Jump to content
MAINOS

MRSA-potilas sairaankuljetuksessa


Ladytakkutukka

Recommended Posts

Jos kuljetatte MRSA-kantajaa niin miten suojaudutte? Saatteko riittävän usein tiedon potilaan kantajuudesta (siirrot hoitolaitoksista jne.)? Täällä yhtään hoitajaa kuka saanut MRSA:n itselleen iloksi?

Totuus ei pala tulessakaan.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Varmasti, jos minulta tai tyokavereiltani otettaisiin MRSA nayte, varmasti olisi positiivinen tulos. Joka paiva loytyy potilas, jolla MRSA, VRE tai jotain muuta mukavaa... ja yleensa siita saadaan tieto vahintaan tunnin viiveella.

A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof was to underestimate the ingenuity of complete fools.

- Douglas Adams

Link to comment
Share on other sites

Lähinnä suojaudumme työparien kanssa hanskoin, kuten yleensä muutenkin potilaita käsiteltäessä. Keikan jälkeen siirtolakanan ja tyynyliinan vaihto sekä paarien desinfiointi tarkoituksen mukaisella litkulla. Turvavyöt tulee myös hinkattua, mutta olisi hauska tietää todellisuudessa kuinka paljon jää kohtia joita ei tajua pyyhkiä. Auton takaovet tulee avattua samoilla hanskoilla, joten kahvatkin pitäs pyyhkiä ja sisätiloissa varmasti sohit johonkin huomaamatta. Saati sitten omat työvaatteet. Nehän kerää kaikenmaailman skeidat matkaansa eikä niitä nyt joka päivä (ainakaan meillä) pestä/vaihdeta. Paitsi ehkä alushousut ja sukat, mut ne onkin omat. 

Link to comment
Share on other sites

Guest NannaMaarit

Sit kun juuri koskaan ei tiedä missä se marsu kasvaa.

Onko se oikassa kädessä pikkupikku haavassa, vai sitten kuhiiseeko potilas kautaaltaan sitä...  huh.gif

Link to comment
Share on other sites

Lähetin työni puolesta erään asiakkaan kotoaan lanssilla eikä minulla ollut mitään tietoa, että hänellä MRSA (ilmeisesti paikalla olevat omaisetkaan eivät tienneet). Oli aivan ihana, että alle puolessa tunnissa sain häken välityksellä tiedon MRSA:sta, joka oli tullut tietoon potilaan tiedoista sairaalassa. Olin aika iloinen saamastani tiedosta, vaikka itse olin toki suojautunut muutenkin, mutta tuli sitten välineetkin puhdistettua normaalia huolellisemmin ennen seuraavan asiakkaan luokse menemistä.

Olisi todella mukava jos aina ajateltaisiin asiaa noin pitkälle ja otettaisiin se parin minuutin aika ilmoittamiseen niin saisi tartuntoja ehkä vähän vähennettyä. Nyt meilläkin saatiin koneelle tieto asiasta eli vastaisuudessa hälyn tullessa päivystäjä saa tiedon.

Link to comment
Share on other sites

ottakaa yhteyttä paikallisesti hygieniahoitajaan organisaatiossa ja saakaa sieltä ohjeet suojautumisesta, desinfektiosta yms. asioista eri tautien kohdilta. Antakaa oman organisaation johdolle ja pyytäkää suojavarusteet työturvallisuuslain perusteella...

Ei tarvitse enää miettiä miten se nyt menikään ja miten tulisi olla... Ja mikä kauheinta odottaa jonkun testin tuloksia jälkikäteen !

Link to comment
Share on other sites

Hanskoilla suojaudun kuten normaalisti vuodeosasto potilaita siirrellessä. Paarit pyyhkästään autosta löytyvällä myrkyllä ja siirtolakana vaihdetaan. Käytännössä samat toimenpiteet jos paarit likaantuu muista syistä.

