on tehty. Vähän horjuvasti, asiaa heikosti tuntevaan paikkaan, mutta avoimesti kuitenkin. Mikäs on seuraava vaihe? Koota tietoa, kysellä aiemmilta uhreiltaan heidän haluaan toimia nyt, selvittää, saadaanko kasaan sellainen materiaali, sellaisia tekoja ja sellainen todistusvoima, että siihen voi laittaa nimensä alle ja alkaa viemään asiaa eteenpäin? Mistä saada tukea ja apua? Muutenhan aina voi tehdä avoimen konfliktin työntekijöiden ja pomon välillä, mutta vallankäyttäjä(t) saa(vat) siitä helposti lisää myllyynsä, uhriutuvat itse tai kokevat sen rikoksena puolijumaluuttaan kohtaan. Heitä on hankala saada pysyvästi pelkäämään jotain, eikä se tie ehkä kovin kestävä muutenkaan ole. Miettikääs, mitä teette, miksi ja mitä sillä voidaan saavuttaa. Tarttis ehkä löytää niitä tapahtumia, jotka eivät ole pelkkää huonoa johtamista, vaan josta löytyy myös pykäliä, että niin ei saa tehdä, tai tuleepi konkreettinen rangaistus.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kyseinen oshoit jo työuransa loppupuolella että ilmeisesti vanhamuotoinen sh.

-Sitten pätevyys oh:n työhön piisaa jos on suorittanut ne vanhamuotoiset erikoistumisopinnot.

Luonnevikaa ja/tai kusipäisyyttä ne ei tietysti poista.

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Miksi hoitajat katselee vierestä vallankäyttöä ja huonoa johtamista?

Autoritäärisyys on ollut vallalla sairaalamaailmassa kautta. Psykiatriassa on totuttu hieman avoimempaan toimintamalliin ja organisaatioiden jäykkyys on ollut vähäisempää kuin somaattisessa maailmassa. Vuosikymmeniä psyk laitokset olivat suljettuja yhteisöjä joilla oli jopa omat maatilat perunamaineen (Rauhan sairaala, Törnävän sairaala). Sairaalat sijaitsivat hieman sivussa kasvukeskuksista, hoitajat asuivat usein sairaaloiden läheisyydessä heille sitä varten rakennetuissa asunnoissa. Moninaiset asiat-sattumukset hoidettiin usein yhteisön sisällä eikä niitä levitelty lehtien palstoille. Juopottelut, seksisuhtet, hoitajien itsemurhat ja seksin vonkaamiset työsuhteen katkeamisen uhalla olivat yhteisön sisällä puitavia asioita eikä kusipäisille esimiehille mahdettu mitään.

Oletaisi että nyt olisi tavat muuttuneet. Psykiatrinen hoitaminen on tullut läpinäkyvemmäksi ja avohoitopainotteisuus hoitamisessa on purkanut korpisairaalat lähes pois ja autoritäärisyys on vähentynyt. Potilaan oikeuksissa on tapahtunut raju muutos parempaan mutta onko rivihoitajan oikeuksin tullut parannuksia? Lähitulevaisuudessa on tulossa ns. hoitajien markkinat eli ammatitaitoisten hoitajien vaje pakottaa kohtelemaan paremmin. Työpaikalla on luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu. On mahdollisuus käydä työterveyshuollossa tapaamassa; lääkäriä, hoitajaa, psykologia. Kaikki tämä ei kuitenkaan poista sitä, että kusipäisesti käyttäytyvä esimies voi jatkaa jos hänellä on kyllin vahva asema yhteisössä. Meillä työpaikalla on tapa että asioista selvää ottava ja epäkohtia esille tuova usein ohjataan työterveyshuoltoon eli leimataan sairaaksi ja ikäväksi työntekijäksi joka keikuttaa venettä ja hidastaa kilttien tyttöjen ja -poikien työtekoa.

