Jump to content
MAINOS

vastaava lääke


SHV

Recommended Posts

Hei arvoisat kollegat

oletteko löytäneet netistä tai onko tiedossa netissä sellaista listaa vastaavista lääkkeistä. Eli esim että olisi listattu vaikuttavan aineen perusteella kaikki sen lääkkeen kauppanimet?

helpottaisi tätä käytännön työtä kovasti, kun ei tarvisi itse alkaa em. listaa vääntämään...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

En tiedä löytyykö, mutta en menisi luottamaan mihinkään tuollaiseen listaan vaikka löytyisikin. Jos löydät sellaisen, niin kaikkien turvallisuuden takia sun pitäis listan paikkansapitävyys tarkistaa Pharmacasta ennen käyttöön ottoa.

Lääkkeitä tulee koko ajan uusia, kauppanimet vaihtuu jne.. Ja mun henk.koht. mieleipide on, että kaikkien jotka lääkkeitten kanssa työskentelee, tulee osata käyttää ja myös aina tarvittaessa käyttää Pharmaca Fennicaa.

Itse toimin työpaikkani lääkevastaavana ja tuo listahomma on poistettu meillä turvallisen lääkehoidon nimissä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

toki tarkistan aina kun mahdollista pharmacasta, eikä silmät ummessa saa luottaa mihinkään, varsinkaan netistä löytyvään tietoon lääkehoidon suhteen, mutta em. listalle olisi ollut pieni tilaus.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Muistaakseni lääketietokeskus julkaisi joskus "kansion" jossa oli kaikki geneeriset valmisteet lääkeaineittain.

En ole nähnyt sitä enää ainakaan tänä vuonna.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Heippa!

Tarkista, pääsekö teillä töissä netissä Terveysporttiin http://www.terveysportti.fi/

Siellä on elektroninen Pharmaca Fennica.

Sinne kun kirjoittaa vaikuttavan aineen nimen suomeksi (esim. diltiatseemi, ei diltiazem), saa listauksen kaikista lääkkeiden kauppanimistä, jotka sisältävät kyseistä ainetta.

Vaarana on se, että tuossa listassa on myös yhdistelmävalmisteita eli kannattaa klikata kyseisen lääkkeen nimeä ja varmistaa, että se on just samaa.

Elektroninen Pharmaca on muutenkin äärettömän kätevä, suosittelen vilpittömästi se käytön opettelua!!!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

No tossa nettifarmakassahan on geneeriset ja jos niistä ei löydy niin sitten ryhmästä soveltamaan(ei nyt sitten ihan ominpäin)

Zen ja moottoripyörän kunnossapito: tutkimusmatka arvojen maailmaan. (valitettavasti Zen ei ymmärrä mitään moottorikelkkojen sielunelämästä)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Lääkelaitos tekee julkaisut keskenään vaihtokelpoisista lääkkeistä:

http://www.laakelaitos.fi/laaketieto/laakevaihto/index.html

Mutta pari sanaa näistä keskenään vaihtokelpoisista. Nykyään lääkemuoto voi olla hieman eri, esimerkiksi kalvopäällysteinen tabletti voi olla vaihtokelpoinen vaikka suussa liukenevan tabletin tai kapselin kanssa. Jopa lääkeaineen eri suolamuodot voivat olla keskenään vaihtokelpoisia. Toki näiden lääkkeiden liukoisuutta ja biosaatavuutta arvioidaan kokein. Ja usein lääkeaineiden vasteet ovat jotain muuta kuin lineaarisia, eli jotta se vaste kasvaisi vaikka 20 %, pitää lääkettä ottaakin vaikka 50 % enemmän.

Mutta sitten on näitä bingoja, joissa se keskenään vaihtokelpoisten lääkkeiden vaikka 10 % erilainen liukoisuus- ja saatavuuskäyttäytyminen meneekin sitten jonkun potilaan kohdalla hänen henkilökohtaisen terapeuttisen ikkunansa ulkopuolelle. Tai hän aistii jonkin sivuvaikutuksen, lääke ei tunnu vaikuttavan, tulee huono olo tms. Erilainen tuote imeytyykin hänen kohdallaan ja lääkkeenkäyttötavallaan enemmän kuin se 10 %:a. Ei ole kovinkaan harvinaista, että ihminen popsii vaihtokelpoista lääkettä, kokee olonsa tai tilansa heikentyvän ja palaa alkuperäiseen lääkkeeseen, tai vaihtaa johonkin toiseen vaihtokelpoiseen lääkkeeseen. Joskus jokin lääkkeen apuaine voi olla myös oireen aiheuttaja.