Link to comment
Share on other sites

Mietiskelin tätä kun olen huomannut että usein MRSA-kantajuutta ei ole erityisesti huomioitu potilaan siirrossa tai ainakaan toimintatavoista päätellen.Meidän pienessä kyläsairaalassa  ;D kun kaikki MRSA-kantajat eristetään tiukasti.Sairaalassa ollut keskiverrosti ottaen vähän kantajia ja meidän hospitsi on ns.puhdas vielä eli nämä kantajat ovat tulleet muualta.

Totuus ei pala tulessakaan.

Link to comment
Share on other sites

Guest dreamer

aika muuten pelleilyä, kun tietyissä paikoissa otetaan heti MRSa-näytteet, jos tulee tietystä sairaalasta. Kun hyvällä tsägällä bakteeri on levinny alunperin vastaanottavalta osastolta toiseen paikkaan..

Link to comment
Share on other sites

aika muuten pelleilyä, kun tietyissä paikoissa otetaan heti MRSa-näytteet, jos tulee tietystä sairaalasta. Kun hyvällä tsägällä bakteeri on levinny alunperin vastaanottavalta osastolta toiseen paikkaan..

Pelleilyä ja pelleilyä.Meillä ainakin otetaan näytteet ohjeen mukaan, minkä on laatinut sairaanhoitopiirin hygieniatoimikunta! Kyllähän se näin on,että on paikkoja joissa MRSA on enemmän valloillaan.Onko se sinusta huono juttu että pyritään ehkäisemään näiden sairaalabakteereiden leviäminen (myös muitakin kuin MRSA...)?!?!

Totuus ei pala tulessakaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(Vain hieman) Off topiccina: miten luokitellaan nämä "likaiset" sairaanhoitopiirit? Kun olen tässä raskaana ollessa seurannut muualla keskustelua siitä kannattaako pyytää MRSA-testiä jos käy hoidatettavana tietyssä sairaalassa tai menee synnyttämään johonkin tiettyyn keskussairaalaan tms...

Ite sain kyllä marsa-testin ihan pyytämällä omalta tk-lekurilta kun olin hoitanut MRSA-potilasta, mutta lähinnä mietityttää nuo käytännöt eri paikoissa...

Miksi olla vaikea kun voi vähällä vaivalla olla täysin mahdoton?

Link to comment
Share on other sites

Harvoin akuuttikyydeillä on tietoa potilaan MRSA-kantajuudesta. Tässä taannoin kävi näin. Haettiin kotihoidon hälyttämänä vessan lattialle kaatunut. Pt eritteinen ja hikinen. Riisuttiin ja puettiin kuivaa päälle (hanskat itsellä, ei muuta). Nostettiin autoon ja vietiin paikalliselle tk:lle, jossa hoitaja tulee, että ei sinne. Me että miksei. Ei kun sillä potilaalla on tuo MRSA pitää laittaa eroon muista potilaista. Kiva tietää siinä vaiheessa. Ei muuta, mutta kun ei ollut vaihtaa kontaminoitumattomia vaatteita päälle ja oli sitä hikistä/eritteistä potilasta nosteltu ja käsitelty niin varmasti oli bakteereita villapaidan helmassa. Ei sitten tullut kotiavulle mieleen mainita kyseisestä pikkubakteerista ambulanssihenkilökunnalle.

Siirtokyydeillä, jos ehtii ennen siirtoa lukea potilaspaperit kokonaan saattaa jostain pieni maininta löytyä bakteerikantajuudesta. Kirurgisten potilaiden kohdalle yleensä hyvin infottu. Jos tieto etukäteen, viritellään lisäsuojauksia pedille, esim. patjasuojus (se sairaalasängyn sininen ja pyöräytetään potilas isoon lakanaan. Keikan jälkeen vielä puhdistetaan peti ja seinät potilaan läheltä kloriittilaimennoksella, jota löytyy ensiavusta.

Opettaja jumalan armosta...

Link to comment
Share on other sites

Tuosta tuli mieleen, että sähköinen potilaskertomus olisi näppärä myös lanssihommissa. Se kun vilkuttaisi tarpellisia tietoja ja kuittaamalla ne tulisi merkintä luettu.

Tuollaiset pikku asiat on ajoittain huomannut unohtuvan. Toisilta saa rapsan, toisilta vain "hyvää matkaa". :/

Joskus pohdin myös sitä, että saakos niitä papereita tutkia matkan aikana. Periaatteessa ei, käytännössä täytyy.

