Jump to content
MAINOS

Rypsiöljyä vanhusten ruokaan


Mamma

Recommended Posts

Joku talomme henkilökunnnasta oli ollut jossakin vanhusten ravitsemukseen liittyvässä koulutuksessa ja sieltä saanut tietää, että rypsiöljyä olisi hyvä lisätä vanhusten ruokaan. Rypsiöljypullo oli sitten ruuanjakokärryssä ja sieltä oli lorauteltu öljyä ruuan sekaan lautaselle..mm. aamulla kaurapuuron sekaan.. :-  En itse ole muutenkaan puuron ystävä, mutta ajatuskin siitä, että puuron sekaan laitetaan öljyä saa aikaan kuvottavan olon..  Ja muutenkin ällöttää ajatuskin siitä, että öljyä lurautellaan valmiin ruuan sekaan lautaselle..viisainta kai olisi käyttää sitä reippaammin ruuan valmistuksessa..

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Joku talomme henkilökunnnasta oli ollut jossakin vanhusten ravitsemukseen liittyvässä koulutuksessa ja sieltä saanut tietää, että rypsiöljyä olisi hyvä lisätä vanhusten ruokaan. Rypsiöljypullo oli sitten ruuanjakokärryssä ja sieltä oli lorauteltu öljyä ruuan sekaan lautaselle..mm. aamulla kaurapuuron sekaan.. :-  En itse ole muutenkaan puuron ystävä, mutta ajatuskin siitä, että puuron sekaan laitetaan öljyä saa aikaan kuvottavan olon..  Ja muutenkin ällöttää ajatuskin siitä, että öljyä lurautellaan valmiin ruuan sekaan lautaselle..viisainta kai olisi käyttää sitä reippaammin ruuan valmistuksessa..

Meillekin aina pidetään niitä vanhusten ravitsemus-seminaareja.Suurimmaks osaks niissä lisien sunmuitten valmistajat valistaa,mitä on hyvä laittaa ruokaan (eli omaa tuotetta)Tollanen et lorautellaan puuroon jtn rypsiöljyä ni on aika kuvottavaa,varsinkin jos ei kysytä potilailta itseltään.

Ajat muuttuvat- muutu sinäkin!

Link to comment
Share on other sites

Hyväähän se on, ette oo tainnu ees maistaa!

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

Pöh, toihan on vanha toimiva kikka lasten parissa. Ja mitä haittaa siit öljystä on? Terveellisempi muotohan se on kuin se perinteisempi voisilmä.  8)

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

Juu eihän siitä todellakaan haittaa ole..on vaan aika epämiellyttävää syödä...oli pakko testata..kyllä mielluummin syön puuroni voisilmällä..silloin harvoin kun sitä syön.

Link to comment
Share on other sites

Mjaa,ei tuo nyt niin iso juttu ole.Paremminkin minua laittoi kuvottamaan eräässä duunissa se, kun eräs vanhusten ravitsemuksesta "valistunut" hoitaja laittoi puuron joukkoon isot lusikalliset pehmeää juustoa, kun kyllähän muorien semmoista pitää saada syödä.OT tämä samainen neropatti selosti opiskelijalle että puurokauha infektoituu jos se osuu lautaseen  8).Mjoo,se siitä.

Link to comment
Share on other sites

Pöh, toihan on vanha toimiva kikka lasten parissa.

Ja mitä muuta tuttipulloon ängettiin? Jotain inhottavaa mallasuutetta tms...
Link to comment
Share on other sites

Pöh, toihan on vanha toimiva kikka lasten parissa.

Ja mitä muuta tuttipulloon ängettiin? Jotain inhottavaa mallasuutetta tms...