Yksityisen työnantajan palveluksesta sairaanhoitopiirin sairaalan työtekijäksi siirtyneenä on todella paljon ollut ihmeteltävää. Edellisessä työpaikassa vastuutomasti käyttäytyvät esimiehet aiheuttivat sen että pantiin "perse penkkiin" siksi aikaa että asiat selvitettiin ja oikaistiin. Eninmäkseen naispuoliset hoitajat sen sijaan tiedostavat kyllä ongelman mutta sen jälkeen ei mitään. Onko keskinäinen kateus se joka saa aikaan toimettomuuden vai työpaikan menettämisen pelko. Taitava kusipääesimies osaa tietenkin valita oikein henkilön jolta "pesän"saaminen voisi onnistua. Nuori kokematon sijaistyttö ei osaa vaatia oikeuksiaan. Ja vaikka hän humalassa olisi itse puolittain antanut ymmärtää että mahiksia olisi niin siitä huolimatta esimiesasema ei salli moisia tapoja. Työsaanti jatkossakin, yhtenä syynä saattaa estää asian julkituomisen.

Ilmeisesti edelleen on organisaatiassa aukkoja koska hoitoalalle sopimattomia esimiehiä ei ole saatu karsittua eläkkeelle. Psykologin testin oletetaan karsivan alalle sopimattomat mutta onko niin? Sisäänpäin lämpiävyyttä ilmeisesti edelleen on sekä pinten piirien kabineteisa sovittuja toimintatapoja. Ahdistuksen keskellä työskenteleminen on tuttua psyk hoitajalle mutta toivoisi että sen ahdistuksen aiheuttaa jatkossa vain potilaat eikä kusipäiset itsekeskeiset, huutavat esimiehet jotka toimivat vanhojen mallien mkaan eli "aina ennenkin on tehty näin". Tai jos puhut hoitotyön arvoista on kuultu kommentti kyseisen esimiehen suusta "meillä oli ennen potilas jonka nimi oli Arvo". Onneksi meidän sairaalassa enemmistö on nykyaikaisia uuden ajan tasapuolisia esimiehiä ja johtajia joiden ego sallii työtapojen tarkastelun ja antaa tilaa persoonallisuuksille ja kokee ne rikkautena eikä mörkönä.

Toivon sydämestäni että tarinan alussa mainittu naishoitaja (uhri) elää tänäpäivänä tasapainoista elämää ja pystyy tuntemaan ammattiylpeyttä työskennellessään valitsemasaan ammatissa. Toivon että hän antaa anteeksi meille pelkureille jotka vain seisoimme vieressä ja annoimme asioiden tapahtua.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Työsaanti jatkossakin, yhtenä syynä saattaa estää asian julkituomisen.

Vastaisen varalle: töitä on eri puolilla maata tarjolla eri työnantajilla sen verran, että seksuaalisen painostuksen kohteeksi joutuneen ei kannata sitä miettiä. Jossain pohjoisen perukoilla vielä tuntuu olevan asenneilmastoa, jossa jopa puskaraiskauksen uhrista kysytään ensin, oliko hän pukeutunut minihameeseen ja "antoiko hän ymmärtää, että... Mutta suurimmassa osassa maata asenteet teilaavat sen tekijän eivätkä estä uhria elämästä elämäänsä vaikkapa oikeusprosessin jälkeenkin. Ymmärretään hyvin, että hyväksikäyttö on hyväksikäyttöä, ja kuten mainittua, jotkut organisaatiot ovat todella tarkkoina siinä, ettei esimiesasemaa käytetä väärin, saati seksuaalisen hyväksikäytön välineenä. Systeemi on selkeä, ja organisaation joka osa masinoidaan tarvittaessa seksuaalisten vallankäyttäjien heivaamiseksi ulos talosta. Ne mätämunat halutaan tietoisesti ulos. Nestepäisyys taas ei ole rikos itsessään.