Tietysti kapeimman terapeuttisen leveyden omaavat ja muuten herkät ja riskialttiit lääkkeet pyritään pitämään lääkevaihdon ulkopuolella. Oma hupaisuutensa on myös se, että saattaa myös tulla näitä bingoja, joissa vaihtokelpoisen lääkkeen käyttötarkoituksessa ei ole mainittu sen ensimmäisen lääkkeen käyttötarkoitusta, mutta sehän on vain "reseptinkirjoitusongelma". Voi tietysti aiheuttaa pientä tiedonhakua, jos pitää käyttää halvinta, ja sitä annostusta, käyttöindikaatioita ja varoituksia etsiskellään ja täydennellään toisen lääkkeen tiedoista.

Tosin tulevaisuus näyttää hyvin mielenkiintoiselta, kun kaikista yhteiskuntamme menoista terveydenhuollon kulut eivät saa kasvaa lainkaan, koska ne muuten voisivat kasvaa paljon. Ja erityisen ikävää on se, että lääkekustannukset kasvavat, väliäkö sillä, vaikka väestö ikääntyy, lääkkeet korvaavat operaatioita ja vuodeosastohoitoa sun muuta. Tällä hetkellä on pudotettu alkuperäislääkkeitä korvattavuuden ulkopuolelle, ja vastaan on tullut joku asiakas, jolle ei vaihtokelpoiset lääkkeet sovi. Toisin sanoen, ko. psykiatriselta potilaalta jäivät lääkkeet sitten käyttämättä, kun KELA-korvausta ei hintavampaan lääkkeeseen saanut. Joskus on tullut myös eräiden allergioiden seurauksena etsittyä ylipäätään mitään korvaavaa lääkettä.

Katsotaan miten käy, jos KELA korvaa lääkkeet vain halvimman hinnan mukaisesti, ja asiakas maksaa loput. Osa halvimmista lääkkeistähän on myös spot-eriä, joiden saatavuus markkinoilla voi olla hyvin lyhytaikaista. Samoin halvimmaksi lääkkeeksi on voitu valita tuote, jolla patenttisuoja on vielä voimassa. Maan kaikista menoistahan nyt ovat päättäjien hampaissa erityisesti lääkemenot, joissa nousua on tapahtunut - kun Suomessakin on siirrytty laitoshoidosta avohoitoon ja muutamien lääkeryhmien käyttö on noussut kansainväliselle tasolle. Mutta alalla myllerrykset ovat vielä edessä, eduskunnassa on väläytelty jopa lääkkeiden tilaamista netistä, kun nettitilauksia "ei voi estää" (tullin mukaan 80 % laittomista postin kautta tulevista lääkkeistä jää haaviin) - tai mikä jäi tulevaisuusvaliokunnalta sanomatta: sieltähän ne halvimmalla saa, ja KELA:nhan on mahdoton seurata, jos asiakas tilaa lääkkeet netistä ts. korvaukset voi jäädä maksamatta?

Lääkekulujen runnominen alaspäin tuntuu olevan tällä hetkellä jonkinlainen poliittinen "realiteetti", mutta mietityttää sitten noiden huikeimpien suunnitelmien kohdalla lääkkeiden käytön turvallisuus - ja erityisesti ne väliinputoajat, jotka sitten menettävät mahdollisuuden käyttää jotain heille sopivaa lääkettä. Ne ovat joidenkin arvioiden mukaan prosenttien luokkaa, joilla tulee ongelmia vaihtokelpoisten lääkkeiden kohdalla. Jos säännöt sitten estävät kohtuulliset ratkaisut näissä tilanteissa joku päivä, niin silloin vaikeuksia voi tulla melkoisessa määrässä lääkekuureja. Useimpien kohdalla säästyy toki kuluttajan ja veronmaksajien arvokkaita rahoja, mutta toivottavasti säästöissäkin tietty joustavuus säilytetään. Eikä etsitä sitä näennäisesti absoluuttisen halvinta vaihtoehtoa.