Sitäpä sitä... Itsekin muistan laittaneeni  ;D

Link to comment
Share on other sites

Guest Sinde

Tyrskin suuresti kun luin tätä topiccia ja hymyyn vetää vähän vieläkin. Siis onhan toi toki aika halpamaista puuhaa, lorautella vanhusten ruokiin jotain öljyä ja sitten painella lautasen kanssa huoneeseen sädekehä kiiltäen. Tulee mieleen, että millanen mahtaa olla hoitajan moraali. Ja opiskelija tietysti vakavalla naamalla mukana tollasessa hömpötyksessä. Vaikka eihän se öljy toki mitään vaarallista/epäterveellistä ole, kuten joku jo taisi mainita.

Toi oli mielenkiintoista, että kauha infektoituu kun se osuu lautaseen.  :o Perusteliko vielä jollain?

Link to comment
Share on other sites

Guest Student Midwife

Eikös se ole ihan tutkittu, että Suomessa laitoshoidossa valtava määrä vanhuksia kärsii aliravitsemuksesta, kun sapuskat tehdään työikäisen väestön spekseillä vähärasvaiseksi, vähäkolesteroliseksi, vähäsokerikseksi jne. Sitten kun aterioinneissa on valtava kiire ja monella jää ruoan syöminen puolitiehen, kun hoitajalla ei ole aikaa syöttää tai vanhus syö niin hitaasti, että lautanen viedään pois nenän edestä kesken syömisen, niin vähiin jää energian saanti. Annoksen energiamäärähän lasketaan sen mukaan, että vanhus syö koko lautasellisen? Niissä paikoissa, joissa itse olen ollut vanhuksia hoitamassa, suurimmalla osalla edes ajan kanssa syötettynä ei mennyt kuin puolet annoksesta.

Minä en näe tuossa öljylisässä mitään väärää enkä vikaa. Ei sitä ole tarkoitus lorottaa sinne desitolkulla, nyt puhutaan kuitenkin vain ruokalusikallisesta per annos. Terveellistä monityydyttymätöntä kasvisrasvaa ja vanhus saa tarpeeksi energiaa. Toki järkeä pitää käyttää ettei öljylisää laiteta kaikille automaationa, vaan katsotaan, kuka sitä oikeasti tarvitsee.

Helpommin sen öljylisän laittaa sinne lautaselle kuin taistelee koko vanhusten laitosruokapolitiikan uusiksi. Henk.koht. heittäisin yltiöterveellisyyden akkunasta pellolle ja tekisin sapuskat kermaan ja voihin. Kukaan ei siellä hoivakodissa enää itseään ruoasta saamalla kolesterolilla tapa, kyllä se lähtö tulee ihan muista syistä. Diabeetikot jne. tietty erikseen, mutta puhun nyt ihan tavallisella ruoalla elävistä vanhuksista.

Link to comment
Share on other sites

Mikä tossa öljyn lisäämisessä oli pointti? Saada vatsa toimimaan?

Puhuttiin vanhusten aliravistemuksesta eli lisää energiaa rasvalla. Minusta tuo nyt on aika pikkujuttu jos vanhuksen puuron sekaan lorauttaa öljyä. Tekisin sen ihan ilman omantunnon tuskia  :o

- elämä on asenne kysymys -

Link to comment
Share on other sites

Suositellaanhan nykyään pikkulapsillekin pientä määrää öljyä puuron joukkoon, että saa rasvaa. Lapsilla muuten rasvaton suositus.

Antaisin vanhukselle helposti vähän ruokaöljyä ruoan seassa, siinähän sitä tulee energiaa ja hyvää rasvaa.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Täälläpäin yhdessä dementoituneiden vanhusten yksityisessä hoitokodissa on paikan esimiehen mukaan käytäntönä, että laitoskeittiöltä tilattuun ruokaan lisätään ihan voita tai kermaa paikanpäällä. Saadaan näin ravintorikkaampaa ja toisaalta maistuvampaa ruokaa.

Itsevarmuuden lisääntyessä virheen todennäköisyys kasvaa.

Link to comment
Share on other sites

Todella usein ongelmana on se, että kaikille potilaille tulee aivan sama terveellinen (ja usein myös mauton) ruoka.