Vikoja korjataan - ominaisuuksien kanssa opetellaan tulemaan toimeen.

Jokainen kyynel on muistutus onnen hetkestä.

Link to comment
Share on other sites

Periaatteessa ei, käytännössä täytyy.

Koska mä en juurikaan mitään tiedä sairaankuljetuksesta, niin miksi ei saisi lukea SINUN ja SILLÄ hetkellä hoitamaasi potilaan tietoja(tuliko epäselvästi?)?

Kiitos.

Link to comment
Share on other sites

Tää on hyvä kysymys. Potilas todellakin on hoidossani kuljetustarpeen vuoksi. Tokkopa sitä joka potilasroudarille lyödään lähetettä kouraan tuonkaan verran, kun tarve on siirtää poka osastonlaidalta toiselle. Tuossa on paljon sellaista, mistä pitäis varmaan ihan laatutyö tehdä.

Mä en nyt muista tarkkaan, mutta lähettävän pään vastuulle kuuluu raportoida ja antaa ohjeistus potilaan tilasta, kuljetuksen aikana tarvittavista hoidoista, huomioon otettavista seikoista yms tarpeellista ennen kuljetuksen alkamista - oikeastaan ennen potilaan tapaamista. Potilaan kuljettajana huolehdin asioista matkan aikana sitten kun poka on autossani ja ite vieressä. No, arvatahan aina voi, että yllätyksiä tulee... ;D Eikää siinä enää lueta epikriisejä tai lähetetietoja - siinä toimitaan sen tiedon varassa mikä on saatu ennen kuljetuksen alkua tai yllättävää tilannetta.

Kollega Ensihoitaja viittasi tuossa tekstissään, että siirtokyydeillä on aikaa lukea paappereita (tai niin kuvittelin lukeneeni (vastuu on lukijan)). Miksi ihmeessä minun tulisi lukea niitä papereita ja löytää sieltä lonkan murtuma vuodelta 93. Jonka jälkeen potilas tullut pyörätuolilla Imatralta HYKSiin sekä korvanlehdet ovat kipeät kun ne nostaa tyynyltä. Tai että kalun luu on katkennut, hyppykupan iskettyä potilasta inttiaikana (40 vuotta sitten). Mitä tekemistä niillä on kuljetuksen kanssa, jos ne ei ole kuljetuksen syy, seuraus tai ehto ? Tässä tulee taas tämä problematiikka, että sitä tietoa niille jotka tietoa tarvitsevat. Nii, sen MRSAn voi ihan kertoa ja olla mukana suunnittelemassa tavanomaista kontaminoivamman potilaan toimivaa siirtoa.

Myös vastaanottava pää tulisi olla selvillä siitä, että mikä sieltä lanssilla tulee. Luonnollisesti raportti kulkee suusta suuhun menetelmällä hyvinkin, mutta vaara viestin muuttumisesta matkalla on suuri.

Heitämpä haasteen. Kaikki on nähnyt B1-lähetelomakkeen. Vääntäkääpä piruuttanne lähete vaikka kuvitteellisesta potilaasta siihen tilaan mikä siinä on - niin että siinä on  se oleellisin. Antakaa kaverille luettavaksi ja pohtikaa sitten porukalla välittyikö siinä tarpeelliset asiat potilaan nykytilan hoitamisen edellyttämät asiat.

Oho, tulipa praatattua taas. Sori...

Vikoja korjataan - ominaisuuksien kanssa opetellaan tulemaan toimeen.

Jokainen kyynel on muistutus onnen hetkestä.

Link to comment
Share on other sites

Meille juuri tulleen, uusimman MRSA-ohjeen mukaan sairaankuljetushenkilöstölle ei saa edes kertoa, jos potilaalla on MRSA. Ainoastaan saa/täytyy sanoa, että potilaalla on kosketuseristys. Tätä perusteltiin potilaan tietosuojalla, kun sitä hieman ihmetellen kysyin. Eikö sitten sairaankuljetushenkilöstöllä ole vaitiolovelvollisuutta?? Olen ainakin niin kuvitellut tähän asti.