Eipä uhrin noista kokemuksistaan tarvitse työhönottohaastatteluissa puhua, työnantajat eivät etsi uhreutta papereista, ja aika moni asia estää työnantajaa huutelemasta jälkikäteen, perättömiä varsinkaan. Itse asiassa oikeuskäytäntökin suojelee seksuaalirikosten uhreja monilla tavoin. Tuomitun tekijän oikeudet huudella esim. salaiseksi julistetusta istunnosta ovat ymmärtääkseni rajalliset.

Tällä hetkellä omassa päässäni pyörivät monet kertomukset raiskauksista ja hyväksikäytöstä. Joten parempi, etten kommentoi tunnepohjaisesti nyt enempää. Koska sen jälkeen saattaisin alkaa vaikuttamaan ratkaisuihinne.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ja kun puhutaan esimiesten tekemästä seksuaalisesta painostuksesta ja jopa hyväksikäytöstä niin täytyy pitää mielessä että tätä osaavat tehdä myös naispuoliset esimiehet.

Tosin ainakin siinä yhdessä tapauksessa jonka itse tunnen hoitoalalta tämä miespuoleinen alainen ei osannut ottaa asiaa hyväksikäyttönä vaikka se kaikki sen tunnusmerkistöt täyttikin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ja kun puhutaan esimiesten tekemästä seksuaalisesta painostuksesta ja jopa hyväksikäytöstä niin täytyy pitää mielessä että tätä osaavat tehdä myös naispuoliset esimiehet.

Toki mahdollista on tuokin mutta uskon että enemmistönä on kuitenkin miespuolisten esimiesten tekemät sex viritteiset esimiesaseman väärinkäytöt. Vanhempien naipuolisten/miespuolisten kollegoiden tarinat psyksairaaloiden tapahtumista ovat väitteeni tukena. Ehkä miespuolisten esimiesten (osastonhoitajat) tekemät seksitörkeydet kuitenkin ovat aiheuttaneet enemmän mielipahaa ja surua. Unohtaa ei tietenkään saa sitä että määrätietoiset naiset ovat voineet aivan tarkoituksella edistää urakehitystä moisella toiminnalla. Useimmiten uhriksi joutuvat tietenkin sijaiset joiden työsuhteen jatko riippuu aina siitä minkälaiseksi heidän työntekonsa arvioidaan. Työnlaadusta kysytään aina edelliseltä esimieheltä ja jos hän sanoo ettei kyseisestä henkilöstä ollut minkään tekijäksi niin täts it' työsuhdetta ei jatkettu.

Tarinoittsijat ovat kertoneet että varsinkin menneinä vuosina meno on ollut aika hulvatonta. Psyk sairaaloista on usein lähdetty iltavuoron päätyttyä juhlimaan ja läpi yön juhlittuaan (juopoteltuaan) porukat ovat palanneet suoraan aamulla töihin. "Suhdetoimintaa" on tietenkin ollut pitkin-poikin mutta eninmäkseen molempien (mies-nainen) osapuolten yhdessä sitä haluten.

Muokkaus:Lainaukset

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Toki mahdollista on tuokin mutta uskon että enemmistönä on kuitenkin miespuolisten esimiesten tekemät sex viritteiset esimiesaseman väärinkäytöt. Vanhempien naipuolisten/miespuolisten kollegoiden tarinat psyksairaaloiden tapahtumista ovat väitteeni tukena. Ehkä miespuolisten esimiesten (osastonhoitajat) tekemät seksitörkeydet kuitenkin ovat aiheuttaneet enemmän mielipahaa ja surua.

-Tällaista mulle ei ole tullut vielä vastaan näiden vajaan parinkymmenen vuoden aikana mitä olen näissä kuvioissa pyörinyt.

Tarinoittsijat ovat kertoneet että varsinkin menneinä vuosina meno on ollut aika hulvatonta. Psyk sairaaloista on usein lähdetty iltavuoron päätyttyä juhlimaan ja läpi yön juhlittuaan (juopoteltuaan) porukat ovat palanneet suoraan aamulla töihin. "Suhdetoimintaa" on tietenkin ollut pitkin-poikin mutta eninmäkseen molempien (mies-nainen) osapuolten yhdessä sitä haluten.