Vanhuksilla on usein puutostiloja ja vielä kaiken lisäksi heikentunut ruokahalu. Lisää vaan suolaa ja voita (toki järkeä käyttäen) iäkkäiden ruokaan.

Ja siitä rypsiöljystä:

Oikeastaan kaikille täyskasvuisille suositellaan nykyisin joko kalanmaksaöljykapseleita(tai muita vastaavia valmisteita) tai sitten rypsi-/oliiviöljyn käytön lisäämistä ruuanlaitossa tai sitten pienen annoksen juomista päivässä.

Sen antaminen voitaisiin toteuttaa vuodepotilaiden tms. kohdalla esim. antamalla pieni määrä öljyä lääkelasista päivittäin jos sen lisääminen jälkikäteen ruokaan ei onnistu. Varmasti on terveellisempää ja paremman makuista kuin monet mikstuurat.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Guest Humeri

No meillä voidaan kyllä rypsiöljyä laittaa tarvittaessa vanhuksen päähän, mutta ei tosiaankaan puuroon. Puuroon menee ehtaa voita + mehukeittoa ja Vitolia (usein 5 gtt). Luulenpa, että rypsiöljyn hyödyt ovat iäkkäimpien ihmisten kohdalla minimaaliset. Silloin kun vielä opiskelin, niin ravitsemuksen opettaja meille sanoi, että kun henkilö on yli 80-vuotias, niin terveellisen ruokavalion muutoksilla (suolattomuus/rasvattomuus) ei enään ole suurta merkitystä. Jos siis yli 80-vuotias saa mielihyvää syltystä, niin suodaan se hänelle. Mun mielestä iäkkäimpien ihmisten kohdalla olisi enemmän kiinnitettävä huomiota marjojen, kasviksien, vihanneksien ja hedelmien käyttöön kuin mitä siihen, että valitseeko hän nyt sen rasvattomamman vaihtoehdon.

Link to comment
Share on other sites

Guest Humeri

"Toisaalla lehdessämme on yliopettaja Auli Guillandin näkemyksiä

Ranskasta, jossa hän on toiminut useiden vuosien ajan ateriapalvelu-

jen laadun kehittämistyössä. Vanhuksien aterioinnissa lähtökohtana

on aina mielihyvän tuottaminen. Ruokahuollossa toimii asiakaslähtöi-

syys, aterian tulee olla nautittavaa, maultaan ja rakenteeltaan asiakkaal-

le sopivaa. Ranskassa tarjotaan vanhuksille 6 erilaista vaihtoehtoa, jol-

loin mielitekojen mukaan vanhus saa itse valita päivän aterian. Maun

lisäksi ruoan ulkonäköön ja houkuttelevuuteen panostetaan. Vanhuk-

set havaitsevat muodot ja värit, joten estetiikkaan panostamalla ruokai-

lusta saadaan virikkeellinen, ruokahalua herättävä ja aistittava elämys

– makunautinto ja hyvä mieli."

Tästä linkistä löytyy paljon hyödyllistä tietoa ravitsemuksesta.

www.ravitsemusterapeuttienyhdistys.fi/tmp/bolus_42005.pdf

Link to comment
Share on other sites

Guest Humeri

"Vanhusten ruuassa ei rasvaa tarvitse turhaan karttaa

Vaikka väestön keskimääräinen ongelma on ylipaino, kärsii moni vanhus aliravitsemuksesta. Riittämätön ravinto voi edistää sairauksien etenemistä ja heikentää toimintakykyä.

Tärkeintä on, että ruoka tulee syödyksi ja energiaa saadaan tarpeeksi. Edes rasvaa ei pidä turhaan pelätä, muistutetaan uudessa Ravitsemus osana ikääntyneen hyvää hoitoa -oppaassa. Opas on tarkoitettu palvelutalojen, vanhainkotien ja vuodeosastojen henkilökunnalle.

