Jump to content
MAINOS

USA - sh vs. RN


panda

Recommended Posts

Heipä hei!

Olen uusi kirjoittelija täällä, ja kiinnostunut USA:n työmarkkinoista.

Kysyisin USA:han hakeutuneilta suomalaisilta sairaanhoitajilta, mitä mieltä olette suomalaisesta sairaanhoitajan koulutuksesta verrattuna siihen vaatimustasoon, mitä registered nurselta odotetaan?

Millaisena koitte NCLEXiin opiskelun, ottaen huomioon pohjakokemuksenne koulusta ja työelämästä?

Toinen kysymykseni kuuluu, olisiko teillä tai muilla kirjoittajille ideoita työn hakuun Yhdysvaltoihin? Työlupa kunnossa.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Joo, kiitos, olenkin jo selaillut noita. Vielä kaipaisin ideoita ja ajatuksia. Saa lähettää myös yksityisviestiä tai sähköpostia.

Lait lienevät tiukat lisenssien ym. suhteen, mutta millaista palkallista hommaa voisi opiskelija tehdä, sitä mietiskelen.

Link to comment
Share on other sites

Sanoit, että työlupa on kunnossa? Mitä tarkoitat? Onko sulla vakituinen status/ green card?

Ilman lisenssiä, jotka ovat osavaltiokohtaisia, voit tehdä ainoastaan CNA/ nursing assistant hommia joista maksetaan täällä meilläpäin 8-10 USD tunti.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Onko se lisenssi sama kuin se tentti jonka pitää suorittaa joka vuonna ja näyttää että osaat hommansa?...  Kanadassa taitaa olla vaa etiikasta tentti, sen kerran kun suorittaa niin ei tarvi enä jatkossa uusia sitä.

I´am Wizard

Link to comment
Share on other sites

Lisenssi ei ole *se tentti, joka pitää suorittaa, näyttääkseen että osaa hommansa*.  (!!!!huh.gif)

Jokaisessa osavaltiossa on Board of Nursing. Joudut hakemaan *lisenssiä* siinä osavaltiossa, jossa haluat tehdä töitä. Kaikilla osavaltioilla on omat kriteerinsä esim koulutuksen suhteen. Kun haet lupaa harjoittaa ammattia - osavaltion nursing board tekee arvioinnin koulutuksestasi. Jos koulutuksesi vastaa vaatimuksia - saat luvan tehdä NCLEX kokeen.

Ainoastaan NCLEXillä on *reciprocity* eli suoritettu koe pätee kaikissa osavaltioissa. Lisenssin joudut hakemaan jokaisesta osavaltiosta erikseen. Jos olet tehnyt kokeen - sitä ei tarvitse enää uudelleen suorittaa. Koulutuksen arvioinnin tekee jokainen osavaltio huolimatta siitä kuinka monen osavaltiossa olet aiemmin rekisteröitynyt.

Koetta ei voi mennä vaan suorittamaan. Ennen sitä joudut hakemaan lupaa valitsemastasi osavaltiosta. Koulutus vaatimukset vaihtelevat paljonkin ja kannattaa perehtyä niihin ennen luvan hakemista.

Link to comment
Share on other sites

No voi juma... kyllä ne vaikeeksi osavat hommat tehdää...

Kysymys: kuinka tää suomalainen amk tason tutkinto sit pätee jenkeissä, myöntääks osavaltiot sille lisensin sit? vai joutuuko jotai lisätutkintoja käymään...

I´am Wizard

Link to comment
Share on other sites

Tarkoitin alunperin tuossa aloituksessa sitä, että kuinka Suomessa opiskelleet sairaanhoitajat kokevat RN-vaatimustason.

Eli sh:n lähtötiedot ja opiskelu NCLEX-RN-koetta varten, paitsi että täytyy ottaa huomioon kulttuuri ja ajatustyyli, koitteko lukemisen tiedollisesti vaikeaksi?

Ja sitten itse työelämässä, miten RN:n työ Yhdysvalloissa eroaa sh:n työstä Suomessa?

Link to comment
Share on other sites

Suomalainen AMK koulutus lienee BSN tutkintoa vastaava? Jos oppimäärä johtaa sairaanhoitajan tutkintoon ja kattaa sisä-kirran, obs&gyn, pedet ja menttaalin riittävin tunnein luentoja ja käytännön harjoittelua... se kelpaa. Suoraan erikoistuvat tutkinnot, kätilö esim. eivät kelpaa ilman sairaanhoitajan koulutusta.

NCLEX kokeesta on aiemminkin kirjoiteltu pitkästikin. Mielestäni se ei ollut kovin ihmeellinen. Lukemista on paljon mutta mielenkiintoisia harjoitusohjelmiakin löytyy. Kaikkein vaikeimpia taisivat olla uudet kysymykset joissa on useampi oikea vastaus, priorisointi kenet hoidat ensin, kenet seuraavaksi jne. Lääkeaineissa on paljon luettavaa, nekin kattaa kaikki erikoisalat. Argh onkologian ja endokrinologian lääkkeet.... AAAARGH! Katso vanhat viestit NCLEX aiheesta!

Miten RN työ eroaa SH:n hommista??? No ainakin yks asia tulee heti mieleen. Meidän tuho-osastolla ainakin lääkärit tekee omat hommansa ja niiden jälkiä ei ole tarvinnut korjailla eikä niitä peräänkuuluttaa potilaitaan hoitamaan. Toinen juttu on kirjaaminen, joka on ihan eri sfääreissä oikeus systeemin takia. Ei voi yleistää - se riippuu niin sairaalasta.

Vähemmän hommia ja parempi tili? Kaliforniassa on laki joka määrää kuinka monta potilasta sairaanhoitaja voi kerralla hoitaa. Sisäkirralla taitaa olla max viisi. Erkkarissa neljä. Iso Arska  ;) yritti senkin jo kerran kumota ja ratkaista sairaanhoitajapulan... huokaus.

Link to comment
Share on other sites

Suom. sh-koulutus on BSN-tutkintoa vastaava.

Ok, mietin vaan, kun katsoo NCLEX-RN:n kysymyksiä, että mitkä lähtötiedot sh-tutkinto antaa siihen opiskeluun. Musta on aika sattumaa, mitä tulee vastaan opinnoissa, esim. harjoittelun aikana just noista erikoisaloista kuten endokrinologia. Tietysti vahvemmalla pohjalla on, jos on työkokemusta kun alkaa siihen lukemaan.

Olen lukenut aikaisemmat NCLEX threadit, mutta kaipasin ajatuksia erityisesti jutuista, mitkä tulee uutena kokeeseen lukiessa. Mutta riippuuhan se ihmisestä ja koulusta, ja just siitä työkokemuksesta.

Joo, tuo kirjaaminen on varmasti spesifisempää siellä päin.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...