Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

OldOne

Potilastietoja kadoksissa

Recommended Posts

OldOne

Johns Hopkins -organisaation 52 000 työntekijän ja 83 000 potilaan tiedot sisältäneet nauhat ovat kadonneet matkalla alihankkijalle, joka tekee nauhoista varmuuskopioita, kirjoittaa ITviikko verkkosivuillaan. Nauhoja on ilmeisesti luultu roskiksi ja ne on poltettu. Amerikkalainen Johns Hopkins koostuu Johns Hopkins Universitysta ja Johns Hopkins Hospitalista. 

http://www.itviikko.fi/page.php?page_id=46&news_id=20073619&rss=8

Share this post


Link to post
Share on other sites
nanna

Ohoh  :D  Aika peruuttamaton juttu, jos ne on poltettu taikka väärissä käsissä. Mites moinen on edes mahdollista, eikö postipoika tiennyt miten "arvokasta" kuljettaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pöllö

Sen verran mielenkiintoista oli tuo suomalainen tiedottaminen, että vilkaisin alkuperäisen lehdistötiedotteen Johns Hopkinsin kotisivuilta. Kuulosti oudolta, jos jotain alkuperäisiä rekisteritallenteita kuljetettaisiin kulkuneuvossa jonnekin muualle varmuuskopiointia varten. Kelpo rekisterit kun pitäisi olla suojattuja ja niistä tehdä varmuuskopiot säännöllisesti, eri versioina ja niitäkin säilytellä parissa eri paikassa.

Kyseessä olivat siis varmuuskopiot, joita kuljetettiin alihankkijalle jonkinmoisten mikrokorttien tekemistä varten. Potilastiedot eivät sisältäneet lääketieteellistä tietoa, henkilökunnan tiedoissa oli henkilö-, palkka- ja paikoin mm. pankkitietoja. Toistaiseksi Johns Hopkinsilla ei ole tietoja väärinkäyttöyrityksistä. Sinänsähän ongelma ei olisi paha, jos voisi täydellisesti varmistua, että tiedot todellakin on poltettu. Eli eivät ole väärissä käsissä.

/off-topic starts: Tietääkseni eräästä yliopistosairaalasta varastettiin ns. maamme -kirja eli olikohansenyt mikrofilmitiedot maan kansalaisista ts. nimet ja sotut. Olivat kassakaapissa, joka löytyi kai vuosikymmen, pari myöhemmin jostain järvestä, filmit tai ainakin osa sisällä - kukaan ei tiedä kai vieläkään, kuka vei, miksi vei, käytettiinkö tai kopioitiinko niitä välissä, vai etsittiinkö kassakaapista rahaa, huumeita tms. Kansalliset turvallisuusorganisaatiot hieman kai tutkivat aihetta monestakin syystä...

Oma hupaisuutensa kun olivat esim. luovutetuille alueille jääneet kirkonkirjat, kun niitä - ja ihan rajan tällekin puolelle jääneitä seurakuntia - käytettiin kylmän sodan aikana suomalaisten valehenkilöllisyyksien rakentamiseen vakoojille. Näihin liittyi mukavia tarinoita mm. erään briteiksi hyvin huolellisesti rakennetun itäisen pariskunnan pysäyttämisestä Helsinki-Vantaalla. Passintarkastaja oli vilkaissut tarinan mukaan passeihin, henkilöihin ja todennut tyyliin, että velivenäläisiähän nämä. Julkisuuteen ei päässyt tarkkaa tietoa, mikä heidät paljasti. Nykyisin henkilötietojen käyttö taitaa enempi antaa mahdollisuuksia talousrikoksiin. Arat tietojärjestelmät onneksi ovat aika kohtuullisesti suojattuja, ja sallittujen käyttäjien käynneistä tallentuu sitten niitä muistijälkiä. /off-topic ends.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dino

Tietääkseni eräästä yliopistosairaalasta varastettiin ns. maamme -kirja eli olikohansenyt mikrofilmitiedot maan kansalaisista ts. nimet ja sotut. Olivat kassakaapissa, joka löytyi kai vuosikymmen, pari myöhemmin jostain järvestä, filmit tai ainakin osa sisällä - kukaan ei tiedä kai vieläkään, kuka vei, miksi vei, käytettiinkö tai kopioitiinko niitä välissä, vai etsittiinkö kassakaapista rahaa, huumeita tms. Kansalliset turvallisuusorganisaatiot hieman kai tutkivat aihetta monestakin syystä...

Joo, Kyssistä (silloisesta KYKSistä) hävisivät ja Neulalammesta taisi löytyä. En tiedä vietiinkö mikrofilmit kassakaapista, mutta ainakin 80-luvulla oli maamme-kirja poliklinikalla hyllyssä osastosihteerien käytettävissä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...