Chine Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Onko täällä joku joka on opetellut kuuntelmaan hengitysääniä stetarilla? Meitä koulussa kannustettiin opettelemaan tämä taito jos itseään kiinnostaa ja tuosta hoitamisen taito-kirjastakin löytyy näköjään asialle omistettu ohjeistus. Itseäni kiinnostaisi kyllä opetella tuo ko.taito,mutta onko siitä sitten miten hyötyä hoitotyössä? Ajat muuttuvat- muutu sinäkin!
Mimmu Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 En ole tarvinnut kuin kerran kun piti tarkistaa onko potilas hengetön... Oli se sairaanhoidon sekatyöläinen
-VF- Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Kyllä hengitysäänten kuuntelusta on paljon hyötyä ja perustaidot oppii nopeasti. Hoitajana ei tarvitse kuitenkaan tehdä mitään sen kummallisempia diagnooseja, mutta on se ihan kiva kuulla esim. pöhörahinat stetoskoopilla ennen kuin pöhövaahto roiskuu suusta tai uloshengityksen vinkuna ennen kuin obstruktio on niin paha, että tulee oikeasti kiire. Monet lääkärithän ovat kovastikin sitä vastaan, että hoitajat vähän stetoskoopilla keuhkoja kuuntelevat. Mitään järkevää perustelua en ole moiseen ajatteluun kuullut, sillä kaikkien etuhan on se, että potilaan ongelmat havaitaan nopeasti. Ai niin, intuboitua potilasta hoidettaessa hengitysäänten kuuntelu on ihan perusjuttu. Failure is always an option
kemmuru Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Komppaan edellistä vastaajaa, etenkin tehohoitotyössä hengitysäänten kuuntelu on ihan perusjuttu. Nopea tapa tarkistaa onko tuubi oikeassa paikassa, tai onko limaimut tarpeen. Lapsipotilaita hoitaessani stetareilla kuunnellen pystyy erottamaan onko hengitysvaikeuden takana obstruktio vai pneumonia. Siis tietenkään tekemättä diagnoosia, mutta jotta pysyy itse kärryillä. Mieleeni ei ole koskaan tullut, että olisi sairaanhoitajalle tarpeeton taito että pystyy kuuntelemaan hengitysäänet stetarilla. "Minä suojelen sinua kaikelta, mitä ikinä keksitkin pelätä. Ei ole sellaista pimeää, jota minun hento käteni ei torjuisi." -Ultra Bra-
dino Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Hyvä taito, parhaiten oppii lääkärin kanssa yhdessä harjoittelemalla. Netistä löytyy myös auskultoinnin harjoitteluun keskittyneitä sivustoja, tässä yksi vaatimaton; http://www.wilkes.med.ucla.edu/lungintro.htm
Janne Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Ainakin sairaalan ulkopuolella välttämätön taito. Mitään hienoja sanoja tarvitse osata kertoa kuulemansa perusteella, vain se, että mitä kuultiin ja mistä päin. Toki potilasta auttaa suuresti, jos hoitaja tietää mitä hengitysäänien poikkeavuuden perusteella tulisi epäillä/hoitaa.
Emjay Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Ainakin sairaalan ulkopuolella välttämätön taito. Mitään hienoja sanoja tarvitse osata kertoa kuulemansa perusteella, vain se, että mitä kuultiin ja mistä päin. Toki potilasta auttaa suuresti, jos hoitaja tietää mitä hengitysäänien poikkeavuuden perusteella tulisi epäillä/hoitaa. Kyllähän toi hyvä ja tärkeä taito on. Yks hyöty itelle ainaski tarttunut vuosien varrelta ja se on käyttää niitä hengitys rytmin laskemiseen pikkulapsilla jos ei esim pysty yläkehosta vammojen syystä niitä laskemaan ja esim happimaski naamalla ettei voi kämmenellä laskea!
Söppe Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 Jos yhtään on halua hyväksi hoitajaksi, niin kannattaa opetella tämä taito. Maailmalta löytyy jopa CD:tä missä on erillaisia hengitysääniä. Tulee mm. hyvien stetareiden kanssa bonuksena. Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!
Guest Student Midwife Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 Lasten infektio-osastolla hengitysäänien kuuntelu on ihan arkipäivää hoitajalle. Obstruktiivisia bronkiitteja kun hoidetaan, niin aina kuunnellaan ennen inhiksiä ja inhisten jälkeen, jotta onko niistä mitään hyötyä. Ja hoitaja yleensä aina ensimmäisenä toteaa lauenneen obstruktion, koska lääkäri ei siellä potilaan luona ramppaa niin usein kuin hoitaja. Vastasyntyneillä hegitysäänien kuuntelua käytetään ehkä suurimmaksi osaksi hengitysfrekvenssin laskemisessa, mutta samallahan siinä kuuntelee, jos sieltä jotain normaalista poikkeavaa kuuluu.
Chine Posted February 25, 2007 Author Posted February 25, 2007 Mulla vaan on sellenen pelko,että ne vanhemmat hoitajat kattoo mua ku halpaa makkaraa jos siellä pyydän saada kuunnella ;) Ajat muuttuvat- muutu sinäkin!
dino Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 Mulla vaan on sellenen pelko,että ne vanhemmat hoitajat kattoo mua ku halpaa makkaraa jos siellä pyydän saada kuunnella ::) Ei siihen lupaa tarvita - stetarit korville ja kuuntelemaan vaan...
Söppe Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 Jos katsovat, kertovat sanattomasti omasta ammattitaidostaan ja ohjaustaidostaan paljon. Jos tulet minulle opiskelijaksi ja et osoita kiinnsotusta mm. hengitysäänien kuuntelemiseen, saat asiasta kuulla, pelkät katseet ei riitä. Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!
Chine Posted February 25, 2007 Author Posted February 25, 2007 Jos katsovat, kertovat sanattomasti omasta ammattitaidostaan ja ohjaustaidostaan paljon. Jos tulet minulle opiskelijaksi ja et osoita kiinnsotusta mm. hengitysäänien kuuntelemiseen, saat asiasta kuulla, pelkät katseet ei riitä. Mahtavaa,toivottavasti mun tulevat ohjaajat ois samanlaisia ::) Ajat muuttuvat- muutu sinäkin!
mendax Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 Lasten infektio-osastolla hengitysäänien kuuntelu on ihan arkipäivää hoitajalle. Obstruktiivisia bronkiitteja kun hoidetaan, niin aina kuunnellaan ennen inhiksiä ja inhisten jälkeen, jotta onko niistä mitään hyötyä. Ja hoitaja yleensä aina ensimmäisenä toteaa lauenneen obstruktion, koska lääkäri ei siellä potilaan luona ramppaa niin usein kuin hoitaja. Näinpä juuri. "Kun tulee risteykseen, pitää kääntyä sinne, minne on menossa."
SirLucas Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 Kyllä ainakin meidän koulussa eh:n koulutusohjelmassa hengistysäänten kuunteluun ja erilaisiin löydöksiin on käytetty useampikin tunti. http://retropelaaja.nettisivu.org
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.