Jump to content
MAINOS

Hyperglykemia


enfermeda

Recommended Posts

Posted

Ensinnäkin näin aluksi olen vastavalmistunut lähihoitaja ja koulun penkiltä kaikki asiat eivät ole joko jääneet muistiin tai sitten tästä ei ole ollut puhettakaan... :-Elikkä, ongelma on se että: minulla oli yksi potilas,jolla diabetes ja vähän väliä sokeriarvot korkeella.(Yli 20 mmol/l). Se oli kylmänhikinen, hikoili kaikki vaatteet märiksi eikä jaksanut edes nousta ylös sängystä (johon kyllä oli osuutta toisella sairaudellakin). Annettiin sillä nopeavaikutteista insuliinia joko 4 tai 6 ky, B-glug arvosta riippuen, mutta mitään ei tapahtunut eikä sokerit laskenu.Eli: mitä muuta tässä tilanteessa voi tehdä ku antaa insuliinia(joka ei auttanu), pyyhkiä otsaa viileellä ja muuten parantaa oloa?? En ole löytänyt tietoa hyperglykemian hoidosta, toisin kuin hupoglykemian...

MAINOS
Posted

Antaa insuliinia enemmän. Siitä se lähtee. Toki jos kyse on jo ketoasidoosista niin sitten se on monimutkasempaa. Suoniyhteyttä, insuliini-infuusiota yms. Mutta periaate on, jos muutama yksikkö ei laske riittävästi, niin sitten sitä insuliinia annetaan enemmän.

Posted
Antaa insuliinia enemmän. Siitä se lähtee. Toki jos kyse on jo ketoasidoosista niin sitten se on monimutkasempaa. Suoniyhteyttä, insuliini-infuusiota yms. Mutta periaate on, jos muutama yksikkö ei laske riittävästi, niin sitten sitä insuliinia annetaan enemmän.
Hmm..mutta mistä tiedän et kuinka paljon sitä insuliinia saa antaa ettei sokerit sit "romahda". Tällä potilaalla oli kyl maksametastaaseja ja muuallakin elimistössä.en tiedä oliko haimassakin. Voiko sillä olla vaikutusta?
Posted

Hmm..mutta mistä tiedän et kuinka paljon sitä insuliinia saa antaa ettei sokerit sit "romahda".

No jos 5KY ei laske ollenkaan, niin kyllä siihen voi huoletta heittää lisää jos sokrut on yli 20. Sitten seuraat niitä sokruja. Hypoglykemia on paljon helpompi korjata kuin hyperglykemia (jos vaan on i.v yhteyteen mahdollisuus), joten mun mielestä ei sitä hypoa kannata pelätä jos potilas on seurannassa. Jos tuntuu epävarmalta niin konsultoi lääkäriä tai kokeneenpaa kolleegaa ::)

Tällä potilaalla oli kyl maksametastaaseja ja muuallakin elimistössä.en tiedä oliko haimassakin. Voiko sillä olla vaikutusta?

Totta mooses.
Posted
Hmm..mutta mistä tiedän et kuinka paljon sitä insuliinia saa antaa ettei sokerit sit "romahda".
No jos 5KY ei laske ollenkaan, niin kyllä siihen voi huoletta heittää lisää jos sokrut on yli 20. Sitten seuraat niitä sokruja. Hypoglykemia on paljon helpompi korjata kuin hyperglykemia (jos vaan on i.v yhteyteen mahdollisuus), joten mun mielestä ei sitä hypoa kannata pelätä jos potilas on seurannassa. Jos tuntuu epävarmalta niin konsultoi lääkäriä tai kokeneenpaa kolleegaa :)ok. ja kyllähän siel osastolla on saikkuja jotka osaa laittaa kanyylin ym. Kiitos sulle :) ajattelin et paras tarkistaa epäselvät asiat jo tässä vaiheessa eikä sitten ku on ehtiny viilettää kentällä vuosia
Posted

Eipä kestä. Joku fiksumpi varmaan kertoo vielä tarkemmin. Kysyminen kannattaa aina! :)

Posted

Insuliinia annetaan keskimäärin yksi yksikkö kahta "ylimääräistä" mmol kohti. Jos verensokeri on 20 mmol niin aika turvallisesti voi antaa 6-8 ky:tä insuliinia. Odotellaan 15 min - puolisen tunti ja otetaan verensokeri uudelleen. Jos edelleen korkea, niin lisää insuliinia. Näin siis jos lääkäri on antanut luvan insuliinin lisäannosteluun(siis akuuttihoidon ulkopuolella). Lääkäri edelleen kylläkin määrää lääkkeet. Jos sokerit menee vähän liian alas niin sitten vaan glukoosi p.o. tai i.v. .Noi sisäelinten kasvaimet vaikuttavat kyllä aika merkittävästi sisäeritykseen. Jos ei suoranaisesti tietyn elimen toimintaa siellä olevien metastaasien kautta niin sitten paraneoplastisten oireiden kautta. Kasvaimet vaikuttavat joskus aivan kummalla tavalla. Saattavat pistää kaiken sekaisin elimistössä.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Posted
Insuliinia annetaan keskimäärin yksi yksikkö kahta "ylimääräistä" mmol kohti. Jos verensokeri on 20 mmol niin aika turvallisesti voi antaa 6-8 ky:tä insuliinia. Odotellaan 15 min - puolisen tunti ja otetaan verensokeri uudelleen. Jos edelleen korkea, niin lisää insuliinia.
Ja tässä insuliinin vaikutuksen alkamisessa on suuria eroja, eli kannattaa katsoa onko tohtori määrännyt pika- vai lyhytvaikutteista insuliinia. Esimerkiksi jos Actrapid on lääkkeenä niin vaikutus alkaa yleensä vasta puolen tunnin jälkeen ja lääkkeen vaikutus maksimissaan 2-4 tunnin kohdalla, Humalogilla ajat noin puolet tästä.Usein vaan huomaa että kun on määrätty juuri esim. Actrapidia niin mitataan gemmit 20 minuuttia insuliinin pistämisestä ja tehdään hoitopäätökset mittaustuloksen mukaan - näin tehden voi mennä homma pieleen..Muokkaus:typoja
Posted

Nimen omaan. Verensokeria tulee seurata myös näiden "ohjeaikojen" lisäksi useammin, ottaen huomioon mikä insuliini on kyseessä. Ei pidä alkaa laittamaan lisää insuliini ennen, kuin edellisen annoksen vaikutus on selvillä.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

  • 2 weeks later...
Guest NannaMaarit
Posted

Voi vitsi tää on h-i-e-n-o foorumi!  ;D

  • 2 months later...
Posted

Yleensäkkin ne asteikon mukaan annettavat insuliinilisäykset on aina liian pieniä. Itse olen diabeetikko ja joka työpaikassa on ollu sama juttu, miksi ei sokerit laske vaikka laitetaan ohjeitten mukaan --> no siks että sitä pistetään liian vähän. huh.gif

Posted

jos ketoasidoosi, annetaan normiannoksia insuliinia tuplana, ainakin ensihoidossa. näin muistan jossain luennolla sanotun (tottakai pyydetään hoito-ohje ensin).

- Ambulanssijuntti -

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...