Jump to content
MAINOS

Onko kenellekkään muulle sattunut vastaavaa?


tumppu

Recommended Posts

Hyperventiloivan nuoren potilaan hengitys lamaantuu kokonaan (ei omia hengitysliikkeitä), n. 15min ajaksi. Pulssitaajuus säilyy normaalina ja tajunta menee kokonaan. (GCS 7) Jos on sattunut niin miten olette hoitaneet?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Hyperventiloivan nuoren potilaan hengitys lamaantuu kokonaan (ei omia hengitysliikkeitä), n. 15min ajaksi. Pulssitaajuus säilyy normaalina ja tajunta menee kokonaan. (GCS 7) Jos on sattunut niin miten olette hoitaneet?

Itse asiassa "ei-niin-aikaakaan" sitten eräs sairaanhoitaja kertoili tällaisista tapauksista, joissa hyperventilaatio päättyy tajuttomuuteen ja hengityslamaan. Kertoili mekanismeista. Googletin hitu muistin virkistykseksi.

Eli kyse on veren hypokapniasta (alhaisesta hiilidioksidipitoisuudesta), joka johtaa vähäiseen veren happamuuteen (hiilidioksidi + vesi -> happo) eli veren alkalisuuteen. Tämä aiheuttaa aivoverisuonten supistumisen. Verenkierto aivoissa vähenee, ja aivot kuluttavat happi- (ja energia?) reservinsä loppuun, ja tajunnan taso laskee. Harmillisesti tila ei korjaannu muuten kuin veren emäksisyyden vähenemisellä veren hiilidioksidipitoisuuden noustessa. Jos tämä kestää pitkään eikä aivoverisuonten supistuminen poistu, on maailmalla kuvattu jopa aivovaurioita, kuolemiakin.

Kuten tunnettua, veren hiilidioksidipitoisuuden kasvaminen laittaa ihmisen hengittämään, ei niinkään happipitoisuuden laskeminen. Eli tästä seuraa mahdollisuus, että ihminen ei hengitä, vaikka happea ei veressä ole riittävästi - jos vain hiilidioksidipitoisuus on samanaikaisesti alhainen. Ja näin käy siis hyperventilaatiossakin pahimmassa tapauksessa.

Englantia taitaville suosittelen nettilukemiseksi esim. Wikipedian Choking Game -artikkelia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Choking_game ja sieltä kappaletta 2 Self-induced hypocapnia. Paniikkihäiriössä taustalla tietysti enemmän ihmisen tietoisesti aiheuttamaton hyperventilaatio, ja käsittääkseni paniikkihäiriöissä taustalla voi olla myös aika erilaisia tarinoita vakavista traumoista näin aineenvaihdunnallisiin "lottovoittoihin".

Mielenkiintoinen tilanne sinänsä, koska tajuttomuus, kouristelu ja hengityslama voivat johtaa helposti harhaankin, jos todellinen syy ei ole varmasti tiedossa. Oma mielenkiintoisuutensa on tämä osalla ihmisistä hyperventilaatiossa tuleva noidankehä, eli yksi koetuista oireista on nimenomaan tukehtumisen tunne, joka saa hengittämään voimakkaammin. Tuossa wikipedian viittaamassa RAF:n tekstissä mainitaan, että hypoksian (hapen puutteen) ja hyperventilaation oireet voivat olla vaikeasti eroteltavissa. Se opas mainitsee rauhallisen hengitystahdin ja hapen hengittämisen apuna "molempiin".

Sukellusmaailmasta löytyy tekstiä hukkumistapauksista, jotka liittynevät samaan aiheeseen. Ensin hyperventiloidaan sukellusajan pidentämiseksi esim. snorklatessa (ilman paineilmalaitteita), ja tuloksena on hypoksia (tai sitten em. tilanne) tajunnan menetyksineen. Kappas, wikipediakin tuntee aiheen termillä "shallow water blackout":

http://en.wikipedia.org/wiki/Shallow_water_blackout

Ilmailun lähteet mainitsevat, että joskus lentäjillä on ongelmana tunnistaa hypoksia tai hyperventilaatio, kun oireet voivat olla samankaltaiset. Hapen hengittäminen on heillä nopea tapa testata tilanne (tajuissaan oleva henkilö oireiden ilmaantuessa tarkastaa itse itsensä), muutama henkäys happea yleensä riittää parantamaan oloa hypoksiassa.

Mutta hyperventilaatiolla on sitten näitä muitakin syitä keuhkokuumeesta keuhkoembolian kautta ties mihin. Jotka kannattaa pitää takaraivossa, etteipi diagnoosi mene kohtalokkaasti harhaan.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...