Jump to content
MAINOS

Lepositeet?!


Lara

Recommended Posts

Eli tossa jokin aika sitten jutustelin entisen opiskelutoverini kanssa joka työskentelee dementia yksikössä. Ja keskustelumme siirtyi jotenkin lepositeisiin ja niiden käyttöön eli kuinka monelle on mangneetti vyö tuttu (käytetään ilm. paljon dementia yksiköissä) Eli heillä käytetään pelkkää vyötä mutta eikös se ole vähän laitonta? Eikös tuohon settiin kuulu vielä käsi ja jalkaremmit? Minkälaista lakia ylipäänsä sitomisesta löytyy?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Haulla löytyi joitain aiempia keskusteluja jos niistä löytyisi jotain..

http://hoitajat.net/foorumi/index.php?topic=203.msg32283#msg32283

http://hoitajat.net/foorumi/index.php?topic=1935.msg14526#msg14526

Ilmeisen kirjavia käytännöt ovat eri paikoissa. Osastolla jolla työskentelen, on oltava lääkärin lupa sitomiseen ja vöitä sitten käytetään harkinnan mukaan tarvittaessa.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ei se laitonta ole jos magneettivyötä käytetään perustellusti.

Siis jos potilas muutoin vahingoittaa itseään.

Meillä pitää olla myös lääkärin lupa. Lisäksi magneettivyön käyttö pitää löytyä hoitosuunnitelmasta.

"Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)

Link to comment
Share on other sites

Meillä sitomiseen on aina oltava lääkärin lupa, papereissa merkintä kuka soitti, kenelle lääkärille ja monelta.

Magneettivyötä käytetään ainoastaan todella levottomien potilaiden kohdalla, jalkaremmejä ei koskaan meillä ole tarvittu, käsivöitä joskus. Useimmiten jos joudutaan "sitomaan", laitetaan kädet kiinni, ettei piuhat lähde potilaan omasta toimesta irti (kk, dreenitk, cv, epi/spinaali, iv, tai haavataitokset). Meillä leikataan paljon dementoituneita, alkkiksia ja monesti sekavuus on meidän osastolla enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Yksi orientoitunut potilas 6 desorientoitunutta kohden  :D

Link to comment
Share on other sites

Teho-osastolla hoitaja vastaa potilaan turvallisuudesta. Kädet laitetaan lepäilemään, jos touhu vaarantaa potilaan oman turvallisuuden (piuhat lähtee pois tai niinkuin R.M.Parsen mukaan: Kaikki lähtee potilaasta). Potilaalle asiasta kerrotaan. Sitten aloitetaan sedaatioprotokolla.. Serenase jne.. Ennenvanhaan 4 hoitajaakin potilaan päällä tarvittiin.. ei enään..

-lepositeet auttaa lepäämään paremmin-

kevättä odotellessa..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Meillä ainakin pitää "lepareita" käytettäessä laittaa aina ainakin toinen jalka kiinni, ettei potilas pääse tulemaan laitojen yli vyön kanssa ja jää siihen roikkumaan. Tietenkin lepositeissä olevaa potilasta pitäisi valvoa koko ajan, muttei se ole ainakaan meidän osastolla mahdollista.

Sodassa, rakkaudessa ja yleisessä vitutuksessa kaikki on sallittua.

Link to comment
Share on other sites

Meillä pitää olla myös lääkärin lupa potilaan sitomiseen. Magneettiliivejä usein käytetään ja tarvittaessa kädet ja jalatkin sidotaan sänkyyn kiinni. Meillä on sellaisia "tarranauharannekkeita", joissa on metallilenkki. Harsosidosta lenkistä läpi ja toinen pää kiinni sängyn laitoihin tai johonkin. Kätevää kun harso joustaa joten käsiä voi liikutella jonkin verran. Kunhan vaan katsoo ettei kädet ylety esim. nenämahaletkuun ettei sitä yllä repimään pois.

Kaikki on mahdollista paitsi pyöröovesta hiihtäminen.

Link to comment
Share on other sites

Kentällä me ainakin sidotaan harsositellä, jos tarve vaatii. Ei kysellä siihen kenenkään lupaa ja aina voi perustella asian: "No ens kerralla me otetaan poliisi pistämään se rautoihin". Mutta siis näin kentällä.

Joskus on kyllä tullut vastaan, että on nippusiteillä sidottu ja oma mieilipiteeni on, että se on väärin.

Sitä paitsi harsoside on siitä hyvää, kun jättää vähän paidan hihaa väliin, niin ei jää jälkiäkään ;D

Jos et tiedä, mumise. Jos olet kusessa, Delegoi!

Link to comment
Share on other sites

Its työskentelen dementiaosastolla ja meillä ei oo kyllä käytössä magneettivöitä yms. Meillä ei muutenkaan kovastikaan sitomista suosita, mutta tietysti jos pakottava tarve olis ja se olis asukkaan turvallisuuden takaamiseksi... Ja kyllähän se ehdottomasti vaatis sen lääkärin luvan.

Link to comment
Share on other sites

Hämeessä on ainakin ohjeet läänin hallitukselta potilaan sitomisesta. Näkökontrollissa ja lääkärin lupa

kirjattuna hoitosuunnitelmaan. Jo geriatrisen tuolin pöytäkin voidaan katsoa jonkinlaiseksi sitomiseksi.

Kandee suojata selustansa niinkuin kaikissa muissakin asioissa. Kevättä odotellessa, työniloa.

Link to comment
Share on other sites

Meillä levottomat ja rauhattomat vanhukset laitetaan esim. yöksi magneettivöillä kiinni sänkyyn, etteivät tule laitojen yli päälleen. Tähän kysytään luvat lääkäriltä ja omaisilta ja nämä kirjataan ylös. Toiminut on.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...