-Tämä on ollut ihan, hmm, normaaliakin joskus.

Itsekkin olen nuorempana moiseen muutamaan otteeseen sortunut, tosin pari-kolme tuntia olen ehtinyt nukkumaankin ennen vuoron alkua.

Tämä "kulttuuri" tuntuu olevan osaltaan jopa häviämään päin?

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Aiempina vuosina psyk sairaalassa ilmeisesti oli hoitajia enemmän vuoroissa eikä työtä kait haitannut vaikka  paikalla oli muutama krapulainenkin? Johtajat ilmeisesti olivat mukana juhlimassa kun se kerran sallittiin. Tarina kertoo että taannoin eräässä psyk sairaalassa osa hoitajista lähti viettämään "meripäiviä" kesken työvuoron? (liekö totta). Vanhat mielurirouvvat muistelivat että aiemmin yhdellä psyk osastolla saattoi olla jopa 30 potilasta. Joitakin miesmielureita kutsuttiin "keinutuolihoitajiksi" koska he istuivat eninmäkseen keinutuolissa lehteä lukien ja ottivat asioihin kantaa vain jos tuli väkivaltatilanteita. Jotkut mieshoitajat antoivat potilaille salaa "nyrkkiterapiaa".

Nyt on höylätty välykset pois ja hoitajia on vähemmän vuorossa ja osastoilla on potilaitakin vähemmän. Potilaan oikeuksista pidetään parempaa huolta ja palaute tulee nopeasti jos hoitaja töppää tai käyttää valtaa. Addiktin omaavat hoitajat ohjataan hoitoon ja edes työkaverit ei salli moista koska työtaakka kasvaa jos yksi työryhmästä potee krapulaa ja ei ole työkuntoinen. Nyt ilmeisesti sitten jäädään sairaslomalle herkemmin jos vahinko sattuu (jää ryyppy päälle). Siinä mielessä johtaminen on jämäköitynyt että "suojatyöpaikkoja"ei enää sallita ja esimiehetkin vaihdetaan (ei aina) jos johtajuus on kateissa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Enemmän nyt on hoitajia ja potilaita vähemmän kuin ennen. Joutavia hommia on vaan niin paljon että kyllä siinä työtunnit saa kulumaan.

Zen ja moottoripyörän kunnossapito: tutkimusmatka arvojen maailmaan. (valitettavasti Zen ei ymmärrä mitään moottorikelkkojen sielunelämästä)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Muistan opiskeluajoilta erään harjoittelujakson psyk.osastolla, jossa miesosastonhoitaja tykkäsi kovasti halailla opiskelukaveriani. En tiedä mitä opiskelukaverini siitä tuumasi, mutta niin silmiinpistävää oh:n kiinnostus tähän opiskelijaan oli että muistui vielä mieleen yli 10 vuoden jälkeen. Nyt jälkeenpäin puistattaa, enää ei menisi läpi kun on aikuisemmaksi kasvanut...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 5 viikkoa myöhemmin...

Kun psyk osaston miespuolinen osastonhoitaja sanoo nuorelle naispuoliselle sairaanhoitajalle "voit pitää minua eräänlaisena isähahmona" ......

On syytä vetää aseesta liikkuvat taakse ja poistaa varmistin...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vastaan otsikon aiheeseen: voi olla.

Voiko kusipää olla vesipää? Onko kusipää yhdessä sovittu tai vesipäinen keltanokka?

Vakavasti: Eivor! Kirjoituksesi ovat varsin mielenkiintoisia. Myös siksi, koska ovat todellisia. Asioita, joista ei yleensä puhuta, vaan kuiskitaan (juorutaan).

Hyvän johtajan määritelmä?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...