Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

SHV

Alkuraskauden ultra

Recommended Posts

SHV

Kiinnostaisi sattuneesta syystä tietää äitiyseuvolassa työskentelevien tai muuten asiasta kokemusta omaavien kokemuksia alkuraskauden (alle 10 raskausviikon) ultrista? Monella paikkakunnallahan ei ole lähdetty siihen, että se tarjotaan kaikille, jotka sitä kyselee, vaan silloin tulisi kääntyä yksityissektorille. Nyt tässä lähipiirissä on tapahtunut lähiaikoina joitain virhearviointeja ja kiinnostaisi, miten yleistä tämä mahdollisesti on? Lisäksi kiinnostaisi tietää, että antaa joku paikkakunta tämän palvleun raskautuneille ;) vai onko se noin 12 viikon ultra ensimmäinen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Student Midwife

En ole kuullutkaan, että alkuraskauden ultraa tarjottaisiin missään kunnassa osana rutiinipalveluita. Hedelmöityshoidossa juttu on eri, mutta he eivät tuossa vaiheessa vielä ole neuvolatarkastusten piirissä.Tuo alkuraskauden ultra määrittää tarkasti alkion iän, jopa ihan päivälleen ja tietenkin nähdään, onko alkioita kuinka monta ja missä ne sijaitsevat, mutta mitään suureellista alkion hyvinvoinnistahan ei tuossa alkuraskauden ultrassa voida nähdä. Siksi minua mietityttää, mitä virhearvioita on tehty ja miten alkuraskauden ultra olisi voinut auttaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mimmu

Meidän kaupungissa, vaikkakin alle 15000 asukasta, ensimmäinen ultra toteutetaan tk. lääkärin toimesta äitiysneuvolassa. Eli jo silloin ekalla käynnillä n. rv 8-10 katsotaan vauvan vointi ja yleensäkin onko siellä kohdussa elämää. Kun harvoin noilla viikoilla edes löydetään sydämen sykettä dopplerilla.hyvää palvelua. :happy:

Share this post


Link to post
Share on other sites
SHV
Siksi minua mietityttää, mitä virhearvioita on tehty ja miten alkuraskauden ultra olisi voinut auttaa.
Virhearvio oli ehkä liian voimakas sana; onhan nuo alkuraskauden viikot niin arvaamattomia, kun hedelmöityshetki voi olla tuntematon ja alkion kehitys on päivistä kiinni, että esim. syke näkyy.Mutta tällainen tapaus: Toista lastaan odottava äiti pelkäsi kovasti kohdunulkoista raskautta kipujen vuoksi kävi siten, että hän meni yksityisesti ultraan, viikkoja n. 8. Silloin ei näkynyt kuin ruskuaispussi. Parin viikon päästä uusi käynti, jolloin ei myöskään näkynyt alkiota. Siitä viikon päästä keskussairaalan äitiyspolilla käynti ja alkuajan ultran perusteella suunnitelmissa lääkkeellinen tyhjennys tuulimunan vuoksi. Sairaalassa ultrattiin luonnollisesti vielä ja kuinkas ollakaan, alkio ja hyvä syke löytyi, koon perusteella alkio siinä vaiheessa viikolla 9 eli pari viikkoa myöhemmin on hedelmöittyminen tapahtunut, kuin alunperin luultiin. Huolta ja murhetta, mutta loppu hyvin. Raskaus on nyt edennyt viikolle 25 ja kaikki on kunnossa. Ilmeisesti laitteistossa eroja tms, mikä voisi eron selvittää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...