Taxikuskeille ei saa taas puolestaan sanoa mitään, jos tulevat kyytimään potilasta, noh sen nyt ehkä helpommin ymmärtää....

Mahdollisuus, että joku katselee sinua, on suoraan verrannollinen toimintasi typeryyteen.

Link to comment
Share on other sites

Just näin. Kosketuseristyksen syy voi olla niin monesta, että sinänsä se on merkityksetöntä mikä sen aiheuttaa. Siitä tietysti voidaan vääntää kättä, että mikä se sitten on käytännön toimet sen kosketuseristyksen vuoksi.

Se että oikea tieto kulkee ja aiheuttaa oikeita toimenpiteitä asian suhteen on merkityksellisempää.

Vikoja korjataan - ominaisuuksien kanssa opetellaan tulemaan toimeen.

Jokainen kyynel on muistutus onnen hetkestä.

Link to comment
Share on other sites

Meille juuri tulleen, uusimman MRSA-ohjeen mukaan sairaankuljetushenkilöstölle ei saa edes kertoa, jos potilaalla on MRSA.

Nyt on taas poijjaan pää  huh.gif . En nyt vaan ymmärrä miksi sitä ei saa kertoa? Kyllähän tieto kosketuseristyksestä käytännön kannalta useimmiten riittää, mutta jotainhan tuo kertoo asenteesta sairaankuljetusta kohtaan.  :-

"Minulla on omia mielipiteitä - vahvoja mielipiteitä, mutta en ole aina samaa mieltä niistä."

-George Bush-

Link to comment
Share on other sites

Meille juuri tulleen, uusimman MRSA-ohjeen mukaan sairaankuljetushenkilöstölle ei saa edes kertoa, jos potilaalla on MRSA. Ainoastaan saa/täytyy sanoa, että potilaalla on kosketuseristys. Tätä perusteltiin potilaan tietosuojalla, kun sitä hieman ihmetellen kysyin. Eikö sitten sairaankuljetushenkilöstöllä ole vaitiolovelvollisuutta?? Olen ainakin niin kuvitellut tähän asti.

Missä sairaanhoitopiirissä tällä tavalla toimitaan?

Sairaankuljetushenkilöstöllä on aivan samanlainen vaitiolovelvollisuus, kuin muillakin terveydenhoidossa työskentelevillä. Itse en ole vielä ottanut potilasta kyytiin ilman kunnon raporttia, tuskin otan jatkossakaan.

Link to comment
Share on other sites

Meille juuri tulleen, uusimman MRSA-ohjeen mukaan sairaankuljetushenkilöstölle ei saa edes kertoa, jos potilaalla on MRSA. Ainoastaan saa/täytyy sanoa, että potilaalla on kosketuseristys. Tätä perusteltiin potilaan tietosuojalla, kun sitä hieman ihmetellen kysyin. Eikö sitten sairaankuljetushenkilöstöllä ole vaitiolovelvollisuutta?? Olen ainakin niin kuvitellut tähän asti.

Sairaalamaailman hierarkiassa sairaankuljettaja on usein siinä potkulautalähetin ja vahtimestarin välissä. Tässä ehkä syy. Ei sairaalan sisällä useinkaan ymmärretä kuinka kehittynyttä NYKYAIKAINEN sairaalan ULKOPUOLINEN sairaankuljetus on. Olisi pieni kouluttamisen paikka... 

Link to comment
Share on other sites

Ei sairaalan sisällä useinkaan ymmärretä kuinka kehittynyttä NYKYAIKAINEN sairaalan ULKOPUOLINEN sairaankuljetus on. Olisi pieni kouluttamisen paikka... 

No, valtaosa(?) sairaankuljetustehtävistä on siirtokyytejä laitoksesta a laitokseen b. Jos se osastolla työskentelevä hoitaja tilaa siirtokyydin osastolla vapaasti kävelevälle ja hyvinvoivalle mummolle, niin ei se hoitaja sitä ambulanssikyytiä pidä varmastikaan minään muuna kuin sairaankuljetuksena, ei hoitona.