Monella vanhuksella on huono ruokahalu. Ikääntyneen ruuansulatus ei useinkaan pysty kerralla käsittelemään suuria ruokamääriä. Pientenkin annosten energiamäärää voidaan kuitenkin helposti nostaa esimerkiksi lisäämällä ruokiin rasvaa tai sokeria. Kun energiaa tarvitaan lisää, maistuu puurossa reilu voisilmä, kahvin kera pulla ja maidon voi huoletta vaihtaa rasvaiseen täysmaitoon.

Oppaan koonnut projektisuunnittelija Merja Suominen Vanhustyön keskusliitosta kehottaa kuuntelemaan vanhusten mieltymyksiä. -- Esimerkiksi leivän päälle sopii sellainen rasva, joka maistuu ja johon on totuttu, Suominen sanoo. Ruuanlaitossa kannattaa kuitenkin suosia kasviöljyjä, jottei tyydyttyneen rasvan osuus kohoa liikaa.

Suominen muistuttaa myös, että ruokahaluttomuus ei ole kaikkien vanhusten ongelma. Jos ruoka maistuu, koko väestön perussuositukset pätevät myös rasvan laadun ja määrän osalta. Myös liikkuminen kannattaa aina.

Valtakunnallista vanhustenpäivää vietetään 3. lokakuuta ja vanhustenviikkoa 3. - 10. lokakuuta.

Ravitsemus osana ikääntyneen hyvää hoitoa -oppaan voi tilata osoitteesta tuote@vanhustyonkeskusliitto.fi tai puhelinnumerosta (09) 350 8600. Oppaan hinta on 3 euroa ja toimituskulut.

www: www.vanhustyonliitto.fi  "

http://www.nettikeittio.fi/?id=2414&tpl=1030

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

vanhukselle voi vallan hyvin laittaa puuroon voita, kermaa , sokeria,öljyä en laittaisi.Levolacin sekoitan puuroon jos on hankala muuten ottaa.Ruoan pitää olla myös esteettisesti nautittavaa ,ei mitään ihme sössöjä niinkuin monesti näkee.Vielä tuosta voista- voimariinista ym. ei ole niin haittaa kolesterolista , ruoka on yleensä muuten vähärasvaista ja vanha sanonta :karva kiiltää ja kakka luistaa pitää paikkansa.Lisäenergiaa vanhukset tarvitsevat.Liian usein lasketaan vain kustannuksia keittiöissä ,ei ajatella mikä on ravitsevaa ja maistuu hyvältä..muutenkin on vanhuksia hankala saada syömään riitävästi. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Energian ja myöskin proteiinien lisääminen vanhusten ruokaan on tarpeen toimintakyvyn säilymisen ja kuntoutumisen vuoksi, liikkumiseen tarvitaan energiaa. Jossain koulutuksessa painotettiin ruoan värikkyyttä paitsi esteettisyyden myös monipuolisuuden vuoksi.

Link to comment
Share on other sites

En ole rypsiöljystä kuullut mutta risiiniöljystä ja parafiiniöljyn käytöstä Helsingin kaupungin Puiravan lääkekoulutuksessa tuli työntekijöiltä kyselyjä. 8)

Link to comment
Share on other sites

En ole rypsiöljystä kuullut mutta risiiniöljystä ja parafiiniöljyn käytöstä Helsingin kaupungin Puiravan lääkekoulutuksessa tuli työntekijöiltä kyselyjä. ::)

Puiravan entisenä oppilaana on pakko kysyä, että mitäpä Alli vastas?

Jos et pidä siitä, että muut kävelevät ylitsesi, nouse ylös lattialta.

Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem.

Link to comment
Share on other sites

En ole rypsiöljystä kuullut mutta risiiniöljystä ja parafiiniöljyn käytöstä Helsingin kaupungin Puiravan lääkekoulutuksessa tuli työntekijöiltä kyselyjä. ::)

Puiravan entisenä oppilaana on pakko kysyä, että mitäpä Alli vastas?

No parafiiniöljy tekee niinkuin kynttilän steariini vahakerroksen sisuskaluihin ja sen vaikutus on "suora putki", oli aivan kauhuissaan samoinkuin risiiniöljystä.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...