Jump to content
MAINOS

Puoskareille häätö!


Guest Markku Myllykangas

Recommended Posts

Guest Markku Myllykangas

Aiemmin humpuukimaakareina häärivät lähinnä maallikot, jumalan nöyrät välikappaleet. Nyt yhä useammat tieteellisen koulutuksen saaneet lääkärit ja hoitajat ovat vainunneet huuhaabisneksessä pyörivät suuret setelit tai hurahtaneet uskomuslääkintäuskoon. Nämä hokkus pokkus -huijarit näyttävät etiikalle ja tieteelle keskisormeaan.

Lääkäriasemilta löytyy järjetöntä homeopatiaa, jopa reikihoitoa. A-klinikoilla tarjotaan akupunktiota, rentoutushoitoja. vyöhyketerapiaa ja Rosen -terapiaa. Vaihtoehtojen - muun muassa homeopatia ja vyöhyketerapia - tarjoaminen on osa nykyaikaista synnytyslääketiedettä, väitti eräs Länsi-Uudenmaan sairaalan ylilääkäri. Tuollaisista vaihtoehdoista on kuitenkin tiede kaukana.

Kätilöiden hoitomenetelmiin kuuluu shiatsun kaltaista törkyä. Kuopion kaupungin neuvolatoiminnasta vastannut osastonhoitaja kertoi taannoin, että terveydenhoitajilla on myönteinen näkemys vyöhyketerapiasta koliikin hoitomuotona ja sitä kannattaa kokeilla. Minusta puolustuskyvyttömät lapset on ainakin säästettävä joutumasta puoskareiden koekaniineiksi.

Tieteenvastaisen saastutuksen sylttytehtaina toimivat osin hoitoalan lehdet ja opinahjot. Lehdissä on uskomuslääkintää kritiikittömästi ylistäviä sepustuksia tekstimainonnalla höystettyinä.

Uskomuslääkinnän guruiksi ryhtyneet opettajat ja tutkijat yllyttävät opiskelijoita ja kollegoita älyttömyyksiin. Terveydenhuollon opettaja on suositellut "terapeuttista kosketusta" jopa vastasyntyneiden, lasten- ja teho-osaston hoitajille. Ammattikorkeakoulussa on hyväksytty opinnäytetyö, jossa käsiteltiin aromaterapiaa, homeopatiaa ja vyöhyketerapiaa lasten yleisimpien terveysongelmien hoidossa. Siihen liittyi myös opas lasten vanhemmille.

Kaksi Kuopion yliopiston hoitotieteen laitoksen opettajaa ja tutkijaa haluaa irti rationaalisen ajattelun rajoituksista kohti tuntevaa ihmiskuvaa. Heidän mukaansa terveyskäsityksen uuteen paradigmaan kuuluu muun muassa intuitio, henkisyys ja mystiikka! Kyse on paluusta keskiajan pimeyteen, ilmiselvästä puoliuskonnollisesta paradigmasta, jossa rationaalisuudelle heitetään hyvästit.

Pari Kuopion yliopiston fysiologian laitoksen veijaria vehkeili vuosia henkiparantajien kanssa. Vasta pari vuotta sitten yliopiston rehtori lopetti pelleilyn, kun laittomilla laitteilla tutkittiin luvatta kehitysvammaisia ja lätkäistiin näille sairastumisennusteita.

Henki- ja kaukoparantaja on luennoinut Kainuun terveydenhuoito-oppilaitoksen opiskelijoille ihmeteoistaan, kutsujana oppilaitoksen opettaja. Enkelienergiahoitajaksi voi opiskella kansanopistossa valtion ja Kelan tuella.

Tehyn puheenjohtaja on korostanut näyttöön perustuvaa hoitotyötä. Uskomuslääkintä on myös vastoin lääkäreiden eettisiä ohjeita. Mitä enemmän uskomushoitoja, sitä kustannustehottomampi terveydenhuolto. Meillä on varaa vain vaikuttaviin hoitoihin.

Hoitamisen on perustuttava tieteelliseen näyttöön. Ei magiaan ja mystiikkaan. Puoskarit on karkotettava terveydenhuollosta.

Markku Myllykangas

Kuopion yliopisto

Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen laitos


Kolumni on julkaistu kirjoittajan luvalla sivustollamme. Kirjoitus on alunperin julkaistu TEHY lehden numerossa 14/2006. -Ylläpito-

Keskustelua aiheesta: [iurl=http://hoitajat.net/foorumi/index.php?topic=7811.0]http://hoitajat.net/foorumi/index.php?topic=7811.0[/iurl]

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...