Sairaalan ulkopuolinen ensihoito on kehittynyt huimasti viime vuosina, mutta se kehitys ei näy sille hoitajalle joka tilaa Almalle ambulanssikyydin peräkylän tk:n vuodeosastolle.  :)

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

No, valtaosa(?) sairaankuljetustehtävistä on siirtokyytejä laitoksesta a laitokseen b. Jos se osastolla työskentelevä hoitaja tilaa siirtokyydin osastolla vapaasti kävelevälle ja hyvinvoivalle mummolle, niin ei se hoitaja sitä ambulanssikyytiä pidä varmastikaan minään muuna kuin sairaankuljetuksena, ei hoitona.

Ei pidä ei. Mutta minä en ainakaan suostu ottamaan kosketuseristys(tms.)potilasta kyytiin jos ei kerrota mikä sitä potilasta vaivaa. Hulluahan on lähteä kuljettamaan potilasta, jonka sairauksista / vaivasta / jne. ei ole mitään tietoa. Siinähän olet sitten liemessä jos jotain sattuu tapahtumaan.

Teoria on sitä, että kaikki tiedetään, mutta mikään ei toimi. Käytäntö on sitä, että kaikki toimii, mutta kukaan ei tiedä miksi. Meillä teoria ja käytäntö ovat sekoittuneet siten, että mikään ei toimi ja kukaan ei tiedä miksi.

Link to comment
Share on other sites

Tästäkin tuli mieleen, että pitäiskös tehdä valtakunnallinen kampanja mitä se sairaankuljetus tänäpäivänä käytännössä on. Voisi samalla vapauttaa haaveita suuresta pelastajasta ja elämäänsä kyllästyneestä ratinvääntäjästä.

No, sehän on jokaisen hallussa se, millaisen kuvan antaa duunipaikastaan ja sen toiminnoista. Työstään saa puhua - työnsä sisällöstä saa puhua - mutta keitä se koskettaa ei.  Kyllähän noi paikat niin pienet ja pirteet on, että sen verran aina on agentteja talossa sisällä jotta hiljaista viestiä saadaan menemään puolin ja toisin.  Eikä tuon pienipiirisyyden vuoksi pitäisi olla esteitä myös ylitellä noita rajoja palaute, kehitys ja järkevän toiminnan yhteissuhteen. Ellei muuta niin sitten työnantajan mandaatilla menee paikallisen OH:n / YH:n juttusille vaikka näistä MRSA asioista - laadunvarmistusmielessä.

Vikoja korjataan - ominaisuuksien kanssa opetellaan tulemaan toimeen.

Jokainen kyynel on muistutus onnen hetkestä.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jos kuljetatte MRSA-kantajaa niin miten suojaudutte? Saatteko riittävän usein tiedon potilaan kantajuudesta (siirrot hoitolaitoksista jne.)? Täällä yhtään hoitajaa kuka saanut MRSA:n itselleen iloksi?

Niin on hyvä tutustua tämän bakteeriin faktoihin, miten se leviää ja keille se on vaarallinen. Ihme olisi jos joku ei olisi saanut, mutta terveessä ihmisessähän se ei kauaa elä yleensä. Se että kuin moneen sitä levittää niin onkin ikävempi asia. Bakteeri voi levitä esimerkiksi että sen olemassa olosta ei tiedetä, kuljetus ei saa tietoonsa tästä mitään kun osasto ei kerro sitä tai kirjoita lähetteeseen, ihan arkea sellainen. Silloin ei tiedä vastaanottava tahokaan siitä mitään mahdollisesti. Siksi voitte kuvitella että sairaankuljetuksessa joskus käy mielessä että ihan umpinainen kumipuku olisi aika hyvä olla aina päällä kun ei tiedä mitä kuskaa. Mutta oppiihan sitä käytännössä näkeemän kirjoittamattomia asioita koska on jotain erikoista, haet potilasta ja hoitajilla on tyyliin "astronauttipuvut" päällä niin kyllä jokin hälytyskello soi viimeistään silloin :(

