Jump to content
MAINOS

Ensihoitolaki


Naagel

Recommended Posts

Jos (ja kun :)) meidän maahamme säädettäisiin uusi laki, ensihoitolaki, mitä tämän tulisi pitää sisällään? Millaisia ongelmia olette työmaalla tavanneet? Eroja yksityisen puolen ja laitosten välillä?

Firma, jossa mahdollisuus välittömään lähtövalmiuteen, palkkaus silti varallaolon mukaista, koska sopimuksessa 15 min lähtövalmius. Oikeinko?

Entäs koulutus? Entisenä taksikuskina hoitotason sakuna ilman varsinaista lisäkoulutusta? Ei kuitenkaan vähätellä työkokemuksen merkitystä. :)

Kertokaa, kommentoikaa, kiitos!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Varallaoloasiaan pitäis ottaa kantaa, ja määritellä ihan oikeasti ja tarkasti se, miten maksetaan 15min varallaolosta ja miten minuutin varallaolosta - niin ettei SSK:lla tms ole mitään urputettavaa enää asiasta.  Ja että missä tilanteissa 15min varallaoloa ylipäänsä saisi käyttää.

Paaritaksi, laitossiirtoyksikkö, perustason ja hoitotason yksiköt tulisi määritellä tarkasti, ja erityisen tarkasti pitäisi määritellä kuka saa ja millä koulutuksella työskennellä em. yksiköissä. Hyvää perustyötä on jo nyt tehty lääkehoito-oppaan kanssa, joten siitä on hyvä lähteä kehittämään myös tätä työnjakoa.

Tässä vain muutamia ajatuksia, paljonhan sinne pitäisi kirjata..

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Miksi laitossiirtoyksikkö ja perusyksikkö tulisi olla erityisesti omia yksiköitään? Eikö olisi järkevää ottaa kaikki yksiköt ensihoitojärjestelmän piiriin ja häken ohjailtavaksi? ...tietenkin koulutustasoista silti kiinni pitäen. Voisin veikata, että aika monessa pääasiassa laitossiirtoja suorittavassa yksikössä on vähintään perustason taidot ja koulutuksen omaavia henkilöitä, jolloin ei tarvitse enää kuin järjestää tentti ja saada mustaa valkoisella näistä taidoista.

Jos häkellä on tieto kaikista alueella työskentelevistä yksiköistä, voitaisiin pääasiassa siirtoja suorittavia yksiköitäkin käyttää ensivasteena tilanteissa, kun alueen kaikki muut yksiköt ovat kiinni jossain muualla.

Eli perustaso on perustaso - on se sitten sopinut kunnan kanssa tekevänsä pelkkää siirtohommaa tai sitten myös kotikeikkoja. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Voisin veikata, että aika monessa pääasiassa laitossiirtoja suorittavassa yksikössä on vähintään perustason taidot ja koulutuksen omaavia henkilöitä, jolloin ei tarvitse enää kuin järjestää tentti ja saada mustaa valkoisella näistä taidoista.

Varmasti aika monessa yksikössä on näin, mutta isossa osassa pelkästään siirtokuljetuksiin erikoistuneista firmoista ammattitaito on melko kapea-alaista rajoittuneesta toimenkuvasta johtuen.

Eli perustaso on perustaso - on se sitten sopinut kunnan kanssa tekevänsä pelkkää siirtohommaa tai sitten myös kotikeikkoja. 

Perustaso on valitettavasti ainoastaan paperilla perustaso; käytännössä taso voi olla lähes mitä tahansa paariambulanssin ja hoitotason väliltä. Eli vaihteluväli on yhtä iso kuin näissä ns. hoitotason yksiköissä.
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Samoilla linjoilla Dinon kanssa. Ensihoitohan on terveydenhuollon toimintaa. Minusta on typerää, että ensihoitojärjestelmää käytetään paaritaksina. Palveluntuottajien ja kuntien sopimukset tietysti velvoittavat kuljettamaan lähes kaiken mitä sairaalasta keksitään lähettää..

Ensihoitolaki voisi määrittää ensihoidon antajaksi terveydenhuollon ammattitutkinnon suorittaneen henkilön, joka on taidoiltaan ja tiedoiltaan tehtävään testattu. Esim. palomies-pelastaja ei ole ensihoitoa antava henkilö vaan ensiauttaja. Peruskoulutus- ja testitasosta riippuen tehtäisiin jako vielä hoitotasoon ja perustasoon.

STM on jo ottanut kantaa Lääkehoito-oppaassaan ja antanut suuntaviivat.  2011 hoitotasolla ei opuksen mukaan voi toimia kuin laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...