Sellainenkin järjestelmä voi tulla joskus vastaan, että apteekkijärjestelmä lopetetaan täysin. Laajennettu valikoima käsikauppalääkkeitä menee marketteihin vailla farmaseuttista osaajaa lääkeketjun siinä osassa. Keskitetty, koneellinen annosjakelu pyörittää osan laitos- ja muita asiakkaita. Umpikiireisille lääkäreille ja sairaanhoitajille lykätään vastuu muiden lääkkeiden lääkeneuvonnasta ja ehkä jakelustakin asiakkaan saadessa reseptilääkettä ensimmäisen kerran - ja nettikaupasta tilataan sitten loput, mistä nyt halvimmalla ja riittävän nopeasti saa. KELA maksaa korvauksia vain halvimmista julkisen terveydenhuollon jakamista lääkkeistä ja halvimmista nettilääkkeistä...

Siirtymävaiheessa marketin myyjiä voitaisiin kouluttaa ottamaan reseptejä vastaan, niin voivat tehdä merkinnät ja jakaa lääkkeen. Näin vaikka buranat, antibiootit ja vaikka turvallisimmat mieliala- ja sydänlääkkeet. Muiden lääkkeiden käytön neuvoo sairaanhoitaja potilaan lähtiessä tk:sta tai sairaalasta, ja asiakas voi tilata lääkkeet netistä vaikka samantien sähköisellä henkilökortilla. Tulevat postissa seuraavana päivänä, jos niitä on varastossa. Heikkokuntoisimmille on erillisiä lääketilausavustajia, jotka terveyskeskuksessa auttavat tilauksen tekemisessä. Tämän järjestelmän kokemusten pohjalta aletaan järkeistämään sitten terveydenhuoltoa laajemminkin, ja erilaiset itsehoitopalstat, nettiryhmäterapiat ja haastattelut videopuhelimilla, ja iso osa hoitoahan on siinä.

Asiakas voi itse painella hoitajan tai lääkärin osoittamista paikoista ja kertoa tuntemuksensa. Sairaskertomus lähetetään sähköpostissa ja sähköinen resepti tallennetaan tietokantaan. Vanhus voidaan laittaa kotio turvapuhelimen rannekkeen ja web-kameran kanssa, ja kun kosteusanturi vaipassa piippaa, käväisee kotihoito lähitunteina vaihtamassa vaipan. Vanhempi, diabetesta sairastava nainen ei pääse kotitietokoneellaan terveyskeskuksen päivystäjään yhteyteen, kun huonovointisuuteen ei (infarktista huolimatta) liity kipua ja oireiden pohjalta asiakkaita karsiva järjestelmä blokkaa hänet toistuvasti kiireellisten joukosta pois, kun asiakas epäilee itse oireiden johtuvan vaikka vatsataudista... Samaan aikaan hoitava lääkäri kirjoittaa potilaan sairaudet, iän ja oletetun työkyvyn tietokoneelle ja KELA:n määräysten mukaisesti pudottaa potilaan kuntoutuksesta, mutta tarjoaa halvinta sairauden oireita lievittävää lääkettä ohjeiden mukaisesti. Vaikka ko. tabletissa sattuu olemaan ei-synteettistä laktoosia apuaineena ja asiakas armoton maitoproteiiniallergikko.

Ja kieltämättä johonkin tuollaiseen järjestelmään muutamia nykyisiä päättäjiä haluaisinkin potilaiksi.  ;D

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 3 kuukautta myöhemmin...
Vieras: Liisa Ihmemaassa

Kelalla tämä palvelu on ! Alkuun tarkistin vastaavut Fennicasta, mutta oikeita tietoja se sieltä tarjoaa ja myös se tiedon mitkä kaikki lääkkeet ovat vastaavia. Samalla näkee hinnat ym. tiedot. haulla voi hakea vaikuttavalla aineella.

Liisa

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...