Kun aseptiikasta huolehtii aina niin kuin pitää niin vältyy ainakin itse pöpöiltä.[br][br]Ylläoleva osuus viestistä on kirjoitettu: 12.01.07 - klo:01:09


Meille juuri tulleen, uusimman MRSA-ohjeen mukaan sairaankuljetushenkilöstölle ei saa edes kertoa, jos potilaalla on MRSA. Ainoastaan saa/täytyy sanoa, että potilaalla on kosketuseristys. Tätä perusteltiin potilaan tietosuojalla, kun sitä hieman ihmetellen kysyin. Eikö sitten sairaankuljetushenkilöstöllä ole vaitiolovelvollisuutta?? Olen ainakin niin kuvitellut tähän asti.

Taxikuskeille ei saa taas puolestaan sanoa mitään, jos tulevat kyytimään potilasta, noh sen nyt ehkä helpommin ymmärtää....

Sairaankuljetusta koskee samat vaitiolovelvollisuudet kuin henkilökuntaakin ja totta kai niille on kerrottava ainakin edes että on kosketuseritys. Takseille yms, pitää myös kertoa, helvetti eihän asiassa ole mitään järkeä muuten tai sitten taksi ei sellaista kuskaa kuten ei pitäisikään jos ja kun ei voi sen mukaisesti toimia. Jos takissa mrsa potilas koskee kahvoihin yms sellaisiin paikkoihin ja seuraava asiakas koskee myös ja sitten hivelee nenää, huutaan tai jotain haavaansa niin siinä se on, kukas siitä vastaa?

Se pitää paikkaansa että välttämättä potilaan mrsa tietoa ei saa antaa muille potilaille, mutta siis henkilökunnan yms, jotka asian kanssa on tekemissä on se tiedettävä. Papereihin jotka voi joutua ulkopuolisen nähtävksi kuten jonkinlainen info kuljetuksesta, ruokalappu tjsp, niin siihen voidaan merkata vain että M kirjain isolla erityistietoihin.  Asian omaiset silloin tietää mistä on kyse.[br][br]Ylläoleva osuus viestistä on kirjoitettu: 12.01.07 - klo:01:18


Ei sairaalan sisällä useinkaan ymmärretä kuinka kehittynyttä NYKYAIKAINEN sairaalan ULKOPUOLINEN sairaankuljetus on. Olisi pieni kouluttamisen paikka... 

No, valtaosa(?) sairaankuljetustehtävistä on siirtokyytejä laitoksesta a laitokseen b. Jos se osastolla työskentelevä hoitaja tilaa siirtokyydin osastolla vapaasti kävelevälle ja hyvinvoivalle mummolle, niin ei se hoitaja sitä ambulanssikyytiä pidä varmastikaan minään muuna kuin sairaankuljetuksena, ei hoitona.

Välillä kuulee kysyttävän melkein tyyliin että onko teillä happea autossa? Mitähän ne ajattelee ambulanssista olisi sitten mikä hyvänsä tasoinen :)  Juu ei oo ja avolavalla ajetaan tänään kun tuo umpipaku o huollossa, -20 pakkasta.

Muokkaus:lainaukset, pile

Link to comment
Share on other sites

"Siksi voitte kuvitella että sairaankuljetuksessa joskus käy mielessä että ihan umpinainen kumipuku olisi aika hyvä olla aina päällä kun ei tiedä mitä kuskaa."

Meillä on käytäntö, että jos ei saada asian mukaista raporttia, niin saavat hoitajat keksiä jonkun muun kyydin ja se on x-6 jos potilaasta ei saa kertoa tietoja ei hän silloin halua kyytiinkään. (tämän jälkeen on yleensä raportti irronnut)  :(

Toki josku jää tärkeitä tietoja saamatta ja jos esim mrsa: sta löytyy maininta niin suora palaute on osastolle sinetöity.

:(

Mutta älkää hyvät kyytimiehet olko niin hölmöjä ja ottako potilasta ja vastuuta ilman että tiedätte olennaisen potilaasta, vaikka olisi kyse D-tasoisesta hoitolaitos siirrosta. :)

Jos et tiedä, mumise. Jos olet kusessa, Delegoi!

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...